Отговори на тема  [ 176 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Следваща
Препоръка към коя архитектура да се насоча? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Препоръка към коя архитектура да се насоча?
Aladin написа:
Моята препоръка е да започнеш с AVR контролери. Имат удесен, лесен асемблер, в ниския ценови сегмент са и по всички характеристики бият ПИК на Майкрочип. Освен това нямаш проблем да си направиш ШИМ на честота примерно 500 кХц.
Не на последно място, Атмел имат и свой АРМ. Така, че дерзай!

Направо се просълзих...

Сря Яну 22, 2014 8:55 pm
Профил

ike написа:
Вместо да сложат 8 битов контролер за $1.50 с 12 битов DAC и SPI модул към, който е вързан RF модул и това да го съберат на мястото на АА батерийка, те за по-лесно сложили направо LPC2364 с 4(а може би и 6) слойна платка.

Мда, можели са да сложат някой DIP на мястото на батерийката и да добавят раница за акумулаторите (оловни естествено, за по-евтино) :D
Не знам откъде ги черпите тия гениални идеи... Хората са направили продукт за 600$, а вие сте тръгнали да ги учите как се прави от пръдня боя :finga:

Сря Яну 22, 2014 9:10 pm
Профил
Ранг: Популярен

miro_atc написа:
ike написа:
Вместо да сложат 8 битов контролер за $1.50 с 12 битов DAC и SPI модул към, който е вързан RF модул и това да го съберат на мястото на АА батерийка, те за по-лесно сложили направо LPC2364 с 4(а може би и 6) слойна платка.

Мда, можели са да сложат някой DIP на мястото на батерийката и да добавят раница за акумулаторите (оловни естествено, за по-евтино) :D
Не знам откъде ги черпите тия гениални идеи... Хората са направили продукт за 600$, а вие сте тръгнали да ги учите как се прави от пръдня боя :finga:

32бита -> 600$, а 8 бита 600/4=150$. Ако бяха сложили двуядрен процесор може би щеше да е 1200$ :)
Надали четирислойната платка би оскъпила в такъв порядък изделието :)

Сря Яну 22, 2014 9:53 pm
Профил

Не си прав, вече с 32 всеки можем ако е с 8 тогава щеше да е $2400 .. ама явно им с е есторило скъпо, затова с 32 ...

Сря Яну 22, 2014 10:00 pm
Профил
Аватар

Ами това не е совалка та да трябват 8 битови микроконтролери дето 99% от времето ще са в SLEEP. Това е микрофон там и с ARM7 може.

Пирев, вероятно не е стигнал до теб последния ми отчет, но скоро ползвах една ATmega и сега съм още гузен да се пиша пикоборец.

Чет Яну 23, 2014 2:32 am
Профил
Аватар

Цитат:
Моята теза е, че повечето хора правят такава преценка и ако имат избор избират по-подходящата за дадената цел. При това често се изхвърлят, слагат битове и курове ей така, за да звучи по-добре на пазара.. Демек изводът е, че архитектурата има значение. Гледа се и от производителя, гледа се и от клиента (нищо че не разбира какво гледа).

Напълно съгласен, но не е само защото звучи по-добре. В момента нещата, които правя вървят без проблем на 8 битов MCU на 40МХз, обаче преди няколко месеца почнах да слагам ей така от любов към спорта 16 битови MCU-та на по 100МХз и съответно ги натоварвам на максимум 20%. Някой ще каже що го правиш - ами щото цената между двата е около $1.5 и втория ми дава много свобода сега а и за в бъдеще. Ако спестя сега едни $1.5 дори и на хиляди бройки след време и то съвсем скоро може да ми се наложи да редизайнвам платките, а от там и редизайнване на тестери, тестови програми, документации, инструкции. Въобще настава една голяма бъркотия. Ако някой производител ми предложи в момента 32 битов Куртекс на 5V и +125C без никакви проблеми ще го сложа с максималната му честота и прилично количество памет. Да, ама няма такъв. Така че понякога спестявайки няколко цента или долар два само си мислим, че спестяваме нещо. Например до година-две ще ми се наложи да редезайна около 50 продукта, които са само на по 5-6 години, за щото колегата тогава не слушаше какво му се говори и слагаше възможно най-малкото и евтино чипче, дето му върши работа. Да е спестил едни максимум $100-200к, ама сега ще ни струва няколко милки да ги редизайнем наново. И познайте от три пъти - ще сложа пак максимално бързия и голям чип, дето ще намеря, защото пак ви казвам - цената му няма значение, след като се сравни с цената на това, което предстои.
Та има и приложения и приложения - за някои се гледа да се цепи стотинката на две, а за другите - други неща са по-важни. Затова да се генерализира, както правят някои колеги тук не е много правилно според мен :D .

Чет Яну 23, 2014 5:16 am
Профил
Аватар

Презапасяването отък развитие е съвсем друга песен. Нормално е да влагаш контролер в който има 50% запас от ресурс във всякакъв аспект, било то памет или производителност или каквото там друго се сетиш...

Но съвсем друго е да завреш в приложение в което ти трябват 1К флеш и 100 байта рам на 8 битова сметалка, куртекс с 128К флеш.

Аз го гледам и от другата страна - често тоя код се сертифицира. Пише се документация, рисков анализ, тест процедури... Едно е да имаш 1К С код, състоящ се от 10 прости функции. На АРМ-а само инциализацията на системата ми е в пъти повече код, който трябва да се опише, който е потенциал за бъгове и т.н... Полозват се външни библиотеки и те трябва някак си да минат през процедурите... абе мазало е.

Чет Яну 23, 2014 10:24 am
Профил ICQ
Аватар

ти па фана бика за рогата... анализ на риска или риск от анализа?
как се сертифицира писането в недокументирани регистри?

Чет Яну 23, 2014 10:29 am
Профил
Аватар

Е аз верно го фанах за рогата, ама Дедо ти го стискаш много смело за топките. Как в недокументирани регистри бе човек, връщаш ме в едни времена.... хубави.

Чет Яну 23, 2014 4:27 pm
Профил ICQ
Аватар

Точно според правилата за сертификация на кода (говоря при военните - за комършъл май няма такова изискване, освен ако не е изискване на клиента) трябва да имаш най-малко 25% запас както за бързодействие, така и за ресурси. А ако мислиш и за някакво развитие за в бъдеще ти трябва още повече запас.

Чет Яну 23, 2014 6:45 pm
Профил
Аватар

Е убаво де, аз кво казах? Даже аз 50% сложих презапас.

Въпроса не е във запаса въобще. Въпроса е трябва ли да инклуднеш една камара код за да разклатиш няколко пина? Защото това са пари. Не цената на чипа, а цената на девелопмента, цената за сертифицирането, цената на евентуалните бъгове вследствие на усложняването и т.н.

При мен ( а и при теб) клиента не се интересува колко кора има процесора, нито какъв ОС е търкаля. Иска да покрива тия и тия стандарти, да струва толкова и толкова и да работи както той очаква. Иначе както казаха колегите, има и ниши в които "магическите числа" продават. На пъпчивия тинейджър нищо по малко от 4 ядра вече не можеш да му продадеш. Аз лично съм щастлив, че си нямам работа с подобни клиенти, макар, че явно там са големите пари.

Чет Яну 23, 2014 7:08 pm
Профил ICQ

Цецо написа:
... На пъпчивия тинейджър нищо по малко от 4 ядра вече не можеш да му продадеш...

Да бе, да. То ако кандиса на 4 си е голямо постижение :)

Чет Яну 23, 2014 7:48 pm
Профил

На един АРМ винаги може да се напише "PICStyle" програмка. Не трябва нито ОС нито кой знае какви библиотеки. Надали тогава и девелопмента ще бъде толкова по-сложен, особено за д асе клатят 2-3 пина.

Чет Яну 23, 2014 9:06 pm
Профил

Vesko гледал ли си колко "blink the led" колко реда е за ARM?

syscop написа:
Цецо написа:
... На пъпчивия тинейджър нищо по малко от 4 ядра вече не можеш да му продадеш...

Да бе, да. То ако кандиса на 4 си е голямо постижение :)

Full listing of 25 8-core MT6592 Android phones launching soon: http://www.gizchina.com/2013/11/06/full ... hing-soon/

Чет Яну 23, 2014 9:33 pm
Профил
Аватар

Никой не слага контролер (особено пък с няколко кора да клати няколко крака или светодиода - това става само в училище. В реалността нещата стоят малко по-иначе :) .

Чет Яну 23, 2014 9:56 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 176 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Следваща