|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:00 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 3 мнения ] |
|
AmbiLight на компютър - алгоритми, СофтуерноХардуерни въпрос
| Автор |
Съобщение |
|
tiger
Ранг: Минаващ
|
 AmbiLight на компютър - алгоритми, СофтуерноХардуерни въпрос
Преди време се бях замислил да си правя такова нещо, но имах проблем със софтуера, който трябваше да прихваща екрана, тогава на WinXP. Вчера ми остана време и да си припомня как се програмираше написах една програмка, която прихваща изображението и прави осредняване на цветове. За сега тестово, зони, настройк и т.н. по-късно ще се уточняват. За момента въпрос ми е какъв алгоритъм за определяне на цветовете на RGB диодите да използвам? Мислех да хвана по-голяма зона от края на монитора, но като гледах разни клипчета, май е по-добре зоната да е по-тясна. Така, че да се получи "излизане" на изображението извън монитора. Друго, което ми направи впечатление, ако в тази зона се съберат различни цветове, усреднения цвят става сив. Може би в такъв случай ще е добре да стеснявам въпросната зона. В момента усреднявам цветовете като правя средноаритметичното от всички пиксели за всеки цветови канал.
Идеята ми за момента е да сложа един микроконтролер (имам някакви платки и контролер Atmega16), който да комуникира през ком порт и да управлява 3-цветни светодиоди. За момнета се чудя как да калибрирам цветовете, съмнявам се , че ако подам стойностите за цвят, който се изобразява на монитора към диодите, цвята от тях ще е същия. Предполагам ще трябва да се направи корекция.
Ако някой се е занимавал с подобно начинание нека сподели малко опит
|
| Сря Яну 08, 2014 12:36 pm |
|
 |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: AmbiLight на компютър - алгоритми, СофтуерноХардуерни въ
Така е. Като 50% PWM диода няма да свети, а от $50 до $100 ще свети но няма да е точно, защото човешкото око възприема итензитета логаритмично, а светодиодите докато не достигне напрежението до Vf не светят, а след това с малко повишаване на напрежението води до много голяма промяна на тока, който тече през тях и от там и мощността. Червения светодиод ще иска един резистор, а синия друг. За това и ще се държат различно при различните стойности на PWM. Най-лесно е на цял екран да разпънеш даден цвят и като му променяш интезитета, да гледаш да го наподобиш на светодиодите и резултатите да ги вкараш в таблица.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Яну 08, 2014 1:39 pm |
|
 |
|
tiger
Ранг: Минаващ
|
 Re: AmbiLight на компютър - алгоритми, СофтуерноХардуерни въ
Явно на око ще трябва да се прави. Само трябва да разбера как се реализира интерполация. Т.к. съм използвал, но в промишлени контролери с готови функции
|
| Пет Яну 10, 2014 1:23 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 3 мнения ] |
|