Отговори на тема  [ 43 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
"Капацитивни" бутони 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение "Капацитивни" бутони
Трябва да се замести тампер ключето (механично ключе което се задейства при отваряне на кутията на устройството) с нещо по-надеждно от механична гледна точка. За целта се чудя дали въобще не може да се разкара това ключе и да се направи "капацитивен" бутон, който да се използва за целта.
Идеята е чисто механично да се опростят нещата. В момента имаме доста механични проблеми и търсим друг вариант. Пространството е ограничено и намирането на подходящо ключе не е лесна задача. До момента сме изпробвали с различни видове ключета и резултата не ни задоволява.
Тъй като ключето трябва да е миниатюрно - хода на подвижната му част няма как да е голям, а това е проблем от гледна точка на механиката на кутията. Варианта ключе + пружинка нанизана на него решава до някъде този проблем, но създава други по време на производство (нанизват пружинката в ключето повече от колкото трябва и то престава да се задейства, забравят да сложат пружинката и др).

Идеята ми е на капака да се закрепи метално болтче с плоска глава (фрезингово например) с диаметър на главата 7мм. Кутията ще е пластмасова, така че болта ще е електрически изолирано.
Конструктива ще е направен така, че при затворено положение на кутията главата на болтчето да е в непосредствена близост до платката. Точно под главата на болта на платката ще бъде направен някакъв полигон, който ще е капацитивния сензор. Идеята е когато кутията се отвори - главата на болта ще се отдалечи от платката и ще се промени капацитета на сензора.

Искам да използвам процесор с вградена такава технология за CapSense. За момента вариантите са ми или Микрочип PIC16F1827 или Тексас MSP430G2152.

Смятам да използвам варианта със "самоосцилиращи" GPIO пинове, тъй като искам да постигна възможно най-ниската възможна консумация на енергия (част от устройствата са батерийно захранени). Т.е. сканирането на бутона да може да става при "приспан" процесор.

Въпроса ми е кой от двата варианта за процесор да избера. От значение са САМО параметрите на CapSense периферията им. Целта е да се постигне възможно най добра чувствителност (отчетливо и надеждно разпознаване на наличието или липсата на "болта" при механичен толеранс на разстоянието между болта и платката 0.2-1.8мм при затворена кутия (наличен болт))

Каква форма на полигона под болта според вас ще е подходяща за целта?

Пет Фев 14, 2014 9:58 am
Профил
Аватар

Мнение Re: "Капацитивни" бутони
Въобще не бих го правил капацитивно ако търсиш надеждност. За рид-ампула мислил ли си?

Пет Фев 14, 2014 10:42 am
Профил
Ранг: Почетен член

Ако кутията е непрозрачна фото транзистор няма ли да свърши работа?

Пет Фев 14, 2014 10:54 am
Профил

Рид ампулата е голяма. Няма место за нея.

Кутията е непрозрачна, но оптичните сензори ще искат повече процесорни пинове (поне 2) за управление, а и консумацията им няма как да е малка.

Сензора ще трябва да се сканира поне 4 пъти в секунда или нещо от този род ...

Пет Фев 14, 2014 12:04 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мислил ли си за сензор на Хол и малък магнит.
TLE4913 - има го в Комет. SOT23 корпус. Действа като ключ, изхода му е ОК и би трябвало да стане елегантно към контролер. Магнитчето от моделарските магазини. Поне аз си го мисля така за една моя измишльотина.

Пет Фев 14, 2014 12:26 pm
Профил

emilvtc написа:
Рид ампулата е голяма. Няма место за нея.

Кутията е непрозрачна, но оптичните сензори ще искат повече процесорни пинове (поне 2) за управление, а и консумацията им няма как да е малка.

Сензора ще трябва да се сканира поне 4 пъти в секунда или нещо от този род ...

Един фото транзистор на тъмно не консумира нищо, а като се освети зависи от резистора с който го обточваш, ако сложиш 4.7М сметни колко ще консумира, и иска само един пин от ЦПУто, даже може и на прекъсване да го сложиш и изобщо не трябва да го щетеш на интервали в софта. С думи прости това ти е точно еквивалента на ключе само че няма нищо механично.

Пет Фев 14, 2014 1:05 pm
Профил

Проблемът на фототранзисторите е че бачкат само първия път ;-)

Втория път просто отваряш кутията в тъмна стая, зацапваш транзистора или просто го изчекваш и светваш ламбата :idea:

Пет Фев 14, 2014 1:47 pm
Профил
Аватар

Ако ти трябва нещо наистина миниатюрно и надеждно, потърси "switching probes" в гугъл. Във вид на тънки игли са и се ползват в инсъркюит тестерите.

Пет Фев 14, 2014 3:36 pm
Профил

Искам да елиминирам (опростя) "механиката" с цел повижаване на надеждността.
За съжаление всичко това си има и съответната цена, но ... пълно щастие няма :-)

Търся безконтактен вариант без необходимост от допълнителни компоненти/магнити и др.

Днес успях да подкарам и пренастроя няколко демопроекта на тексас с техния дев.борд. Другата седмица ще направя и няколко различни патърна на печатна платка, за да видя кой от тях ще ми свърши най-добре работа ...

Пет Фев 14, 2014 5:00 pm
Профил

мен пък ми се струва, че или трябва да смените модела ключето, или конструктора :)
според мен ключе, обаче конкретен модел, който в момента не намирам в нета да ти покажа, ползва се масово по механиките на компютърните ЦД устройства, ако решиш да се върнеш на механичен обади се, ще изровя една платка да ти го снимам, 2 модела са едните потъват навътре другите се накланят, тези дето се накланят имам предвид, корпуса е на половина на ДИП8

edit: варианта с пружинката съм го срещал с този модел ключета, пружинката е сложена на квадратното и няма къде да потъне
Изображение
edit2:
http://www.alps.com/WebObjects/catalog. ... SSCT_L.GIF
http://p.globalsources.com/IMAGES/PDT/S ... itches.jpg

Пет Фев 14, 2014 6:04 pm
Профил

Не знам за какво става въпрос, но стандартни микропревключватели се ползват във всички охранителни системи, от тези които сектрон продава за по 50 лв до тия които ние продаваме където само захранването ти е 500 евро .... надеждни, просто, безотказно. Зависи само каква е микретата, Cherry имат идеални за целта, все си мисля че каквото ид а е едва ли ще се отвори 100.000 пъти .. такива са ни микртите по бутоните на едно изделие, http://www.cherrycorp.com/english/switc ... ini/db.htm виж DB3.

Пет Фев 14, 2014 8:39 pm
Профил

emilvtc написа:
Трябва да се замести тампер ключето (механично ключе което се задейства при отваряне на кутията на устройството) с нещо по-надеждно от механична гледна точка. За целта се чудя дали въобще не може да се разкара това ключе и да се направи "капацитивен" бутон, който да се използва за целта.

Искам да използвам процесор с вградена такава технология за CapSense. За момента вариантите са ми или Микрочип PIC16F1827 или Тексас MSP430G2152.

Първо - за така поставената задача това с капацитивен бутон според мене е почти толкова неработещо колкото и това дето имаш в момента.

Ако обаче все пак ререшиш на такъв гърч - далече от Маикрошит.Говоря от личен опит -имам в момента на главата няколко проекта с такива бутони и с побратим на този контролер дето си посочил - псуването е доста но ти поне няма да сертифицираш според автостандартите и може би ще ти е по леко , но като цяло неща да ги видждам тия Пикове.
За тексас не знам но пак да кажа ако искаш да се сдухваш -виж Атмел. Имам версия -доста нова все още- дето е мнго по добре от пикаджите поне засега.

Извън капацитивните - ако пак оставаш на безконтактно отчитане на затварянето - хол сензор - има такива дето им трябва много малко , даже с жялязо само бачкат ,и магнит не им требе - трябва да погледна тука какво ползваме и ще ти кажа.

Чет Фев 20, 2014 1:18 am
Профил

@ HSB
Да, ако има такива датчици, които могат да се задействат само с "джелезо" (примерно наличието или липсата на глава на болт) биха ми свършили работа.
Ако не ти е проблем - моля те провери за типа.

Селектрата още не са ми направили тест-платките и не съм започнал с реалните експерименти. Довечера или утре сигурно ще започна... :-)

Все още се бъзикам с кита на тексас. Прави ми впечетление, че с него чувствителността ми е само 50 единици на фона на 11400 такива (11350 импулса за 6mS сканиращ период когато има болт (затворен тампер) и 11400 импулса - когато няма) ... Това е направо смешна чувствителност.
Отделно тези показания шумят с около 10 импулса ... Предполагам с реалните платки нещата ще са мааалко по-добри, но не много...

Смъкнах и зависимост на честотата (импулсите за 6mS скан период) в зависимост от напрежението, когато няма болт (отворен тампер).
От 3.6V - 3.0V промяната на импулсите е 300 ?!?
Още не съм правил изследване за влиянието на околната температура ...

Та отчитайки всички тези известни ми до момента данни - алгоритъма за процесването на бутона НЯМА как да е с фиксиран трешолд... Трябва да е някакъв вариант на "плуващ компаратор", които да процесва първата производна на измерените стойности (диференциране на показанието).
До тук добре. Вероятно достатъчно надеждно ще мога да хвана промените има/няма болт (тампер), но статично няма как да определя наличието/отсъствието му ...
Ще трябва да имам интегрирана стойност на входа, спрямо която да диференцирам моментното отчитане. Идеята е да се компенсира дрейфа на честотата в зависимост от температурата и захранващото напрежение ...

А-бе алгоритъма трябва да е по-"смарт" и от мен май ...
Гадорията в случая е, че няма как да има "обратна връзка" през оператора, каквато има в имплементацията на обикновения бутон (т.е. ако не се задейства - оператора ще види това и отново ще го натисне с пръста ...).

С две думи - "голема автоматизация- големи проблеми" ...

Ако имате идеи как да се процесва това чудо - помагайте...

Чет Фев 20, 2014 10:16 am
Профил

Половината свят ползва механични ключета. Другата половина ползва рид ампули. Останалите няколко идиота дето не им пука занадеждност ползват оптрини. 2-3-5 идиота ползват датчици на хол и то щото нямат място за рид ампула. Справка мобилните телефони. Има и един дето ползва индуктивно мерене ама той се оправдава с разни чорби и мръсотии дето му пречели щото било в казан с .... (пречиствателна станция).
Ама до сега на никой не му е хрумнала простотията да мери нещо толкоз несигурно. Още по-малко с цифрова схема за безконтактни бутони. Та един тъп генератор ще свърши по-добра и надеждна работа от тея процесори.
Ако целта е забавление - ок. Ама ако целта е серийно изделие за което си трябва надеждност - по добре си наемете електрончик да ви свърши работата.

Чет Фев 20, 2014 10:27 am
Профил

Значи с капацитивни бутони съм се занимавал, изгубихме сигурно 3-4 месеца до де всичко се изчисти, накрая бутона го сертифицираха и за позлване в комерсиални хвърчила .... от сега ти казвам, стой далеч от тия истории. Ако говорим за задействане от човек, пръст едно друго, подходяща мех. конструкция и т.н. ... може и да стане, нашия стана хем по нареждане от клиент аползвахме едни дървени QT чипове.
За целите за които го позлваш не бих го сложил никога. Или микроключе, тия които ти дадох са абсолютно надеждни и мога да ти гфарантирам че ще надживеят всичко останало в продукта, ако не рид ампула то поне оптрон, всичко останало вкл. и хол ми се струва неработещо, още повече вземайки под внимание че всичко ти е джилезо.

Чет Фев 20, 2014 11:26 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 43 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща