Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
10% данък - варианти 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 10% данък - варианти
Здравейте, ще ми се наложи да платя 10%-вия данък за едни пари по граждански договори които ми излизат за 4-то тримесечие на 2013. Не са много (около 1000лв.) но има ли някакъв смислен вариант да не ги прибере държавата? Например да ги даря на някого (на нещо) за да свършат някаква смислена работа а не да хрантутят циганите с моя труд?

Сря Яну 29, 2014 10:37 am
Профил

Мнение Re: 10% данък - варианти
Ами и да има, сумата която дариш ще ти намали облагаемата стойност а не данъка. Т.е. ако дариш 100 лв от тези 1000, дължиш данък за 900 лв, а не да извадиш 100 лв от данъка и да платиш 0. Държавата не обича да и се бъркат за какво да се изхарчат парите, кой си ти че ще решаваш, че някой дом за сираци има повече нужда от твоите 100 лв отколкото 100,000 чиновника в държавната администрация?!

Сря Яну 29, 2014 11:16 am
Профил

Можеш да дариш до 50% от сумата за фонда за лечение на деца. Също по 10% от годишния ти доход можеш да внесеш за застраховка живот или пенсионно осигуряване и да си го приспаднеш от данъчната основа. Това обаче е по-скоро отлагане, защото като си вземеш парите пак ще ти ги обложат. Има там разни детайли, че при застраховки за срок над 15 години, данъка ще е 7%, а не 10.

За такава малка сума, не си струва според мен. Като цяло 10% данък, който е тук никак не е зле. Обикновено по-скъпо идват различните осигуровки.

Цитат:
Ако направя дарение, мога ли да си намаля данъците?
Можете да си намалите данъците и като направите дарение. За да ползвате това данъчно облекчение, трябва да сте на трудов или граждански договор, да упражнявате свободна професия или да имате доходи от наем или друг доход, който се облага с данък върху общата годишна данъчна основа. Едноличните търговци ползват данъчно облекчение за дарения по реда и условията на Закона за корпоративното подоходно облагане.
Точно с колко ще си намалите данъците, зависи от това в полза на кого е дарението.
До 5 процента от всички доходи на физическите лица се намаляват с дарения в полза на здравни или лечебни заведени, специализирани институции за деца, както и на домове за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа, на детски ясли, детски градини, училища, висши училища или академии, бюджетни предприятия, на регистрираните в страната вероизповедания, на специализирани предприятия или кооперации на хората с увреждания, на БЧК; на културни институти и читалища, комуни за лечение на наркозависими, УНИЦЕФ и др.1
С до 50 процента - ако дарението е в полза на Центъра „Фонд за асистирана репродукция” или Центъра „Фонд за лечение на деца”.
С до 15 процента - ако направите дарение за културата.

Сря Яну 29, 2014 1:46 pm
Профил
Аватар

първо да предупредя че пиша без лоши чувства :)

плащайте ги тези данъци бе хора :) не може да мрънкате за социално ангажирана държава, добро образование, здравеопазване, сигурност и в същото време да се чудите как да не платите и малкото данък който ви се събира

ще ме опонирате за това как се разхищават данъците, колко неразумно се харчат, крадят и прочее - така е навсякъде по света, щом парите не са собствени се разхищават

свиквайте че данъците трябва да се плащат ако искате държавата да се оправи

Сря Яну 29, 2014 7:17 pm
Профил

И аз без лоши чувства ;)
Не е проблем да си платя данъка. Аз го и плащам де, това е само за 4-то тримесечие, за първите 3 си ги гушна държавата отдавна. Отделно и 600-700лв. за здравни осигуровки, за другите не искам да проверявам да не се нервя излишно. И какво ми предлага държавата срещу това? Нищо. Роди ни се детенце - жената я съкратиха от работа през време на майчинството. А, плащам и нейните здравни осигуровки. Преди няколко месеца кандидатства за работа - отказаха и защото имала малко дете (преди няколко седмици и се обадиха от същото място явно размислили, казах им да ги отреже). Скоро ще искам да оставя детето на детска градина и вероятно няма да го вземат защото местата ще са заети от черни а майката е без работа.И така нататък...
Ако има възможност и 1 ст. не искам да дам на тази "държава", това си е право на всеки да плаща колкото се може по-малко данъци.

Сря Яну 29, 2014 8:06 pm
Профил

Аз затова съм против всякакви социални придобивки, и не искам държавата да ми дава нищо, и предпочитам да плащам колкото се може по-малко.
Иначе на въпроса .. абе най-добре си го плати, ние се радваме да плащаме 10% :)

Сря Яну 29, 2014 8:46 pm
Профил

Ще си го платя като поп, дори в срока за 5% отстъпка. Просто не ми се превеждаха отново едни пари в държавната яма а исках да ги дам някъде където виждам смисъл - фонда за лечение на деца или ин-витро фонда. Явно няма да стане, радваме се че са 10% и не забравяме че парите са все пак едни хартийки ;)

Сря Яну 29, 2014 11:46 pm
Профил

И аз мога ли да скатая 1 стотинка данък - скатавам го. Арена Армеец струва 50 милиона, 70 с екстрите а държавата плати над милиард. После защо имало толкоз молове, толкоз хотели по морето и планината и толкоз фотоволтаични паркове. И що Бойко имал 4 милиарда.

