Отговори на тема  [ 3864 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 258  Следваща
новини от производителите на МЦУ-та... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: новини от производителите на МЦУ-та...
Важното е ARM да са с повече електрони ;)
За сега се чудя дали нямаше да е добре да внедрят в новата ARM архитектура прозоречен регистров стек, кото теоретически доста ускорява обработката на подпрограмите и прекъсванията, поради хардуерното превключване на използваните регистри. Това е свързано с ограничаване дълбочината на влагане, което не знам как се преодолява. Но от SPARC насам до колкото знам доста напреднали архитектури го ползват- според мен не утежнява много хардуера, нещо като добавянето на още SRAM/кеш памет е.

Вто Май 06, 2014 7:11 pm
Профил WWW

bobihot написа:
Важното е ARM да са с повече електрони ;)
За сега се чудя дали нямаше да е добре да внедрят в новата ARM архитектура прозоречен регистров стек, кото теоретически доста ускорява обработката на подпрограмите и прекъсванията, поради хардуерното превключване на използваните регистри. Това е свързано с ограничаване дълбочината на влагане, което не знам как се преодолява. Но от SPARC насам до колкото знам доста напреднали архитектури го ползват- според мен не утежнява много хардуера, нещо като добавянето на още SRAM/кеш памет е.

Ако наистина ти е интересно, виж последните чипове разработени от Charles Moore бащата на Forth. Минималистичен дизайн, VLIW, т.е. в 32 бита вкарва 5 инструкции по 6 бита :D, неколкостотин ядра в чип, вместо регистри си има направо хардуерен стек и т.н.
А добавянето на още SRAM/Cache изисква доста място на чипа - т.е. вдига цената - добавянето на 1 байт не е кой знае какво, но 1 мегабайт си яде доста - ако беше толкова лесно, щяха да правят процесорите с гигабайти кеш ;)
Между другото май Micron се опитват да направят обратното - вкарват някаква елемнтарна логика в паметите, така че да може да се правят някакви сметки.

Вто Май 06, 2014 9:28 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
Дедо, той Димитър говори за транзакции на фондовата борса а не банкови. Сега дали и какъв е смисъла от цепене на наносекунди не знам, но ако има разлики от 10-20 секунди това сигурно може доста объркване да вкара ... и възможности за измами.

Тони, смисъла е, че говорим за high frequency trading, т.е. колкото повече транзакции правиш за определено време и колкото по-бърза ти е връзката с борсата, толкова повече кинти правиш. Ако някой не знае за какво става въпрос, ей тук пише :D :
http://en.wikipedia.org/wiki/High-frequency_trading

Вто Май 06, 2014 11:04 pm
Профил
Аватар

palavrov написа:
Между другото май Micron се опитват да направят обратното - вкарват някаква елемнтарна логика в паметите, така че да може да се правят някакви сметки.

Дай някакъв линк. Аз не мога да намеря нищо по тоя въпрос на сайта им. Питам, защото и аз от известно време разработвам подобен дизайн, дори бях пуснал публикация по тоя повод преди време. Искам да видя те какво правят.

Сря Май 07, 2014 12:10 am
Профил

http://www.micron.com/about/innovations ... processing

Сря Май 07, 2014 1:16 am
Профил

И аз мислех подобне свръх паралелна изчислителна архитектура. Може и да я направя некой ден..

Иначе и аз зяпах Tile64 да речем архитектурата, сега гледам G144A12, дето palavrov ми го препоръча. Но общо взето гледам минималистичен дизайн. И до скоро писах на асемблер, че да е както трябва. То наскоро имаше спор - кой вариант е по-добър, минималистичния, или макси, дето има всичко и на бързо снаждаш каквото трябва за случая. И все повече отивам към втория.. :)

Сря Май 07, 2014 6:03 pm
Профил WWW
Аватар

На това GA144 обърнали ли сте внимание че всъщност всяко ядро има само 64 думи код и 64 думи данни? :)

Сря Май 07, 2014 7:09 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Дано подводните камъни да не са много остри... късмет!

Още съм на ниво четене и вече почвам да се чувствам блондинка. Два примера.

1. За първи път виждам такова чудо като клок организация. След тая картинка - моя коментар е само - бах мама му :)
Прикачени файлове:
Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg [ 355.21 KiB | Прегледано 1998 пъти ]

2. Седнах да му чета SPI-я. За първи път виждам такова чудо - като оставим на страна, че има достатъчно мозък сам да си управлява CS (които са 5 на брой и отделно може да ги групира за външен дешифратор, т.е. реално стават 16), има 4 нива на фифо, които са програмно достъпни...и всеъвъзможни формати на клок и данни, може да задаваш доста по-прецизно бодрейта, както и времента между CS и пускането/спирането на клока и времето между два съседни CS-a.

Малка лудост му е дейта шита, всичките му модули са с такава степен на конфигуриране, че един от тях се равнява на един прост контролер от класа на ПИК, страшно е, това без някакъв тул, не можеш го конфигурира една седмица. Направо ме е страх да погледна USB контролера...

Пет Май 09, 2014 11:11 am
Профил ICQ
Аватар

Кой е тоя юнак бе Цецо?

Пет Май 09, 2014 11:24 am
Профил
Аватар

Кинетис.

Баси SPI-я. Малка фабрика. Начи TX-а му е 32 битов (включително ФИФО-то). Старшата част е контролна дума, младшите 16 бита са данни. Контролната дума казва всеки трансфер какви са му настройките и кои чип-селекти да задейства. Реално можеш да заредиш в паметта купчина различни трансфери към различни устройства. Това добре, макар, че ми изглежда малко фантастично като приложение. Ама май няма нормален тъп SPI режим при който да си пратиш те тия 100 байта от паметта през DMA-то и толкова. Поне от това което чета излиза, че в такъв случай трябва да си композираш данните и да им прикачиш контролни думи на всеки байт... Което ми се вижда маааалко тъпо баси, ако се ползва DMA. Ама 3пъти го прочетох и май е така...

Някой не е ли копал друг моторолски контролер, дето да има вътре DSPI. Аз ли нещо не разбирам или .... да отивам за перхидрол?

Последна промяна Цецо на Пет Май 09, 2014 12:32 pm, променена общо 1 път

Пет Май 09, 2014 11:50 am
Профил ICQ

woody написа:
На това GA144 обърнали ли сте внимание че всъщност всяко ядро има само 64 думи код и 64 думи данни? :)

2^6 = 64 - всичко му е сметнато - инструкциите са в 6 бита, адресите са в 6 бита ;)
Програмирането му доколкото съм гледал е голям майтап - програмата за всяко ядро май е на 1 екран 40х25 символа и се записва в 1 сектор на флопи/твърд диск или квото там се ползва за въшна памет :D
С това чудо може направо чудеса да правиш - на ръка ... не си и помисляй за GCC. Маниящина за манияци ...

Пет Май 09, 2014 12:25 pm
Профил
Аватар

По-скоро силно нишест продукт, който едва ли ще оцелее въобще. Реализацията на някакво приложение е възможна само ако успееш да разбиеш на малки модули (тези 64 думи на ядро), и след това някак и рутираш комуникациите между модулите (12x12 матрица).
Единствен плюс, който съм видял - че всяко ядро е асинхронно, и цялата консумация на енергия е нищожна.

Пет Май 09, 2014 12:59 pm
Профил
Аватар

С ProcessorExpert-а, може да се подкара/конфигурира, почти цялата периферия на всеки MCU (8-32бит) на freescale за 1-2 часа, без да се прочете и 1 страница !

Аз поне не съм срещал толкова добър и добре написан инструмент !

Еклипса на CW10.5 е отврат, но няма спасение от него.

Пет Май 09, 2014 1:59 pm
Профил

Ами за малките гадини силабс имат не лош тулс, можеш да конфигурираш всичко, но аз не вярвам до де не видя, в случая прочета, не мога аз да не знам кви ги е свършило то и после да псувам за лудо, особенно пък с техните матрици ....

Пет Май 09, 2014 2:19 pm
Профил

Що да няма?
Не подкрепям мнението за него, но не-еклипс базирани алтернативи има много - Keil, IAR, ... PE може да се ползва и с тях.

Пет Май 09, 2014 2:22 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3864 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 258  Следваща