|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 11:26 pm
Автомобилче за софийските задръствания?
| Автор |
Съобщение |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Re: Автомобилче за софийските задръствания?
Не знам, Рек. Пиша това, което видях. Ако, да речем спирането от около 50km/h е плавно за няколко секунди, връщането на енергия е около секунда. На таблото има дисплей, който показва със зелени или червени стрелки в каква посока върви енергията. Сега, ако се спускаш от прохода "Шипка", например, вероятно резултата ще е друг.
Като сравнявате ДВГ с ЕЛ, що не дадете кривите на въртящия момент като функция на оборотите?
|
| Чет Дек 05, 2013 6:10 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Най-общо казано, двата типа двигатели имат голяма разлика в кривата на въртящият момент спрямо оборотите. Това определя и "вървенето". Ако двигателят има максимален въртящ момента в почти целият диапазон на оборотите, ускорението е едно, ако има пик при някакви, съвсем друго. Същото важи и за "еластичността" на мепесето. Естествено, това зависи и от конкретната реализация и вид на двигателя.
|
| Чет Дек 05, 2013 6:48 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
За ускорението спор няма - електромотора ще дръпне на старта. Обаче при динамично ускорение си трябват мускули. Това са си законите на физиката. Едно е да ускори от 0 до 40, друго от 40 до 80 - за второто необходима енергията e три пъти повече - примерно за 700 кг. сметката е 43 MJ от 0 до 40 и 130 MJ от 40 до 80 (без да смятам загуби от триене и съпротивление) - физика - ко да я праим. Та при 50 киловата мототрче тия 130 MJ има да се тътри докато ги вкара в системата.
|
| Чет Дек 05, 2013 7:59 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Електромотора има почти идеална flat крива на въртящия момент спрямо оборотите и затова дърпа яко в началото. Над 120 км/ч за да се преодолява съпротивлението, вече си трябва мощност (конски сили) а не въртящ момент. В случая обаче това няма значение, защото нали става въпрос за градски автомобил с много спри-тръгни цикли, а не да се правят скоростни рекорди на магистралата, т.е. по-важен е въртящия момент, а не мощността и един електродвигател ще се справи много по-добре от такъв с вътрешно горене без значение какви скоростни кутии и предавки има.
|
| Чет Дек 05, 2013 8:24 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Е аз не съм казал нещо по-различно  А ти би ли карал такова нещо в щатите? Щото там, доколкото си разправял, не е чисто градско а има и по магистралите - та там хем колата ще ти е малка (дето пак ти си казвал че не е желателно), хем няма да има силици да ускорява до повече от 50-60 км/ч. Ако всеки ден караш толкова че да ти оставят по 20-30% резерв ток и да имаш къде вечер като се прибереш да я включиш в контакта - демек гараж - става. Само, че в БГ голям процент от нуждаещите се живят в панелка без гаражи... Еле ба пък на мене колата може да ми потрябва във всеки един момент от денонощието.
|
| Чет Дек 05, 2013 8:43 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Mercedes SLS Electric Drive750 hp Иначе в алибаба е пълно с електрички, цените започват от 3000$ и в първия момент се шашнах какво ли влиза в тая цена Естествено някакви смотани батерии и смешни мощности. Най-якото беше някакъв модел за полицейска кола, на външен вид със сирени и почти като истинска, докато не видях мощността - 4 kW... С тая бутафория предполагам ако се наложи да гонят някой, ченгетата ще слизат да тичат за по-бързо Ех има и дето вероятно стават за коли, с литиеви батерии,но цената вече скача на 18к$ минимум за базов модел без нищо впечатляващо. Вече за 30-40к$ има и такива дето ми харесват, с пробег 300-400км и т.н.
|
| Чет Дек 05, 2013 9:09 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Чисто електрическа кола според мен е глупост, даваш си парите и то не малко за нещо което няма никакъв афтърмаркет, какво ще го правиш след 5 години като батерията замине а тя сигурно е 50% от стойността на колата, кой ще си купи такава кола втора употреба. Тия които имат и електро .. ами ОК, в определен момент да речем имаш малко повече мощност, до де ти е читава батерията. А иначе за двигателя, ами и при ниска и при висока скорост си трябва момент, мощносттa e линейна функция на момента и оборотите.
|
| Чет Дек 05, 2013 9:32 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Да си дойдем на думата...
|
| Чет Дек 05, 2013 10:42 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз малка кола в щатите не бих карал, не щото не става за каране, а щото не е безопасно - като те натресе някоя 80 годишна баба с 3 тонния буик и не могат да те открият после в развалините на малката кола  . Иначе за комютване (ходене до работа и обратно) става. Аз (а и не само) карам и по магистрала до работа - живея на 20 км от работата и половината път ми е по магистрала, а другата половина градско. И понеже имам късмета все да съм срещу трафика по магистралата сутрин редовно всеки кара с 80-90 мили в час (130-150 км/ч) което, не че е проблем за малка кола да ги вдигне ами се кара почти броня до броня и както вече споменах ако колата не ти е мощна вероятността от сакътлък е по-голяма. Аз не че ходя с кой знае каква кола на работа - 1.8л Тойота Корола, дето е 138 коня и това за БГ стандартите може и да е доволно като мощност, но за тук е малко и много пъти се усещам как се набирам на кормилото докато едвам ускорява  . А за дълъг път просто забрави за малка кола - нито е комфортно, нито е безопасно. Просто си трябва голям и удобна кола с минимум 250-300 коня под капака иначе си е мъка голяма. Примерно всяка година като ходя на Флорида на почивка карам до там и това са 1400 мили (2300 км), които ги вземам на един дъх за 20 часа и не мога да си го представя това как ще стане с малка кола - просто ще е убийствено. Сега тия теслите са много модерни тук и гледам доста ги накупиха и те за разлика от другите малки и евтини ел коли по-стават, защото с едно зареждане могат да минат до 300 мили, а отделно вече има зареждачки над път и под път та не е толкова страшно. Минуса е, че като минат 5-6 години и и трябва нова батерия, а батерията е половината от цената. Те и заради това не ги предлагат на лизинг (не в българския смисъл на думата - тук лизинг значи под наем), щото като я върнеш след 4 години и те няма какво да я правят. Както някой беше казал - ако ги направят да минават по 500 мили с едно зареждане, да може да се зарежда за 15 минути и да цената да не е по две тогава и аз ще си купя ел кола  .
|
| Пет Дек 06, 2013 1:18 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Тъй де: P[W]=2 * Pi * N[Hz] * T[N.m] А T[N.m] (на коляновия вал), умножено по предавателните числа на скоростната кутия и диференциала и умножено по К.П.Д. на цялата трансмисия и разделено на радиуса на търкаляне на задвижващите колела дава теглителната сила. На моторно возило ме интересува кривата на въртящия момент в зависимост от оборотите. Например, моето возило е малко дори за Бг реалностите, а спрямо хамериканските си е направо въшка. Максималния въртящ момент е 118N.m при 2250rpm (при което мощността е около 28 kW) и максимална мощност 47kW при 4500rpm (което съответства на въртящ момент от около 100N.m). Под 2000rpm, момента пада рязко и ако съм на 5-та и ще трябва рязко да ускорявам, минавам на 4-та. Празно тежи тон. Ограничителят на оборотите сработва при около 4200rpm, което ще рече, че максималната мощност няма как да се постигне. Ограничението на оборотите означава макс. 160km/h на 5-та. Числата са по памет и може някъде малко да бъркам, но са в този порядък.
|
| Пет Дек 06, 2013 9:14 am |
|
 |
|
Gogo
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
Като се замисля, мойта каляска е 85kW, а един стар тролейбус Шкода е с един мотор - 90kW. На старт няма да може да ме дръпне (почти съм сигурен), но няма и да ми отстъпи чак много, но колата е 1400кг, а тролея тежи 6...8 тона 
|
| Пет Дек 06, 2013 11:18 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами аз имам всякакви, в момента основно търкалям едно поло, за мен жива малолитражка, 85 коня, живо да го оплачеш, и въпреки това преди седмица успях да направя соди девня - летище бургас за около час и 10 мин, признавам това сигурно беше най-рисковото ми каране в живота, не за друго ама с тая въшка изпреварването не е свят. Иначе за комфорт, мен със 150-160 коня си ми е комфортно, баб алафа вози много добре и приятно, но пък малкото мерцедесче с 350 коня е идеално за по спортно каране. В САЩ имам една акюра, не я знам колко коня е, може би към 250, 3.6 л ако се не лъжа, един одисей който и той е там някъде и едно либерти което като двигател е толкова но като коне едва ли е над 180-200, но пък има въртящ момент, и с трите се кара що годе комфортно, акюрата разбира се като най-лека се кара най-добре, в смисъл най-динамично. Та конските сили не са лошо нещо но за кратки разстояния и с малолитражка става. Не съвсем в тази връзка но близко, от известно време ме тормози факта как ние Българите като страшни шьофьори караме с по 30-40 в стестненията, е на сега цариградско, тракия .... хората сложили две ленти но големите шьофьори карат в средата и карат с 40 ... страшно няма как. В инди до преди 6 месеца част от околовръстната магистракла беше в ремонт /7 годишен  / в един момент се караше точно в две ленти, горе долу колкото нашите тук, ама там хората карат каминони но не с 40 км/ч а с 65 мили ... та големи сме шьофьори на празната магистрала, на сухо и светло, то затова са и катастрофите де, не щото се кара бързо, ми щото сме шьофьори на думи ама на практика е малко по-друго.
|
| Пет Дек 06, 2013 4:23 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Tони, то зависи и колко се кара - не може да сравняваш разстоянието дето минават тук на година с това, дето се минава в БГ. Отделно и трафика е различен и това всичко си казва думата при трениннга  . Сега за тексгивинга бях на гости на едни приятели в Кентаки и като се връщах в събота от Индианаполис до Чикаго беше някакво лудо каране - магистралата беше пълна и всеки натискаше яко. Взел съм го разстоянието, което е около 185 мили за около 2 часа и 15 минути. Постоянно бяхме броня до броня с още 3-4 коли и на жена ми и се изправиха косите  . В БГ никога не съм бил сведетел на такова каране въпреки, че пък там съм карал с доста по-големи скорости ама и магистралата в БГ е почти празна сравнено с това тук  .
|
| Пет Дек 06, 2013 5:35 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
аз така я виждам кривата (зеленото), съпоставена с каскадна графика на двг с 5 скорости и модерен контролер/двигател на електро автомобил. 
|
| Пет Дек 06, 2013 7:48 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ooo - има една отсечка на Хемус около 15-20 километра дето ако караш с такива скорости и после ще трябва да сменяш колата. Че не сме кой знае кви шофери тука - не сме, ама и пътищата да ни позволяваха щеше да е по-добре. А новите отсечки на Тракия даже има някой от тях дето са опасни на сухо и топло. Една от отсечките като я пуснаха и всеки ден имаше катастрофи.
|
| Пет Дек 06, 2013 7:52 pm |
|
|