И за да опонирам на Заека - тая седмица съм в Белград. Това е западна Европа. Тоя град прилича много на Лондон и Берлин. София е на светлинни години от тея градове. Хубави големи пътища, големи пространства, не всичко е скупчено на 1 място, няма задръствания, има къде да паркираш, хората са хора, децата не пият и не пушат в междучасията а след училище спортуват. Има къде да спортуват. Навсякъде. Държава се грижи за инфраструктурата. Храната в магазините е по-евтина и много по-качественна от тази в БГ.
Сигурно причината е, че те си плащат данъците съвестно а ние не.

Чет Яну 30, 2014 2:24 am
Профил

Еееее кога е платила милярд държавата, държавата плати около 120 млн, въпреки че боко усилено твърдеше че смъкнал на 90. Друг е въпросът че вътре нищо не е като свят, заслугата за това вече е на боко и алчните му приятелчета, но това е друга тема.
За Белград съм съгласен, просто са далеч, но те и преди бяха ...

Чет Яну 30, 2014 9:28 am
Профил
Аватар

данък се плаща не защото си съгласен, а защото ще има дърпане на уши ако не го платиш. аз лично смятам всяка държавна дейност извън армия и полиция за вредна (не за безполезна, а за вредна). но не ми пука че плащам данъци. нека добрите хорица се налудуват и да опитат да построят идеалния свят с безплатното му образование и розовите поните припкащи по дъгата, моето не се губи.
ама държавата ги давала за циганите? недъгави, малоумни, цигани, все непълноценни същества, които не могат да се оправят сами в живота. милосърдието изисква да им помагаме, такава е концепцията. ако искаш помощ от държавата, значи се обявяваш за един от тях, унтерменшите.

Пет Яну 31, 2014 10:26 am
Профил
Аватар

3aek написа:
плащайте ги тези данъци бе хора :) не може да мрънкате за социално ангажирана държава, добро образование, здравеопазване, сигурност и в същото време да се чудите как да не платите и малкото данък който ви се събира

както виждаш може. както сам отбеляза, точно тези дето най-много мрънкат за социално ангажирана държава, не искат да плащат. логически парадокс, но кой е казал че логиката е силната им страна? те са 90% от населението, ако бяха умни, властта щеше да е тяхна. колко хубаво че не са.

Пет Яну 31, 2014 10:28 am
Профил
Аватар

За подобна сума не си заслужава врътките, разходите (най-малкото във време) ще са по-големи от спестеното. А ако човек иска да дарява и помага... има още 90% на разположение да го направи...

Виж въпроса с усвояването на парите от държавата е съвсем друга бира... ама

Пон Фев 03, 2014 11:42 am
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

Pif написа:
И за да опонирам на Заека - тая седмица съм в Белград. Това е западна Европа. Тоя град прилича много на Лондон и Берлин. София е на светлинни години от тея градове. Хубави големи пътища, големи пространства, не всичко е скупчено на 1 място, няма задръствания, има къде да паркираш, хората са хора, децата не пият и не пушат в междучасията а след училище спортуват. Има къде да спортуват. Навсякъде. Държава се грижи за инфраструктурата. Храната в магазините е по-евтина и много по-качественна от тази в БГ.

Сигурна съм, че е така, няма начин да е иначе. И хората там са хора, и децата им са добри, и животът им е живот, не като тука. :D Чувала съм, че и в Букурещ е така, за Истанбул да не говорим. Освен това сиренето, доматите и чушките на съседите са много по-хубави - ей така, като минеш границата, и изведнъж се променят нещата коренно.
Само едно се чудя - как никой не се е сетил да внася тук от много по-качествената и по-евтина храна в околните държави. Митата и транспортните разходи няма да са големи, а клиентите, сигурна съм, ще се избият за нея.

Нед Мар 09, 2014 12:25 pm
Профил
Аватар

Ама ти сериозно ли? Умирам си от желание да си купувам домати по 20лв. за килограм. Не е ли по-добре тия дето се "сещат" да внасят да се сетят да посадят един-два корена домати? Що все трябва да се внася?

Просто ти е джелезна логиката.

Нед Мар 09, 2014 6:37 pm
Профил ICQ
Аватар

Cekins, ако имаше далавера да се садят домати в БГ - щяха да го правят. Бизнеса, както и тока се движат по пътя на най-малкото съпротивление. Никой няма да внася домати и да ги продава по 20 лв. килото, ако да ги сади в БГ е по на далавера :) . А това колко яко било в Белград и как там било "на запад" ми оправи настроението за днес :D .

Нед Мар 09, 2014 10:06 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 46 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща