| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
 Стъклопакети/дограма
Трябва да избера нова дограма + стъклопакети за нея. За момента въпросите са ми принципни. Ровя из нет-а и се опитвам да разбера какво представляват стъклопакетите с "К" стъкло и "4 сезонно-то" стъкло.
В прикачения фаил съм копирал от различни ВЕБ страници някакво по-смислено обяснение, но все още нямам отговори на някои от въпросите които имам. Реших да питам в този форум, тъй като предполагам, че от мислещи инженери ще получа по-коректна информация и обяснения.
До колкото схващам тъй като дограмата е едва 10-20% от площта на прозореца, нейните параметри НЕ оказват съществено влияние на топлоизолационните свойства на прозореца. Те имат значение евентуално за вероятен конденз по профилите, механичната здравина и дизайна от естетична гледна точка,
Топлоизолационните свойства се определят най-вече (заради по-голямата площ - 80-90% от тази на прозореца) от стъклопакета.
Стаите в моя случай са с южно и източно изложение. В някои от тях ще има и цветя (това във връзка с UV лъчите) .
Та въпроса ми е стъклопакет с какъв тип стъкла трябва да избера? Вариантите за които вече научих са "К" стъкло и "4 сезонно" стъкло.
Целта ми е зимата да не губя топлина през прозорците, а да получавам такава от слънцето. Лятото да не вкарвам топлина през прозорците в стаите. Предвиждам и някакъв вид външни щори/сенници (все още не знам какви).
До колкото схванах - "К" стъклото е обикновено стъкло, върху което пиролизно е нанесена метализация. Идеята е да има различна пропускливост за различните дължини на вълните. Късите минават безпрепятствено, докато дългите (инфрачервените) се отразяват.
Та въпросите ми са:
1. При двоен стъклопакет - метализирания слой се поставя вътре в стъклопаакета, но не разбрах "К" стъклото дали трябва да е от външната или от вътрешната страна на прозореца?
2. При правилно поставен стъклопакет с "К" стъкло- от вътре на вън има ограничено преминаване на инфрачервени лъчи (метализацията ги връща обратно в стаята). Въпроса ми е от вън на вътре има ли преминаване на инфрачервени лъчи (използване на слънцето за загряване на стаята), или те също се отразяват и няма да преминат през стъклопакета?
3. Може ли да се постави стъклопакет с "К" стъкло на южни и източните фасади?
4. Може ли да виреят цветя в стая със стъклопакети с "К" стъкло? (източно и южно изложение)
5. Защо НЕ се препоръчва използването на стъклопакет с "К" стъкло на южни фасади? Какво е усещането през лятото в стая с такъв стъклопакет с южно изложение в този случай? Какво имат в предвид, като говорят за парников ефект?
6. Какво представлява "4 сезонното" стъкло / стъклопакет. Как се прави? Как работи?
7. Как да се разпознава "К" стъклото и "4 сезонното" такова в стъклопакета?
8. Как да се разпознае дали стъклопакета наистина е напълнен с аргон, вместо с въздух?
|
| Съб Мар 15, 2014 6:56 pm |
|
 |
|
raven_feather
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Сеп 28, 2006 4:24 pm Мнения: 320 Местоположение: Варна
|
 Re: Стъклопакети/дограма
Малко извън темата , но наскоро в обявите за работа ми попадна някаква фирма която правела термоизолация на стъклото с нано частици. Мисля ,че това трябва да е: http://www.nanosystems.bg/Сега видях, че за 2-3 години се изплащала инвестицията и май отпада като вариант 
|
| Съб Мар 15, 2014 7:17 pm |
|
 |
|
stefan63
|
С отоплението как си? С климатизацията? С аспирацията? Ако имаш студени зони зимата - ще си докараш конденз . Чувал съм че има дограма с предвиден път за влагообмен с външната среда, но не съм виждал. В нета съм виждал някакви френски приспособления които се монтират в допълнителна дупка в профила - някакви власинки реагират на повишена влага и се поотварят за да я пропуснат. Сега видях ,че си от Пловдив - аз не бих се тормозил с такива проблеми в Пловдив , зимата май не е кой знае какво 
|
| Съб Мар 15, 2014 7:55 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Две прозрачни флоатни стъкла по 4 мм, дистанционер 16 мм Топлопреминаване (Ug) – 2.7 W/m2/K (без газ аргон) Топлопреминаване (Ug) – 2.6 W/m2/K (с газ аргон) Светлопропускливост (Tl) – 81.1 % Соларен фактор (Sf) – 77.1 % Шумоизолация (Rw) – 30 dB 2. Двоен стъклопакет с бяло флоатно и КА стъкло – 24 мм КА стъклото не е нищо повече от обикновено флоатно стъкло с нанесен по метода на пиролизата тънък слой (няколко стотин ангстрьома) метален окис. При цялата си простота, обаче, стъклопакетът с K-стъкло е почти два пъти по-доб ър изолатор от обикновения стъклопакет. Възможно е да се запълва с газ аргон и това подобрява коефициента на топлопроводимост на целия пакет с още 10%. Тези 10% откъде дойдоха??? Някъде го пишат "безплатен газ аргон". Четейки рекламите - бих пропуснал аргона. Тука гледам по-интересни числа, в зависимост от стъклата. Дали са истина, божа работа. http://rollplast.com/bg/products/16Всъщност уплътняването на дограмата е най-важно за топлото през зимата.
|
| Съб Мар 15, 2014 8:34 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Имам централна вентилационна система, така че влагата ще се извежда. В Пловдив зимата не е много студена, но все пак в едно жилище най-ефективна инвестиция е в топлоизолация/дограма. Изплаща се многократно...
Това за аргона допускам, че е вярно, но ако няма как да проверя наличието му в стъклопакета - ще поръчам пакетите без него.
Относно уплътнението на дограмата - предполагам, че всяка нова дограма би се справила отлично. Ще направя запитване в няколко фирми за варианти с алуминиева и ПВЦ дограма и ще избера вариант.
Но относно стъклопакета - трябва първо да си отговоря на въпросите от първият ми пост.
|
| Съб Мар 15, 2014 11:05 pm |
|
 |
|
stefan63
|
За аргона исках да кажа, че в пасажа който съм лопирал от някакъв сайт има 2 числа - едното е как коефициента на топлопредаване се променя съвсем леко, а 3 реда по долу го обявяват за 10%. Не бих се набутвал да плащам за аргон - ако има начин да се провери , няма да е лесен. Впоследствие може да се разхерметизира и стъклопакетът. А ефектът му според тези таблици е малък, според мене. Добре- с хубави стъкла ще падне коефициентът 3 пъти , но ако почнеш да смяташ може и да не ти се върне инвестицията следващите 20 години. За уплътняването на дограмата - исках да кажа ,че реалният ефект идва от смяната на старата дървена с някаква модерна. Алуминиевата какви предимства има пред пластмасовата? Малко по-здрава може би. И по-добър фасон, в смисъл обикновената пластмасова е с видимо по-широки профили , мен поне ми прави впечатление. Обаче пък трябва да е с прекъснат термомост, а това май е скъпо. Моят апартамент е малък, калпав, не мога да го "енергизирам" кой-знае колко. Не смея да сменя дограмата, защото поне мухъл нямам. Уплътнявам с евтини средства , но тук таме оставям по-малко "вентилационни" фуги.  Та тука си лафя, интересувал съм се доста и за мене си съм се отказал. Само жената да не ме насмете някой ден.
|
| Нед Мар 16, 2014 12:29 am |
|
 |
|
Бай Ставри
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Май 27, 2011 8:25 am Мнения: 134 Местоположение: Силистра
|
| Нед Мар 16, 2014 8:43 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Бай Ставри, като "напълниш" пакета с вакуум, да не забравиш вътре да му подложиш букови летвички, че иначе ще се сплеска. Вместо с летвички, може и с аргон.
|
| Нед Мар 16, 2014 10:43 am |
|
 |
|
Бай Ставри
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Май 27, 2011 8:25 am Мнения: 134 Местоположение: Силистра
|
къф вакум бре....????....тва беше просто пример
| Нед Мар 16, 2014 12:37 pm |
|
 |
|
sthx
|
Загубите тъй или иначе са най-вече през стъклото. Извод - взимай троен стъклопакет.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Нед Мар 16, 2014 8:38 pm |
|
 |
|
Vancata
Ранг: Минаващ
|
+ за троен стъклопакет
Внимавайте с К стъклата. Имаше тема в друг форум където се дискутираше как се пукали при определени условия.
Тройният стъклопакет гарантира още един топлинен мост/преход съответно по-малко топлинни загуби. Успех с покупката и дано попаднеш на съвестен изпълнител!
|
| Нед Мар 16, 2014 10:45 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Преди десетина г. лафих с човек които правеше дограма. Та питам аз: Кво да взема , алумин или пластмаса ? човека:Аз съм с алуминии с термомост, но каквато и дограма да сложиш !!! винаги едно малко прозорче да е отворено към атмосферата...И гледам винаги да е така, (освен в зверски студове) да има отвън свеж въздух. Това по моите ала бала представи нормализира и влагата и въздуха който се диша , да не застоява 
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Нед Мар 16, 2014 11:15 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Разни данни казват друго - 0.024 топлопроводност за въздуха срещу 0.017 за аргона, ако помня добре. Проблема му е че изфирясва. А стъклопакетите не мухлясват и от въздух. Силикагела в шините е за това.
|
| Нед Мар 16, 2014 11:24 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Принципно проблема с нормалния въздух са водните пари, иначе няма кой зане каква разлика, аргон, въздух ...
|
| Пон Мар 17, 2014 1:01 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Изкарах първата си зима в основно ремонтирания апартамент и мога решително да кажа: хубава дограма и термоизолация му е майката! В общи линии се чудех как да не паля печката с парно защото се оказа твърде преоразмерена въпреки твърденията на всички. Той апартаментът си беше сравнително топъл и миналата зима с найлон на някои джамове, де. Ама сега отдолу има ламинат с изолация (много е практично!) и гипсокартон отгоре, фибран на някои "кондензни" стени и дебеличък итонг по терасите. Външна още не съм правил, тя ще е по-полезна на южната страна лятото. Ако не трябваше да проветрявам преди обед (после навън се задимява яко) щях да паля само 2-3 часа вечер. А тук падна и до минус 18.
Дограмата: нямаше огромна разлика между евтината и скъпата, затова сложих втората. Немско ПВЦ е, с два джама и май с аргон - трикамерната няма много по-добри характеристики на хартия, чувствително по-скъпа е, а майсторите ме предупредиха и за тежестта, вече не помня какво точно. Единствено на балкона имам алуминиева пак по препоръка на майсторите май заради механичната якост защото държах да е плъзгаща. Цяла зима от нея тече вода, нищо че бе затворено към къщи и не съвсем уплътнено/затворено към навън. Там май са ми шляпнали и К-стъкла защото се нагряват много от слънцето, като печка, а в другите стаи не е така. По спомен: К-стъклата са по-старата технология, задържат топлото зимата но и топлят през лятото - вж по-горе. И разликата в цената с 4-те сезона е малка.
Но модерната дограма е задължителна заради доброто уплътнение: ако няма отворен прозорец и пусна кухненския фърчилатор дори на слабо чак печката ми изгасва и почва да връща пушек, нищо че всички вътрешни врати са разтворени...
|
| Пон Мар 17, 2014 2:06 pm |
|
|