|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:09 am
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе от допира с него и аз получавам същите желания. И всичко опира до калпав софтуер, както под виндоус, така и готовите стекове в OEM модулите. Ама Zigbee-то едва ли ще е по различно, като гледам над физическото ниво доста си приличат.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Яну 02, 2006 3:02 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
е, мойто 'хендсфри' си работи много добре. доволен съм, при това много.
винаги телефона се закача, говоренето е както трябва, добавеното закъснение е пренебрежимо на фона на GSM закъснението.
така, че - за ставане, става. ама дали ще можеш бързо да пуснеш прилично работещ стек?
а и толкова много ли ти трябва синхронна комуникация? нещо асинхронно няма ли да ти свърши същата работа?
|
| Вто Яну 03, 2006 10:53 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Абе леко очудващо , но сигурно щото не си ползвал bluetooth за продължителна комуникация м/у у-вата или удостоверяване и прочие.
Поне моя опит ме отказва от тая технология, ако мога да си го позволя - т.е имам алтернатива.
най-простият пример , който ще дам е че предпочитам връзка чрез така наречените data кабели , после през irda и най-накрая през bluetooth.
edit: Ползвал съм bluetooth и на прехвалените Nokia (по-точно smarthphone 6260). Същата работа и проблеми.
|
| Вто Яну 03, 2006 11:48 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ами аз го ползвам само за говорене. т.е. продължителността не ми е надхвърляла 30мин (мтел прекъсват връзката след 30мин разговор), та нямам идея как се държи на по-дълга връзка.
телефона е нокия. първия път, пуснах ръчно търсене, той намери слушалката и като я избрах, ми поиска парола. написах я на телефона и те си се разбраха. после всеки път се закача без да иска нищо. предполагам това е 'удостоверяване'?
за комуникация не съм го ползвал, освен за прехвърляне на икони/картинки. но понеже не съм фен на такива неща, не мога да кажа как се държи в нормални условия.
|
| Сря Яну 04, 2006 12:58 am |
|
 |
|
the_real_maniac
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
offtopic:
ами да, това е удостоверяването , обаче явно при теб зацепва, докато при мен в повечето случей не.
Дори и на 6260-ката. Давам и да запомни този ид с тази парола и да го пуска автоматично , ама нъц. Кога реши , кога не.
От гледна точка на PC-то е общо взето същото.
Относно информация говоря за ползването на GSM-a/Smarthphona-а като модем
|
| Сря Яну 04, 2006 1:41 am |
|
 |
|
Цецо
|
Стек няма да пускам. Мисля да използвам (но не съм 100% убеден че ще го направя) готови OEM модули. Има ги в ЕлектронИнвест. Симулират COM порт върху Bluetooth. Представляват bluetooth хардуера + АРМ. В тоя ARM си е качен стека - някакъв техен си. Лошото е че не работят както аз очаквам, а документация нема. Ще пробвам да изкопча нещо от пройзводителя, но ако ме отрежат, ще се откажа от това решение.
Иначе засега се конекват. Обаче имам проблеми при опознаването, паролите и пр. Все още не съм пробвал да прехвърлям синхронен поток от данни (няма как да стане асинхронен, щото става въпрос за аналогови сигнали семплирани в реално време).
Да пиша собствен стек е изключено, просто в този проект няма кой да ми го плати. А за слава - друг път.
Лошото е че не виждам друга алтернатива. USB-ZigBee тапите все още са много редки и скъпи, да правя собствена нямам нерви, а и цената ще скочи. IRDA-то му трябва видимост, а за WiFi няма кой да плаща.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Яну 04, 2006 12:34 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
|
1.
Е да ... виж ти гледаш на нещата доста практично и реалистично. Все пак си гледаш положен труд / заплащане , което си е правилно.
От тази гледна точка си е ... приемлив компромис да ползваш Bluetooth.
2.
"USB-ZigBee тапите все още са много редки и скъпи,"
това лично аз го прпопуснах да погледна, но си прав , че тепърва разработване все пак не се знае с колко ще те забави , а и щом си си преценил , че не ти влиза в заплащането, но ВИЖ помисли дали няма натрупаният опит тук да ти се 'отплати' другаде , разбираш ли ? просто казвам  Ти със сигурност си знаеш по-добре как ти стоят нещата.
3.
802.11 - WiFi , покрай тематата ти поразгледах насам - натам и хората минават през радиочестотни-предаватели/приемнции -> bluetooth/zigbee -> И накрая решават , че си заслжуава да ползват 802.11
Така че явно засега това е решението , което гарантира стабилност и скорст, и покритие. Само въпроса е колко 'мощ' ще се иска от приложението за управление и прочие. А и ти правилно казваш пак от гледна точка на финанси и прочие.
4.
" Лошото е че не работят както аз очаквам, а документация нема"
Е как така няма документация :- ???  Ако не е проблем кажи марка и модел
Айде разбирам да беше телевизор , ясно ... цъкаш по дистанционното все ще го нацелиш, ама това си е embed решение , модул със стек , има си комнади и аргументи/стойности към тях 
|
| Сря Яну 04, 2006 1:04 pm |
|
 |
|
Цецо
|
http://www.kcwirefree.com/
Ами е тва им е сайта. Аз го изорах и нищо смислено не намерих. Много ги обичам такива секретни.
|
| Сря Яну 04, 2006 7:08 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
|
Доколкото разбрах (1) се управлява по серийният интерфейс със АТ команди + разширени такива и това цялото се нарича Zirivo или нещо такова (2)
(1) http://www.kcwirefree.com/docs/KC_Getti ... JUN.01.pdf
(2) http://www.kcwirefree.com/docs/kcSerial ... JUN.01.pdf
Най-бързата проба както е показано в GettingStarted , изведи си на един DB9 конектор RS232 Интерфейса на модула ти и го вържи на някои ком на пц-то , пусни някъв терминален емулатор, дай конект и пробвай АТ командите
Явно то и затова е там АРМ-то , да ти улесни житова , да не говориш с битове и думи в която 8бит да значат нещо, после другите 5 друго и последните 13 стойност. Ами директно с АТ команди.
Поне така го виждам аз от това , което прочетох , дано съм уцелил или ти му намериш начина !
Успех !
едит: т.е в документ (2) ти се дава възможните команди и възможните отговори + кое какво значи.
|
| Сря Яну 04, 2006 7:39 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Леле, почвам да се съмнявам в мене си.
До преди седмица тези документи ги нямаше. Или поне аз така си мисля. Бях преорал сайта и бях открил просто 3,4 пдф-а в които си бяха чисти рекламни брошурки. Сега ще седна по детайлно да разгледам нещата. Мерси.
|
| Чет Яну 05, 2006 11:16 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
преди седмица или пуйката или ракията ти е била в повече 
|
| Чет Яну 05, 2006 1:17 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Точно обратното, много работа ми се събра по празниците и явно ми е пресъхнала устата (главата).
|
| Чет Яну 05, 2006 4:19 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
|
Добре , а сега вече като си наквасил устни
На мен ми се вижда нещо сложна задачат, защото:
1. Пращаш команди във вариант на думи -> букви , т.е ще пращаш за команда няколко по 8бит(1 буква/символ)
AT ти е 2 пращаня по USART-a, вместо 8битови команди , което си е 256 команди примерно  или аз не разбирам
2. Получаваш отговор , който е повече от 2 букви , т.е изледването на полученият отговор се ослужнява.
- първо не е кодова дума базирана на битове , ами са си букви.
- първо не е една и две , ами няколко и има и доста дълги отговори , което ще затрудни / забави май доста изследването на отговора
-- ясно ми е , че скоростта на UARTA ще е висока и все пак , усложнява ти се живота най-вече с програмиране , а после и с товарене на МЦУ-то , трябва да е бързичко (не само заради УАРТ скороста , но и зада прави сметките и сравненията)
===
като погледнеш документчетата кажи си мнението 
|
| Чет Яну 05, 2006 8:36 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
То обработката на данните много зависи как ще си организираш софта, в крайна сметка пак сравняваш байтове, но малко повече, но при добре организиран софт не е толкова страшно, от друга страна предаванет в ASCII само по себе си ти защитава данните, т.е. не ти е нужно CRC на командите. А от друга страна съм убеден че обработката на АТ ще му е много по малко главоболие от правенето на стек и обслужването на тоя зъб .....
|
| Чет Яну 05, 2006 9:09 pm |
|
 |
|
Цецо
|
А и в крайна сметка АТ командите са само за да го настроиш пустия му зъб. После минаваш на емулация на сериен канал и мааш по собствен протокол. Поне така ще го правя аз. По точно така си мисля да го правя.
|
| Чет Яну 05, 2006 10:22 pm |
|
|