|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:58 am
Изработване на детаил от неръждавейка
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Изработване на детаил от неръждавейка
Трябва да ми се изработят тези детайли. Отгоре им се закопчават електроди тип копчета (като на кардиографите). Идеята ми беше да стане от неръждавейка, обаче вече на 2 места с ЦПУ та ми отказват да работят с такъв материал.
Тестовата серия беше с месингови с никелиране, но незнам дали никела ще е достатъчно здрав при продължителна употреба.
Иде реч за 800бр.
Та се чудя да търся ли други фирми или да си ги заръчам от месинг... Защото и цена гоня...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Яну 14, 2014 10:12 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Изработване на детаил от неръждавейка
Мммм месинг и никел ще стане, но интересно защо ти отказват неръждавейката, верно малко по кофти е но се работи, особенно на CNC струг ... но най-вероянто месинг+никел ще е по-евтино от неръждавейка. Другото неприятно е че много материал ще се изхвърли, и последно за 800 бр. тия резби трябва да с еправят с плашка, машинна де иначе ори тоя диаметър са още няколко паса което губи време. Предполагам затова и не им се занимава, но като ги гледам ако е оборудван струг е работа за не повече от два дена. http://www.youtube.com/watch?v=gTEUoWxsQhcте такова е идеално, ама не знм някъде в БГ да предлагат услуги с такова, на няколко пъти съм търсил, иначе резбата става както ти трябва и за секунди, а заготовката на струг.
|
| Вто Яну 14, 2014 10:40 pm |
|
 |
|
Edesign
|
ако трябва да е толкова лъскаво това на струг няма как да стане. Шестостена дори да вземеш такъв материал е очукан и трябва да се оправи. После следва струговане, което е минимум 3 инструмента. Избощо на струг ми се вижда доста нерентабилна изработката. По скоро на 4 осен CNC център. Но и при минимална цена от 20 лв на час машинно време едва ли някой би го правил за по-малко от 10лв без ДДС. Бройките са както малко така и много - но пак е доста в хоби обхвата - все едно искаш болтчета на унивесална машина. За да има сметка милиони бройки на автомат. Материалът няма голямо значение за производството, по-скоро гледат да те отбият елегантно хващайки се за това
|
| Сря Яну 15, 2014 12:16 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Абе лъскавото по шестостена не е чак толкова критично. Те после се затягат на ръка с глухо ключе, тя някоя резка няма да ме разплаче.
Ама това 10лв. за бройка ли имаш предвид? Това е лудост. В момента ми ги правят на 2лв. от месинг и то за единични бройки.
Това си е детаил за струг с готов шестостенен материал. CNC да се пуска за такова нещо наистина ще излезне златно.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Яну 15, 2014 1:58 pm |
|
 |
|
Edesign
|
ето ти пример - външния диаметър не се пипа фи 10. само се правят резбите и се отрязва от прът - цена 5,5 лв без ДДС Този детайл ми трябват периодично по 100тина бройки и това е средна цена от над 10 фирми с които съм работил. Ако сега ти ги правят за 2 лв. вземай и бягай по-добра абсурд. Това явно е много приятелска цена, защото машинно време върви от 15 до 30 лв без ДДС на час. Това за единични бройки ръчна работа никой няма да го прави за по-малко от 15тина минути това означава човека на час до си плаща по 8лв (труд, ток, наем, машина, инструмент), което на месец прави 1408 лв. Хич не се връзва тази цена...
|
| Сря Яну 15, 2014 2:14 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
Edesign, когато се учех на стругарство, месец-два правех почти същия детайл. нормата беше 250бр. на смяна... с всичкото драпане на топките не виждам как подобен детайл може да отнеме повече от 5 мин (СТ3, без особени изисквания за точност). при това на обикновен струг с обукновени кобалтови ножове, точени на шмиргела. ПС: картинката е доста впечатляваща за текущото ниво на железарите. ако я е чертал някой с претенции да е учил (каквото и да е техническо), би трябвало по 10лв. да ви вземат, не по 5.50 
|
| Сря Яну 15, 2014 2:41 pm |
|
 |
|
Edesign
|
Дано съм бил полезен с информацията но това са реални неща и всеки който вземе да работи наистина ще види че е съм прав. Картинката я драснах просто за да покажа детайла, без да слагам подпис и печат на конструкторското бюро на фирмата  и не претендирам за техническо оформяне, а по-скоро за визуално и лесно възприятие. Просто тук масово пишат десетина човека и непрекъснато си стига до безумни и малоумни спорове - 250 детайла на смяна - ако е от един човек 250 детайла 8 часа 31 детайла на час --> 1 детайл за 2 минути  . Това са абсолютни глупости .... оттук следва че смяната е била минимум 10 човека и пак на детайл следва 20 минути --> т.е. грешката е вярна и сметката е същата .... Да не говорим, че масово разбирачите и чертеж нямат поне скица, рисунка идва се точно така с детайла в ръка и се казва искам туй и то за без пари  . Ама ще се оправи България - както имаше една статия в понеделник 2132 година.....
|
| Сря Яну 15, 2014 2:54 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ще видим дали си прав... защото ако си.... лошо...
|
| Сря Яну 15, 2014 3:21 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
в същност бяхме двама с жълто около устата... туриха ни на най-старите и разбрицани стругове. детайла е дръжка на затварачка за буркани, вертикалната. и двете резби са външни М6. високите технологии не бяха около нас. в същност трябваше да ни научат да не се осакатим, да разберем коя ръчка какво прави, да влезем в някакъв ритъм, пък ако изкараме и някой лев - супер. не мисля, че времето за струговане и нарязване на външна резба М6 ще е повече от времето за пробиване на отвор и нарязване на М4 вътрешна. в началото не можехме да направим и 50бр. после дойде сменния майстор, каза "момчета, тука има едни хитрини..." показа ги и ни остави седмица да надобряваме. после вика "айде сега идете и вземете еди-какво-си приспособление от инструменталната" технологичната последователност се оказа много важна, защото времето за спиране/тръгване и смяна на детайла е съизмеримо с времето за самата обработка. след 2 седмици си правехме нормата, че имаше и време за почивки. средното време във всеки случай е под 5мин. всичко е опит и прости хитринки. но имаше цял цех чичковци чисти стругари, които къде на майтап, къде на сериозно отвръзваха скъпернически торбата с триковете и ни подаваха по някоя трошичка от занаята. сега като гледам новите стругове... Edesign, не ме разбирай погрешно, не искам да те критикувам в нищо, още по-малко да се подигравам. споделям през какво съм минал аз, подобно на твоя опит за 5.50 на бройка. явно пазара е толкова стеснен, че стругаря е толкова кът, колкото и мозъчен хирург. ценообразуването винаги се съобразява с търсене и предлагане. е, не е лошо да знаеш себестойността, но винаги можеш да раздуеш безбожно цената. и евала на стругарите, де. тука сме дъвкали много пъти темата на цената на нашия труд. да рутиш цял месец платка за 1000лв добре ли е, зле ли е...
|
| Сря Яну 15, 2014 3:29 pm |
|
 |
|
Edesign
|
вече никой не работи като едно време - ако вие сте имали интерес, било ви е забавно, доказвали сте се пред старшите правили сте детайла за 5 минути. Сега 5 минути само се чуди над детайла, след няколко детайла цигара пауза (то тези технологични почивки са законни вече  ). Значи умножи го това време поне по 2. А като цени за машинно време наистина варира в рамките 20 - 35лв. Която и фирма за мех. обработка да питаш в този обхват е. Щом шестостена не е важен, въпреки че изглежда доста матов и ще контрастира с цвета на резбата и топката отгоре то наистина може да се мине само на струг. А относно заплащането на труда всеки знае, че един плочкаджия или какъвто и да е строител взема повече от средния електроинженер в БГ. Преди 8 години продадох една стара кола комби на един точно такъв гипскартонджия в София и той ми вика 200лв на ден вземам и тая кола ми трябва за някакъв обект вместо бус, че нямал категория ще я смачка от товар и я изхвърля... Та прави му сметка колко ел. инж. в БГ днес могат да се похвалят с дневна надница 200лв, а аз говоря за 2006г.
|
| Сря Яну 15, 2014 3:54 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Дедо. Хубаво ама в технологичния разход на време не включваш въобще времето за проверка на мейла,фейсбука,чатенето по скайп,пушенето на цигари , пиенето на кафе и други такива дейности задължителни за трудовия процес 
|
| Сря Яну 15, 2014 3:55 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Извинявайте, ама това да го изтъквате като фактор за цената е направо смешно - след като цигарените почивки им са законни търсите други стругари, ако не можеш да ги намерите в БГ имате цял свят на разположение  . Ако наистина още така работят в БГ нищо чудно, че вече толкова години няма оправия  .
|
| Сря Яну 15, 2014 5:02 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Аз уж се базикам. Но все пак да не забравяме че има нешо вярно в това 
|
| Сря Яну 15, 2014 5:12 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Edesign, имам един въпрос към теб: тази цена за която спонена - 15-30 лв/час включва ли труда на човека, който работи с машината, или той се добавя допълнително? Едит: И за какви машини се отнася? Предполагам , че има разлика между някой стар разбрицан струг и ново Х-осно ЦНЦ
|
| Сря Яну 15, 2014 5:16 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
То говнолин 3 и изисквания за точност са несъвместими неща. Това се прави в пъти по-лесно от st45, което си е възможно най-стандартния стругов материал.
|
| Сря Яну 15, 2014 5:44 pm |
|
|