|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:50 am
GSM модеми - модели/опит с тях/доставка по нашенско.
| Автор |
Съобщение |
|
dumfree
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пет Юли 01, 2005 10:46 pm Мнения: 229 Местоположение: Гложене/София
|
 GSM модеми - модели/опит с тях/доставка по нашенско.
Понеже се рових за GSM модеми и се натрупа някакво количество информация, нека я споделим. Моля който има какво да допълни по същество - да се чувства свободен, но нека нe омазваме темата. Ето какво имам аз като информация/опит. - Sierra - Имат си доставчик в БГ - Универсал 98, Някои от моделите използват техният си OpenAT и да се пишат програми в модема, което доста опростява нещата, като при някои приложения може да се спести външен контролер. От тези които аз съм разглеждал, тези са с най-широк обхват на захранващото напрежение. Имам наблюдения върху няколко устройства с техни модеми - работят безотказно няколко години. Недостатък - имат си разни бъгове по firmware. Цените са май-май най-виските от всичко изброено в списъка. Програмируемите им модеми са с доста фунцкии и умопомрачителни LGA корпуси за малки приложения.
- Telit - Доставчик - Електронинвест. Има модели поддържащи Python-ски скриптове. Колегата от този форум, който ги използва не съм чул да се оплаква от тях. Предвид неговите приложения може да смятаме, че са надеждни. Имат модели, които са в доста прилични корпуси и могат да се поят на ръка при малки броики.
- Cinterion - Comet, Документация - изглежда достъпна. Един от големите на пазара са, та едва ли уредите са им ненадеждни, но кой знае.
- Simcom - май Универсал 98 се занимават с тях. Има документация на сайта. Нямам впечатления.
- Quectel - Comet - документация, цени, наблюдения от реални приложения - нямам.
- Neoway - в нашенско могат да се доставят от http://www.microrisc.cz/new/webcz/ Документация - има някаква. Цени - покъртителни. Колегата със нечетимия ник ги използва и е доволен от тях, като твърди, че support-а им е по-добър от този на Sierra. Искат препоръчително захранване 3.9V. Имат модели с доста прилични корпуси и като за запояване на ръка.
|
| Сря Мар 19, 2014 8:06 am |
|
 |
|
Vesko
Ранг: Популярен
|
 Re: GSM модеми - модели/опит с тях/доставка по нашенско.
ublox Микродис
|
| Сря Мар 19, 2014 8:54 am |
|
 |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
dumfree, уточни какво имаш предвид под надеждност.
|
| Сря Мар 19, 2014 10:48 am |
|
 |
|
dumfree
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пет Юли 01, 2005 10:46 pm Мнения: 229 Местоположение: Гложене/София
|
Надеждност - монтираш/вграждаш в уред и следващите минимум 5 години забравяш, че съществува.
|
| Сря Мар 19, 2014 11:43 am |
|
 |
|
velio
|
Имам няколко забележки към впечатленията.
- Cinterion са вече Gemalto. От доста време де. Скъпички бяха в началото, сега не знам как са. - Telit доставят и Rutronik (ако ти трябват повечко бройки де). Изглеждат стабилни модеми. Малките им (популярни) модели са доста добре ценово. Съпорта не се е налагало да го ползваме много. Мисля не са от най-бързите де. - Sierra - OpenAT по мое впечатление не е замисляно да заменя външен процесор. По-скоро за да си добавиш някаква функционалност която я няма (с други думи - допълнителни АТ команди). За съпорта им не съм сигурен че заслужава да бъде някакъв критерий за сравнение, но може и да бъркам. - Simcom доставят и Акерман. Смятаме да ги пробваме. - Quectel - биват, отначало имаха доста бъгове, но пък съпорта е доста пъргав и дори сложиха допълнителна функционалност заради нас. С документацията, особено на новите модели си е проблем. Старите си имат де. За препоръчване е да се ползват старите им модели (обикновено имат някакви кофти бъгове в новите). Ценово са добре.
Обикновено надеждността (ако става въпрос за софтуера) зависи и от софтуера във управляващия контролер. Ако са предвидени изходи от забити ситуации (ресети, инициализации и т.н.), вероятно няма да ти се наложи да се занимаваш със забити устройства.
ЕDIT: Сетих се за още три производителя: - Fibocom - Teltonika (казват че uBlox им произвеждат модемите). - Huawei Кой ги доставя, не знам.
|
| Сря Мар 19, 2014 12:41 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Такъв филм едва ли ще гледаш  Това си е купчина софтуер проектирана, реализирана, проверена, поправена, пак проверена, пак поправена от купчина хора, всеки от които може да сбърка. Т.е. винаги съществува възможността модема за забие. Затова задължително му сложи начин да гасиш захранването и то с транзистор и после каквото сабя покаже. Имай предвид, че много често пиновете за пускане и спиране, ресет и т.н. са си чисти софтуерни GPIO-та и също стават глухи когато софтуера се обози. Аз в момента съм захапал Синтерион, ама съм още на ниво хартия. След месец може би ще имам първи впечатления.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Мар 19, 2014 2:18 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Що бе ? Това си е практика.
|
| Сря Мар 19, 2014 2:21 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ще видим 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Мар 19, 2014 3:13 pm |
|
 |
|
velio
|
Оффтопик: Хех, понякога и така се получава - повечето китайчета, произвеждащи какви да е боклуци, така работят - монтират, продават и забравят... че са имали нещо общо с това. 
|
| Сря Мар 19, 2014 3:42 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Ако сложиш само модула и се надяваш той да си поддържа нещата ( евентуално с някакъв твой апликейшън зареден вътре в него ), със сигурност ще има проблеми. Аз си слагам външно MCU да го юрка и така няма проблеми. GSM модулът да забие така, че само вадене на батерията да го оправя - това не ми се е случвало. Може да изгори, да се прее*е контактът със SIM-а, да прекъсне антената, а бе всичко може, но не и забиване, което да не се оправи от контролера до модула.
|
| Сря Мар 19, 2014 4:20 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Не съм ровил в тая област, ама в "другите" съм ползвал прост външен watchdog чип с един вход (lifetick от модула) и един изход - ресет / power cycle обратно към модула. Комбо с reset supervisor, който също е неделима част от правенето на надеждно устройство. SOT-23. Предимството им пред микроконтролер? Не е цената, ами по-скоро занимавката по правене - тестване - наливане - поддържане на софтуера за тоя контролер. И поради липсата на софтуер смело може да се каже че не забиват.
|
| Сря Мар 19, 2014 6:11 pm |
|
 |
|
HCL
|
Чак от power-cycle не би трябвало да има нужда. Един външен ресет е достатъчен да гарантира, че почваш на чисто. Иначе вътрешните SW-reset ги поомазват често, напълно си прав 
|
| Сря Мар 19, 2014 6:46 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Аз използвам Телит GL865 в момента, но скоро ще се наложи да мигрирам на GL865 V3 и GE866 за по-малките неща. ГСМ се управлява от питонски скриптове. Проблеми не съм забелязал. Имам и устройство без външен контролер, но при повечето такъв има, защото обикновено гоня ниска консумация и когато няма нужда от него, ГСМ се изключва от захранването. Ресет пина на ГСМ не е опроводен.
|
| Сря Мар 19, 2014 7:23 pm |
|
 |
|
ilkor
|
Да добавя за Gemalo/Cinterion M2M: 1.Индустриална серия - Интел базирана от 2G до 3G (за сега) Почти всички модели са с Java с висока производителност, способна да изпълняват конкуренто няколко мидлета, около 2MB RAM и 8MB ROM достъпно като файлова система. ОТА възможност за зареждане/ъпгрейд на мидлети чрез вграден мениджър. Някои модели имат добавен GNSS като отделен чипсет. Лесен път за миграция. 2.Индустриална серия + - Qualcomm базирани от 2G до LTE (включително CDMA2000 1x/EV-DO/Combo). За сега без Java. Оптимизирани за висока мрежова производителност. GNSS като част от бейзбанда. Изключително лесен път за миграция 3.Аутомотив серия 4.MIM и индустриални SIM 5.Клауд услуга ПОРТФОЛИО(В момента представители на Gemalto са България за няколко дена и ако някой има наистина професионална заинтересованост мога да уредя среща, стига да мога да я включа в графика) Ценово ориентиран JAVA девелопмънт борд: http://m2m.gemalto.com/developer-zone/pre-order.html
Последна промяна ilkor на Сря Мар 19, 2014 11:30 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Мар 19, 2014 7:24 pm |
|
 |
|
HCL
|
Само да добавя, че Интел имат и LTE модеми. Предлагат се от Sierra Wireless.
|
| Сря Мар 19, 2014 8:28 pm |
|
|