|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:54 am
Подсигуряване на схема - добри практики
| Автор |
Съобщение |
|
stoyanoff
Ранг: Форумен бог
|
 Подсигуряване на схема - добри практики
Здравейте! Правя една малка схемичка, която ще работи в промишлена среда на отговорно място. Проста е като цяло - контролер с няколко релета. Това, което ме притеснява е своеволно задействане на някое от изходните релета. Ето какво съм направил до момента: Поставил съм 100n и 100u кондензатори близо до контролера. 100n към маса на MCLR. Входния сигнал го взимам от 2 релета, които се включват едно след друго. Също така едно от входните релета прекъсва веригата на изходното. Поставил съм по 100n на всеки вход. Не съм много запознат с практиките в такива случаи и ще се радвам на всякакви критики и препоръки. Благодаря!
_________________www.elkran.com
|
| Пет Мар 21, 2014 8:53 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Re: Подсигуряване на схема - добри практики
Я огледай схемата още веднъж.
|
| Пет Мар 21, 2014 9:18 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Кажи направо какво съм омазал. Не го виждам в момента. Сега схемата може да се барне тук там, за да стане по-четима, но не вярвам и така да е проблем...
|
| Пет Мар 21, 2014 9:44 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Резистори база към маса ?
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Пет Мар 21, 2014 9:45 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Може да съм оглупял но не ти вдявам идеята. Имаш колко, един входен сигнал ? Защо имаш две релета на входа, каква е идеята и ползата, честно казано много, много ми се губи. Ако идеята е да сработи едното, после другото та чак тогава да обработиш сигнала .... не мисля че това е добра идея, това не е защита според мен, това е усложняване, оскъпяване, значително снижение на надеждността. Много рядко входния сигнал изисква реле. Имам полева техника, буквално полева, около нея има големи помпи, големи задвижки, гръмотевични бури .. всичко ми е с оптрони, досега съм нямал никакви грижи. За изхода ...също това не ми изглежда надеждно решение, пак го осложняваш, намаляваш надеждността, и не постигаш кой знае какво. Ако искаш да си сигурен че изходния транзистор няма да цъкне и да включи релето, просто си сложи един pull down на базата. Ако си инициализираш правилно контролера няма да имаш проблем. Принципно дори и без него, дори да с епоявява 1-ца преди да стане 0, релето пак няма да щракне защото е инертно а инициализацията ти минава за микросекунди. Но така или иначе не е добре да разчиташ на това. Ако искаш да си още по сигурен комутирай релето с два елемента, тов аобаче намалява надеждност, или позлвай някой специализиран чип, иам малки такива които репортурат и статус дори, аз търсих и намерих много, но на мен ми трбяваха за по големи тоци, за реле нямаш грижи. Кондензаторите са много малко, имаш захранване на 10,19, 26, 37, 58. Достатъчно далеч са, ако имаш по еидн до всеки никой няма да изгуби от това. Ресета така не е достатъчно надежден, много по добре е да го забиеш на + ако не искаш да слагаш външен ресет чип. Не знам какво ще ползваш от тоя чип, имаш мнооого пинове, ако няма да ги ползваш аз бих сменил чипа, но ако ще остава не може да ги оставиш висящи в ниакакъв случай, много заивис и как ще ги инициализираш. Къде ще ги свържеш и как ще ги инициализираш до голяма степен зависи от това дали това с ехрани на батерия и трябва да пести ток или не .. като гледам тия релета по скоро не. .. то май не остана, осцилатора, ако ще се минава EMC може да се наложи и там да го бутнеш, ако не гониш честота и точност изобщо помисли трябва ли ти кварц, може керамичен резонатор или вътрешен ...
п.с. забравих най-важното, на първо място как ще опроводиш, това е едно от най-важните неща, на второ място как ще го захранваш.
|
| Пет Мар 21, 2014 10:07 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
+1 за писаното от ToHu. Сега се наспи и утре пак. И уточни какво е "промишлена среда на отговорно място" щото аз съм професионално деформиран и това ми говори за бронекабина и шашка от окфал.
|
| Пет Мар 21, 2014 10:18 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Тони, благодаря за изчерпателния отговор. Схемичката ще управлява едно телферче в цех. Лесно мога да поставя оптрони. Всъщност е по-лесно с тях, но реших да са релета, за да използвам контактите им за физическо прекъсване на изхода. Притеснява ме да не тръгне безпричинно. Идеята е за задействане на 1 изходно реле да са необходими 2 сигнала като едното от тях физически прекъсва веригата за втория необходим сигнал. Това разединяване ми се струва доста надеждно понеже ако няма верига, няма как да протече ток  Та искам да съм 100% сигурен и да не разчитам само на контролера. Един вид да имам някаква паралелна защита.. Поздрави!
|
| Пет Мар 21, 2014 10:30 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ммммм много се презастраховаш за тоя телфер, ако си го направиш както трябва, и напишеш както трябва няма как да имаш проблем. Ако толкова искаш да си сигурен мже да вържеш два процесора в паралел.
|
| Пет Мар 21, 2014 10:32 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ами човек, телферчето ще носи детайли от около 1,5 тона и ще се движи един вид автоматично. Не искам да стане някоя бела. Програмата е проста - там няма да има проблеми. Въпреки това искам да имам някаква застраховка. То дали ще свържа релета или ще сложа още един процесор май няма голяма разлика...
|
| Пет Мар 21, 2014 10:37 pm |
|
 |
|
ToHu
|
1.5 t .... спокойно, както ти казах ако е напрвено както трбява няма какво да стане. Аз спя спокойно, имам едни контролери които не са нещо по различно, всеки момент могат да съсипят 300.000 тона гориво предполагам може да сметнеш колко нули има в щетата .... сигурно е че точно от там няма как да стане. Просто е помислено, най-критично и опасно е да окъси комутиращият транзистор към маса и да включи релето. При мен тъй като наистина говорим за доста голяма щета, това го решавам външно, релетта цъкат оперативните вериги, но отделно цъкам самото оператирно напрежение. Надеждността леко пада от гледна точка на повреда, т.е. да не сработи, но с еувеличава от гледна точка на това да сработи само. Иначе винаги има сценарий да се счупи нещо, просто риска трябва да се калкулира, да занеш какво може да стане, каква е вероятността.
p.s. между другото ако имаш един вход, който разрешава изхода чисто електрически, какъв е смисълът да минава през процесора .....
|
| Пет Мар 21, 2014 10:41 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
А каква е вероятността за грешка при работата на контролера - т. е. неволно да се подаде високо ниво на изхода?! Не говоря за грешка в кода, а за грешка при изпълнението от страна на контролера. Възможно ли е такова нещо?!
ПП: За протокола не ме притесняват щети, а това, че товарът може да падне върху човек....
|
| Пет Мар 21, 2014 10:52 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе то човека е ясен, но да ти кажа и автобус хора да затрия ще ми е по леко сравнено с горивото, може да е ценично, но е факт. Иначе каква е вероятността контролера да се счупи така, малка е, достатъчно малка. Пак трябва да уточним за какво става въпрос, дали става въпрос за релано счупване, т.е. повреда в следствие на която там да се появи високо ниво, или смущение, кофти захранване, непредвидена ситуация или др. от сорта да счупи нещата, това второто си е все бъг. Аз на твое място бих се притеснявал точно от това. Иначе за другото, има технически решения на този проблем, така че евентуална повреда в изхода на процесора да не води до своеволно включване на изхода. Имайки в предвид проблемите ти с онзи инвертор, или каквото там беше, по скоро ще имаш проблем точно по захранване, и със смущения, така че в тази насока подобри нещата. Кондензаторите, опроводяването, захранвнето, ресета, свободните пинове ...
|
| Пет Мар 21, 2014 11:00 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Къде бил ключът за палатката... Щото аз доста се пулих на схемата, определено не бих я направил така, ама груба грешка не видях. Иначе: stoyanoff, ако искаш сигурност не барай емитера ами свържи контактите последователно. И оптрони на входа. За авариен изключвател тип "гъба" сигурно си чувал.
|
| Пет Мар 21, 2014 11:14 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Като сложа оптрони на входа, кои контакти да свържа последователно?! Стоп гъбата е на средното(48В) напрежение! Притесненията ми са свързани с това да не тръгне чудото само и докато натисне някой стопа да стане бела.
|
| Съб Мар 22, 2014 11:03 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мии те релетата обикновено залепват, т.е. не изключват, или дават лош контакт. За безпричинно включили се не съм чувал. Предполагам, че моторът ще се командва от контактори. Слагаш един на входа, които да се включва при подаване на захранването и да се изключва при аварийни ситуации: от гъбата, крайни изключватели, реле "Авария" от mcu-то и т.н. Работните контактори, които ще щракат и ще се повреждат по-често, вземат ток от него. Поне така съм виждал, пък и е логично. А електрониката да си е с по-надеждните оптрони и ако трябва дори да следи работата на релетата през такива. П.С. пък гъбите може да са повече, или да има защита с пресичане на лъч или нещо от сорта. Едит2: всъщност друга често срещана повреда при релетата е овъгляване на пластмасата/платката вследствие на влага между контакти под високо напрежение. При контакторите обаче входът и изходът са раздалечени, така че най-много да гръмне някой бушон. И к'во забравих: кондензатор без сериен резистор не се слага паралелно на контакт  100нФ не са много но не са и малко.
|
| Съб Мар 22, 2014 12:37 pm |
|
|