Отговори на тема  [ 51 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Анкета АЕЦ "Козлодуй" срещу членството в ЕС 

Какво предпочитате: АЕЦ "Козлодуй" да работи или членството в ЕС ?
Анкетата свършва на Съб Яну 14, 2006 12:18 pm
Предпочитам АЕЦ "Козлодуй" да работи, не ме интересува ЕС 83%  83%  [ 25 ]
Членството в ЕС е жизненоважно, АЕЦ "Козлодуй" да се спре 17%  17%  [ 5 ]
Общо гласове : 30

Анкета АЕЦ "Козлодуй" срещу членството в ЕС 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Цитат:
Всъщност според мен сега въпроса стои по-иначе: Ще имат ли смелостта нашите "управници" да тропнат по масата и да кажат - "Или ЕС или АЕЦ"?

Каква смелост, братле? Пука има за АЕЦ, България и българите.
Те гледат как да се уредят в евроструктурите и после със "заслужена" пенсия по именията си.

Никой не засяга социалния ефект от закриването на АЕЦ. Цял бранш в енергетиката ще си замине, а какво ще стане с хората, които пряко или косвено са свързани с него?

Нед Яну 08, 2006 12:33 am
Профил

Мнение 
Значи според мен ако се изведът тия от парламента и министерствата и се разстреят публично пред каерите на ройтерс ЕС повече няма да е проблем за нас, а и ще се решат някои вътрешни проблеми, остава единствения друг проблем, че тия като се растрелят не вижам кои други ще ги сменят които да не се нуждаят от разстрел ........ за жалост живеем в България и това е мисленето на хората ...... почти веки който отиде там ще постъпва като тия, колкото и да се говори отдавна в тая държава няма хора на които да им пука за държавата.

Нед Яну 08, 2006 1:06 am
Профил
Аватар

Мнение 
Реконструктора ще ме принуди да си издам тайните надежди :lol: Аз също си мисля, че трябва нещо такова да се направи, или както Lupus предлага забавят ли приемането ни в ЕС и започнат ли да шикалкавят веднага да се премине към пускане на 4-те реактора. Поне да има за какво да ни наричат тъмни балкански субекти.
Лошото на този сценарий е, че централата се обслужва от над 2000 души персонал и тези хора трябва да се задържат. Разбягат ли се след затварянето на централата после 1г. не можеш ги събра.
Лично аз не виждам алтернатива на ядрените електроцентрали. Ако се направи една съпоставка на вредните емисии от една ТЕЦ за единица произведена електроенергия и на същите емисии на една АЕЦ ще се види, че АЕЦ замърсява в пъти по-малко. Вярно, при тежка авария АЕЦ-а си е атомна бомба, но дали веднъж ще гръмне бомбата или 20 ТЕЦ-а 20-години ще замърсяват, ефекта е съизмерим за околната среда. Тежките аварии при АЕЦ-ове са все пак рядко явление.
Много надежда се възлага на водорода като гориво на бъдещото, практически неизчерпаемо, но засега всичко е на етап лаборатории ( много се учудих, че вече има Българско Водородно Общество ).
От друга страна дългосрочните метереологични прогнози за Европа са климата по нашите земи да стане тропически - проливни дъждове, наводнения, горещи пролет, лято и есен, а зимата да е като есента. В такъв случай може да се наблегне на ВЕЦ-ове, но те дават такива малко мощности, че не могат и 30% от нуждите да задоволят. Обаче ние много бързо се топим: всяка година намаляваме с по 90 000 души, което ще рече че намаляват и потенциалните консуматори. Тъй че може и една АЕЦ занапред да ни стигне.

Нед Яну 08, 2006 1:07 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Много ми е смешно когато някой развие тезата за прекрасния български народ, който е затрит поради глупоста/алчноста/безхаберието на политиците си.

Абе хора тия политици са чисти българи (с някой изключения). Айде замислете се реално - ако хванете пройзволни 200 човека от улицата, колко от тях ще са по добри и безкористни управители от сегашните. Според мен - нито един.
Всеки народ си заслужава управниците. 20 години свободни избори и все не можем да си изберем правилните. Чистата статистика показва, че племето българи е неспособно да процъфтява качествено в условия на свобода, собствената му инициатива се простира до първосигнално желание за бърза далавера.

Пак ще повторя - 99% от българите поствени на ръководен пост, ще крадат повече и ще управляват по некадърно от сегашните управляващи.
Затова с две ръце за ЕС. С ясното съзнание че там цари бюрокрация и социализъм. Малко ред и правила отвън ще дойдат добре на българина.
Освен това в ЕС не живеят само социалисти катили. Има Ирландия, Естония. Какво по добре от това да ползваш Европейския пазар и да развиваш капитализъм едновременно. Но целта трябва първо да сме вътре и после да се сменят поне 2 поколения, чиито ген просто е бракуван.

Пон Яну 09, 2006 11:54 am
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Какъв евтин ток ве то сега АЕЦ продава киловатчаса за около 1.5-2 ст. а тецовете на 5 -5.5ст. на електроразпределителните дружества .
Те от своя страна продават енергията на потребителите на около 20ст. като тенденцията е да се покачва. Цецо е прав с това,че като сме толкова тъпи да си избираме такива управници (защото така правим)ще си ядем попарата. Аз не мога да разбера с какъв акъл се позволи да се приватизират електроразпределителните дружества, които бяха и са много печаливши( вижте колко пъти е печалбата от 5ст. до 20ст. ) , като имате предвид колко кражби стават особено в ЕРП Пловдив ( сега EVN ) и въпреки всичко са на огромна печалба а сега какво? - можете ли да си представите че за Хасково EVN отпускат само 200лв. месечно за разходи!?!?!?! 8O 8O 8O Та тези пари не стигат само за химикалки. А пък доколкото знам тенденцията е и да се приватизират и мрежи високо напрежение та смятайте за какво става дума. Та тези образи (Австрийците ) са дошли тук само за вземат парите,засега не правят никакви инвестиции и са си избили парите които са дали за Пловдивското електроразпределение та сами смятайте докъде сме я докарали. Според мен ЕС ще ни се отрази мнооого зле (за обикновения българин) защото големите фирми ще си направят заводите тука и ще ползват ЕВТИНА работна ръка а българските фирми ще бъдат натоварени с непосилни ЕВРОПЕЙСКИ изисквания и ще си заминат. Та като сме си тъпи ..... и да има АЕЦ и да няма се си е тая :!:

Пон Яну 09, 2006 5:18 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Евтината работна ръка няма нищо общо с влизането в ЕС. И сега чуждите инвеститори идват главно заради евтината работна ръка. А не сме в ЕС. Даже обратното - при влизането в ЕС, цената на работната ръка неминуемо ще се качи. Което даже е зле. Защото при пройзводителност като на бушмен, българина иска заплата като на немец.

Пон Яну 09, 2006 7:20 pm
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Гласувах ЗА АЕЦ :lol:

Чет Фев 16, 2006 3:03 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Цецо изложи много странно, но за съжаление 100% вярно според мен мнение, което ме накара да погледна нещата под друга светлина и да ме отклони от твърдата позиция. Пасувам по въпроса.

