Отговори на тема  [ 118 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща
Военен парад 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Военен парад
Днес видях наживо и шестте самолета. Всъщност имаше и още три, но тях ми е трудно да ги определя като военни , защото са витлови - някак повече ги асоциирам като музейни експонати. Те не че другите не са такива, два от летящите бяха МИГ-21 и два- Л39 , има-няма 50-годишни. И шест хеликоптера прелетяха.
От много години не имало толкова мащабна подготовка, явно покрай последните събития и ние решихме да покажем мускули с този ретро-парад.

Съб Май 03, 2014 1:03 am
Профил

Мнение Re: Военен парад
Витловите сигурно са новите транспортни, то почти всички транспортни в тоя клас са витлови, а и в по големия също, та тия са ни най-новите май, спартани. А аз доколкото видях онзи ден като тренираха имаше една 29-ка, това със сигурност, съпровождан най-вероятно то две су-25, но в тях не бях сигурен, много далеч ми бяха пък аз съм кьорчо, но 29-ката не може да се сбърка. 29-ката не е толкова лош самолет, чисто като самолет е аналог на F-16, като по доста показатели е по добър, но F-16, специално хамериканските са оборудвани с доста по нова електорника, та хич не е за изхвърляне. Като имаш в предвид за какво може да ги ползваме не случайно нямаме СУ-27, аналога там е F-15, но това е тежък изтребител. Относно СУ-25 това е пряк аналог на А-10 който пък май към момента няма друг заместител, т.е. и той както и СУ-25 е общо взето уникален. Имай в предвид че САЩ разполагат с над 1200 F16 и с по малко от 300 бр F22 и F35 които са следващо поколение, та не бързай да я пишеш нашата авиация като остаряла, това не е кола да го сменяш на 5 години.

Съб Май 03, 2014 1:21 am
Профил
Аватар

Като казваш и шестте да не би да имаш предвид че това са всичките самолети на армията? :?

Съб Май 03, 2014 8:32 am
Профил
Аватар

Н'бабане Гт'муан'га написа:
Като казваш и шестте да не би да имаш предвид че това са всичките самолети на армията? :?

Как можа да си го помислиш! Има и три транспортни "Спартан"! Витловите "Пилатус" са общо 7, но както казах, те трудно се определят като бойни, все пак през втората световна изтребителите са летели по-бързо.
Всъщност, количеството годни да летят самолети е една голяма тайна , или по-скоро загадка. Би трябвало да броим боеспособни самолети, но те нашита нали са "Air Police" - нямат никакво оръжие на борда, та за боеспособност е трудно да се говори. Единия Пилатус го повредиха още при първия полет преди 7-8 години и до скоро не беше ремонтиран, защото няма пари. Същия проблем - липса на пари за поддръжка важи и за чисто новите хеликоптери Кугър и за всички по-стари. Та затова при общо към 30-40 самолета и толкова хеликоптера, мисля че това всъщност на парада ще са почти всички годни.
Сега някой да не си помисли, че съм "за" купуването на нови самолети - напротив. Само се чудя на подобни демонстрации, дето народа има казва "на гол тумбак чифте пищови".

Съб Май 03, 2014 10:47 am
Профил

Ами според официалните данни май имаме повече, 6 са 21-те, имаме май 10-на Су-25 а Миг-29 бяха повече, колко от тях обаче са не само боеспособни, а изобщо стават за нещо не знам, въпроса е че самолета е кораво животно, ако има пари могат да литнат.

Съб Май 03, 2014 12:00 pm
Профил
Аватар

Ицо написа:
Днес видях наживо и шестте самолета. Всъщност имаше и още три, но тях ми е трудно да ги определя като военни , защото са витлови - някак повече ги асоциирам като музейни експонати. Те не че другите не са такива, два от летящите бяха МИГ-21 и два- Л39 , има-няма 50-годишни. И шест хеликоптера прелетяха.
От много години не имало толкова мащабна подготовка, явно покрай последните събития и ние решихме да покажем мускули с този ретро-парад.

Да, горе-долу описа цялата българска авиация. :D Освен за смях на гаргите, не знам за какво друго може да се използва.

Вто Май 06, 2014 9:04 am
Профил

Такъв е живота, но не сме толквоа зле бре, има и доста по зле. разбрах че те не са стигнали до парада, лоши метереологични условия, е те това вече е смешно.

Вто Май 06, 2014 1:07 pm
Профил

Бях пуснал радиото на еър трафик контрол ама така и не ги чух. Няколко самолета бяха на холд патърн и мрънкаха колко още ще чакат горе и накрая ги пуснаха да кацнат. Сериозна опашка се беше заформила.
Може на тренировката да им е свършило горивото и да са нямали за днес. То ако един дъжд ги спира от излитане ... тежко ни на цялата армия. Не, че иначе сме цъфнали де, ама дъжд или мъгла (дето в София нямаше)...

Вто Май 06, 2014 1:38 pm
Профил
Аватар

Гражданската авиация си летеше, аз поне чух доста самолети.
Малко след като по телевизията говорителят съобщи, че полетите няма да се състоят заради лошо време, присъстващите на площада са видели преминаващ пътнически самолет на Уиз Еър. Поне няколко БТРа да бяха изкарали, ама сигурно и на тях облаците са им попречили. За смета на това, на площада видяхме какви ли не шарени униформи, достойни за клоуни от цирка.
Само се чудя....щом мъглата е такъв проблем, Англия има ли изобщо авиация?

Вто Май 06, 2014 1:58 pm
Профил
Аватар

Е нали е парад? Самолетите освен да прелетят, трябва да може
и публиката да ги види добре, а при ниска облачност - трудна работа.

Вто Май 06, 2014 2:28 pm
Профил
Аватар

Аве верно ли не летяха ? Баси смешката - от две седмици ги прказват по талавизиите и те най накрая се "скатаха" ... Егати смешната работа. И кво като са ниски облаците - ми ше летят под тях. И тва ако не могат - съвсем са за оплакване горкичките.

Вто Май 06, 2014 3:15 pm
Профил ICQ

Да то това е трагичното, с оглед на метереологичните условия било по безопасно да не летят ... сигурно по границата са сложили голееееми трансперанти с надпис "моля не наручашай въздушното пространство в лошо време", самолетие ни не са толквоа лоши, командаването е жалката картинка, а явно и пилотите.

Вто Май 06, 2014 3:22 pm
Профил
Аватар

ми те и кугурите не можеха да летят в лошо време - мъгла и/или студ, щото нещо не-знам-си-кво не били купили или му бил изтекъл ресурса.
сега вече всичките са на земята, трябвало да минат ТО, но нямало кинти.

когато бях в армията се шегувахме, че имаме 2 подводници. едната не можела да потъне, другата не можела да изплува.
втората след почти 30 години на сух док я продадоха миналата година за скрап на някаква фирма. за 86 ХИЛЯДИ лефчета.
още не са я нарязали, щото спорят за ДдС-то. по закон въздухо- и морско-плавателни средства са освободени от ДДС.
МО обаче твърди, че подводницата (или поне тази конкретно) не е плавателно средство и трябва да се плати ДДС.
пълен ташак...

Вто Май 06, 2014 5:40 pm
Профил

Ами то като купиш западна техника не е като да имаш Руска. На Ми-то доста неща могат да му се обслужват тук локално, а дори и да не го обслужиш най-вероятно ще кара още два пъти по толкова. На западните машини хем не може д го обслужиш тук, хем ако не го обслужиш наиситна рискуваш, особенно някои от компонентите. Айде военните си купиха кугъри, как да е, ами ония по границата, ан тях за какъв чеп са им големи хеликоптери. В САЩ масово за гранични патрули и полицейски такива с епозлват малки и евтини хеликоптери като тия които ние имаме. Ама нали трябваше да се лапнат пари и еврокоптер и те да вземат нещо ...

А за подводниците ... чудно, аз не знам колко големи са били, ама 86 хил не е много ако е над 100-120 тона си заслужава, а аз все си мисля че трябва да са по тежки ... нашите подводни лодки.

Вто Май 06, 2014 6:14 pm
Профил
Аватар

водоизместимост надводна: 1328т; подводна:1712т
нямам идея колко тежи дЖилезото. все пак, като имаме предвид, че иван костов хариза БГА Балкан за 150 хилки на оня Гад, една подводница за половината пари си е направо сделка

Вто Май 06, 2014 6:43 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 118 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща