Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Clone PICKIT 2 струва ли си? 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Clone PICKIT 2 струва ли си?
Привет отново и е ред за пореден въпрос. Спрях се на PIC пред AVR, защото има повече информация и добре направени туториъли от микрочип в интернет пространството.

Въпроса ми е струва ли си да купувам клонинг версията на пик кит 2? Целта ми е да ползвам ифнормацията и туториълите от пик кит2, просто да спестя средства като закупя тази клонинг версия.

Желанието ми е да имам и програматор и дебъгер за да мога да дебъгвам в реално време директно при монтиран мку и реални условия да търся грешките.
http://www.ebay.com/itm/Clone-Microchip-Development-Programmer-Mini-PICKIT-2-/231173009966?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item35d2fc322e

Пет Мар 07, 2014 1:56 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Re: Clone PICKIT 2 струва ли си?
Не.
Търси PICKIT3

Пет Мар 07, 2014 10:11 am
Профил ICQ

Сега видях, че има в комет пиккит 3 на разумна цена от 65лв (колкото е и на производителя, явно са им официални дилъри). Тези дни като кацнат стипендиите ще го прибарам :twisted:

едит1: Пф сега видях това видео http://www.youtube.com/watch?v=LjfIS65mwn8

Оправено ли е нещо от софтуерната част от страна на майкрочип или още е положението показано в еевблог-а? Кофти е, че 2ката вече няма съпорт, но все пак какво е толкова голямото предимство на пикит 3 при все, че дори е по-бавна във флашването на контролерите?

Сигурен съм, че задавам странни въпроси, но все пак искам да се уверя, че ще взема правилното решение.

Пет Мар 07, 2014 10:59 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Комет не явно ами съвсем директно са си представител на Микрочип :)

Не знам какви толкова проблеми има 3-ката. Аз ползвам 2-ка ама съм си я правил сам. Само дето мойта 2-ка е пълно копие на оригинала, правена по схемите дадени в даташитовете на микрочип и с оригинален фърмуеър - работи си перфектно - засега това дето аз работя ми стига. Ама с тия програматори дебъга е малко отнесено понятие. Аз лично до сега не съм се вкарвал в такива филми да дебъгвам с него. За 3-ката имаше някви недонаправени работи в софтуера за ПЦ-то ама не знам дали са оправени - виж в сайта на Микрочип - там би трябвало да пише какво е оправено и кво не.

Все пак - вземай си оригиналната 3-ка от Комет, пък докато се сблъскаш с недостатъците му те най-вероятно ще са вече оправени :)

Пет Мар 07, 2014 11:37 am
Профил ICQ

Vancata написа:
но все пак какво е толкова голямото предимство на пикит 3 при все, че дори е по-бавна във флашването на контролерите?
Най-малкото това, че ако ти го няма новия пик в листата с дивайси на 2-ката и захапваш дървото....

Пет Мар 07, 2014 1:29 pm
Профил ICQ
Аватар

Взимай си тройката от комет и не се занимавай с глупости! Недостатъците отдавна са оправени. Тоя клип е на 100 години и към днешна дата няма нищо общо с истината.

Пет Мар 07, 2014 10:41 pm
Профил

Дам, горд собственик на пик 3. Видях и отговор на еевблог видеото от майкрочип, нещата са пооправени, което говори доста добре за съпорта им.

Сега се боря с mplab X, малоумния windows 8.0 и стартирането на хром браузър по дифолт, тъй като отдавна се отказах от IE.
Не мога да си стартирам туториълите... явно е, че ще се ориентирам към линукс или прозорец 7. Тази къдрава 8ца е мазоч между таблет ОС, персонален ОС и куп нелепи идеи. Те за това ми я промотираха през три дни от dreamware на Майкрософт студентската академия, таксуваха ме като опитен заек.

edit: След доста борба обвързана с вълшебното изречение failed to get device id накрая установих, че просто слабият контакт в евтиният ми бредборд довежда до твърде много мъки. Поръчах си кит за връзка с програматора, качих си ОС прозорец 7 и почнах да разписвам малко лупове и интеръпти. Като цяло бавно и славно започнаха да потръгват нещата... вече имам три мигащи диода с един 8битов 12f1501.

Съб Мар 08, 2014 3:02 pm
Профил

Още един странен въпрос.
Какво мислите, assembly срещу C? За момента пиша под Mplab C Компилатор, защото единственият език от който поназнайвам нещо е C. Естествено шаря на високо ниво език и не виждам отзад много какво става (зад алгоритъма), разчитам на сляпо само на компилатора. Общо взето въпроса ми е по-скоро надеждно ли е да се разписва код на C и до каква степен ще е по-тромав от този разписан на асемблър?

За компилатор в момента ползвам "MPLAB® XC" в Mplab X IDE.

Сря Мар 12, 2014 6:34 am
Профил
Аватар

Продължавай смело и безотговорно, асемблера в движение ще го научиш .
Даже за по-лесно прохождане бих ти препоръчал CCS компилатора ... ама като си се хванл за МПЛАБ Х нема да кърша хатър я :)

Сря Мар 12, 2014 10:33 am
Профил ICQ
Аватар

Абе отначало няма никви проблеми на С да си пишеш. Ама като ти се появи някъв странен бъг дето не би трябвало да го има и тогава щеш нещеш ше научиш асемблера - може и да се случи компилатора да направи нещо не точно както си го мислиш. Един много ярък пример е когато искаш да присвоиш стойност на бит от някой регистър на бит от друг регистър - тогава първо сетва дестинейшъна, проверява сорса дали е нула и ако е, изчиства вече сетнатия. Това е най-бързия начин по принцип - става с три команди. Обаче ако това се прави с порт - може да имаш едно евентуално разклащане на пина за няколко наносекунди - което съответно може да доведе до бог знае какво точно.

Сря Мар 12, 2014 8:36 pm
Профил ICQ

Привет отново.
Вършея от известно време по това четиво http://www.mikroe.com/products/view/11/book-pic-microcontrollers/, но стигнах до извода, че без да купя един PIC16F887 няма да мине номера, защото книгата е писана по него. Друго си е да видиш нещо извън компилатора малко практически да си поиграеш, (чака ме тука едно серво 9g и драйвър за него да ги тормозя малко :twisted: )

В комет ще го имат чак другия месец след 20ти, чудих се къде другаде може да проверя за това ДживотнУ?

Нед Мар 16, 2014 10:19 pm
Профил
Аватар

Ако държиш да е точно тоя - 16f886 е почти същия само дето е с по-малко крака. Ако искаш пък с толкова крака - 16f884, ама той пък е с по-малко флаш и рам.

Нед Мар 16, 2014 10:26 pm
Профил ICQ

Cekins написа:
Ако държиш да е точно тоя - 16f886 е почти същия само дето е с по-малко крака. Ако искаш пък с толкова крака - 16f884, ама той пък е с по-малко флаш и рам.

Благодаря отново!
Утре грабвам един 16f884. Видях в дейташита, че краката съвпадат което повече ме интересуваше. Надали изобщо до края на книгата ще го напълня дори до 30% от капацитета му (естествено, ако не се напъна да напиша напълно изтрещял, бавен и тромав код).

едит: Анатема и този го няма! От кеф и бързане да пиша тук забравих да погледна какво изобщо има наличност към настоящият момент...

Нед Мар 16, 2014 10:31 pm
Профил
Аватар

Няма го щото едва ли вече някой го ползва толкова масово. Най-малкото, че ако някой тръгва да прави нещо ново, ще избере и нещо с малко повече "бъдеще" и нещо по-евтинко. Примерно 18F43k22 е дори по-евтин а е доста по-добре от оная 16-ка.

Нед Мар 16, 2014 10:54 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Изображение+Изображение

http://store.comet.bg/CatalogueFarnell/

Пон Мар 17, 2014 1:04 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 15 мнения ]