Чет Фев 16, 2006 4:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
Гласувах ЗА АЕЦ, защото за мен това е два заека с един куршум - евтин ток и далеч от социализма. Повечето от вас са живяли в условията на развит социализъм, просто не разбирам стремежа на някои да се набутат обратно там.
По отношение на националните приоритети и интереси нещата не са двоични. Трябва да се учите да надцаквате тия, дето се мъчат да ви прецакат. Един пример от Литва:

Цитат:
6 януари 2006 | 13:36
Агенция "Фокус"

Вилнюс. Литва обмисля да продължи експлоатацията на АЕЦ “Игналина”, независимо от ангажимента, който пое към ЕС да я затвори до 2009 г., предаде Ройтерс, позовавайки се на официално съобщение. Литва затвори първите два реактора на централата в началото на 2005 г. и обеща да завърши затварянето й до 2009 г. Новото развитие по този въпрос идва, след като пропадна планът за построяване на съвместна АЕЦ с Полша, което, според литовския министър на енергетиката Алгирдас Бразаускас, означава, че Литва ще бъде откъсната от енергийната мрежа на ЕС. След затварянето на АЕЦ “Игналина” Литва ще трябва да разчита само на топлоелектрически централи, което няма да бъде достатъчно за задоволяване на енергийните й нужди. Защитници на АЕЦ “Игналина” изтъкват като довод за нейното запазване значителните подобрения, направени в нея както и високите стандарти, на които тя отговаря. По-рано тази седмица литовският президент Валдас Адамкус сподели, че страната трябва да създаде енергийни резерви в светлината на руско-украинския газов конфликт Русия и Украйна.

Можем да приложим челния Литовски опит и тук. Тоест, да спрем реакторите (т.е. просто да изтеглим горивните пръти от активната зона, не да ги консервираме и погребваме). Първата зима след приемането, всички медии дружно да ревнат - огромна енергийна криза, хиляди умират от студ, положението е крайно тежко. После правителството взима решение за "временно" пускане на реакторите, докато не се намери друг път за решаване на проблема. Съвсем случайно, периода на "временно" пускане ще съвпадне с края на експлоатационния живот на реакторите. :twisted: Междувременно, разбира се, трябва да се довършва Белене.

ТОВА Е ПРАВИЛНИЯТ СЦЕНАРИЙ !!! :idea:
НО НИ ТРЯБВА ТВЪРДА РЪКА КАТО СТАЛИН-ската примерно!
Щот всичко, което си имаме като политици наистина сме си го заслужили!
С овче мислене какво да чакаш ?? Трябва пъдар да ръчка с гегата !

Пет Фев 17, 2006 5:02 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
И със Сталин не става. Щото аз не понасям диктатори и прочие утрепки. И като се изселим тия като мен дето мразим едноличната власт - тука ще останат диктатора+шепа овцедушни. Да ви видя как се гради икономика после. Въобще хората които бленеят за силната ръка винаги са ми били антипатични. Лъхат на комплексираност и безпомощност.

Всичко е въпрос на баланси. Що мислиш има изтичане на мозъци в посока от целия свят към Щатите. Дали защото там си имат Сталин? Не - просто там им дават възможност на мозъците да печелят. Всичко е въпрос на интереси. Така седи въпроса и с АЕЦ-а. Кое ни е по изгодно - ЕС и скъп ток или неясно колко скъп ток и без ЕС. Но мойто мнение го знаете - вдигнете ми тока 2 пъти - ще го преживея. Ама ако няма да влизаме в ЕС, казвайте да знам, та да си събирам багажа.

Пет Фев 17, 2006 7:33 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
И със Сталин не става. Щото аз не понасям диктатори и прочие утрепки. И като се изселим тия като мен дето мразим едноличната власт - тука ще останат диктатора+шепа овцедушни. Да ви видя как се гради икономика после. Въобще хората които бленеят за силната ръка винаги са ми били антипатични. Лъхат на комплексираност и безпомощност.

Всичко е въпрос на баланси. Що мислиш има изтичане на мозъци в посока от целия свят към Щатите. Дали защото там си имат Сталин? Не - просто там им дават възможност на мозъците да печелят. Всичко е въпрос на интереси. Така седи въпроса и с АЕЦ-а. Кое ни е по изгодно - ЕС и скъп ток или неясно колко скъп ток и без ЕС. Но мойто мнение го знаете - вдигнете ми тока 2 пъти - ще го преживея. Ама ако няма да влизаме в ЕС, казвайте да знам, та да си събирам багажа.

Браво Цецо.
Жалко е, че сме по-близо до ЕС и европейския социализъм,
отколкото до САЩ и NAFTA.

Пет Фев 17, 2006 9:05 pm
Профил WWW
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение само си чешете езиите
Само чесане на езици видях тук, само чесане и нищо конкретно. Е да ви кажа как са от моята гледна точка. Енергията която се продава тук се произвежда от някъде:
Аец - 1.5 до 3 стотинки
Вец - около 5-7
Тец - около 5 стотинки
Алтернативни енерргийни источници - 13-15 стотинки

НО забележете това е цена за енергия високо напрежение, след като се произведе енергията тя се продава на Мрежи високо напрежение, теот своя страна я пренасят, минава през няколко подстанции и се продава на Електротразпределителните дружества които имат гарантирана печалба от 14 или 17%. Между другото нито едно предприятие не може да си продаде енергията без да мине през "Пласмент" което е отделно предприятие. Е ако си блъснете малко главата у стената ще ви стане ясно че сега плащаме колкото германците само защото имаме един АЕЦ който да държи цената на тока ниска. Ако се наложи да внасяме от Румънско (Черна Вода е готова построена и за това ни натискат да затворим АЕЦ-а защото е Френска) може цената да се запази НО външнотърговския баланс отива по дяволите. Казано по нашенски "мама харчи повече от колкото тате вади".

Най-големия проблем е че всичко се разпродаде на парче, енергетиката се раздроби и се оказва че нещо което можем сами да си произвеждаме трябва да си го купуваме.

Определено съм ЗА АЕЦ-а и недейте да го сравнявате с Чернобил моля ви, там реактора е бил ВЕР а тук всички са ВВЕР - разликата е с около 20% по-високо КПД за Чернобилския а тук сигурността е много по-висока.

Съб Фев 18, 2006 12:05 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение абе пийте една студена вода
вие забравяте едно основно нещо:

ИМА ПОДПИСАН ДОГОВОР за затварянето на АЕЦ, подписан от БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО без вообще да се дискутира предварително

след това пост-фактум за да изведят политически дивиденти и да покажат какви патриоти са малоумни партийни лидери сред които и такива които са подписали договора започват да водят дискусии дали да или да не се затваря, това къде го има?

никой на запад няма да приеме такова пре-договаряне дори блоковете да са по-безопасни от всички АЕЦ в западна европа взети заедно

така че приятели, прецакани сме но не от ЕС а от тези които ни управляват, пийте една студена вода

Съб Фев 18, 2006 12:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Няма такъв договор ! Никой толкова години, не си направи труда да покаже, че наистина има такъв договор. Поето е някакво мъгляво обещание, за което нито едно правителство не даде гласност да се разбера какво е точно казано. Никой не е искал от нас да обвързваме затварянето на АЕЦ с влизането в ЕС.
Тук се разиграват много пари, между всички досегашни наши правителства и тези, които искат да купуваме румънски ток, или пък искат те да се вредят за строителството на нова АЕЦ. Става дума за канадците, които построиха Черна вода в Румъния.

Съб Фев 18, 2006 2:30 pm
Профил WWW

Мнение 
добре де,
ами някои да взема предвид допълнителните фактори
то един блок не може да се затвори напълно той си остава вечно активен
а за да се поддържа в неработещо състояние иска МНОГО пари
само да се изнесе отработеното гориво на 1-5 години отива да кажем 10млн лв
и въпреки че вече не се произвежда ток пак гълта много пари
и в един момент става пак скъпо да се поддържа такова нещо
не че ТЕЦ-овете са много евтини особено като са само за ток
все повече хора ще се отказват от топлото

Съб Фев 18, 2006 2:35 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 51 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща