Отговори на тема  [ 86 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Въпрос за dv/dt смущения 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Въпрос за dv/dt смущения
bongo_x2 написа:
П.С.2: Между другото дори и в тези скъпи машини на електрониката се гледа през пръсти до степен те да са по-малко надеждни и функционални от електромеханичния им вариант. А за битовата техника просто немам думи (и нерви).

Ако не се гледаше през пръсти ти щеше да си без работа, техните сервизи също ;) Бъди щастлив, че е така.
Плашещото е, че такова започна да става и отношението към някаква част от медицинската техника последно когато се занимавах с нея, а там това не е шега. Пък особенно като има лъчения някакви.

Сря Сеп 25, 2013 10:37 am
Профил WWW

Имам въпрос относно конструкцията! Ще бъде ли недостатък ако захранванията ми се намират на отделна платка и ги свържа с 10-15см жички?! Гоня времена 50-100ns. Имам обаче чисто практически дилеми и се чудя какво да пожертвам.
Благодаря!

Пет Ное 22, 2013 7:06 pm
Профил

Не се получава нещо! В момента съм закачил IRG4PH30K транзистори. Qgmax=80nC Icmax=10A. Разположих цялото управление на една платка като единствено захранването ми е отделно. Разстоянието м/у контролера и оптроните, които прехвърлят към драйверите е не повече от 6-7см. Пуснал съм нула, която ми опасва цялата платка на топ и ботъм, като даже запоих и няколко дебели кабела м/у двата слоя за по-добър контакт. Използвам нулата от контакта. При това положение съм поставил 50 омови съпротивления на гейтовете. Честотата на ШИМ е 25kHz.
РЕЗУЛТАТ: Над 50В на моста di/dt рестатира контролера!
Много съм далеч все още от времената, за които става дума по-горе.
Искам да попитам, дали не съм направил грешка като пуснах нулата през цялата платка, а не изолирах само управлението на 5В(да стане като гард).
Благодаря!

Съб Дек 07, 2013 4:58 pm
Профил

Ами и по горе дискутирахме, то беше отдавна, дай някаква схема целателно платка, да видим как си захранил контролера, как управялваш тия транзистори, и в предния пост като говориш за жички предполагам нямаш в предвид жички а достатъчно дебели кабели.

Съб Дек 07, 2013 7:00 pm
Профил

Аз не съм сигурен, че въобще работя в правилната посока! Ето какъв е проблемът реално! Имам си домашно-направен трифазен честотен регулатор. С обикновени кафезни(с накъсен ротор) двигатели всичко работи, както трябва. Проблемът идва, когато закача двигател с вградена спирачка(с конусовиден ротор). Ако двигателят е по-старичък и пружината, която натяга ротора и феродовия диск към корпуса е по-разхлабена работи, но с чисто нов двигател и натегната пружина ..... Само бучи и няма никой вкъщи! Ако повдигна кривата, за да докарам необходимия момент за изтегляне на котвата, се влошава работата с обикновени двигатели - започват да прекъсват. Намалих честотата на ШИМ до 16kHz с цел да намаля влиянието на по-бавното отпушване на транзисторите( по-дълги импулси при същото време за отпушване/запушване)- никакъв ефект. Така, че вече не съм убеден, че ровя на правилното място. А явно намаляването на тези времена, не е елементарно.
Започват да ми се изчерпват идеите. Ще се радвам на всякакви такива.
Само за Тони: сложих ПВА-2 кабели 0,75кв.

Нед Дек 08, 2013 9:58 am
Профил
Аватар

Това с нулата е голяма грешка според дебелите книги но зависи от конкретното изпълнение.
Около контролера пусни неговата си маса и избягвай големи затворени кръгове.
Нулата да го играе маса за силнотоковата част само, ако трябва връзка между двете шляпни мостче или 10 Ома резистор. Спазвай топология "дърво".
Боба го изядох ама хвърлих кокалчетата и те ми отговориха.

Нед Дек 08, 2013 12:37 pm
Профил

Невъзможно е управляващите напрежения да се дадат към земя! Мога да дам 5Vgrd, но не мисля, че това е добра идея! Под топология дърво предполагам имаш в предвид една дебела писта по средата и от нея разклонения за различните елементи. А около контролера само на топ ли да обиколя с grd или трябва и на долния слой(чипът е smd). Самите дири съм ги направил възможно най-къси, но все пак платката не е малка.
Остава обаче въпросът дали понижаването на това време ще осигури по-голяма енергия, за да се изтегли котвата?!

Нед Дек 08, 2013 3:03 pm
Профил

Изображение
Отгоре земя, отдолу земя и всичкото това свързани с много via.
Но това, е просто като застраховка - т.е. трябва да го направиш да работи без него и после да го сложиш.

Нед Дек 08, 2013 3:49 pm
Профил

Аз спирам да се опитвам да те разбера, докато не дадеш схема и платка !

Пон Дек 09, 2013 10:32 am
Профил

Абе то верно че трябва да се разчита на силата, но в тоя случай тъмната страна има не само пръст ми цяла ръка .. а може и нещо друго .. малко по надолу, та само със силата не става, хубаво е да се види нещо по материално.

Пон Дек 09, 2013 11:26 am
Профил
Аватар

Казах "дърво" а не "коноп" :)
Почва при захранването и оттам тръгват писти според нуждите. С масата ако не може това дето го е показал ike, т.е. имаш прекалено много други писти, е по-добре да не затваряш в голям кръг масата около тях - получава се навивка/антена приемаща смущения.

Оттук нататък и кокалчетата не щат да ми проговорят. :)

Пон Дек 09, 2013 8:56 pm
Профил

Благодаря на всички! Реших проблема! Още не съм донастроил всичко, но когато съм готов ще гледам да кача няколко клипчета.

Чет Дек 19, 2013 10:34 pm
Профил

Добре :) и какво беше ?

Пет Дек 20, 2013 10:34 am
Профил

Ами промених кривата. Само дето сега се получи едно виене при обикновените двигатели. Направих сравнение с един на Електроинвент - при тях също има такова виене, но с много по-висока честота. За сега го отдавам на факта, че те използват много по-малки стойности за гейтово съпротивление. Не съм добавил корекцията по напрежение. Надявам се да утихне, но реално не би трябвало да създава проблеми, защото няма нарушения в работата на двигателя. Трябва да проверя как стоят нещата при Алтивар-ите. За сравнение!

Пет Дек 20, 2013 1:39 pm
Профил

А бе не съм много наясно с тези неща и да питам! Купих един вентилатор за 7 лв на 230В/50Hz. Уж за по-добро охлаждане! Само, че това чудо ми бута схемата. С 12В вентилаторче от компютър всичко е ОК! Опитах да слагам някакви кондензатори в паралел на вентилатора - обикновени неелектролитни, Y кондензатори... Още по-зле става! Някой имал ли е подобен проблем?! Изобщо има ли смисъл да слагам вентилатор на 230?! Не знам има ли смисъл да се сравнява някакво BTU при положение, че са все китайски. Аз по-скоро бих заложил, че този на 230 уж е по-мощен.....
Благодаря!

Нед Яну 19, 2014 2:30 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 86 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща