Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Минало незабравимо 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение Минало незабравимо
@Пирев: Няма що да съжаляваш, наборе :-). Правецът ти още е в моето мазе в Пловдив! Като се върна следващия път, може да плануваме няколко часа да го изровим и да си го вземеш обратно ;-). Ама стойността му едно време беше хиляди левове.

Разделянето е мое - Реконструктор

Чет Яну 05, 2006 5:50 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Що не го оставите още малко в мазето, докато стойноста му не стане десетки-хиляди левове :D .

Чет Яну 05, 2006 6:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ще го оставим я :). И после като станем милионери, ще видите вие. Ама милионите ще са в стари турски лири май...

Чет Яну 05, 2006 6:31 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
@Vlado, ти помисли кви пари ще му искаш, за да не се окаже, че не ми достигат 2-3 хиляди лева. Да не са го изяли плъховете, а ? Онзи ден в тунела на кооперацията имаше едно леко поумряло плъхче, цял 3-4 килограмов котарак. Проца на онзи Правц-16 е овърклокнат на 12 MHz, ако не ме лъже паметта.
Аз после ще се обадя на Вандьо, щото той е собственика преди мен, да видим дали и той няма да поиска да си го изкупи обратно :D

Чет Яну 05, 2006 6:48 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
споко бе, хора!
имам в един склад поне 10 правец-16. няколкоко са с оригинална правешка платка, други са XL, имам май и един с V20 процесор на мини платка със 100 краков smd чип!
пазя и правешка херкулес платка в комплект монитор (май беше оранжев)
имам и магнитофон за 1/2" лента с контролер за 8-ца, но работи само на 800bpi

но ще ги пазя за 50-годишнината. то до тогава може да няма населено място "правец", или да няма население "българи"

Чет Яну 05, 2006 8:09 pm
Профил

Мнение 
И на мен ми се намира от този архивен хардуер ;)
ако някой иска да се обади :)

Чет Яну 05, 2006 8:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
V20 е велик процесор. :D Първия ми личен комп беше с такъв. Ама май си беше конвенционален, не смд?

Чет Яну 05, 2006 8:39 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
И аз имам правец-16 , първото ПС, което видях ... и колко неща съм правел на него като се замисля, от програмки на basic и точно "свирене" чрез спикера :-) И колко мааалки игрички :)

пп: правец-16 на цветно виждах :) връзваше се към електрон вместо монитор 8)

ех какви времена бяха :)

Чет Яну 05, 2006 8:43 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
да, V20 си беше клонинг на 8088 дялкан от NEC. и работеше по-бързо от интелския без оверклок (май 66%)

smd чипа беше първата лястовичка в чипсетовете. вътре имаше 8251, 8253, 8237 и малко логика за управление на DRAM. така и не разбрах от къде ги бяха набарали търговците.

по това време имаше само няколко варианта на чипсетове, и то предимно за 286 - headland, zymos, pc-chips... гледахме ги като телета. искам да кажа, че "телетата" бяхме ние :cry:

Чет Яну 05, 2006 9:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
the_real_maniac написа:
И аз имам правец-16 , първото ПС, което видях ... и колко неща съм правел на него като се замисля, от програмки на basic и точно "свирене" чрез спикера :-) И колко мааалки игрички :)

пп: правец-16 на цветно виждах :) връзваше се към електрон вместо монитор 8)

ех какви времена бяха :)

Абе и аз като малък му научих чалъмите, имаше един порт за джойстик, 4 аналогови входа, 4 циврови входа/4 изхода....бях си направил нещо като телефон, набирах от клавиатурата...обаче флопито ми един ден се прецака, нямаше как да зареждам дос от дискета, нито как да запазвам това което съм написал....та при всяко включване трябваше да пиша програмата наново...е тогава се научих да пиша по десетопръстната, в очите ми все още я има онази зелена светлина, леко потрепваща от електрическата инсталация, минаваща зад монитора....и 10 правеца да имах, и 10-те щяха да последват същата съдба на моя...10-килограмов чук :lol:

Чет Яну 05, 2006 9:44 pm
Профил
Аватар

Мнение 
мммм....

като почнахме да се отнасяме, да си призная, че първия си хард-диск форматирах с програма, написана на перфокарти...
машината беше ЕС1020 (разбирай IBM 360). 3 шкафа с размери 2х2х25 метра, дисковете отделно. единия шкаф беше CPU и мултиплесор на канали, другите 2 шкафа бяха памет... по 256 КИЛОбайта всеки. машината харчеше по документи 440кВт. не знам някой да го е мерил дали наистина беше само толкова.

първото си фурие пуснах на ИЗОТ310 (разбирай PDP11). тя беше с феритна памет, 8К бяха платка 50х50см. беше доста удобно, щото вечер си тръгваш и вадиш щепсъла от контакта. на другия ден включваш кафеварката и машината. и продължаваш от там, дето си спрял. тази машина нямаше BIOS, обаче. като се наакаш и ресета не помага, имаше едно тефтерче на "истинския програмист", в което беше нарисуван първия драйвер. рисунката беше със стрелкички нагоре и надолу, нещо от рода на:
^^vv^vvv^vvv^
vvvv^v^^v^v^
това трябваше да се въведе от ключетата на процесора и да се натисне бутона СТАРТ(RUN). но можеше да го прави

e, с такова нещо не можаш да се сдобия

Чет Яну 05, 2006 10:32 pm
Профил

Мнение 
Bezmozachen написа:
И аз това казвам. Ето го и процесора http://www.opencores.org/projects.cgi/web/t65/overview
То човек като се разрови в интернет, може да се окаже че всичко е готово, само требе да се сглоби. Ако на някой му е интересно тук има един 6502 направен с ТТЛ логики и ЕПРОМ-ове. http://people.freenet.de/dieter.02/m02.htm

Е тоя 6502 с TTL направо ми уби желанието за нещо безумно :lol:

А иначе май клавиатурата и екрана си остават най-големия проблем. Иначе за интерфейса към CF или SD и аз мислех същото

Пет Яну 06, 2006 4:50 am
Профил

Мнение 
... а иначе ето го линка с FPGA-то: http://www.mirrow.com/FPGApple/

Пет Яну 06, 2006 5:12 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
ДедоБоре написа:
мммм....

като почнахме да се отнасяме...

Един от най-яките компютри, на които съм работил, беше един D I G I T A L с VAX / VMS в мазето на 4-ти блок на МЕИ-то. Той поддържаше пощата на студентите в 4-блок. Манията беше да пишеме скриптове и да крадеме паролите от акаунтите - друг е въпроса, че това го правехме от гъдел, а и просто нямаше какво да се прави с тези пароли - просто спорт. Имаше 400MB диск - админа ме проводи на кратка екскукзия еднаж - тоя диск беше с размер на хладилник и харчеше къде 10KW или в тоя порядък някъде и работеше от как е купен (с капиталистическа валута в размер на десетки хиляди гущери) почти без да е изключван и не е давал грешки никога (или поне до преди 4 години май ще станат от как не съм ходил при стареца). После, разбира се, ни смайваха и с други чудеса на науката и техниката (също добити с капиталистическа валута в крупни размери) - в една лаборатория пишехме на MOTOROLA EXORCISER и четяхме от 8'' MOTOROLA EXORDISK - две флоптита от по къде 180К имаше или нямаше. Зареждаше ДОС от 3-ти или 4-ти път ама работеше. Вероятно още живее някъде там и предполагам, че е в добро здраве.

Пет Яну 06, 2006 10:58 am
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
да, V20 си беше клонинг на 8088 дялкан от NEC. и работеше по-бързо от интелския без оверклок (май 66%)

smd чипа беше първата лястовичка в чипсетовете. вътре имаше 8251, 8253, 8237 и малко логика за управление на DRAM. така и не разбрах от къде ги бяха набарали търговците.

по това време имаше само няколко варианта на чипсетове, и то предимно за 286 - headland, zymos, pc-chips... гледахме ги като телета. искам да кажа, че "телетата" бяхме ние :cry:

Не, беше клонинг на 80188, което е много важно. :) Имаше наченки на оптимизации за многозадачност - известните инструкции pusha & popa

Пет Яну 06, 2006 3:40 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща