|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:49 am
| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
 Re: Как дебъгвате RF?
Говоря от личен опит. Иначе щях да пиша, че съм го чел еди къде си ... Трансивърите са сетнати на 868.65MHz на максимална мощност +9dBm, баудрейт 38400bps, пакетен режим без FEC с дейта уайтенинг девиация 20kHz, 100kHz филтър при приемане, включена автоматична донастройка на честотата на приемника по тази на предавателя, печатна (PCB) антена с дължина 1/4 от тази на вълната, стоиности на балун-а както препоръчват в реф. дизайна с дискретни компоненти, и разбира се съгласуване на антената с компоненти преди нея в зависимост от конкретното изпълнение. Кварцовете са 20ppm-ови като се прави с периодична селф калибровка на трансивъра на всеки 10минути .. Вероятно написаното не е много ясно, но за тези които са се занимавали с това радио всичко написано ще е разбираемо... Измерванията са правени на открито (на гребния канал в Пловдив, защото там има разграфено разстояние), като устройствата са на 1м над земята с вертикални антени.
|
| Вто Яну 14, 2014 10:50 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Имам ebay-ски модул Si4432. Още не съм го свързал. Имам въпроси към emilvtc, а и към тези които разбират от RF. 1. "баудрейт 38400bps девиация 20kHz" При Si4432 може да се избира девиацията, ако ми трябват примерно баудрейт 9600, каква девиация да избера. Мога да избирам и 1.25KHz а мога и да избера 319.375KHz. Кое е по добре? Избора на девиация зависи ли дали ползвам GFSK, FSK, (GFSK с манчестър) или (FSK с манчестър)? 2. Има модули, при които като сетнеш FEC битчето и се включва автоматичната корекция на грешките. Въпроса ми е има ли смисъл от FEC? Когато е включен FEC пакетите стават по-дълги. При това се хаби повече енергия, и вероятността да се появят грешки в по-дълъг пакет и по голяма. Освен това предполагам, че FEC в модулите е съвсем елементарен и не може да се оправи с пропуснат символ, а само с такива, дето бита от 1 е стана на 0 или от 0 на 1. Може пакет с FEC да се предава за същото време и енергия, като се вдигне скоростта на предаване, но при по-виска скорост чувствителността на приемника е по-малка и за това се губят повече части от пакетите и не знам в кайна сметка дали не е по-ненадеждно с FEC. Някой има ли преки наблюдения?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Яну 14, 2014 2:33 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Н'бабане, доколкото разбирам, категорично си се отказал от този чип. Всъщност, колкото повече го гледам, толкова повече се убеждавам , че си прав. Не стига, че няма описание на РФ-а, ами явно и по регистрите му има грешки. Иначе трябва да изкара нещо, дори и лошо съгласуван.
|
| Вто Яну 14, 2014 2:54 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Много грубо казано - девиациата определя "ширината" на честотниа канал, както и "разграничаемостта" между честотите кодиращи лог"0" и "1" при честотна модулация. Обикновено производителите за да си "похвалят" продукта дават възможно най-добрите характеристики в дейташитите си, които могат да постигнат при различните режими на работа, така че горещо ти препоръчвам да използваш някои от техните сетове на регистрите (тези за девиациата и приемния филтър) за съответните баудрейтове и честоти. Все пак грамотни конструктори и радиоспециалисти са се опитали да направят сетинги с които да "изтискат" всичко възможно от трансивъра и да получат добри резултати (висока чувствителност и шумоустойчивост при приемане и покриване на различни РФ стандарти при предаване при това с възможно най-нисък пакет/бит грешки и т.н.)
Относно FEC-a - прав си в разсъжденията си. За това в нашия случай (след направени експерименти) решихме да се откажем от него, с цел да спестим енергия при батерийните си устройства.
Предполагам, че в зависимост от работната среда и при определен вид смущения FEC-а би бил полезен, но нямам толкова богат опит и не съм наясно.
|
| Вто Яну 14, 2014 4:59 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
emilvtc благодаря ти за отговора. Ето какво казва DS за приемането и девиацията:
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Яну 14, 2014 6:56 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Хората дето са работили с СС1110 или СС1111, да ви питам - на RESETn пина слагате ли пулъп? Чета, чета, тексасците нещо са си питали ушите по тоя въпрос. И нета също нищо, а в техния форум чета някакъв писал, че при пул-ъп се шашкал дебъгера, което съвсем ме обърка...
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Сря Яну 15, 2014 5:36 am |
|
 |
|
emilvtc
|
Погледни атачната та картинка. Не е задължително да има резистор към захранване.
|
| Сря Яну 15, 2014 10:47 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
от къде е картинката? загледах се в кондензаторите... 2.7pF на кой захранващ пин трябва да е?
надали някой от краварите е наясно какво има в чипа. те и самите кравари станаха напоследък много виртуални, като ония фермери, дето гледали 1800 крави за субсидии. във фейсбук играта "фермата". купуват си фирмички на кило като пържоли за уикенда и после се чудят ще не били вкусни. ще станат вече 10 години откак глътнаха чипкон и още дъвчат жилавото месо.
ресета обикновено е пулъп. в графата 'тип' е обявен като DI, което вероятно значи Digital Input. ibis фал не видях, така че ще се бае и гадае. някъде се споменава, че всички входове са пулъпнати, макар контекста да е за GPIO. вътрешните пулъпи са специфицирани 20к, което съвпада с горната карнинка. според мен сложи си един външен пулъп, пък после може да не го насищаш.
за мен е непрактично ресета да реагира на наносекундни импулси. може би е заради дебъгването, него не го четох изобщо
|
| Сря Яну 15, 2014 11:32 am |
|
 |
|
emilvtc
|
Картинката е от наша схема с която сме постигнали резултатите описани в предишните ми постове.
Кондезаторите са изцяло съгласно референс схематик и PCB дизайните на чипкон и са разположени в непосредствена близост до съответните пинове. В тази част наша интерпретация и промени няма (защото нито разполагаме с по-добра апаратура от тази на чипкон, нито с по-добри и наясно с чипа радиоинженери, които да се опитват да умуват и "подобряват" дизайна даден от производителя...)
|
| Сря Яну 15, 2014 12:34 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
 |  |  |  | emilvtc написа: Говоря от личен опит. Иначе щях да пиша, че съм го чел еди къде си ... Трансивърите са сетнати на 868.65MHz на максимална мощност +9dBm, баудрейт 38400bps, пакетен режим без FEC с дейта уайтенинг девиация 20kHz, 100kHz филтър при приемане, включена автоматична донастройка на честотата на приемника по тази на предавателя, печатна (PCB) антена с дължина 1/4 от тази на вълната, стоиности на балун-а както препоръчват в реф. дизайна с дискретни компоненти, и разбира се съгласуване на антената с компоненти преди нея в зависимост от конкретното изпълнение. Кварцовете са 20ppm-ови като се прави с периодична селф калибровка на трансивъра на всеки 10минути .. Вероятно написаното не е много ясно, но за тези които са се занимавали с това радио всичко написано ще е разбираемо... Измерванията са правени на открито (на гребния канал в Пловдив, защото там има разграфено разстояние), като устройствата са на 1м над земята с вертикални антени. |  |  |  |  |
Емиле, мерси за инфото - разбираемо си е дори и за не толкова напреднали. Аз питах дали е от личен опит щото не разбрах отначало ,а не със умисъл да те базикам или нещо от сорта... бирата е от мене като си доида някои път в Пловдив. Ако може още малко инфо - някакви стоиности на консумирания ток да сте мерили, че и аз ще го подкарвам това нещо на батерии.
|
| Сря Яну 15, 2014 8:58 pm |
|
 |
|
Ицо
|
Не съм се занимавал с този чип. Каква е тази селф-калибровка?
|
| Чет Яну 16, 2014 12:07 am |
|
 |
|
emilvtc
|
Чипа има режим за селф-калибровка, който може да се задейства автоматично преди всяко приемане или предаване, на всяко 4-то (мисля беше) такова или изцяло ръчно по команда (строб). Калибровката отнемаше малко под 1mS (по спомени) и за да пестим тоци и да не се прави всеки път минахме на "ръчно" калибриране.
До колкото схванах (не беше подробно описано) когато четях документацията преди 3-4 години, в този режим радиото си самоопределя и сетва някакви си DC режими на осцилаторната си част (маи и на PLL-a частта), които имха отношение с честотите. Без да се прави тази калибровка RF честотите ни бяха отместени на около 2МHz от зададената ... Като резултат от селф-калибровката радиото си променяше няколко регистъра. Та ако не трябва да се прави такава калибровка всеки път - теси регистри трябва да се прочетат и всеки път след инициализация да се сетват с тези си стойности от програмата.
Препоръчваха да се прави такава калибровка при промяна на температурата с над еди колко си градуса, както и при промяна на захранването (въпреки вградените регулатори) с над еди колко си миливолта ... (Говортя по спомени от преди доста време)
Относно консумациите - в Rx режим - радио + процесор около 24-28mA , в Tx - радио + процесор 28-37mA, като консумациата зависи от сетнатата изходна мощност на предаване
|
| Чет Яну 16, 2014 11:10 am |
|
 |
|
Ицо
|
Интересно как са го постигнали, при условие, че имат генератор , захванат с PLL и опорен кварцов осцилатор! При такава разлика би трябвало синтезаторът да е извън захват и да има съответната аларма. Виждал съм калибриране с цел подобряване потискането на огледалната честота , но това няма как да промени честотата на предаване или приемане. Не ми звучи много надеждно, но както и да е.
|
| Чет Яну 16, 2014 11:27 am |
|
 |
|
emilvtc
|
Нямам представа какво точно правят, но всичко е както съм го написал. Честотите съм ги мерил със спектрален анализатор в режим на предаване на изхода на предавателя.
До колкото си спомням (от техникума и университета време) кварцовите генератори ако не работят на серийния резонанс на кварцовете (което при високи честоти е трудно постижимо и не се използва) използват кварца като "еквивалентна индуктивност" с голям Q фактор и по този начин постигат стабилност на честотата. Работят обикновено на някакъв хармоник (3-ти обикновено, като честотата обозначена на кварца е тази на 3-тия му хармоник ). Т.е генератора в този случай (ако няма и други бобини) е по схема "капацитивна триточка". В този случай промяна на DC режимите на усилвателния транзистор променят и паразитните му капацитети (e-b, c-e, c-b при биполярните и аналогичните при MOS/FET транзистори ) и малосигналните му параметри, които са във веригата на трептящия кръг и са честотно определящи, което води до промяна на честотата на трептящия кръг в който е включен кварца (като еквивалентна индуктивност). Т.е. малка промяна на честотата на осцилатора умножена по множителя на PLL-a дава отклонение около 2MHz на изхода на предавателя... Факт.
Материята е доста сложна и комплексна и проектирането и направата на такива чипове е доста сложна работа (то за това и няма много производители, а още по-малко са читавите). Всички се опитват да интегрират всичко в чипа без външни компоненти около него, което допълнително усложнява нещата от RF гледна точка. Стабилността на осцилатора е може би най-критичния момент, защото от него зависи покриването на много RF стандарти. Пример - CC11xx ги покрива, но при изходна мощност +6dbm, а не при максималната +9dbm (за 868мХз банда). Т.е много грубо казано стабилността определя ширината на канала при предаване и смущаването на съседните канали ...
|
| Чет Яну 16, 2014 11:49 am |
|
 |
|
Ицо
|
 |  |  |  | emilvtc написа: Нямам представа какво точно правят, но всичко е както съм го написал. Честотите съм ги мерил със спектрален анализатор в режим на предаване на изхода на предавателя.
До колкото си спомням (от техникума и университета време) кварцовите генератори ако не работят на серийния резонанс на кварцовете (което при високи честоти е трудно постижимо и не се използва) използват кварца като "еквивалентна индуктивност" с голям Q фактор и по този начин постигат стабилност на честотата. Работят обикновено на някакъв хармоник (3-ти обикновено, като честотата обозначена на кварца е тази на 3-тия му хармоник ). Т.е генератора в този случай (ако няма и други бобини) е по схема "капацитивна триточка". В този случай промяна на DC режимите на усилвателния транзистор променят и паразитните му капацитети (e-b, c-e, c-b при биполярните и аналогичните при MOS/FET транзистори ) и малосигналните му параметри, които са във веригата на трептящия кръг и са честотно определящи, което води до промяна на честотата на трептящия кръг в който е включен кварца (като еквивалентна индуктивност). Т.е. малка промяна на честотата на осцилатора умножена по множителя на PLL-a дава отклонение около 2MHz на изхода на предавателя... Факт.
Материята е доста сложна и комплексна и проектирането и направата на такива чипове е доста сложна работа (то за това и няма много производители, а още по-малко са читавите). Всички се опитват да интегрират всичко в чипа без външни компоненти около него, което допълнително усложнява нещата от RF гледна точка. Стабилността на осцилатора е може би най-критичния момент, защото от него зависи покриването на много RF стандарти. Пример - CC11xx ги покрива, но при изходна мощност +6dbm, а не при максималната +9dbm (за 868мХз банда). Т.е много грубо казано стабилността определя ширината на канала при предаване и смущаването на съседните канали ... |  |  |  |  |
Просто няма как да мръдне с 2 MHz изходната честота заради кварца. Мноого е това. Ако наистина се премества сам с толкова, значи има нещо тотално сбъркано в този чип.
|
| Чет Яну 16, 2014 4:37 pm |
|
|