Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Стъклопакети/дограма 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Стъклопакети/дограма
аз съм алуминиева с термомост, но не ме кефи нещо. верно че чак конденз не прави, термомоста пази поне от това, но пвц си изолира по-добре.

Пон Мар 17, 2014 5:48 pm
Профил

За разликата в стъклопакетите - наскоро сменях дограма и на място поръчах това четирисезонното, щото уж по-добро. След ден-два се присетих да погледна наживо как изглеждат двете и тутакси им казах да променят поръчката на К-стъкло. Онова другото определено тъмнее повече и не ми харесва. Отделно, че през зимата спира слънцето, а лятото ползата малка, щото то високо и почти не грее в стаите. И да се товарят малко повече климатиците в жегите, ще се компенсира от повечето слънце в студовете.

Пон Мар 17, 2014 6:31 pm
Профил
Аватар

Ако не беше казал, че тъмнее нямаше да забележа. Ся посреднощ го хванах малко. Ама онова на балкона определено е по-зле, явно си има разновидности.
Всъщност още не ми е затрябвало да охлажда, но на хартия е по-добро от К пък и по-модерно.
Иначе си имам и външни щори...

Вто Мар 18, 2014 12:08 am
Профил

Вече имам отговори на някои от въпросите си. В този документ намерих най-грамотно написаното инфо (от европейски производител) по темата с различни примерни варианти.

Въпреки прочетеното за стъклата и стъклопакетите още не мога да оценя/преценя в моя случай на южни и източни фасади с частично засенчване на прозорците от стрехите - какъв е правилният избор.
Това, което разбрах до момента е как да се провери наличието на емисионно стъкло ("К") в стъклопакета, (има го в прикачения док файл в първият ми пост), разбрах, че Не може да се провери наличието на аргон в стъклопакета (вероятно ще ги продадът уж с газ, а на практика ще е без), а и че той до няколко години газа ще изфиряса и "ползата от файдата - никаква". Значи поръчка на стъклопакети БЕЗ аргон.

Относно метализацията на стъклата - Винаги е на вътре в стъклопакета, като "К" стъклото винаги е от вътрешната страна на стаята, а 4-сезонното винаги е отвън.

Вариант за двоен стъклопакет 4-сезона+"к" - не се предлага, тъй като в тази комбинация стъклата се чупели в следствие на налягането на въздуха в стъклопакета, който се нагрява много от слънцето и е "затворен" между "нагретите" стъкла. За целта се слагало обикновено стъкло между специалните стъкла, за да се елиминира и този ефвкт.

Относно шума - като че ли ползата от различната дебелина на стъклата в пакета не е много голяма, а ускъпяването му не е малко. В моя случай всички стъкла ще са с еднаква дебелина-4мм.

С "корема" си чувствам, че моя вариант с южни и източни фасади като че ли е троен стъклопакет - 36мм (4мм-4сез., 12мм 4мм-бяло, 12мм, 4мм-бяло).

В момента чакам няколко различни оферти от няколко фирми, за да се ориентирам и ценово, преди на направя окончателния избор...

Чет Мар 20, 2014 10:14 am
Профил
Аватар

За PVC дограма, наскоро един познат дограмаджия каза, че според него KBE са с най-добро КПД (качество/цена) за момента.
Ако решиш да пропуснеш тройния стъклопакет, сложи 32мм двоен - там някъде е оптимума май.
Не пести от обков.

За по-особени стъкла погледни тук, примерно STOPRAY или STOPSOL. Можеш да им намериш спецификации. Цените няма да ти харесат. :)

Успехи.

Чет Мар 20, 2014 10:28 am
Профил

Покрай твоята тема разбрах че различна дебелина се слага,за да се избегне шум от резонанс в стъклата - примерно ако ти боботи някой дизел под прозореца.

Чет Мар 20, 2014 11:24 am
Профил
Аватар

Мойте двойните не съм ги мерил ама не са от най-скъпите. Не трябва да се забравя и за теглото. А аргонът е евтин.
Живея близо до оживени улици ама като за наше село. Шумоизолацията е супер, ако има боботене се предава по други пътища и нали съм "занзибарец": първата ми мисъл е за поредното земетресение.

Чет Мар 20, 2014 3:51 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2