Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Активни изправители 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Активни изправители
Преди време си купих едно фенерче с динамо и батерийка. Наскоро го отворих и разгледах. Оказа се простичко направено. Двигателче (вместо динамо) и мостов изправител след него (ако обърнеш посоката на въртене). Изправеното напрежение - директно към батерийката за зареждане (LiIon 40mAh).

Установих обаче че като съм въртял със скорост, с която съм мислел, че е нормално да се върти, напрежението не се е качвало много над 3.5V (върху батерийката) и така по едно време се оказва, че само си въртя без да зареждам...
Та се замислих - ако сложа активен изправител ще се спести малко пад върху диодите и ще се налага по-малко въртене...
От там се загледах в нета и намерих следната схема:

Изображение

Тая схема се оказа патентована от Infineon (2010-та)... 8O .
Както и да е. По-интересното е че ползват транзисторите в реверсивен режим. И се зачудих защо аджеба? Какво предимство би имало такова свързване спрямо свързване в нормален режим (ОЕ), като на долната схема примерно:

Някакви идеи? Аз се сещам само за обратното пробивно напрежение База-Емитер.

Прикачени файлове:
Clipboard01.gif
Clipboard01.gif [ 14.66 KiB | Прегледано 3111 пъти ]
Чет Ное 28, 2013 6:16 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Активни изправители
Ами ако сложиш шотки диоди (примерно 1N4819) ще намалиш пада близо с половин волт(че и отгоре). И това най вероятно ще е предостатъчно за да прецакаш мижавата 40 милиамперова батерийка.

Чет Ное 28, 2013 6:31 pm
Профил ICQ

Най-сигурно е с DC/DC ама дали си заслужава е друг въпрос.

Чет Ное 28, 2013 6:54 pm
Профил
Аватар

То ако е било с обикновенни диоди, шоткито ще му даде предостатъчно напрежение за да му се зарежда батерийката. Аз между другото имам сериозни съмнения, че батерията е NiCd.

Чет Ное 28, 2013 7:28 pm
Профил ICQ
Аватар

Шотки диодите имат по-голям обратен ток. Има вероятност батерийката да се разрежда през :D двигатело-генератора... :D

Чет Ное 28, 2013 8:08 pm
Профил
Аватар

velio написа:
Преди време си купих едно фенерче с динамо и батерийка...

Провери ли какво напрежение дава на празен ход и при съответното натоварване.
Да не се окаже, че генератора е дал фира.

Нещо ме съмнява да е проблем пада върху изправетеля.

Чет Ное 28, 2013 10:03 pm
Профил
Аватар

Купи си друго фенерче :)
Имам две такива (с манивела) от Lidl отдавна захвърлени по селата и отзивите са: "Това е като вечен двигател!", т.е. врътнеш малко и после свееети.

После си купих 5-6 евтинджоса със "спусък" за зареждане - много по-удобно обаче бай Китай е прекалил с изтъняването на пластмасата на корпуса и язък за хубавото динамо. Но за 3те лева ми останаха два добри LEDа и литиево акумулаторче прикрепени към компактния отражател - стават за к'во ли не.

После Lidl пусна скъп вариант със слънчев панел и конец за дърпане, вътре фрашкано с електроника, но панелът се скапва сравнително бързо дори да не е на директна слънчева светлина.

Мисълта ми беше, че не си струва ремонта а по-скоро закупуването на подходящо китайче.
Аз в момента карам на стандартни батерийки и всичко зареждащо се съм го закопал някъде.

Чет Ное 28, 2013 11:39 pm
Профил
Аватар

Ааа дума не може да става за ремонт. То си е ново на практика. По-скоро си е чесане на крастата в свободното време.

Иначе батерийката си е литиева. За Лидълско фенерче става въпрос. Всичко си работи, просто очаквах да се върти по-малко (разбирай - по-бавно) за да се зарежда нещото. Ако въртя бързо, напрежението на батерийката се качва почти както става със нормално зарядно.
Всичко е въпрос на любопитсво. Та мисля да му сложа все пак такъв изправител и да му гледам сеира.
Предполагам че има все пак някаква зависимост на изходното напрежение на моторчето спрямо оборотите и от там идва цялата работа... Поне обратната зависимост я има (когато е моторче).
По-нататък ще дойде въпроса как да разбера че зареждам всъщност (демек че тече ток към батерийката, а не си упражнявам само китката)... и за това ще има чесане...

По-скоро въпроса беше за оная рисунка с обърнатите транзистори - каква е файдата да ги ползват в такъв режим...

Пет Ное 29, 2013 12:53 am
Профил
Аватар

Цитат:
Dave Casey – he who invented the Zetex (now Diodes) matrix transistor – who pointed out that matrix transistors have plenty of gain to pull off the reverse connection (collector and emitter swapped) needed to make the circuit work efficiently

http://www.electronicsweekly.com/engineer-in-wonderland/general/bipolar-active-bridge-patented-after-years-of-use-the-cheek-of-it-2013-06/

Зареждането трябва да усетиш като увеличаване на механичното съпротивление при въртене.
Аз имам зарядно за телефон с динамо (но с повишаващ оборотите на динамото редуктор).
Първоначално ръкохватката се върти лесно, но когато напрежението се вдигне и телефона включи зареждането, съпротивлението си е осезаемо.

Пет Ное 29, 2013 8:59 am
Профил
Аватар

Може би MOSFET мост?
Като този на фигура 2 например: http://www.thetaeng.com/FETBridge.htm

Пет Ное 29, 2013 9:15 am
Профил
Аватар

Лео, тая картинка точно от тоя сайт я взех. Ама там не пише баш какво е предимството. Пише само че Zetex са направили транзистори подходящи за такова свързване. И в патента не пише (него го прехвърлих на две на три).

Н'бабане, MOSFET-ите имат неприятното свойство да не са съвсем еднопосочни. Трябва много внимателно да се осмисли такава схема с MOSFET-и.

Пет Ное 29, 2013 12:32 pm
Профил
Аватар

Аз си го обяснявам с по-малкото VCEsat на точно тези транзистори при обратно свързване.

"Древни" колеги са ми разказвали, че при първите точкови транзистори (или поне тези образци, които са имали), понякога при обратно свързване, транзистора е показвал по-добри параметри от правото. Но това може и да е градска легенда...

Пет Ное 29, 2013 3:26 pm
Профил

Desert Leo написа:
Аз си го обяснявам с по-малкото VCEsat на точно тези транзистори при обратно свързване.

Не при "точно тези", а при почти всички биполярни транзистори е така. Казвам "почти" само защото не обичам да казвам "всички".

Отделен въпрос е, че такова свързване с обикновен транзистор има практически смисъл само при малки токове, щото усилването по ток го няма никакво. За сигнали е ОК, при силов изправител обаче това, дето ще се спести от малкия пад, ще се похарчи с лихва за базовия ток на транзистора.

Ако пък се използват транзистори като тези на Zetex с достатъчно голяма бета при инверсно свързване, инверсното свързване става безсмислено, защото такъв транзистор ще има малко напрежение на насищане и при нормално свързване.

Пет Ное 29, 2013 4:21 pm
Профил

.

Вто Дек 03, 2013 10:09 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]