|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:11 am
| Автор |
Съобщение |
|
CarBeta
Ранг: Форумен бог
|
 Почина Михаил Калашников
http://www.itar-tass.com/obschestvo/853718Лека му пръст. Не закъсняха и язвителните изцепки - "...Калашникът е причинил смъртта на повече хора от всяко друго огнестрелно оръжие в историята, допълва "Ройтерс"..."
|
| Пон Дек 23, 2013 11:06 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: Почина Михаил Калашников
Едва ли е причинил повече смърт от пържолите. 
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Дек 24, 2013 3:04 am |
|
 |
|
3aek
|
а може би е и дал повече свобода от всеки друг  да припомня какво бе казал Бенджамин Франклин: Демокрация е два вълка и едно агне да гласуват какво да има за обяд, свобода е добре въоръжено агне да оспори вота 
|
| Вто Дек 24, 2013 11:38 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
_________________ Хайде де!
|
| Вто Дек 24, 2013 12:47 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Ама разбира се... тая статийка я има на доста места с различни автори: http://www.sibir.bg/blog/ico77vt/?tag=% ... 0%B3%D0%BEhttp://www.bg-history.info/4520/Kak-Hug ... talin.htmlhttp://www.svobodata.com/page.php?pid=2188&rid=Няма как да не е истина, при толкова независими източници, на които и правописните грешки са еднакви. Иначе на Шмайзер му приписват доста неща освен калашника. А знаеш ли, че като кажеш "шмайзер" всеки си представя картечния пистолет МП-40. Интересното е, че Хуго Шмайзер няма нищо общо с МП-40, който е конструиран от Хайнрих Фолмер. Снимката от статийката е от конкурс, на който руски оръжейни конструктори участват със свой разработки. Все известни имена за времето си. Судаев, Дементиев, Булкин Ей ти го щурмгевер: Ей ти един неизвестен автомат - с тоя образец Булкин участва в конкурса: Ето ти образеца на Судаев: Нещо руските май повече си приличат помежду си 
|
| Вто Дек 24, 2013 2:35 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Велик човек, каквито вече няма да се раждат, нека почива в мир. 
|
| Чет Дек 26, 2013 10:07 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Каквото да и да казват или пишат фактите са факти. Да идеята за отвеждане на дулните газове и бутаро може да е взаимствана но от там насетне има съществени различия. Погребението беше достойно, да почива в мир.
|
| Пет Дек 27, 2013 11:20 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Лека му пръст на полуграмотния сержант Калашников... Дано с него постепенно си отидат соц. митовете... Той е бил оръжеен конструктор колкото космонавт.
|
| Съб Дек 28, 2013 2:12 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Полуграмотен сержант, ама стана генерал. BTW, някой успявал ли е удобно да стреля с АК от легнало положение ?
|
| Съб Дек 28, 2013 2:36 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Оставете го да почива в мир човека! Факт е, че оръжието е много добро за времето си, даже и днес никак не бих го подценил ако е насочено към мен  Дали го бил конструирал сам и изобщо участвал ли е в конструирането няма никакво значение. Това са глупости! За успеха на кой да е продукт и коя да е компания си трябва труда на мнооого хора. Но в историята остават имената на един или двама, нормално е! Няма някакво правило чие име да остане за историята. Просто някои хора стават символи и толкоз. Както за мен примерно Стив Джобс е символ за ябълките и ще си остане такъв без значение дали лично е проектирал хардуера, писал софтуера или колко решения е вземал, нито пък какво образование е имал. като един виден кашик мога да кажа че основно се стреля от легнало положение... и поне аз само от легнало положение съм постигал добра точност. Не мисля че от друго положение и най-вече без опора може да се стреля точно с калашник 
|
| Съб Дек 28, 2013 2:51 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Какво значи удобно... въпроса е от коя страна на тревата си след стрелбата... Че от долната вероятно хич не е удобно.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Дек 28, 2013 3:19 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
На мен пък не ми се рови из помията на нета да откривам истината за Калашников, но ми се струва невероятно да са правили звезда от г-н Никой - това да не ти е Американската мечта?! Ако технологията наистина е крадена защо не са я приписали на някой голям колектив: "Нашите учени да не са по-прости?! Откриха я сами и я усъвършенстваха.". Ама неук сержант За стрелбата с калашник не съм спец, но щом си остава от най-предпочитаните оръжия... Както американските полицаи мъкнат револвери вместо някой автоматик с 20-30 патрона. Мир на праха му!
|
| Съб Дек 28, 2013 9:24 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Абе Бонго, престани да се правиш на рабирач само от това, дето си дочул/недочул. Най-предпочитаното оръжие на американските полицаи е Глог 19, което със сигурност не е револвер  . Верно, че някои предпочитат да носят револвери, ама това далеч не е най-популярното оръжие. Военните пък са с Берета 92 - пак пистолет. Иначе ето едно интересно американско филмче на Хистори ченъл за калашника и самия Калашников  : https://www.youtube.com/watch?v=J97er2v ... r_embeddedМое лично мнение е, че да - калашника наистина е много надежден, но само толкова и е много далеч от това, което трябва да представлява една съвременна автоматична карабина  .
|
| Съб Дек 28, 2013 9:36 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами калашника има някои несъмнени предимства, голяма поразяваща сила при това при един не лош темп на стрелба. Надеждност по която превъжхожда май почти всичко друго. Аз лично съм изстрелял хиляди патрони, може би десетки хиляди, и повечето с едно оръжие. Относно точността, имам 3 отпуски за стрелба на 100 м, 29, 29 и 30 точки и още няколко за стрелба от окоп, там ако се не лъжа бяха 400 м, гръдна фигура и картечно гнездо. Там общо взето пропуск съм нямал с далеч по малко от предвидените патрони. Та думата ми е, оръжието изпълнява задачата си, да не забравяме че това е оръжие за водене на война, не е предвиждан за специални операции въпреки че има модификации, но има и други по подходящи разработки за целта. Основното му предимство е че и идиот може да се научи да го поддържа, състои се от минимален брой, елементарни части, и стреля еднакво добре след изваждане от сандъка и след изваждане от блатото. Лично моя на заставата съм го влачил, буквално, в продължение на 3 км през пресечн терен, вкл. река и доста окаляна пътека, почиствнето се състоеше от стръскване и след това си стреляше нормално, т.е. не само нормално но и точно, което значи че и мерните прибори са доста дурако устойчиви, или в моя случай идиото устойчиви. Може би не пасва на съвременните виждания за водене на война на западните армии, но все още концепцията на русия, а и не само е насищане на бойното поле, за което калашника е идеалне, даваш го на малоумните кашици, даваш по един сандък патрони и да пуцат. Така или иначе няма как да има мащабна война без намеса на жива сила, всички заигравки последните 20 години са като война с фунийки, нищо близо до една истинска война. Та оръжието си е добро за това за което е предназначено.
п.с. за въпроса има ли удобен начин за стрелба, да има естетсвено, от окоп се стреля доста по точно, просто трябва да се прикладва добре. От коляно също се стреля доста точно, то това е стандартното упражнение за гранични войски. Прав от стойка също се стреля доста точно, въпроса е да занеш как да прикладваш. Конкретно като стреляш прав най-удачно е да ползваш ремъка, ремъка отива през лакътя назад, прикладваш на рамо, лявата е опора, по този начин на 100 м без проблем постигах над 28 с 3 изстрела. Има и други тактики с ремъка, въпрос на тренинг.
|
| Съб Дек 28, 2013 10:45 pm |
|
 |
|
Private
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1511 Местоположение: София
|
"Автоматът, донесъл на своя създател световна слава, е приет на въоръжение в 55 страни и е включен в Книгата на Гинес като най-разпространеното оръжие в света." "Сега, повече от петдесет страни по света използват пушка "Калашников". Има данни, че някои държави дори и произвеждат този тип оръжие, въпреки че нямат никакви права или лицензи." > Калашников, модификации разных стран (32 фото)
_________________ -= All our life, we are beta testers =-
|
| Нед Дек 29, 2013 5:43 am |
|
|