Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Google обещава 1 млн. долара за създателите на слънчев инвен 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Google обещава 1 млн. долара за създателите на слънчев и
Cekins написа:
А обсъждано ли е дали си струва да се прави за 300 вата? Щото все си мисля, че дали ще е 300 или 3000 е ще е един и същ гърча да се подкара. Само размера ще е има малка разлика заради, както по-рано казах, кондезатори, дросели, филтри и радиатор... Цената на труда на разбработката ще е един и същ. А то това ще е най-скъпото нещо.

Цената на разработката не е интересна. Интересна е производствената цена и най-вече възможността за лесно надграждане на централите. По мое мнение се гони производствена цена на панел 250Wp+микроинвертор за под 1$/Wp.

Пет Май 16, 2014 10:10 am
Профил WWW

Някой може ли да даде линк или инфо за принципа на работа на този вид системи? (инфо за обща култура ) Примерно блокова схема или опростена принципна (примерно само силовата част)
От нисковолтовата страна (тази от към единичния панел) трябва да се извлече максималната мощност, която да се трансформира в такава с напрежение над мрежовото, което после да се синхронизира с мрежата и да се дистрибутира към нея ... Т.е.май трябват поне два импулсни конвертора ... Дали може да се мине само с един?

Пет Май 16, 2014 10:23 am
Профил
Аватар

http://solar.sts.bg/forum/viewtopic.php?f=1&t=63
Ей тук я дъвчем темата от 2008г. Разрови я и може да намериш нещо.

Последна промяна Lupus на Пет Май 16, 2014 1:18 pm, променена общо 1 път

Пет Май 16, 2014 10:42 am
Профил WWW
Аватар

Ето го апликейшъна за който споменах по рано. Объркал съм се - не е на Сайпръс а на ST.

Прикачени файлове:
CD00253868_solar_inverter_important.pdf [3.69 MiB]
128 пъти
Пет Май 16, 2014 11:06 am
Профил ICQ

Благодаря за линковете и ПДФ-а.

Гледам схемите и се чудя, дали не може да се комбинират двата DC-DC + DC-AC конвертори в един хибриден? Примерно двутактен прав повишаващ (трансформаторен със средна точка и само 2 транзистора) DC-DC, като на изхода след диодите има само 2 превклщчващи транзистора- използвани за обръщане на поляритета на синосуидата и работещи на 50Хз?

Така ще имаме 2 нисковолтови транзистора в първичната страна работещи примерно на 20-50кХз, 4 високоволтови и бързи диода във вторичната страна, индуктивността на правия преобразувател и два високоволтови мощни транзистора работещи на 50Хз. При това НЯМА необходимост от високоволтов филтриращ кондензатор след греца. Ще има само нисковолтови филтриращи кондензатори в първичната страна.

Т.е. с единствения DC-DC токов конвертор ще се генерира синусоидалния изходен ток към мрежата,като в същото време с него ще се реализира и MPPT системата от към солара.

Има ли якаква причина да не се използват такъв дизайн (ако въобще е възможен де), а се използва тоположията от DC-DC + DC-AC конвертори?

Съб Май 17, 2014 10:17 am
Профил

Предполагам поради свързването на акумулатор след фотоволтаика- поне така сме го правили до сега, но ни е трябвало продължително отдаване и след слънцегреенето. Идеята ти е може би добра за централи, произвеждащи ток за мрежата. Но там напрежението идващо от панелите е към 600-700В, та пак няма да са нисковолтови транзисторите. Заданието, което имахме също беше от входно 7-8В да го вдига за по-пълноценно усвояване на енергията- по-дълга работа в денонощният цикъл. Та си трябват на практика 2 първични схеми- за понижаване и повишаване. Хубавите нови са на този принцип и ми се струва задължително вече.

Съб Май 17, 2014 12:15 pm
Профил WWW

Идеята която описах работи с нисковолтови панели (24 или 48V примерно).

Т.е. имаме повишаване на напрежението на панела + AC конверторната част.

Това с акумулаторите не го разбрах. Няма проблем в нисковолтовата входна част освен панели да има и акумулатори.

Съб Май 17, 2014 1:53 pm
Профил
Аватар

А на мен логиката ми говори: евтини DC-DC "повишители" близо до солара и конструирани с цел да го изстискат до дупка. Акумулаторите са друга бира. Сумирането може и с тъпи диоди да стане и накрая постъпва в един DC-AC според нуждите.

Не съм спец, нито философ, ама нали съм по изцепките...

Съб Май 17, 2014 2:49 pm
Профил

Нещо такова имам в предвид.

Единствено транзисторите в първичната страна трябва да са бързи, при това нисковолтови.

Транзисторите в изхода щракат с 50Hz за да сменят поляритета на полувълните на синусоидата на изхода. Трябва да са високоволтови и яки.

Разбира се и диодите в изхода трябва да са бързи.

При мощности от порядъка на 200-300W предполагам, че силовата схемотехника няма да е чак такова предизвикателство :-)

Обратните връзки са по ток и напрежение в изхода, както и по напрежение и ток на входното напрежение на солара.

С управление на ПВМ-а в първичната страна (примерно 20-50кХз) се постига генерирането на синусоидалния ток в изхода, като от големината му зависи и натоварването на солара.

Прикачени файлове:
PV_Converter.JPG
PV_Converter.JPG [ 81 KiB | Прегледано 1918 пъти ]
Съб Май 17, 2014 4:12 pm
Профил
Аватар

Аз това го разбрах, ама като почнеш да гониш наносекунди щото си икономисал кондензатор...
След 10г. може и да не е проблем.
Те от големите фирми обикновено си знаят работата.

Съб Май 17, 2014 4:26 pm
Профил
Аватар

Трябва да се прави разлика между on grid inverter, off grid inverter и контролер за заряд на акумулатор. Нещата са доста различни.

Съб Май 17, 2014 7:33 pm
Профил WWW
Аватар

Ами много е вероятно да има причина да не ги правят така. Първата за която се сещам е че трафа който трябва да сложиш там ще бъде всичко друго но не и евтин. Отварял съм Sieb&Meyer 5 киловатов инвертор - 3 класически стъпала - 1. помпа 2. галванична изолация с траф 3. Грид инвертор.

По втора точка трафа е 15х10 см тороид - сещаш ли се за 5 киловата ако беше на 50 херца колко щеше да е голям. Та немеца го е набичил на 50 килохерца.

За 300 вата може и да не е много голям обаче пак ще е по-скъп от 2-та транзистора дето ще ги спестиш.

Съб Май 17, 2014 9:44 pm
Профил ICQ

Lupus, имам в предвид "on grid inverter".

Cekins, нещо не разбирам това за трафа.
Трафа ще е импулсен работещ на 20-50КХз примерно - като в PC захранване. За 300 вата той няма да е по-голям от този на захранване на персонален компютър. Дросела - също.

Само двата транзистора в изхода ще работят на 50Хз.

Това, което целя да спестя е кондензатори. Те са най-ненадеждния елемент.
Също така се опитвам да редуцирам броя на транзисторите и диодите, за да се намалят загубите в тях.

Съб Май 17, 2014 10:38 pm
Профил

Емиле,
не се занимавай с глупости. Ако ставаха така нещата хората нямаше да ползват толкоз много части ами щяха да го направят с по-малко.
И се замисли какъв е тока в мрежата и какъв идва от панела. И какво се случва в момента в който синосуидата минава през нулата. Замисли се какви ще са токовете в двете вериги - панел и мрежа.
А за безумните ти схеми дето нямат нищо общо със закона на ома...
Сигурно и аз съм софтуерист колкото ти си хардуерист ама поне не поствам код по форумите.

Съб Май 17, 2014 10:51 pm
Профил

Pif написа:
Емиле,
не се занимавай с глупости. Ако ставаха така нещата хората нямаше да ползват толкоз много части ами щяха да го направят с по-малко.
И се замисли какъв е тока в мрежата и какъв идва от панела. И какво се случва в момента в който синосуидата минава през нулата. Замисли се какви ще са токовете в двете вериги - панел и мрежа.
А за безумните ти схеми дето нямат нищо общо със закона на ома...
Сигурно и аз съм софтуерист колкото ти си хардуерист ама поне не поствам код по форумите.

Абсолютен фен съм на обобщаващите изказвания !!!

Кой защо и как не правел общо взето ме интересува до толкова, до колкото да не пропусня някоя идея в чуждите имплементации.

Относно тока в мрежата и тока в панела - единият е постоянен, а другият е синусоидален променлив. Ако искаш да ми кажеш, че така няма да се използва напълно солара - при монофазна имплементация и спазването на изискването за нелинейни изкривявания на тока в изхода под 4% - имаш известно право, но при трифазна - нещата изглеждат по по-друг начин. Е, и всичко това ако искаме да нямаме големи нисковолтови кондензатори на входа.

Стана ми интересно коя част от закона на Ом ми се губи и би ли ми я припомнил (или обЯснил в случай, че я чувам за първи път)?

Нед Май 18, 2014 2:19 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща