Отговори на тема  [ 118 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Военен парад 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Военен парад
Pif написа:
Аз пък искам 4-5 от онея интересни радарни чипчета. Отдавна обмислям един проект за джобен радар за парапланер за да може да се лети в мъгла.

Няма ли да те поизпече?
Познати, служили на радари разправяха, че чакали да кацне птичка и пускали радара за малко- тя падала микровълново изпечена готова...

Нед Май 11, 2014 11:25 pm
Профил WWW
Аватар

bobihot написа:
Познати, служили на радари разправяха, че чакали да кацне птичка и пускали радара за малко- тя падала микровълново изпечена готова...

И един мърмот завива шоколади :D .

Пон Май 12, 2014 12:34 am
Профил

Това са били пилета шпиони, така им се пада

Пон Май 12, 2014 7:27 am
Профил
Аватар

Dimitar написа:
bobihot написа:

И един мърмот завива шоколади :D .

То е ясно, че не може да е изпечена, но е възможно излъчването да я убие - все пак мощностите в някои радари достигат мегавати.

Пон Май 12, 2014 8:22 am
Профил

Мегавати докато излъчва. Коефициент на запълване .... много под 1%
Телепортите (булсатком, итвпартнър, нетера, трансат) лъчат нагоре с няколко стотин вата на канал ефективна мощност и не съм видял гарги да падат като минат пред вълновода.

Бобихот - малките корабни радарчета са 2-4 киловата пиково. Средноефективната е под 5 вата. Това покрива 20-30 морски мили. На мен ми трябва да покрия 1-2 километра. Освен това няма да правя точни карти и 2-3-5 пинга в секунда ми стигат. Целта е да не се блъсне тоя дето лети а не да лети по 3д графика нарисувана от радара.

Пон Май 12, 2014 8:36 am
Профил
Аватар

Pif, какво точно искаш да направиш?
1% от 1 мегават пак е много голяма мощност.

Пон Май 12, 2014 8:39 am
Профил

Поне до стерилитет и др приятни неща може да го докараш

Пон Май 12, 2014 10:00 am
Профил WWW

Типично по софтуеристки - между 1 молекула, 1 литър и 1 море вода няма никаква разлика освен мястото на десетичната запетая. Знае се, че можеш да се удавиш във вода но дали в 1 молекула, 1 литър или 1 море - без никакво значение.

Пон Май 12, 2014 10:18 am
Профил
Аватар

Pif написа:
Мегавати докато излъчва. Коефициент на запълване .... много под 1%
Телепортите (булсатком, итвпартнър, нетера, трансат) лъчат нагоре с няколко стотин вата на канал ефективна мощност и не съм видял гарги да падат като минат пред вълновода.

Да, новата концепция, която се мъчат да приложат в момента е гигаватов импулс с продължителност няколко наносекунди. :) Електрониката стана достатъчно бърза за да може да излъчи сигнал и да приеме и оцифрова ехо от няколко наносек.

Pif написа:
Бобихот - малките корабни радарчета са 2-4 киловата пиково. Средноефективната е под 5 вата. Това покрива 20-30 морски мили. На мен ми трябва да покрия 1-2 километра. Освен това няма да правя точни карти и 2-3-5 пинга в секунда ми стигат. Целта е да не се блъсне тоя дето лети а не да лети по 3д графика нарисувана от радара.

Е то това може да се постигне и с механично сканиране, за кво ти е решетка? :)

Пон Май 12, 2014 10:31 am
Профил

Не ми трябва решетка. Трябват ми 3-4-5-6 малки радара които да измерват разстояние като ъгъла на насоченост да е доста широк - поне 45 градуса. Така ще знам от коя страна и на какво разстояние имам препятствие. Не ме интересува дали е на 15 или 25 градуса в дясно. Искам да нам, че от дясно имам препятствие на 200 метра а под мен имам 100 метра до земята. Релефа отдолу не ме интересува.
Има и други методи за мерене но тая кутийка ми хареса, че е малка и нагъчкана вътре с каквото трябва + антената.

Пон Май 12, 2014 10:45 am
Профил
Аватар

Абе тия кутийки са секретна военна разработка, произвеждани само в Русия. :) Забрави да получиш от тях.
Доколкото разбирам, ти трябва решетка, примерно 3х3 модула/антени, всеки от които е отклонен на 15 градуса от съседните? Това си е тема за интересно проектче. :)

Пон Май 12, 2014 11:13 am
Профил

Грешка. Трябват ми няколко отделни радара които да се монтират на различни места и всеки от тях да ми дава информация само и единственно разстояние до най-близкия обект. Ако връща и доплеров сигнал - още по добре. Не ми трябва 1 голям модул а няколко малки. Теглото и габарита са от особенно значение.
Напоследък се понавъдиха и батерийни летателни апаратчета за къси дистанции на които това може да свърши много хубава работа.

Пон Май 12, 2014 11:44 am
Профил

Ами да си направим един проект тука групата и да ги почваме.
Следващият път като хода ще ти донеса 1-2 такива блокчета, ако не ме видат.. :)

Пон Май 12, 2014 12:18 pm
Профил WWW
Аватар

Че те ония дето все се мъчиха бързовар да си сглобяват пък все няква пуцало ставало да не би да са ги виждали. Краденето на кво ли не от работа си е не само наша национална гордост.

Пон Май 12, 2014 1:58 pm
Профил ICQ
Аватар

Pif написа:
Грешка. Трябват ми няколко отделни радара които да се монтират на различни места и всеки от тях да ми дава информация само и единственно разстояние до най-близкия обект. Ако връща и доплеров сигнал - още по добре. Не ми трябва 1 голям модул а няколко малки. Теглото и габарита са от особенно значение.
Напоследък се понавъдиха и батерийни летателни апаратчета за къси дистанции на които това може да свърши много хубава работа.

Като начало, сметнал ли си за 45 градуса лъч и 2-3 км. далечина колко мощност ти трябва? Сериозно питам, не се заяждам (каквато традиция се появи напоследък тук).

Пон Май 12, 2014 2:22 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 118 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща