|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:16 pm
Въпрос за смятане на сила с акселометър
| Автор |
Съобщение |
|
MYXATA
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
 Re: Въпрос за смятане на сила с акселометър
Аз затова писах за законите на Нютон, ама не обърнахте внимание, и пак изчезна жироскопа от заданието 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Съб Апр 26, 2014 8:51 pm |
|
 |
|
E1
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Нед Юли 22, 2007 8:57 pm Мнения: 607 Местоположение: Белград
|
Съжалявам, че не уточних. Разработил съм управлението на жироскопа и дава ъглите с изключителна точност. При него няма проблем. Акселометърът също работи стабилно и дава коректни данни. Блутут комуникацията е безупречна. Използвам модул, който предава почти на 100m. Тестван - работи, няма загуби на данни. Не исках да навлизаме в чисто теоритични дискусии, а само да проверя по каква формула да разлагам силите. За другия колега, който пита за силата на притегляне: не се занимавам с нея в частност, защото акселометърът "улавя" земното ускорение и тя на практика винаги присъства в измерванията. Имам формули за елиминирането на земното ускорение при работата с жироскопа. Оттам се получават и изчистени измервания.
Последна промяна E1 на Съб Апр 26, 2014 10:30 pm, променена общо 1 път
|
| Съб Апр 26, 2014 10:21 pm |
|
 |
|
mountaineer
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Дек 10, 2005 11:44 am Мнения: 326 Местоположение: Lake Geneva Shoreline
|
Кашата в главата е нещо нормално за всеки, който не е физик по образование, защото:
1. вектори се "учат" в малките класове като "едни стрелкички" 2. законите на Нютон, и в частност втория (F = m.a) се преподават в гимназията с обяснения за падащи ябълки 3. в техническия университет се учат вектори, но не и преобразуване между координатни системи (декартови, сферични, полярни - в крайна сметка линейни и ъглови координати). Да не говорим за обобщени координати, Хамилтон, Лагранж и Поасон - тях не ги и споменават.
Та като жокер - вектори, координатни системи, импулс, ускорение. В Уикито сигурно има достатъчно.
Иначе, задачата звучи интересно и не особено тривиално.
_________________ Manners maketh man.
|
| Съб Апр 26, 2014 10:27 pm |
|
 |
|
E1
|
Покажи ми къде се учи разлагане по три оси. За малките стрелкички, разлаганията и т.н. вече се обиждам. Когато някой обяснява колко зле е друг, а не дава дори метод(не искам някой да сяда да смята), за мен остава впечатлението, че само си чешем клавиатурите, за да се правим на велики.
Темата може да се заключи. От подобна дискусия нямам нужда. Помогна ми колега от чужд форум, без да се налага да се обясняваме.
stefan63, Благодаря за конкретния отговор. Това, което си дал е едната от формулите.
Успех на всички.
Последна промяна E1 на Съб Апр 26, 2014 11:05 pm, променена общо 2 пъти
|
| Съб Апр 26, 2014 10:35 pm |
|
 |
|
mountaineer
Регистриран на: Съб Дек 10, 2005 11:44 am Мнения: 326 Местоположение: Lake Geneva Shoreline
|
Извинявай, не съм искал да звучи обидно. Всичко това го казвам от моята гледна точка, която също е борба за навързване на всякакви разпокъсани знания от тук - от там... Никъде, и това е проблема. Нещата се преподават на парче и особено като не са "ежедневни проблеми", никой не се опитва да ги обясни нормално. Разлагането по оси е въпрос на координатна система. При линейно движение на едно тяло можеш просто да си избереш координатна система, която съвпада с движението, и въпросът с разлагания и компоненти отпада (всичко и върхо една ос - другите две са ненужни). Ускорението е просто втората времева производна на пътя, първата е скоростта - и двете са вектори с една и съща посока. Когато става въпрос за повече от едно тяло, сили, ъгли, фиксирани координатни системи и т.н. вече нещата стават леко по-сложни и е добре да ги разбереш интуитивно.
|
| Съб Апр 26, 2014 11:02 pm |
|
 |
|
E1
|
Ами 5 години(гимназия, няма да казвам каква) разлагах по две оси. То бяха смятания на куршуми, ударили лодки, топчета, каквото се сетиш. 99% от тези неща ги правя и днес(20 години по-късно), почти без да се замисля. Ама как никой тогава не се сети, че не живеем на лист хартия, а в триизмерно пространство... Университетската физика беше малко по-сложно повторение на същите неща, със същите недостатъци. И сега съм седнал да извеждам формули, за да получа това, което ми трябва...
|
| Съб Апр 26, 2014 11:10 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Еми то добавянето на още една ос не променя нещата твърде много. Сметките са общо взето същите.
|
| Съб Апр 26, 2014 11:20 pm |
|
 |
|
mountaineer
|
В някоя от висшите математики (май ЛААГ) ставаше дума за вектори в 3D пространство, поне за основни неща като тези http://emweb.unl.edu/NEGAHBAN/EM223/note4/note4.htmВсъщност няма значение колко са осите - принципите са едни и същи. Е, ако е една ос, тогава векторите са ненужни и се редуцират до скалари. Двуосните коорд. системи се рисуват и разбират по-лесно, трите оси са маалко по-сложни, от три нагоре вече са абстракции и трудно се рисуват, но в сметките важат абсолютно същите принципи.
|
| Съб Апр 26, 2014 11:26 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Аз затова още в началото попитах за чертежче с показани известните и неизвестните неща. Тогава нямаше да има нужда от всичките писания до тук.
|
| Съб Апр 26, 2014 11:41 pm |
|
 |
|
stefan63
|
E1, всички ,които са писали в темата ти - са разходили заданието из главата си - как биха се справили с такова задание- така че , не се обиждай на никого. Разбрах че имаш жироскоп и акселрометър, че можеш реално да покажеш траекторията на ракетата в 3Д. Но силата/енергията, която ще се предаде на топката зависи и от топката и от човека. Тези два сензора не са достатъчни да определиш еднозначно какво влиза в топката, според мене.
|
| Нед Апр 27, 2014 10:23 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Тц. Борил съм точно такъв проблем, има начин. Въздействието на ръката е плавно, на топчето е къс импулс. Колко къс е - зависи от еластичността на топчето, на ракетата и т.н. С много малко усилие може да се определи точно импулса, който се тредава на топчето. Дадох ти жокер, два пъти. Поеми го!
|
| Нед Апр 27, 2014 10:44 am |
|
 |
|
E1
|
Благодаря. Какво стана до тук: Компенсацията на земното претегляне работи безупречно. До сега тествах и каквото и да правя с положението на акселометъра, доколкото не го местя в момента на измерване, резултатното ускорение се извежда като 0. При прилагане на някакво ускорение, се изменят съответните съставящи и резултатното ускорение. Ще пусна чертеж, за да се види малко по-ясно заданието, въпреки че в момента съм се заровил в десетки страници, които получих и май всичко изглежда относително ясно.
bateAz, Не ти отговарям, защото точно тази част от решението на задачата ми се струва относително ясна. Имах проблем с разлаганията, но въпросът там се реши. Понеже спомена късия импулс, той малко ме притеснява. Ще съм благодарен на трети жокер - от какъв порядък е? Тъй като ускорението не е константно, ще се наложи някакво интегриране. Засега съм избрал 100us за прекъсванията. Дали е достатъчно?
|
| Нед Апр 27, 2014 6:27 pm |
|
 |
|
E1
|
Благодаря за тази връзка. Убих се да търся подобни неща. Явно гуглирането ми е било неуспешно. Всъщност, хубавото е, че междувременно получих цял проект с комплексно смятане на движения при самолетчета и доста от нещата са с програмен код. В приложението е чертеж с текущите посоки на акселометъра и жироскопа спрямо ракетата.
|
| Нед Апр 27, 2014 6:43 pm |
|
 |
|
mite13
Ранг: Минаващ
|
Толкова странен въпрос, че не схващам ..... ще ме светне ли някой ? Какво е сила на удара .... ? Силата се измерва в нютони ... по спомен ... по време на удара на топчето .... силата ... се променя непрекъснато както и по посока така и по големина ..... ит какво е сила на удара ? по кое време на сблъсака ..... за да измениш траекторията на топчето след като се е ударило в кордата ... е действала сила за известно време кято се е променяла непрекъснато ... та Кое е сила на удара ? ако искаш да я интегрираш и да получиш средната сила и сумарната посока трябва да има и времето за което е действала. Понятито сила на удар ми се струва, че е май откритие във Физиката
|
| Пон Юни 02, 2014 12:03 pm |
|
 |
|
bobihot
|
До къде стигнахте? И ние за скоковете от 1 милионна, слезнахме до към 1 мили. Но самата платформа има инертност и вибрира, та трябва и заглаждане.
|
| Пон Юни 02, 2014 10:25 pm |
|
|