Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Атестация? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Атестация?
То в БГ работодатели няма. Има само заплатодатели. И основно принципа е - те се правят, че ми плащат а аз се правя, че работя.
Неграмотността е пълна. На всички нива. Университетите произвеждат мениджъри вместо инженери. Всеки е ръководен персонал. Няма кой да свърши работата. Няма кой да го инструктира как да свърши работата. Няма кой да създаде методиката. Няма производство. Няма продукция. Няма пари. Ако се появят някакви пари то те се завъртат колкото да се каже, че нещо се прави. Реално пазарен продукт няма. Само услуги и търговия. Няма хора за работата и няма работа за хората.
Ако искаш бинес или свой собствен в малки мащаби или изнасяш навън. Голям бизне в БГ може само с кражби от държавата. И съответните рушвети.
По зле - има. Храната 100% вносна - отпадни продукти от 3-ия свят. Доктори - един на всеки 100 000 човека. Данъци - 50% за да храним 3-те милиона цигани. Детски - само за циганите. За българите данък дете - първо - 1000 лв/месец, второ 3000 лв/месец. Пенсии - максимална 100 лв/месец.
Предполагам, че докато не стане така няма да поумнеем.

Пет Апр 25, 2014 12:33 am
Профил

Абе донякъде е така, в голяма степен е така, но го има и другото. Далеч сме други държави, но има и производство и то с не малка добавена стойност, може да са няколко фирмите, но тя и държавицата ни е малка. Това с плащането и работенето ... нали не ми казваш че си на заплата от 800 лв ... нека бъдем реалисти, в БГ много неща които другаде са скъпи са евтини, нека не гледаме едностранно. Данъка ни е 10% не е 50, наемите са смешни на фона на останалата европа, застраховките не са високи, ток, вода,горива също са по-евтини. Не може да очакваш да вземаш 1:1 каквото се плаща в Германия или Австрия.
Та това колкото плащат толкова работим ... мен лично не ми допада. Аз цял живот съм работил, и като наемник, и като работодател. Ако човек се хвнае да прави нещо го прави, това ами малко ми плащат и толквоа го правя .. някак не ми се връзва, нали си се хванал, значи те е устройвало, а това за избора .... винаги има избор, можеш да стоиш гладен, жаден,бос ид а спиш на улицата, виждаш че и там живеят хора, не са умрели. Отклоних се, ама идеята ми е да не се генерализира съвсем, защото аз съм свидетел как във фирми в които се полага грижа за работника, дори в някои от тях до толкова че служителите са станали едни глезльовци на които никой нищо не може да изиска, постоянно се недоволства от условия на труд, от заплащане и т.н. То всичко си е до хора, виждам и хора които не са максимално добре платени, но дават всичко от себе си за да си свършат работата както трябва.
А за разликата в заплащането, ето сега съм в САЩ тък не само от щат до щат, ами че и от град до град и фирма има доста фрапиращи разлики, продиктувани от много неща. Хората работят и са доволни че могта да работят, и са реалисти, иначе всеки в невада може да каже "ебаси как ни експлоатират, тия в Калифорния вземат двойно на нас ...."

Пет Апр 25, 2014 1:59 am
Профил
Аватар

Аз знам само едно - който както успее да се продаде. Може да си голям гений, ама ако не умееш да се продаваш духаш супата. Никой не дава просто така пари, заради черните ти очи. А пък да си се съгласил на някаква оферта и после да ревеш като вдовица за х..й, че не ти плащали достатъчно е баси и смешката. Та Тони колкото и да им обясняваш, ако до сега не са го разбрали сами просто няма смисъл.
А пък бонговските смешки как мениджърите не можело да вземат 10 пъти повече от "ценните" уж работници даже не ми се коментират :D .

Пет Апр 25, 2014 3:32 am
Профил

А то това за заплатите е ясно, в България вече има една не малка част от общетвото които са със заплата над 4 хил лв, което мисля за България не е никак зле. Като цяло виш мениджърски състав в повече малко по големи фирми, разбирай над 15-20 човека, взема заплати над 4000 лв. Средната заплата за технически директор мисля беше между 7-10 хил, за търсговси отива до към 12, а изпълнителни директори минават тези суми, и ако някой ще каже ама колко са те в БГ, не са никак малко тия хора, може да погледнете статистиката. Най-интересното е че повечето от тия хора се осигуряват на реална заплата и плащат реални данъци, и накрая може да се окаже че 10-15% от населението издържа цялата държава и бюрокрацията. Няма да говорим в някои държавни фирми за какви заплати става въпрос, среден ръководен персонал 16 заплати от по над 3000 всяка, както искате така ги смятайте.

Пет Апр 25, 2014 5:39 am
Профил

Тони нещо си в грешка.
Я ми кажи кои са те фирми със заплати от по 7000 лева? Я кажи и тея с по 4000 къде са и колко са? Колко човека са това? 1000? 10 000? Нека са 10 000 човека. Всеки от тях да плаща по 1000 лева/месец данъци. това са 12 000 лева на година. По 10 000 човека това са 120 милиона. От 50 милиарда това са нищо пари. Иначе погледнато тея 10 000 човека със заплати от по 10 000 се равняват на 5 милиона човека дето внасят по 24 лева на година или по 2 лева на месец. Та сметката не излиза.
Правилната концепция е 1/3 за работника, 1/3 за шефа и 1/3 за фирмата. Ако ти пука за работата - ти ще плащаш на работника и дори понякога за тебе да няма. Защото работника с труда си върши работата.
Инженера без мениджъра ще свърши работата и няма да може да вземе парите. Мениджъра ще вземе парите ама няма да може да свърши работата. Не е ясно кой е по-ценен. Ясно е само на кой труда има по-голяма добавена стойност. Ти ако си търговец на домати а няма производители на домати какво ще търгуваш. Просто в нашата мила родина всичко е объркано. И то идва изцяло от манталитета на работника. А и на работодателя. Единия иска да му плащат много и да не раоти а другия иска да му работят и да не плаща. И двамата си знаят своето и смятат, че ще намерят друг будала който да им изпълни условието. Но в крайна сметка това няма никакво значение защото реално работа не се върши. Производство няма. Това дето въртим едни държавни пари тука и после ги пъхаме в гушките на тарикатите си е изцяло наш проблем.
При 500 милиона всяка година дадени на софарма за "лекарства" как няма да има заплати от по 10 000. Даже директора на софарма официално взима 300 000 лв/месец. Лекарства за раково болни - 3000 лв/доза. Ефективност - ниска. Еквивалентно лекарство от щатите $120. Много по ефективно. Ама не е в позитивния лекарствен списък и е забранено за внос. После защо нямало заплати за лекарите. После защо народа мизерства и гладува. Ама ти и да работиш не ти плащат. И защо да ти плащат като могат да намерят друг будала като тебе дето да им работи без пари. И той е гладен и може и да не е кадърен ама то това няма значение. Важното е да е евтино.
В развоя нещата също са идиотски. Тук няма авторско право на продукта. Аз разработвам нещо и получавам заплата да кажем 4000 лв/месец. Местата с такива заплати в развоя са ужасно малко. В момента рядко дават 2000. Масово 1200 -1500. В джонсън 2500. Та за 3 мееца двама човека разработваме продукт. Това са 25 000 лева преки разходи. Още толкова непреки. Този продукт за 6 меесца производство си избива разходите и е на печалба. Къде ми е на мен далаверата аз да правя по 4 проекта на година които да носят високи приходи за работодателя ми а той да ми дава 1200 или 1500 лева заплата? Ако ми дава 4000 - ок. С тези пари се живее добре в БГ. Но манталитета на работодателя е да намери двама по 1200 на моето място. После да няма 30 лева за мултицет.
Имам приятел който даваше 2000 лева заплата на миячи в автомивка когато минималната работна заплата беше 120 лева. Опитваше се да ги стимулира да работят. Те и за 200 и за 2000 все не работеха и се скатаваха. Всичко беше до човек и до мързел. Тогава им назначи мениджър (падар) и нещата се оправиха. Основна 250 с бонусите до 400 и всичко е по мед и масло. Падарина взима 500 без да работи и бизнеса върви. Той печелеше милиони от разни вносове и това му беше страничен бизнес. Колкото да не връща клиентите.
Аз съм се напатил от тарикат работодатели дето им докарвам по 500 евро на ден преки приходи и ми се циганят за 500 лева или за 10 лева командировъчни, че съм си бил надписал командировъчните. Тоя месец фирмата може да е 300-400 хиляди евро печалба при 25 човека персонал но шефа ще се цигани за няколко стотин лева от заплатата и за стотинки от командировъчните. Хотел за 120 лева на вечер - може. Командировъчни - 20 лева. Последния ден 10 щото нямаш нощувка. Ама как иначе шефа да има шофьори и коли за по няколко стотин хиляди и редовно да ходи по кръчмите из европа ако на работниците плаща нормални заплати.
Системата е идиотска и няма оправия. Който иска да взима пари - собственно производство с пазар навънка. Иначе и 1200 лева заплата няма. Колкото и да си кадърен.

Пет Апр 25, 2014 6:39 am
Профил
Аватар

http://banks.dir.bg/2014/04/25/news16571371.html

:D

Да видите вие.

Пет Апр 25, 2014 10:32 am
Профил

ToHu написа:
в БГ много неща които другаде са скъпи са евтини, нека не гледаме едностранно. Данъка ни е 10% не е 50, наемите са смешни на фона на останалата европа, застраховките не са високи, ток, вода,горива също са по-евтини.

освен данъка друго няма по евтино.... само дето ако не си човек на някой към ниския данък вървят и рушвети и глоби и такси за щяло и нещяло и ненужна бумащина и простотии, и то само за малкия човек, така, че като удариш чертата с допълнителните чиновнически разходи пак догонваш чуждите данъци и то при ниския стандарт
горивата и храната и доста продукти са или същите или по скъпи дори без да приравняваш стандарта, а за наемите - ако приравниш стандарта на живот, излизат пак по скъпи и постоянно растат
сега банките се опитват да въведат живот на кредит в бг, след някоя друга година вече всички ще живеят на изплащане, и цените на жилищата ще започнат още по бързо да скачат заради допълнителните паразити

Пет Апр 25, 2014 11:28 am
Профил

Абе за разходите не съм много съгласен но как да е. А единствения начин да имаш потребителско общество е живота на кредит. Това движи цялата сащ икономика.
Пиф, за фирмите, ами има ги, но направи друга сметка. От 2 млн работещи 50% се осигуряват предполагам около минимума, 15% са държавни служители с над средната заплата ама тях не ги брой от където дошло там отишло. Останалите са в големите фирми които декларират реални заплати. Т.е. между 1000 и 20000, като според мен най много са тия м-у 1500-3000. Но бройката ръководен състав не е малка, едно 20-30000 човека с заплати над 4000, като добавиш и инжинерен персонал, основно програмисти, където поне едно 20-30% са над 3000 и виж какво се получава. Аот държавния бюджет делът на данъци от частни лица и осигуровки е мн малък. Основното е Ддс, акцизи, мита, корпоративен данък, първите 3 в крайна сметка ги плащаме всички.

Пет Апр 25, 2014 6:15 pm
Профил
Аватар

Pif написа:
Лекарства за раково болни - 3000 лв/доза. Ефективност - ниска. Еквивалентно лекарство от щатите $120. Много по ефективно.

Това си има много логично обяснение - понеже тук патентите важат и няма кой да копира лекарствата ние това лекарство сигурно го плащаме по поне 10к дозата (да не е и повече). По тоя начин производителя може да си позволи да го продава по 120$ в другите държави, демек ние ви субсидираме яко :) . Един най-прост антибиотик в аптеката тук е над тия 120$. Тубичка със специално лекарсво за акнето на сина е $800. Няма да ти давам още примери, защото свят ще ти се завие. Добре, че имам хубава здравна застраховка иначе майка плаче. Та с две думи искам да ти кажа, че грешно си тръгнал да сравняваш цената на бг лекарствата с американските :D .

Съб Апр 26, 2014 1:11 am
Профил

Ти не беше ли тоя дето е много наясно с медицината и искаше да прави софтуерен доктор?
Лекарството е просто химично съединение. Какви са тея цени от 50-100 000 лева/килограм за обикновенните лекарства. Ама били много пречистени. Скъпите стигат до няколко милиона за килограм. Ние приемаме милиграми. Та фармацевтичната индустрия е престъпна организация. Рано или късно лекарствата ще добият истинската си стойност или разбирай 50 стотинки за опаковка на абсолютно видове синтетични лекарства. Тези извлечени от животински органи ще имат цена от 2-3 лева/опаковка. Не 80-100 лева за няколко милиграма свински еритропоетин.
А що се отнася до сбърканата ви здравна система - проблема си е ваш. Ако искаш хубава здравна система погледни Канада или Сингапур. Западна Европа също не отстъпва.
И естественно може да направиш аналогия при 800 лева средна работна заплата и 350 минимална - къде са 350 000 лева/месец заплата. И това на приватизирана компания дадена на наш човек който да прибира и преразпределя 500 милиона всяка година. Я сега направи аналогията с вашата велика здравна система.
Пък на сина ти може и от $80 000 да му купиш. То има и презервативи по $1000. Купи му такива да се фука пред мадамите.

Съб Апр 26, 2014 2:09 am
Профил
Аватар

Никога не съм искал да правя софтуерни доктори - казах, че работите на там отиват. Също така ти си тоя, дето се отваря много на медицинска тематика, не аз. И въобще пак такива идиотщини си натракал, че повече едва ли има на къде. А аз съм видял какво е европеска система и какво е съответно американска. Също така виждам как канадците идват тук да се лекуват. Отделно знам, че страната с най-голям медицински туризъм (брой хора които пътуват до там да се лекуват) е точно САЩ, а не Канада или пък Сингапур. И всичко това защото медицината тук е много зле според теб. Също както разправят, че Русията била върха на сладоледа, само дето чудно защо никой не иска да имигрира там :D .

Съб Апр 26, 2014 3:38 am
Профил

Аз искам бре, стига писахте че никой не иска.
Здравните системи навсякъде са доста объркани. Според мен в сащ определени направления са по развити, пластична хирургия, импланти, имам в предвид костни, очни операции .... и май дотук. Според мен диагностицирането им куца и то доста, от там думата лечение придобива друго значение. Ако ще е за цени разлики от небето до земята, не в цените а във факторите които ги определят.
Като цяло простото сравнение не върши работа. Как е у нас и как навън ...ако си живял и издържал семейство кажи ще слушам, ако си бил за година-две, студент, или нещо от сорта, живял в едно стайче или шервал с някого, съжалявам но си далеч от истината. И да иска човек на 25 без семейство няма как да разбере реалния живот. Казвам го и от личен опит, гледайки отстрани е много лесно и примамливо, като си там наистина и нещата придобиват доста по различен вид.

Съб Апр 26, 2014 4:51 am
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Също както разправят, че Русията била върха на сладоледа, само дето чудно защо никой не иска да имигрира там :D .

Кой знае защо, го повтаряш непрекъснато, а не е съвсем вярно. Едва ли има нужда да ти казвам как да потърсиш съответните данни. Ето аз на какво попаднах още на първа страница от търсенето:
http://ide.li/article1986.html
Цитат:
"Според актуално изследване на Световната банка, след САЩ, Русия е страната, която приема най-много имигранти. "

А това пък е статия , цитираща изследване на HSBC
http://www.manager.bg/%D1%81%D0%B2%D1%8 ... 1%82%D0%B0

Съб Апр 26, 2014 11:00 am
Профил
Аватар

Ицо, добре е като даваш цитати да не са сано от половин изречение от една статия, а да е поне малко повече. Така например щеше да стане ясно, че тези дето имигрират в Русия са от бившите републики и че Русия не знае какво да прави с тях, отделно им налага една камара ограниченив :D . Та да, имигрират хора в Русия, ама защото тия хора явно не могат да отидат другаде. Също като повечето, дето отиват в Канада - понеже нямат късмет на лотарията за щатите и/или не могат да се класират за работна виза отиват по точковата система в Канада. Още не съм чул някой да каже "Бе искам да отида в Канада,но ако не стане ще се пробвам в САЩ". Обикновено казват точно обратното. Естествено има и такива, дето искат точно в Канада, заради социализма, ама те не се интерисуват от нищо друго освен да смучат системата.

Съб Апр 26, 2014 2:38 pm
Профил
Аватар

А не е ли същото като "купища мексиканци искат да имигрират в САЩ". Доколкото знам и САЩ измислят какви ли не мерки за ограничаване на точно тая миграция щото не знае кво да ги прави тия мексиканци.

Съб Апр 26, 2014 6:10 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща