|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:36 am
Избор на филтриращ кондензатор при изправителите.
| Автор |
Съобщение |
|
sthx
Ранг: Форумен бог
|
 Избор на филтриращ кондензатор при изправителите.
Провокиран от една друга тема и негодуващ от образователната ни система, начина на писане на учебници, съвременни технически книги (не само български – то такива почти няма вече), отношението на преподавателите и на студентите към това което трябва да се учи, реших да напиша долното съчинение.
Явно системата цели да се изпълни старата максима, че занаят не се учи, а се краде.
Изложението ми няма за цел изчерпателност и прецизност, но се надявам да няма груби грешки. Ако все пак някой забележи такива, моля да ме поправи или допълни. Не съм чертал диаграми и моля да бъда извенен за това. Все пак разчитам, че повечето четящи знаят какво е това диод, схема Грец и кондензатор.
__________________________________________________________________________________________
Избор на филтриращ кондензатор в схемите на изправителите
В това писание разглеждам класическият захранващ блок, състоящ се от трансформатор, изправител (обикновено схема грец) и алуминиев електролитен кондензатор с последващ линеен стабилизатор на напрежение (при нашите случаи обикновено това е 7805).
В книжките посветени по темата на този проблем се отделя малко внимание. Какво толкова – все пак става въпрос за избор на един кондезатор с некритична стойност, при всичките му проблеми с избора и изчисляването на трансформатора и изправителните диоди. Да, но не е точно така.
Подходите при разглеждането на проблема са два. Чисто имперично определяне на стойността на филтриращия кондензатор. Например 2200 мкF за всеки ампер консумиран ток. В букварите , които искат да са на по-високо ниво, се забъркват формули, в които влизат на практика всички основни параметри на изправителя. В тях визат максималният консумиран ток, характеристиките на трансформатора – неща които вероятно ще ги знаете, ако сами си го проектирате и избирате по каталог стомана за магнитопровода, характеристиките на изправителя. И след всичките тези изчисления ще остане съмнението за коректността на използваните параметри.
Тук ще опиша едина практическа методика или по-точно подход, кoйто е бръз и дава на проектанта необходимата сигурност в избора на филтриращия кондензатор. За целта ще е необходим осцилоскоп, мултиметър и евентуално автотрансформатор.
След като се направи устройството, се слага някакъв кондензатор, определен примерно по империчната зависимост по-горе. С осцилоскоп се изследва нивото на пулсациите върху фитриращия кондензатор. Това, което ни интерисува е разликата между минималното напрежение, което се получава при пулсациите и необходимото захранващо напрежение (5V) към което трябва да се прибави и необходимото за правилната му работа минимално напрежение на входа на стабилизатора (типично 0.5-2V). Тази разлика трябва да е по-голяма от нула при възможно най-тежкият работен режим. Най-тежката комбинация е :максимална консумация на нашето устройство и минимално мрежово напрежение. Ако не е в наличност автотрансформатор, влиянието на намалението на мрежовото напрежение може да се изчисли по проста пропорционална зависимост, след като се измери текущата му стойност . По отношение на влиянието на тока, добре е да накараме схемата ни да консумра максимално количество ток. След тези наблюдения и елементарни изчисления може да се прецени, дали избраната стойност на кондензатора е достатъчна. Освен това трябва да се презапасим, поради толеранса на капацитета на електролитния кондензатор (типично –10 до +20%) и да предвидим, че този капацитет ще намалее малко с течение на времето поради ефекта на стареене. Това е минималната необходима стойност на филтриращия кондензатор. След изчисленията се избира кондензатор от каталога с капацитет по-голям от определения. Може за по-голяма сигурност да се направи проверка на напреженията с избрания кондензатор по описания по-горе начин.
Какво се получава, когато филтриращият кондензатор се избере прекалено голям?
Действително на осцилоскопа ще забележим добре изгладено напрежение с малки пулсации. В моята практика съм виждал платки на колеги, които за консумиран ток по-малък от 0.5А използваха филтриращ кондензатор със стойност 22000 (двадесет и две хиляди) микрофарада. Поради други причини, но подобни като отношение към нещата, вървя след тях и им подменям системите.
Това ,което не се забелязва на осцилоскопа , е токът на зареждане на кондензатора. Тъй като кондензаторът се е заредил до някакво ниво, диодите на изправителя не се отпушват докато входното напрежение от трансформатора не стане по-голямо от него (плюс напрежението на отпушване на диода разбира се). Получава се така, че изправителят работи през неголяма част от времето. Но схемата консумира някакъв сравнително еднакъв ток. Същият този ток като големина трябва да дойде от изправителя. Да приемем , че устройството ни има консумация 0.5А, а изправителя работи в 10% от времето. Това означава, че в момента на работа на изправителя, средният му ток трябва да е 5А. По-голямата стойност на филтриращия кондензатор кара изправителят и трансформаторът да работят в изключително неблагоприятен режим, какъвто вероятно не е предвиден при първоначалното му оразмеряване.
Друг неблагоприятен момент е първоначалното пускане на изправителя. На практика кондензаторът окъсява за относително голямо време изхода на стабилизатора и вторичната намотка на трансформатора. По-голям кондензатор ще изисква и по-голям изправител и трансформатор.
По отношение на смущенията по-големите стойности на филтриращия кондензатор също имат неблагоприятна роля. Поради това, че при високи честоти реактивното съпротивление на индуктивността от еквивалентната схема по променлив ток на алуминиевите електролитни кондензатори става много голямо, те не могат да филтрират краткотрайните смущаващи сигнали по захранващите проводници. За тази цел се използват обикновено керамични кондензатори. Трансформаторът и изправителят се явяват източник на електромагнитни смущения, който често е в непосредствена близост до процесора. Колкото филтриращият кондензатор е по-голям, толкова по-голям ще е импулсният ток, който го зарежда. Това означава по-големи електромагнитни смущения ,излъчени от проводниците по веригата трнасформатор-изправител-кондензатор. Колегите, които се занимават с импулсни стабилизатори, знаят този проблем и как трябва да се прави топологията на платката в този участък. Без да имаме предимствата на импулсните стабилизатори, използвайки големи стойности на филтровия кондензатор, ние ще се сдобием с основен техен недостатък.
Извод: Най-добрата стойност на филтриращ кондензатор след изправителя е тази минимална стойност, която върши работа – осигурява достатъчно по големина напрежение на входа на стабилизатора във всеки един момент от време, при най-неблагоприятно стечение на обстоятелствата.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пон Юли 31, 2006 12:28 am |
|
 |
|
asp
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Фев 22, 2006 6:27 pm Мнения: 376 Местоположение: plovdiv
|
Много готина статиийка. Кара ме да се замисля за неща които знам но не се замислям за тях.
|
| Пон Юли 31, 2006 6:26 pm |
|
 |
|
dexter4e
Ранг: Минаващ
|
 Re: Избор на филтриращ кондензатор при изправителите.
Благодаря на автора , точно,кратко и ясно.
|
| Вто Ное 19, 2013 9:46 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Да на теория е така, но точно това което според автора не трябва да се взема в предвид оказва влияние. Примерно съпротивление на вторичната на мотка и съпротивление на изправителя. В конкретният случай ако имаме изправител който е разчетен за 0.5 А да рече при 12 В това дава траф 6 Вт, сега не ми се смята така по преценка съпротивлението на вторичната ще е от порядъка на 0.2 Ом може и повече. Та тези 0.2 Ом оказват не малко влияние при зареждането на кондензатора. В конркетния случай с 2200 uF и консумация 0.5 А пулсациите ще са над 1 В а пиковия ток ще е под 5 А. Ако обаче вземем в предвид съпротивлението само на намотката което е 0.2 Ом, то пиковия ток пада до около 2.5 А. Ако в същото време сложим 4700 uF пулсациите ще спаднат под 1 В а зарядния ток ще е около 3 А. Ако вземеш в предвид и някои други фактори ще се окаже че разликата не е толкава голяма. В същото време следва да се вземе под внимание характера на импулсния ток, да той е импулсен, само дето импулса е с продължителност от ms и е практически част от синусоида, от там ако разлижиш на съставни, ще получиш не много и то сравнително нискочестотни хармоници, а отделно че при коректно опроводяване те нямат изобщо работа да ходящ навътре по схемата. Ако ще се изчислява изправител добре е да се прави като се вземат под внимание нужните параметри, ако ще се кара на око може и на око. Относно пускането, голям кондензатор няма работа в изхода на стабилизатора, а на трансформатора му няма нищо. А за филтриране на смущения и танталови и керамични и стирофлексни няма да свършат работа ако по захранването влизат смущения със стръмни фронтове, там си иска индуктивност и стабилизатор с голямо подтискане. Не искам да кажа че автора не разбира или не знае какво пише, но ми звучи малко като да го пише сервизен техник на телевизори ... иначе че преоразмеряването не е добре не е, в това спор няма.
|
| Сря Ное 20, 2013 1:15 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Предлагам поне тази тема да не се разводнява за да не загуби полезността си на наръчник - който няма нужда от такъв да не чете.
Да допълня: открай време 10% пулсации след изправителя се смятат за оптимални, оттам ориентировъчно C=(I*t)/U където t е най-много 10ms при грец а U е амплитудата на пулсациите. При захранване 10В и 1А това дава сериозните 10 000 мкФ. Обаче съвременните малогабаритни трафчета с термична защита имат твърде странно поведение и мерене му е майката. Ако пише 12В/0.5А това е напрежението при максималния ток, на празен ход се качва и до 20В.
П.С. А 7805 ако не е LDO иска повече от 2В разлика.
|
| Сря Ное 20, 2013 10:40 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Ако консумираш 0.02А при 7805, може и по-малко от 2волта да е разликата. Ако кондензаторите 2200 uF и 4700 uF са на една цена, ще сложа 4700 uF независимо, че и 2200 uF ми върши същата работа.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Ное 20, 2013 11:57 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Обаче 4700uF е два пъти по-голям от 2200 - съответно не винаги има място за такова добиче  Ако става въпрос съм слагал 20000uF ама греца 50 ампера, трафа киловат (от 1000VA UPS ама наобратно) и консумацията мамата си трака - 100 вата стъпков мотор изнасилен на над 3 пъти над оптималните му обороти. На това захранване LM2676-12 за захранване на драйверите на транзисторите (след него 1000uF) и вече на 12-те волта 7805 за процесора с 330uF. Процесора 18F46k22 пуснат на 64MHz и мосфетите за моторите на 3 см от процесора - тича си гадинката и въобще нищо не разбира от околната олелия.
|
| Сря Ное 20, 2013 7:44 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
За какво? Ако писанието на автора е върху тоалетна хартия и мастилото не цапа - не ми пречи. Ще използвам хартията.
|
| Сря Ное 20, 2013 10:47 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Разделът е Академия. Не ме лъжете, че вие лесно сте разбрали какъв конд. се слага.
|
| Сря Ное 20, 2013 11:30 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами Бонго - кво да ти кажа - значи тия правила никога не съм ги знаел. Обаче сега като се замисля съм си слагал кондензаторите в зоната +/- 10% от това което се препоръчва. Де да знам - наречи го интуиция или както си искаш.
|
| Сря Ное 20, 2013 11:53 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Бонго, раздела е ясен, ама сме в края на 2013-та... Що не четете преди да пишете... http://powerelectronics.com/site-files/powerelectronics.com/files/archive/powerelectronics.com/images/archive/311pet23.pdfhttp://snet.elth.pub.ro/snet2004/Cd/circ/circ_P7.pdf... и още много други линкове. Тези са подбрани, защото излизат сред първите. Постановката е лесна за смятане и измерване в повечето случаи.
|
| Чет Ное 21, 2013 8:30 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами аз лично първо разбрах опитно после ми попадна и книжка, бях 4 клас и се чудех що усилвателя ми бръмчи, тъкмо мъчех един с 810. По късно рабрах че не е там истината и минах на 2020 ама вече знаех как се смята изправител, и така щастлив и заблуден карах до 6 клас когато ме светнаха че транзисторните са по качествени и най-вече мощни и таща ... не бих казал че ми беше зор да разбера, виж намирането но 4700 / 35 беше зор, докато не открих че ги има в новити асансьори ..... що табла унищожих 
|
| Чет Ное 21, 2013 10:05 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Всъщност никъде не видях да пише, че идеята на филтъра е да осигури минимално съгласуване межу импедансите на източника на пулсации и на товара. Досега разглеждате само кондензатори и то като "резервоар" на енергия, а това е лееекинко ограничено. Преди да се прави филтър трябва да се знае типа на товара и динамичните му характеристики. За някои случаи може да се окаже, че ще е по-изгодно да се сложи голям дросел преди кондензатора например. Той ще удължи токовия импулс, което от своя страна ще доведе до намаляване на рмс-а на тока , т.е. кондензаторите и диодите ще загряват по-малко, ще има по-малки пулсации, коефициента на използване на трансформатора ще се увеличи, ... абе човек трябва да знае какво му трябва, че да го направи 
_________________ Хайде де!
|
| Чет Ное 21, 2013 10:29 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Ако правилно съм схванал темата е адресирана до начинаещите в електрониката (вижте в кой раздел е публикувана), така че не разбирам защо "оспамвате" темата ...
Рек, за да е полезна информацията - може би трябвеа да разчистиш спама от темата...
|
| Чет Ное 21, 2013 3:19 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Проблема е, че се затруднявам да определя кое е спам. 
|
| Чет Ное 21, 2013 4:52 pm |
|
|