|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:51 am
новини от производителите на МЦУ-та...
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: новини от производителите на МЦУ-та...
За чии им е да се мешат в тоя маркет, там такива контролери с лопата да ги ринеш? Аз поне на бърз прочит не намирам нищо уникално. Все пак е интересно на какво е базиран 32 битовия, честно казано не виждам как може да е нещо различно от ARM или MIPS 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Фев 27, 2014 9:10 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
това е интересно, аналогичните кортекси май се въртяха някъде около 1 МИПС/МХц Също инструкшън сета как е организиран - дали е удобен за писане на асемблер, дали е подходящ за Ц - имат ли оптимизиращ Ц/Ц++ компилатор и т.н. Цената за единични бройки и количества. FTDI не са вчерашни да се хвърлят ей така в тоя пазар ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Чет Фев 27, 2014 4:38 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами не бих казал, куртексите и те някъде там се въртят като консумация. Виж по интересно е това 100MHZ 0WS до колко наистина е "true". Щото те всички имат разни кешове и акселератори, ама на реални 100MHz да фетчва от флеша...вече си е предизвикателство.
Интерфейсите са му малко странни - един UART само ако ползваш хендшека... SPI master само един...2 SPI slave (това пък за чии)...
Реално куртекси с такива възможности (то толкова орязани май по-принцип няма) вървят по 1-3$ за количества. Колко да смъкнат цената от FTDI?
А относно инструкциите - то ако не е MIPS или ARM, спукана им е работата. Трудно е да наложиш вече нещо различно на пазара, особенно в техния сегмент (хоби до средно големи количества). Щото никой не слага в мобилни телефони или в автомобили FTDI.
Реално силата им вероятно е в USB - то, ама едва ли някой ще сложи техен микроконтролер само заради това. Поне не и за големи количества...Знам че не са случайни, с конверторите изтрепаха рибатата, ама това не мисля, че ще им се върже.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Фев 27, 2014 6:17 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Цецо, Cortex М0/1 са по малко 1 DMIPS/MHz ... M3/4 са 1.25 ... A7 e 1.9, A8 e 2.0, A9 e 2.5, A12 e 3.0, A15 e 3.5 up to 4.0 ... за справка http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ARM_coresТ.е. това ядро е производително като високия клас A9-A15 а се цели в пазара на M0-4. Разбира се това всичкото е на книга, кой го знае на живо как ще е. Пък и да мигаш светодиоди не се искат кой знае какви мускули ... ще го видим какво ще излезе. Ще ми се да е нещо интересно да поразчупи малко пазара.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Чет Фев 27, 2014 6:51 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
FTDI избиха рибата на хоби/прототипния пазар с конверторите си 232/2232. дори си мисля, че USB-то оживя едва ли не заради този чип мисля, че и добри пари направиха при тези цени. но както цецо казва, никой не го слага в масов продукт, щото е скъп чип. иначе, ако чипа е с някаква тяхна си архитектура, положението е на кантар. има не една или две добри архитектури (включително и от острова), които минаха в историята. ще видим хобаджиите как ще го харесат тоя чип, според мен от тях зависи дали ще живее.
|
| Чет Фев 27, 2014 7:32 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
ти сериозно ли си мислиш че някакво пикливо ядро ще изкара производителност като на кур с dual issue и 15 стъпков конвейр? Това дето са написали за 3 DMIPS вероятно си е някаква тяхна измишльотина и сигурно се превежда като 3 дървени мипса. По скромното описание това дето са направили е едно обикновено и просто ядро. С две 32-битови шини за код и данни. За сравнение дори смотаните куртекси са с 3 шини само за ядрото, а навън почти задължително има няколко лейера. Демек и при най-слабите куртекси може да имаш поне 2 даннови трансфера на клок и то си е почти задължително условие като имаш бъзро USB и етернет. Примерно един от най-старите М3-ки на пазара с бързо USB - SAM3U е 5 лайера, демек 5 трансфера и постига до 4000MB/s даже и няма 100МХц а само 96. Докато тоя чип на FTDI е с 800MB/s. Очевидно са вкарали DSP разширения, най-вероятно заради камерите да правят компресии и прочие. И вероятно могат да правят 3-4 сметки на клок. Само че това няма нищо общо с Dhrystone-a където се гледа обща производителност с произволни данни. Няма как да постигнат 3 операции с 3 различни операнда като са вързани на шина дето им дава само по 1 операнд. И то както казах е без лейери, демек ако ядрото се разсмята периферията умира. Така че няма значение колко бързо им е ядрото, ако ще и 3000 операции на клок да прави това няма да се отрази на Dhrystone-a.
|
| Чет Фев 27, 2014 8:29 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Аха, 2.95 DMIPS / MHz.  При такава грешка (нарочна?) още в спецификациите, какво ли е нататък. Моите впечатления от FTDI са лоши, и по-специално от FT2232H.
|
| Чет Фев 27, 2014 9:17 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Извинявам се, то било мипсове, аз си мисля за милиампери... абе боза ми е в тиквата.
|
| Чет Фев 27, 2014 11:22 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Не беше нещо особенно. Гъвкави печатни платки и дисплеи предимно. ST раздаваха развойни платки с техните куртекси на кило. Аз се прибрах с 3бр. И то защото имах търпението да изслушам единн ентусиаст да обеснява колко са велики цели 30мин. 
|
| Съб Мар 01, 2014 11:52 am |
|
 |
|
Цецо
|
Като рекламните агенти, дето обикалят домовете... накрая получаваш подарък, я фенерче, я ножче...
|
| Съб Мар 01, 2014 9:05 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
да не се ядосвам значи, предполагам Електрониката ще е по-добра
|
| Пон Мар 03, 2014 11:28 am |
|
 |
|
3aek
|
не очаквам много нови продукти да излезат тази година тази година Тексас Инструментс нямаха щанд на Embedded World, това какво послание праща на потребителите им не знам 
|
| Пон Мар 03, 2014 9:36 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Посланието е като на всички големи фирми в бранша. "Боли ни за малките компании/ единичните потребители - трябват ни стратегически пратньори(масс продъкшън)"
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Мар 04, 2014 12:49 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами мен ме гложди съмнението, че специално краварите, пак са се засилили към предишния си статут, както каза Мухата. Помните едно време какво беше с тях - техен контролер да купиш... документация само с бизнес план за 100к + броя. Решиха явно, че като излизат от кризата и дребните вече не им трябват. Дано да бъркам де.
|
| Вто Мар 04, 2014 12:55 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Скоро ще се появят PIC32MX170 и PIC32MX270 - 256KB Flash, 64K RAM.
|
| Вто Мар 04, 2014 6:46 pm |
|
|