|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:15 pm
| Автор |
Съобщение |
|
nikolaint
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пон Сеп 23, 2013 7:43 am Мнения: 56 Местоположение: София
|
 Начинаещ
Здравейте. Бих искал да попитам дали на някой му се занимава да обясни(да предаде няколко урока) за абсолютно начинаещите по въпроса с основите на микроконтролерните схеми и програмиране.Защото не ме бива много в английския,а има много инф. на него.Та по същество занимава ли му се на някой да каже от къде да се започне и да обяснява.Мисля че темата ще е полезна на доста начинаещи и за напред.а ако вече има повдигната такава тема извинете ме и ми дайте линк.Надявам се да сте разбрали молбата ми. Благодаря предварително. 
|
| Съб Яну 25, 2014 1:40 am |
|
 |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Re: Начинаещ
Дори да ти се преподадат тези няколко урока, без английски няма да минеш. Просто ще стигнеш до някъде и толкова. Затова започни да го учиш. Техническият английски не е толкова сложен. Още повече, че на повечето пишещи на този език, той не им е роден.
|
| Съб Яну 25, 2014 8:12 am |
|
 |
|
nikolaint
|
Аз съм започнал да го уча.Ама бих искал основата на знанията да ми е на български и то хора знаещи от къде се започва.
|
| Съб Яну 25, 2014 9:29 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Май ще е най лесно ако някой колега ти препоръча добра книга или сайт - има такива, но май повечето въобще не са преведени на български - което пък от друга страна ще ти позволи да застреляш два заека - и английски и микроконтролери - четеш с един речник докато ти се изясни. За конкретни книги лично аз за съжаление не се сещам какво точно да препоръчам - тези по които съм се учил навремето от една страна почти не се намират, от друга са вече морално остарели. За да разбереш истински нещата може би не е зле преди да се хвърлиш в микроконтолерите, да обърнеш внимание на цифровата схемотехника - not, and, or, xor, trigger, shift registers, multiplexer, demultiplexer, alu. Това са фундаменталните основи около които е изградено всичко, много често проблемите които трябва да се решават въобще не изискват микроконтролер ами една проста схемичка - трябва да си наясно кога кое да използваш. Между временно трябва да си се научил да използваш основните измервателни уреди - мултицет, осцилоскоп, лог.анализатор. След това трябва да започнеш със прости базови неща - да разклатиш един пин на микроконтролера, да прочетеш състоянието на бутон (със софтуерен дегличер), да изпратиш байт по сериен интефейс, да приемеш байт, да вържеш 2 микроконтолера от различни архитектури да си говорят, да подкараш външна памет, дисплей. Да го минеш всичко това иска време, години дори - важно е да се въоръжиш с търпение и да не се отказваш, да ти е интересно, ако нещо не ти е ясно да не мирясваш докато не ти се изясни - резултата сам ще дойде.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Съб Яну 25, 2014 11:01 am |
|
 |
|
Vesko
Ранг: Популярен
|
 |  |  |  | palavrov написа: За да разбереш истински нещата може би не е зле преди да се хвърлиш в микроконтолерите, да обърнеш внимание на цифровата схемотехника - not, and, or, xor, trigger, shift registers, multiplexer, demultiplexer, alu. Това са фундаменталните основи около които е изградено всичко, много често проблемите които трябва да се решават въобще не изискват микроконтролер |  |  |  |  |
Защо бъркаш човека? Какво общо има межу мицропроцесорите/микроконтролерите с логичските схеми? До скоро и аз мислих като треб. Ама от скука реши да запиша магистърски курс в Русенският Универсистет. Та там учихме програмируеми контролери и ладер диаграми. На изпита трябваше да оптимизирам едни дълги логически условия и да нарисува ладер диаграмата (една от задачите). Поради дължината и слойността на условието бяха допуснати грешки и резултата от едното уравнение беше 0, а на другото 1. Та аз нарисувахедно не свързано реле и едно постиянно свързано. Това естествено доведе до ожесточен спор с професорчето. Всепак го убедих, че знам. Ама в процеса на спора се опитах да му обясня, че сме колеги и съм бил асистент по микропроцесорна техника в ТУ софия и дори и си зам това дето съм преподавал, за разлика от него  Ама ми обясни, че между логическите задачи и микропроцесорите нямало много общо 
|
| Съб Яну 25, 2014 11:54 am |
|
 |
|
nikolaint
|
Можете ли да ми предложите някаква литература ако имате текстови документи.За предпочитание на български ако не ще си търся някой да ми превежда
|
| Съб Яну 25, 2014 12:28 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Купи си от ebay едно ардуино. Отиди тук: http://arduino.cc/en/Tutorial/HomePage , отвори гугъл транслейт и почвай.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Съб Яну 25, 2014 3:46 pm |
|
 |
|
nikolaint
|
|
| Съб Яну 25, 2014 3:57 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
 |  |  |  | Vesko написа:  |  |  |  | palavrov написа: За да разбереш истински нещата може би не е зле преди да се хвърлиш в микроконтолерите, да обърнеш внимание на цифровата схемотехника - not, and, or, xor, trigger, shift registers, multiplexer, demultiplexer, alu. Това са фундаменталните основи около които е изградено всичко, много често проблемите които трябва да се решават въобще не изискват микроконтролер |  |  |  |  |
Защо бъркаш човека? Какво общо има межу мицропроцесорите/микроконтролерите с логичските схеми? До скоро и аз мислих като треб. Ама от скука реши да запиша магистърски курс в Русенският Универсистет. Та там учихме програмируеми контролери и ладер диаграми. На изпита трябваше да оптимизирам едни дълги логически условия и да нарисува ладер диаграмата (една от задачите). Поради дължината и слойността на условието бяха допуснати грешки и резултата от едното уравнение беше 0, а на другото 1. Та аз нарисувахедно не свързано реле и едно постиянно свързано. Това естествено доведе до ожесточен спор с професорчето. Всепак го убедих, че знам. Ама в процеса на спора се опитах да му обясня, че сме колеги и съм бил асистент по микропроцесорна техника в ТУ софия и дори и си зам това дето съм преподавал, за разлика от него  Ама ми обясни, че между логическите задачи и микропроцесорите нямало много общо  |  |  |  |  |
 Те точно затова трябва да започне първо с логическите елементи, иначе ще попадне на некво такова професорче и язък за мерака на момчето ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Съб Яну 25, 2014 7:19 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Съб Яну 25, 2014 8:06 pm |
|
 |
|
michev
|
Е няма как да мине без булева алгебра и логически елементи. Та относно алгебрата и основата на цифровите лог. елементи - тая книжка на български би свършила работа.За контролерите - за PIC - PIC микроконтролери I- за Атмел - на немски и ангийски.
|
| Съб Яну 25, 2014 8:49 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
А няма, подхваща ардуино и никога няма да разбере какво е бит и какво е сума по модул 2 .... Както сигурно и 90% от днешните програмисти.
|
| Съб Яну 25, 2014 10:02 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
ToHu ако си си започнал да програмираш, като прочел над 1000 страници дейташит за някой ARM Cortex M3, M4 + някоя книга от 1000 страници за ARM асемблера и тогава си размигъл първото си светодиодче, евала. Обаче сега в интернет освен полезна документация, имаш и всичките филми, всичката музика, всички снимки на котки и цици. Ако начинаещ за 15 минути не размига първия си светодиод, най-вероятното е да тегли майната на тази глупост и да отиде да гледа клипчета в youtube. Даже сега начинаещите не се задоволяват да мигат светодиоди, ами трябва да е автономен робот с изкуствен интелект или поне космическа сонда, изледваща дълбокия космос. Нека почне, пък после ако му е още интересно, ще започне да пита какво е бит и какво е кубит.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Яну 26, 2014 12:42 am |
|
 |
|
Vesko
Ранг: Популярен
|
Както казах мнението ми беше преобърнато от едно професорче от русенският университет. Иначе преди това си мислих съвсем различни неща, т.е. биах идеалист. Иначе по мое мнение архитектурата няма абсолютно никакво значение за знанията, които ще получиш. Нещата в своята същност са еднакви програмирайки на интел4004, моторола 6800, пик, арм и който и дае дру контролер. Да архитектурата в контекста на конкретното устройство си има много голяма зависимост/ Но теоретично погледнато архитектурата за алгоритмичната гледна точка няма абсолютно никаква голяма значимост. Спокойно може човек да си учи алгоритми дори и на измислен процесор. Нещо много сме се разглезили напоследък с лесният дебуг. Навремето учихме програмиране на фортран един месец на черната (понякога зелена) дъска и един път месечно "дебугвахме" на живо  И все пак успявахме да научим програмирането, въпреки че не винаги имахме представа коя точно архитектура ползваме 
|
| Нед Яну 26, 2014 1:31 am |
|
 |
|
nikolaint
|
Аз разбирам от булева алгебра миналата година я учих на немски. Но все пак ще си прочета книжката.Благодаря че толкова хора се отзовават. 
|
| Нед Яну 26, 2014 12:25 pm |
|
|