|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:17 am
Изработване на детаил от неръждавейка
| Автор |
Съобщение |
|
Edesign
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Изработване на детаил от неръждавейка
По принцип механика не ми е работа но миналата 2013 ми се наложи да ми се изработват едни детайли. Този горе е един от тях. Детайлите са елементарни, изработих два комплекта в две различни фирми в София след ходене по мъките. А мъките са: - мех. фирми са меко казано затрупани от работа (много продукция от европа е дошла тук, защото там май на никой не му се работи такава работа) - персоналът е ужасно застарял и непродуктивен; - програмисти за CNC са кът и там да се вредиш е още по-голямо чудо. Цената е общо и труда на работника и машината и печалбата за шефа и т.н. В едната фирма разполагат с доста стари машини, повечето ръчни или с допотопни управления, а в другата фирма бяха само с български машини хубави CNCта RAIS, за първата цената беше 20лв на час, за втората 30лв. Но общо взето и двете изработиха детайлите за почти еднакви пари защото досещате се първите работят по-бавно, вторите бързо но цената при тях по-висока.
|
| Сря Яну 15, 2014 6:10 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Сега току що говорих с един приятел тук, дето имат цех с няколко CNC-та, стругове и фрези и като видя двете снимки на детайла каза следното - за 800 бройки тук ще струва $200 за сетъп и инструменти и после по $5 на бройка, защото за една бройка щяло да отнеме малко над 4 минути, а машинното време при тях (което включва и заплатата на стругаря) е 60$ на час. Демек като крайна цена ще излезне $5.25 на бройка, което по днешния курс на долара е 7.40 лв. И това е консервативна сметка - човека каза, че реално може и по-бързо, демек по-евтино да стане. На автомат пък щяло да става за милимунди, но за там бройките са много малки - за по-малко от 5000 бройки не си заслужавало да се говори. Така че правете си сметка сами колко трябва да струва в БГ и на други по-евтини от САЩ места  .
|
| Сря Яну 15, 2014 6:18 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Цената която има в момента Цецо е добра, а цената която колегата плаща за онази колонка е безумна. Това е супер елементарен детайл, 2 мин на брой е абсолютно възможно. Както Дядо каза много е важна последователността на операциите, ама за тоя детайл и инструмент специален не трябва. На една установка се прави вътрешна резба и се докарва габаритния размер. На втора установка правиш резбата, там може да струговаш само Ф-то а резбата с плашка, може и да я струговаш, ама при малки диаметри трябва с доста по-малки подавания иначе ще отплесне и после нож ще точиш. Разбира се първо правиш само вътрешни и габарит, като нарежеш 100-200 тогава правиш малкото Ф и резбата. На Цецо детайла е по-сложен заради формата от страна на копчето. Там ако го правиш на ръка най-бързо става на копир, ако няма профилен нож, ако и това някой го домързи да направи вече се отива на повечко време. Затова струг с CNC е идеално, дори и да не е с автоматично подаване на материала пак може да стане бързо. Който взема по 10 лв за такава колонка или има твърде много работа и иска да т еизгони, и ти дава цифра при която да си струва да спре, или е с две леви ръце, има 2 ножа и не знае как да ги точи 
|
| Сря Яну 15, 2014 8:42 pm |
|
 |
|
Наско
Ранг: Популярен
|
Уточнили му че желанието на клиента е да бъде от неръждавейка ? за първия детайл Все ми са върти в главата че има и други не неръждаеми сплави с хром /цвят хром/ които се работят по лесно за първия детайл диаметрите са малки за постигане на гладкост ти трябва периферна скорост съответно доста и в счулия доста високи обороти на въртене И резба в неръждавейка е кошмар за всеки стругар а резба с огледален блясък и с плашка 
Последна промяна Наско на Сря Яну 15, 2014 8:55 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Яну 15, 2014 8:44 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе че се работи по трудно от бронза спор няма, но все пак не е толкова зор, виж за метериала могат да одерът повече, зависи от къде купуваш.
|
| Сря Яну 15, 2014 8:46 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
мармота.... шоколада....  Това искам да го видя. В смисъл да поръчаш някъде 200 бройки сутринта бройки и да ти ги наравят до края на работния ден. На универсален струг, и за по 2 кинта бройката. Където и да е, извън Китай, Индия или други от сорта.
|
| Сря Яну 15, 2014 9:38 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Уточнил съм всичко - офертата е за неръждавейка  .
|
| Сря Яну 15, 2014 10:03 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Edesign, Аз също не се занимавам с механични неща, но по някои странни стечения на обстоятелствата съм работил немалко време като стругар/фрезист. Знам кое колко време отнема за струговане и резби. Ако фирмата CNC машини работи с тарифа 30 лв/час, това означава, че изработва под 6 детайла на час. Това меко казано е безумно. Убеден съм, че ще изработи доста над 60. Дори и аз , макар да съм позагубил форма, мога да направя много повече от 6 такива детайла за час на най-обикновен струг. А това пък означава, че в този бранш просто няма конкуренция. Това го пиша не за да изпадаме в някакъв спор, а просто за да ти кажа, че не си намерил правилната фирма. Жалко, че tgi не пише вече тук, той може доста по-точно да каже какво и колко може да се изработи, нали и това е работил. Замислих се, при тези тарифи, за колко се изплаща една машина. Ако има работа, може би за година, максимум две. Не е зле. Димитре, нещо не разбирам какво се учудваш - в щатите било по-евтино. Ами ти не знаеш ли, че тук стандартът е по-висок? Има и доказателства - цената за изработка е по-висока, цената на труда реално е много по-висока. Реално-т.е. като изключим времето за кафе, цигари и т.н., един работник тук взема повече на час. Много има, докато ни стигнете 
|
| Сря Яну 15, 2014 11:48 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Много готина тема. Тя за пореден път ме убеди, че плануваната покупка на струг е едно много правилно решение. Скоро ще станем и железарски форум. 
|
| Чет Яну 16, 2014 12:08 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
може. само че продавачите на метали са много по-зле от комет а като опреш до керамични пластини - все едно казваш 'омап' = BGA процесор с DDR памет на втория етаж и DDR флеш на третия. всички знаят че ги има и че са трепач, но никой не може да направи нищо с тях.
|
| Чет Яну 16, 2014 12:28 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Запознат съм с проблематиката, но дори и това не може да ме откаже... 
|
| Чет Яну 16, 2014 1:11 am |
|
 |
|
sparkybg
|
И какъв по-точно е проблема с керамичните пластини и правенето на "нещо" с тях? Защото нито е проблем да се набавят, нито да прочетеш в какви режими и за какво се ползват, поне според ултра скромния ми опит.
|
| Чет Яну 16, 2014 3:16 am |
|
 |
|
Edesign
|
Не е необходимо да ме убеждавате колко можете да направите за час. Аз не произвеждам мех. детайли и не давам оферта, просто споделям опит. И аз миналата година бях страшно учуден, че 6 фирми тотално отказаха да работят, 2 дадоха доста по-висока цена и само 2 откликнаха на тази, която съм написал. Проверил съм само във фирми в София за да са ми под ръка (защото само материалът за един комплект струва 800лв и ако нещо прецакат лошо), в провинцията сигурно ще е по-евтино. Ще се радвам Цецо да намери фирма, която да прави детайла за 2лв и моля да ми пусне координатите на лични, там ще си изработя следващата партида детайли. А относно цените в Америка - Европа е доста по-скъпо място и Бг върви натам, а не към Индия и Китай. Ако правех повече бройки и не беше проблема с границата то в Турция работят също за жълти стотинки. Но ако го нямаше проблема с границата и транспорта то и там цените щяха да са европейски 
|
| Чет Яну 16, 2014 8:41 am |
|
 |
|
ToHu
|
За САЩ не се учудвам изобщо, в момента за метлано изделие, не много просто листов материал поне 100-на детайла и общо около 80 кг джилезо, там ми дават по-ниска цена отколкото в Китай, при все че там с този производител се работи за пръв път, а с китайците се работи от години. Ще ми е чудно какво ще ми оферират от друга US фирма която реално произвежда в мексико. От друга страна в момента конкуренти произвеждат подобен продукт тук в БГ, конструктивно по сложен, но на малко по-висока цена от това което ние имаме от САЩ и по-ниска от това което предлагат китайците. Предполагам че техния продукт в САЩ би струвал същите пари. За Китай няма да говорим, там цените отиват нагоре ако искаш качество, а това е целта. Тук в БГ обаче е интересно. Тази фирма е еиднствената която е успяла да постигне такава цена при добро качество, предполагам защото имат опитни работници но и защото инвестираха в машини и в автоматизация.
За стругованото детайлче, нямам струг под ръка, иначе се изкушавам да си отделя два дена. Не съм работил сериозно от много години, но съм убеден че с окомплектован универсален струг и правилните инструменти мога да постигна по 2 мин на детайл, не този на Цецо а за спейсъра на Edesign. За автомат няма да говорим, работил съм на такъв с кинематично управление, правехме лагерни капачки, под минута на страна, сега не помня с точност но от едната имаше поне 4 различни диаметъра, а от другата бяха 2 или три, и това с външен габарит поне 80. Това при условие че няма автоматично подаване на материал, то тов ани беше и работата, да слагаме детайла и да натискаме копчелъка ... както се казва храни кучето и не пипай нищо. А .. и да спомена, тоя струг сигурно 10 сек му се затваряше вратата, преди да я затвори не почваше да работи..
|
| Чет Яну 16, 2014 9:11 am |
|
 |
|
sparkybg
|
 |  |  |  | ToHu написа: За стругованото детайлче, нямам струг под ръка, иначе се изкушавам да си отделя два дена. Не съм работил сериозно от много години, но съм убеден че с окомплектован универсален струг и правилните инструменти мога да постигна по 2 мин на детайл, не този на Цецо а за спейсъра на Edesign. За автомат няма да говорим, работил съм на такъв с кинематично управление, правехме лагерни капачки, под минута на страна, сега не помня с точност но от едната имаше поне 4 различни диаметъра, а от другата бяха 2 или три, и това с външен габарит поне 80. Това при условие че няма автоматично подаване на материал, то тов ани беше и работата, да слагаме детайла и да натискаме копчелъка ... както се казва храни кучето и не пипай нищо. А .. и да спомена, тоя струг сигурно 10 сек му се затваряше вратата, преди да я затвори не почваше да работи.. |  |  |  |  |
...и таман ще се доближиш до целевото време, и те бройките ще свършат.  То това е играчката, а не самата работа. Самата работа след първите 20-30 бройки не е велика драма - вече са изяснени и режими и всичко останало. Въпроса е че се губи време преди да се стигне до това, еле пък ако материала е от клиента - като ти донесат някакъв боклук дето често и те не знаят какъв е точно, може и полвин ден да загубиш сам за да започнеш. Точене на ножове - откак имам струг (май ще станат 3-4 години) не съм точил никакъв друг, освен за рязане. Пластини има всякакви вече. И държачи. Само да имаш парите да ги платиш.
|
| Чет Яну 16, 2014 12:08 pm |
|
|