|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:05 pm
| Автор |
Съобщение |
|
dimolin
Ранг: Минаващ
|
 ANSI C. Пълен справочник
|
| Пет Фев 07, 2014 8:37 pm |
|
 |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: ANSI C. Пълен справочник
Пич ти ли си авторът?
Ако да - първо поздравления, изглежда много добре!
второ, мястото на тая тема е в раздел библиотека ;–) а може и с две думи да представиш книгата (без значение дали си автор) щото книги бол и не всеки от нас ще тръгне да я сваля само за да види каква е. Та не зле да се каже, че е на български и е авторска (демек не е превод). Мисля че това е важно, плюс това изглежда добре написана.
п.с. някои дреболии в случай че са нужни за следваща редакция... На български се казва "многозадачност" а не многопоточност (независимо дали е multitasking or multithreading), а и като цяло thread е нишка, а не поток. Потоци са стриймовете... Системните библиотеки на С са няколко, а не една единствена.
|
| Пет Фев 07, 2014 9:32 pm |
|
 |
|
dimolin
|
Здравей, Аз съм авторът, благодаря. Можеше да бъда малко по-подробен в описанието, мой пропуск:)
Поздрави Димо
|
| Пет Фев 07, 2014 9:48 pm |
|
 |
|
Бай Ставри
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Май 27, 2011 8:25 am Мнения: 134 Местоположение: Силистра
|
много добро представяне....има ли ги в печат?
| Пет Фев 07, 2014 10:30 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
нещо куца и с термините "оператор" и "операции"... Това което описваш като операции са всъщност оператори (не забравяй че на Ц++ могат да се предефинират и се ползва ключовата дума operator). А това което наричаш оператори са стейтмънти и си имаше хубава думичка за тях на български, само дето не мога да се сетя коя беше 
|
| Пет Фев 07, 2014 10:31 pm |
|
 |
|
dimolin
|
Първата книга я има само в електронен вариант ( http://www.mtel.bg/mtel-ebook-magazin/m ... x/bid/1607). Би трябвало да излезе и в други електронни книжарници. Втората книга (пълния справочник) не е напълно завършена и може да се изтегли безплатно,..но това което е налично е напълно достатъчно. На сайта съм описал на какво ниво е книгата. Последните две книги са на етап разработка. Положил съм страшно много услилия. Според мен са достатъчни две книги за изучаване на езика С. Една за начинаещи, която плавно превежда начинаещите през езика и втора, която описва езика в детайли. Това съм се опитал да направя и аз. По отношение, че нещо куца с термините "оператор" и "операция", умишлено съм използвал това разделение. На английски се използват термините statement за това което аз наричам оператор и operator, за това което аз наричам операция. Смятам, че подобно разделение е технически издържано и не води до някакво объркване. Поздрави Димо
|
| Пет Фев 07, 2014 11:23 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Колега, поздравления за труда и резултата. Относно превода не термините - мисля, че "statement" е по правилно да се преведе като "израз". Разликата между "оператор" и "операция" е много тънка и субективна и всеки може съвсем правилно да влага различен смисъл. Наясно съм, че буквалния превод на думите обикновенно е друг. Наясно съм и че има разлика между statement и expression - терминологията която аз ползвам е "израз" и "аритметичен израз" - не съм я измислил, мисля че се въведе още с първите книги за C на български, затова за да няма двусмислия е препоръчително да се ползват вече утвърдените термини. Иначе рискуваме да станем като франсетата и компютрите да ги наричаме "сметалници" или "изчислители" 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Фев 07, 2014 11:57 pm |
|
 |
|
Наско
Ранг: Популярен
|
Страхотна работа В Истанбул на на панаира За хидравлика и електроника имат щанд с поне стотина издания на турски език А ние сме за циклили от 30та година на PIK1 и PIC2 По добре да купим по някоя бройка и да се замислим на кого може да се подари ако на самите нас не ни върши работа Това как е преведена да дена дума е вече свършен факт и няма смисъл да се коментира по важното е че има нещо ново на български език
|
| Съб Фев 08, 2014 1:51 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Димо, поздравления!  Не е лошо да сложиш един списък на съответствие на специалните термини на български и техните авглийски оригинали и всякакви двусмислици ще отпаднат. Наско, сметни потенциалния пазар на подобни книги в Бг и Турция и ще разбереш защо тук липсват. За 5г. в Университета нямах нито един учебник на български. Или такъв липсваше, или тиража беше изчерпан и по библиотеките нямаше достатъчно екземпляри. Добре, че имаше руски книги...
|
| Съб Фев 08, 2014 8:33 am |
|
 |
|
miro_atc
|
На български, а и в останалите езици "оператор" е субект, който извършва "операции" с някакви "операнди". Тези термини винаги вървят в комплект, в смисъл един оператор не е оператор ако не извършва типичните за него операции, а операциите не могат без операнди и т.н. Разбира се, няма да е добре ако в книгата си тръгнеш да изпадаш в подробности и винаги да изброяваш всички детайли... Нормално е да си избереш един термин. Въпросът е, че чрез избора си подчертаваш кое е важното. Примерно, ако разказваш приказка за "овчар", "пасане" и "овце“. И героят в приказката ти е овчарят, нормално е да наблегнеш на термина "оператор". Ако същественото е действието, ще използваш "операция" и т.н. В следния Ц/Ц++ код: със сигурност имаш оператор и той е "++". Имаш операнд и той е x. Можем да предпожим и каква ще е операцията, както можем да предположим, че функцията foo_post_increment(x) връща стойността на х и прилага операция събиране с 1. Но това са само предположения, истината е, че не можем да бъдем 100% сигурни какви ще са операциите, ако не знаем как е деклариран типът Т и каква е актуалната дефиниция на оператора ++. Значи като стар Ц-програмист може да наречеш "++" операция, защото едно време нямаше особена разлика и оператора и операцията бяха като дупе и гащи. Но ако почнеш да пишеш книга за Ц++ ще видиш, че вече има разлика. Операторът може да е "+" но да е дефиниран като математичската операция "-". Объркването може да е доста сериозно  Точно затова под оператора "+" се разбира едно нещо, а под операцията "+" друго и не е задължително двете да са едно и също нещо 
|
| Съб Фев 08, 2014 1:10 pm |
|
 |
|
dimolin
|
Здравейте, Благодаря за поздравленията и критиките  . Проблемът с превода на английски термини на български винаги е съществувал и това винаги ще води до подобни дискусии. Виждам, че терминологията, на която съм се спрял поражда критики, но засега не виждам конкретно решение. Някак си не върви statement да го преведа като израз. Тогава как да наричам конструкциите if, for и т.н., изрази ли? Ако пък използвам само термина оператор, пак се поражда объркване например като се каже приоритет на операторите. (if, for и т.н. нямат приоритети, докато +, - * и т.н. имат). Просто на български нямаме термини за всичко и това поражда подобни проблеми. Имайте напредвид, че книгата не е довършена на 100%. До тук ми стигнаха силите. Не обръщайте внимание на граматични и пунктационни грешки. Продължавайте да давате идеи, може и да го избистрим най накрая  Поздрави Димо
|
| Съб Фев 08, 2014 5:40 pm |
|
 |
|
fan
Ранг: Почетен член
|
Здравей! Поздравления за начинанието и успех! Не знам с какви книги и по-точно на какъв език си започнал да изучаваш С-то, но би било добре да погледнеш няколко такива от родната библиотека. Примерно "Език за програмиране С" на Д. Богданов и И Мустакеров. Там съвсем ясно е формулирана терминологията, утвърдена при нас. Поздрави!
|
| Съб Фев 08, 2014 6:31 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Вариантите са: - израз (често срещана практика) - конструкция (не ми звучи добре, ама няма пълно щастие) - оператор с епитет, примерно if-оператор (оператор за условно изпълнение, оператор за цикъл - без термин, примерно просто "цикъл".. Зависи какво разбираш под "приоритет"... Без значение какви са операторите, винаги може да се опише някаква препоръчителна последователност, в която те трябва да се изпълнят. Казвам препоръчителна, защото компилаторът е свободен да ги разбърка както намери за добре, стига да получи същия резултат. Та в тоя смисъл като видиш един С–листинг винаги може да кажеш кога би трябвало да се изпълни "if" кога "+" и т.н. Така че по-скоро "операторите за управление" имат еднакъв приоритет, а не че нямат никакъв. едит: Още на тема оператори - ако трябва да има общ термин или класификация, може би трябва да се разделят на два класа: - "изчислителни оператори", т,е, такива които описват определени математически, логически или други изчесления. - "алгоритмични оператори" или "програмни оператори", т.е. такива, които описват алгоритъм/програма. Като се комбинират "изчислителни оператори" се получава израз за изчисление. Като се комбинират алгоритмичните оператори се получава алгоритъм  Има и връзка и тя е, че "израз" от изчислителни оператори може да се ползва по същия начин, както и алгоритмичен оператор. Демек "израз" <=> "алгоритмичен оператор" от семантична гледна точка на алгоритъма. И не случайно двете за по-просто се наричат само "израз". А когато кажеш само оператори в Ц/Ц++ обикновено се разбира изчислителни оператори 
|
| Съб Фев 08, 2014 6:57 pm |
|
 |
|
Edesign
|
dimolin браво за труда и браво, че все още има българи, които да творят. от биографията ти се разбира, че си много навътре в нещата и сигурно си голям специалист в твоята област, казвам го понеже съм запознат с фирмите, за които пишеш. Това относно преводите и обсъждането е абсолютно безсмислено, важно е как е поднесена информацията и дали ще образова читателя.
Имам само един съвет към теб - явно искаш да популяризираш книгата, себе си, може би да изкараш пари от продажби и т.н., затова недей публикува във БГ форум. Пусни в чужди форуми, плати си реклама в гугъл и т.н. Пусни я в ebay, amazon. В наш форум както има една приказка дълго ще ти обясняват как не си наясно с нещата и накрая ще излезе, че дори не знаеш какво е С.
|
| Нед Фев 09, 2014 9:19 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Идеята за реклама на книга написана на кирилица, в чуждоезични форуми и извън страната наистина е брилянтна. Не, по-скоро е гениална! Как ли никой не се е сетил до момента... 
|
| Нед Фев 09, 2014 12:19 pm |
|
|