|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:45 pm
| Автор |
Съобщение |
|
dimolin
Ранг: Минаващ
|
 Re: ANSI C. Пълен справочник
Веско, на практика всички компилатори използва допълнителен код за представяне на знакови числа, но по стандарт начинът на кодиране не е дефиниран от стандарта. Аз все пак описвам стандарта, а не конкретна имлементация. Отвори спецификацията например на С99 и виж там как е описан този хедър. Аз все пак съм отбелязъл, че това са минимални стойности. И има различни начини за представяне на отрицателни числа: прав код, обратен код, допълнителен код, код с отместване. От всички тези най-използван е допълнителня код. При правия и обратния код нулата има двойно представяне (+0 и -0), затова и на практика аз не съм виждал да се използват. В книгата ANSI C. Курс за начинаещи тия неща съм ги описал,..но в тази книга не.
|
| Сря Фев 12, 2014 9:07 pm |
|
 |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
На практика представянето и операциите е работа на стандартните библиотеки. Компилаторът се интересува само от размера на типовете, колкото да може да попълни правилно аргументите на библиотечните функции. Затова за размер се пита компилатора чрез sizeof(), а останалото се проверява от хедърите на библиотеките дето ползваш. Между другото размерността не се определя от таргет платформата, а от това как е конфигуриран компилатора. Обикновено при 32- бит таргет се конфигурира 32- бит int. Но няма никакъв проблем да се конфигурира по друг начин.
|
| Сря Фев 12, 2014 9:43 pm |
|
 |
|
Vesko
Ранг: Популярен
|
Моя е грешката. Явно не съм учил много прилежно навремето:) И понеже във всички компилатори дето съм ползвал се ползва two's complement реализацията, съм останал с впечатление че е в стандарта.
ПП: Ама като се замисля, аз май не съм учил Ц в МЕИ-то...
|
| Сря Фев 12, 2014 9:52 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
най-вероятно си го учил... ама си забравил Аз като учих ревяхме че програмите са ни допотопно стари...а моето МЕИ беше поне няколко години назад от вашето. бтв наскоро проверявах, ми те 20 години след като съм завършил още карат по същата програма.
|
| Сря Фев 12, 2014 10:16 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
те (програмите за обучение) винаги са били остарели. и без 'домашна работа' си остават само един ред в дипломата. какво да кажа аз, дето ме подхванаха още първи курс с фортран... апропо, някой ще познае ли за какъв процесор е следния код:
|
| Сря Фев 12, 2014 10:48 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Тц.  char <= short <= int <= long И дотам. Няма битове. Нищо не пречи "char" да е 24 бита, колкото "short" и "int". Дори има такива платформи и компилатори за тях. Стандартът е нарочно отворен в някои насоки. А портването на 'C' между платформи е мит, докато не се влезе в познатите (цитирани от Vesko) размери, където само "int" плава, и евентуално "long" и указателите. P.S. @ДедоБоре: 360?
|
| Сря Фев 12, 2014 10:53 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
това явно не е МЕИ, щото при нас фортранът дойде чак 3- ти курс  друго си е две години първо да учиш джелезовъглеродни диаграми и тем подобни дисциплини 
|
| Сря Фев 12, 2014 11:31 pm |
|
 |
|
Vesko
|
ФОРТРАН-а го учих седми или осми клас  И наистина нито за фортран нито за Ц имам спомен с МЕИ-то. Спомням си само, че на лекции по програмиране отидох само един единстевн път, и то защото трябваше да имаме физика, ама кой да разбере че са се разменили  Аама пък на ВАКС-а упражненията май все пак бяха на Ц, така че трябва да съм го учил  ПП: И само за един бас със шефа на лабораторията дето работих в МЕИ-то си написах Ц компилатор за 6800 и направих един реален проект с него. Ама кой да се замисли, че няма стандарт за размера на типовете и начина на представяне на отрицателните интове  Може би съм приел имплементацията на компилатора си за стандарт  ПП: Миро, джелезовъглеродните диаграми съм ги учил само един семестър.... Май нищо не са ни учили, точно моето поколение  При Киро Секирата, че и по женска линия ни беше градски 
Последна промяна Vesko на Чет Фев 13, 2014 12:11 am, променена общо 1 път
|
| Чет Фев 13, 2014 12:06 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
имаш една бира следващия път!
|
| Чет Фев 13, 2014 12:11 am |
|
 |
|
Vesko
|
Май, като се замисля практическите упражнения в академичното образование видят до такива изкривявания като моите.... Малко или много практичните занятиия за привързани към даден аархитектура и неминуему внасят изкривявания в чисто академичното знание.  Съдейки по задачите публикувани във форума напоследък се залита към ПИК архитектурата...
|
| Чет Фев 13, 2014 12:34 am |
|
 |
|
miro_atc
|
ъъ.. чак пък толкова? Не че е невъзможно, в техникума ни се произвеждаха едни компютри "Балик" не знам дали си ги закачил. Батковците от твоето поколение ги правеха и само на най-добрите от нас разрешава да запоим по няколко чипа и то под техен контрол разбира се  Та не знам дали се бъзикаха с нас или не, но на въпроса за какво ги правим и за какво ще се ползват, отговорът беше "за обучение в детските градини"...
|
| Чет Фев 13, 2014 11:03 am |
|
 |
|
Vesko
|
Наистина не помня 7ми или 8ми беше. Величко Величков ни водеше кръжока по фортран и веднъж месечно "дебъгвахме" в изчислителният център. Не знам ти закачи ли, но аз си имах персонална СМ4-ка в техникума, след преместването в новата зграда не знам какво стана с нея. А компютрите балик си бяха моя разработка. И наистина по идея трябваше да се ползват в детските градини и психотестовете на професионалните водачи. Ама дали са се ползвали.... Аз завърших и дипломната ми работа беше един модифициран балик със фулл клавиатура (тогава по подобие на правец 82), видео (40колони по 25реда) и интегриран програматор за епроми. По едно време се опитвах да си намеря дипломната работа, ако се е запазила за да си я взема, ама не намерих в техникума кой д ами съдейства. Едно от приложенията му беше да направим тренажьор за механк водач на танк, дори имаме златна значка от пловдив за това. ПП: Наскоро присъствах на докторска защита в МЕИ-то (ТУ по сегашно му) при който един стана доктор на тема как при измерване на тока на късото може да се определи местото на късото съединение в далекопроводите с ъс средно напрежение. Не знам дали по твое време още са се произвеждали, но ние произвеждахме "фиксатор на късо съединение", който просто измерваше тока и напрежението след като задейства защитата на далекопровода и по едни таблици се определяше мястото на късо съединение (май с точност 500-1000м). А си произвеждахме и количества. Там Огнян (лека му пръст) все измисляше какво да произвеждаме и като ученици в началото на 80-те ни докарваше доста приличен доход напълно законно. По-късно той се премести в Правец, не знам засякъл ли си го. ПП: Малееееее, колко съм удартял..... това с тренажора, фиксатора и балика било 83-та...... 
|
| Чет Фев 13, 2014 11:22 am |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
[OT]
@Vesko, както и който може да знае нещо - имаше една платка за Правец-82 с EPROM-и, която се ползваше за обучение по Морз в клубовете на ОСО. Предполагам родна разработка. Някой да знае автора / историята?
|
| Чет Фев 13, 2014 11:53 am |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
А откъде идва това "Балик" , в Балчик съм го чувал. Да не е старото име на града?
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Чет Фев 13, 2014 9:56 pm |
|
 |
|
Vesko
|
|
| Чет Фев 13, 2014 9:58 pm |
|