|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:18 am
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: Военен парад
Мда, в това отношение турската империя е била близка до римската. Превзетите теротории и население, не са изтребвани поголовно, а са приобщавани. Много хора например не знаят, че по време на турското "робство", българина е имал право да купува, продава и притежава земя. Реално най-големите земевладелци са били българи. Докато обикновенния турчин не е имал такива права, само султана и делегираните от него управници са имали право да притежава земя с държавна цел в България. Реално масово помехамеданчване е имало в отделни случаи и то сред възстания и неподчинение от страна на българите, един вид като наказание. Иначе как да си обясним, огромното число християнски църкви и манастири оцелели 500 години. Ако искаха турците щяха да ги изравнят с земята и да изколят поповете, но не, масовия българин никой не му е пречел да си изповядва християнството. В сравнение с тези порядки, българските царе, князе и ханове са по - близо до Ченгиз Хан  В което има и известна логика предвид теориите за произхода ни. Нито сме били кротки, нито милостиви, кръв се е ляла с кофи, клало се е поголовно.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Май 15, 2014 11:57 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Уф!
Е па много залитнахте! Ся, за древна България знаем главно от чуждите летописи (нашите почти не са оцелели) и те едва ли са най-безпристрастното нещо. Българските ханове били убийци - мии кой владетел по време оно, че и по-късно, не е бил такъв?! Избил бил цар Борис 50-на болярина - трябваше да избие един милион последователи ли?
Законите по време на Първото царство са били толкова справедливи, че и на поробените чужденци им харесвало. Второто царство загубило традицията, било по византийски маниер, но пак било по-справедливо. Третото си го знаем...
И горките турци, дошли да поробват България! Сигурно поколения на ред са превивали гръб пред българските чорбаджии докато се сдобият със земи и си запазят до днес няколко окръга. Пък църквите: не трябвало да са по-високи от чалма на кон, за камбани не говорим. И т.н.... Недейте, че и млади четат!
|
| Чет Май 15, 2014 3:13 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Bongo, ти потомък на роби ли си?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Май 15, 2014 3:47 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
По нашите земи е нямало робство, поне не след като сме станали част от турската империя, може да са вземни хора в робство някъде, то едва ли е ставало самоцелно, а е било наказателно. Кръвния данък, попълвали са си армията, истината е че точно тези взети от тук са си живяли никак не зле, и след това са и клали най-много. На мен идеята ми е че в нови времена твърде много се изопачава историята и се оценява по днешните критерии. То ако погледнем така хамерика трябва да плюе на най-добрите си политици и военноначалници защото заради тях са загинали хиляди войници, днес ако американската армия даде 10-15 хил жертви в рамките на година сигурно от президента до чистача в пентагона ще се редят да си подават оставките само и смао партията да излезе чиста, да не говорим за 400 хил и нагоре както е през втората световна. Преди 1000 години човешкият живо не е струвал почти нищо където и да е по света, и е била всеобща практика населението да се подчинява с много кръв и терор.
|
| Чет Май 15, 2014 7:44 pm |
|
 |
|
am stereo
Регистриран на: Съб Дек 08, 2007 10:51 am Мнения: 1869 Местоположение: ♪♫♣♠|☼◙▲♦▼☻╬☺∞
|
_________________ DT-838 ((( STEREO ПОЗДРАВ))) за форума - https://youtu.be/xy921Pn3lhA
|
| Чет Май 15, 2014 7:53 pm |
|
 |
|
ToHu
|
И ? В смисъл това е нещо по различно от това което самите ние сме правили , или е по лошо защото ние сме били жертвата? Това което примерно е станало в Йерусалим да не би да е било по-различно, само дето мащаба е бил в пъти, пъти по-голям. Само защото е нямало хронисти и никой не е записал почти нищо не знаем какво е ставало в момента в който аспарух е дошъл насам, а след него и наследниците му са разширили земите ни. Казвам, да съдиш някой защото ти си жертвата, а само преди 100 години ти си правил същото е най-малкото лицемерно, това важи както за нас, така и за тези които са осъждали жестокостите на османската империя по онова време. Да не забравяме че в същото време същите тия са товарели кораби с роби и са ги карали в америка, не ме разбирай погрешно, не съжалявам негрите, но лицемерието си е лицемерие.
|
| Чет Май 15, 2014 8:03 pm |
|
 |
|
am stereo
Регистриран на: Съб Дек 08, 2007 10:51 am Мнения: 1869 Местоположение: ♪♫♣♠|☼◙▲♦▼☻╬☺∞
|
да погледнем глобално ето,коее любопитното- затворения кръг тоест-всеки знае,че каквото стори на друг;другия ще му го върне,или неговите хора така;но ПЪРВИЯ ГО ПРАВИ и кръга се завърта.......... някой да има решение,как ДА РАЗКЪСА БЕЗКРАЙНИЯ КРЪГ НА ОТМЪЩЕНИЕ..........като знае,че истребването на род или народност НЕЕ решение,понеже другите съседи виждат това и ти точат нож вече...... ще кажете  с лукава коварност насъскваме оня и оня да се колят  ооооообаче все ще искочи къртица,или врага ще загрее кой е отсреща 
_________________ DT-838 ((( STEREO ПОЗДРАВ))) за форума - https://youtu.be/xy921Pn3lhA
Последна промяна am stereo на Чет Май 15, 2014 11:07 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Май 15, 2014 10:55 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Тук едва ли говорим за отмъщение, Турците не са отмъщавали, нито Българите, може би Кръстоносците в Йерусалим, но и те дори не, а ако погледнеш арабите не са изтребил християните когато са превзели Йерусалим, или поне не както кръстоносците са клали араби. Това е човешка черта и резултат от взети решения, просто историята се повтаря, докато хората са хора едва ли ще има някаква разлика.
|
| Чет Май 15, 2014 11:04 pm |
|
 |
|
am stereo
|
тъй,какво е човека........ животно е човека животинските закони ги знаем-на джунглата изяж,или те ядът трудно ли беше
|
| Чет Май 15, 2014 11:13 pm |
|
 |
|
ToHu
|
нищо трудно няма, за мен всичко изглежда съвсем логично и аз не търся някакво обяснение на това какво се е случвало и това което се случва.
|
| Чет Май 15, 2014 11:26 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Бах маа му българска!
...
Иначе: не си знам родовата история с подробности щото магнетофонният запис с разказите на баба ми (Бог да я прости) се загуби отдавна. Потомък съм на два български рода от които на придошлия по-късно му викат "Местните". Но разказите на баба за преди 200г. и повече ги смятам за истина, щото са подплтени с реални събития, също както и разказите за допреди 50г.
|
| Пет Май 16, 2014 12:07 am |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Интересен форум, прочетох това-онова, дискусиите са интересни, и задълбочени. Но някои неща наистина много ме впечатляват - например, не видях нито една правописна грешка, което е твърде необичайно за форум. А познанията на участниците - ами те всичките звучат като професори по история! С това не искам да омаловажавам форума, напротив. Само ми е малко странно.
|
| Пет Май 16, 2014 8:44 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами те сигурно всички са историци там. Ти да не очакваше баба Айше да отвори лаптопа в село Арда (или някое още по забутано) и да почне да пише дисертация по история? Не знам дали си ходил по него край и дали си имал контакт с хората... Аз съм. И между другото помаците в по-големите населени места са интелигентни хора и трудно можеш да ги различиш от българите. Избягват да се движат с турци. Много често можеш да ги видиш в компании на българи но е почти "ерес" да движат с турци.
|
| Пет Май 16, 2014 9:31 am |
|
|