| Автор |
Съобщение |
|
mash
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Окт 27, 2006 6:23 pm Мнения: 162 Местоположение: Севлиево
|
 Протокол за безжичен сензор
Здравейте. Имам една мини метеостанция за измерване на външна и вътрешна температура на фирмата "ТСМ". Дисплея ми е частично повреден и не се вижда добре вътрешната температура. Реших да си направя моя такава с един пик, но преди това се заех да разбера какво излъчва външния сензор. Свързах към изхода на един приемник на 433MHz line in на PC и записвах пакетите за различните температури. След това разглеждах получените диаграми и на пръв поглед забелязах, че: 1. Единицата е с продължителност на импулса 400us, а на нулата 980us. 2. Сигнала се предава по два пъти с кратка пауза между пакетите. 3. При всички отделни температури се вижда, че до една част от пакета всичко е еднакво. 4. При една от температурите батериите на сензора не контактуваха добре и светна индикатора за слаба батерия. Това даде промяна в кода от еднаквата част. 5. При една част от температурите дължината на пакетите е различна. Опитах се да намеря някакво описание на тези протоколли, но това което намерих е различно от това, което излъчва моята метеостанция. Ако някой има информация по какъв начин да разчета пакетите би било добре да сподели Прилагам записаните от мен пакети със съответните температури.
|
| Чет Яну 16, 2014 11:29 am |
|
 |
|
didofen
Ранг: Популярен
Регистриран на: Вто Юни 27, 2006 11:13 am Мнения: 381 Местоположение: Варна
|
 Re: Протокол за безжичен сензор
дисплейчето ЛЦД ли е? смисъл ако има вариант да вземеш нивата директно от сегментите, или управлението на дисплея
|
| Чет Яну 16, 2014 2:48 pm |
|
 |
|
mash
|
Ето изглед на изделието По принцип е възможно, но ми се иска да си направя моя станция.
|
| Чет Яну 16, 2014 3:58 pm |
|
 |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Яну 16, 2014 4:20 pm |
|
 |
|
mash
|
Това ясно, ама пълен батак  ще се опитам да хвана нещо смислено от някъде.
|
| Чет Яну 16, 2014 4:51 pm |
|
 |
|
didofen
Регистриран на: Вто Юни 27, 2006 11:13 am Мнения: 381 Местоположение: Варна
|
идеята ми беше да хванеш управлението на самия дисплей и да си направиш все едно негов дубльор  ама предполагам е също строго специализиран, и там е трудно да се захапе по лентовия кабел
|
| Пет Яну 17, 2014 11:31 am |
|
 |
|
mash
|
Разбрах те, но пак казвам искам да си направя моя станция, която да измерва и други величини. При наличие на готов сензор не ми се иска да си правя мой нов. И за това е цялата тази хамалогия До тук всички протоколи, които съм разгледал не съвпадат с моя. Но продължавам да търся.
|
| Пет Яну 17, 2014 11:49 am |
|
 |
|
RM
Ранг: Почетен член
|
Пробвай така Може да не е чак толкова секретно  При промяна на някой параметър би трябвало да хванеш къде какво става
_________________ Вниманиене съмвишист....ИЙ.
|
| Нед Яну 19, 2014 1:28 pm |
|
 |
|
mash
|
И така пробвах ама ... нищо получават се едни стойности, които не вършат никаква работа.
|
| Вто Яну 21, 2014 3:13 pm |
|
 |
|
mash
|
И така..... Стигнах до момента с писането на код за декодиране на полученият сигнал от сензора. Някой може ли да ми подскаже как най-рационално да чета генерираните импулси? т.е. дали с използването примерно на таймер 1. или някакъв алгоритъм с буфериране?!!? Използвам 16F877А.
|
| Чет Фев 06, 2014 12:01 pm |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
А разбра ли кое е единица и кое нула и кое е байт ? Иначе най-лесно е според времената да налучкаш някаква скорост и да ползваш UART-a било то софтуерен или хардуерен 
|
| Пет Фев 07, 2014 12:22 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Горе е споменато, че 1 и 0 са с различна продължителност в микросекунди. Та с UART-a няма да стане.
С таймер 1 става. В началото на импулса го пускаш и в края го спираш. Сравняваш продължителността дали е 1 или 0 и буташ в някой регистър с RRF или RRL и така 14 байта.
|
| Пет Фев 07, 2014 3:41 pm |
|
 |
|
Vesko
|
Възможно е да стане и през УАРТ-а. Ако за импулса с най-голяма продължителност изчислиш скоростта така, че да получиш 0х00, то при късата продължителност ще е число с 1ци в старшите битове. Така ще може да ги разграничаваш.
|
| Пет Фев 07, 2014 3:48 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Абе за няколко бита може и да стане, ама тука са 112. Не мисля, че ще ги хване всичките с тоя трик. А и паузите не са дефинирани. Аз бих го направил с бит-банг и таймер 1.
|
| Пет Фев 07, 2014 3:59 pm |
|
 |
|
Vesko
|
112 байта не е много трудно да се получат през уарт-а. А в момента на прекъсване може да запомняш към всеки байт и времето на получаване, така ще имаш и разстоянието между тях. Е и прекъсване по всеки фронт също би свършило работа. Това с уарт-а лично бих го предпочел, защото ти трябва само УСБ->УАРТ преходник и само ПЦ софтуер.
|
| Пет Фев 07, 2014 4:14 pm |
|
|