|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:40 pm
ADuM3160 + PIC32 - скъса ми нервичките!
| Автор |
Съобщение |
|
sparkybg
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 ADuM3160 + PIC32 - скъса ми нервичките!
Някой да си е играл с тая комбинация? Явно или съм сбъркал нещо генерално по схемата, или нещо по софтуера му пречи да върви. Ползвам микрочепския стек.
Накратко - на ADuM-а съм карал по стандартната схема. Към PIC32-ката са вързани само D+ и D-, премахнал съм засичането на USBID и VBUS в УСБ стека на микрочеп, в конфигурацията съм изключил съответните фюсове и краката са си general IO, Пробвах да слагам D+ и D- 3state - все тая. Опитвах и други опции - не ще и не ще. Тръгва в "attached" стате (номер 2), ако е бил включен към USB-то и го включа впоследствие минава в state 4 (powered или нещо такова), и до там - нито го енумерира windows-а, нито дава някаква грешка, ни нищо.
Платката е със собствено захранване. По краката на ADuM-а всичко изглежда наред като напрежения. Единственото, дето ме съмнява е PIN крачето - вързано е твърдо към 3.3V, но пък гледах разни схеми из интернет и там е същото, пък уж работят.
Някой някакви идеи?
|
| Пон Май 19, 2014 3:29 am |
|
 |
|
TheWizard
|
 Re: ADuM3160 + PIC32 - скъса ми нервичките!
така ми правеше една 24-ка докато не забраних аналоговите входове и си виж VUSB и VBUS дали са вързани правилно
_________________ main[-1u]={1};
|
| Пон Май 19, 2014 7:13 am |
|
 |
|
sparkybg
|
VUSB-то е към захранване 3.3V - винаги така съм го връзвал. VBUS е на маса. В стека съм му задал опция да не го използва има #define USB_BUS_SENSE 1. Доколкото чета не би трябвало проблема да е от това. Ей-така е вързан самия изолатор: В краен случай ще демонтирам въпросния чип и ще вържа линиите директно, да видя дали ще тръгне, ама не ми се ще да стигам до там. Сега пак му четох чаршафа - еми нищо не виждам там, дето да ми бърка работата. Единствено съм си спестил 27-те ома резистори между чипа и PIC32-ката, ама не вярвам да е от това. PIC32-ката не иска такива на входовете си. Вярно че ADuM-а може да иска де... Пистите от него до PICльото са 25мм, с разлика помежду си 0.4мм. Почти прави са. На всичкото отгоре и покрай тях от край до край има само маса.
|
| Пон Май 19, 2014 10:48 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Ако Vbus ти наистина на маса, тогава ще окъсява Vbus на хоста. При това положение хоста автоматично минава на стендбай за да избегне претоварване.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пон Май 19, 2014 12:53 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
VBus на хоста захранва само дясната част на изолатора. Изобщо няма връзка с VBUS-а на PIC32-ката, или каквото и да е друго по платката, съответно нищо не се окъсява. VBUS крачето на самия PIC32 е вързамно към маса. Там то е вход, не изход. Понеже е 5 волтово и threshold-а му е над 3.3-те волта на захранването, прецених че е по-правилно да го вържа към маса. Така и така не засичам включване/изключване през това краче. На стека също би трябвало да не му пука - никъде не намирам да го чете, отделно както споменах горе е дефинирано USB_BUS_SENSE 1, което му указва да приема че винаги е включен и си е стандартна опция. Не мога да намеря някъде описание дали на самия трансивър на PIC32-ката му пука от нивото на това краче или функцията му е просто да засича съответните нива от USB спецификацията и да ги бута в регистри, които фирмуера да чете когато му трябват.
|
| Пон Май 19, 2014 1:11 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Той говори за vbus на пикльото, там нищо не би трябвало да окъсява... По-скоро му е сгрешен футпринта или вързването... не ми се гледа сега, ама VDD1 е за от страната проца сякаш 
|
| Пон Май 19, 2014 1:13 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Еми, ей-така е вързано:  Уж го гледах 1000 пъти. Сега като хапна пак ще го погледна.
|
| Пон Май 19, 2014 1:21 pm |
|
 |
|
Cino
Ранг: Новодошъл
|
При мен имам със ADuM4160 постановка. Всичко е свързано като на твоята схема, ( само SPU е вързан директно на VBUS, но на твоята схема е правилното и резистора между двете маси липсва ).
В стека USB_BUS SENSE е 1. И карам "Device-CDC-BasicDemo" примера. Това което е заложено в примера работи. Разпознава се като ком порт, има комуни.кация.
PIC32, Vusb и Vbus са към 3,3V.
Последна промяна Cino на Пон Май 19, 2014 8:07 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Май 19, 2014 1:41 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
може и аз да съм заблудил, те и чаршафите така написани че....
Най-лесно се дебъгва с линукс машина ако имаш под ръка... пъхаш-вадиш, ако отсреща има някой (пулъп) ще го видиш с dmesg. Ако това тръгне през Wireshark може да видиш докъде стига с енумерацията. И ако енумерацията мине може да пуснеш виртуална машина ако трябва да послушваш винбоз приложения...
|
| Пон Май 19, 2014 1:46 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
На какъв микроконтролер това? И как е вързан VBUS-а на микроконтролера?
|
| Пон Май 19, 2014 1:51 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
На линукс съм уникално бос, за съжаление. В моя случай е HID, но не мисля че това е от значение. На друга платка със същия стек и същите параметри си върви. Ама е без изолатор там и VBUS-а на PICльото е вързан към USB конектора.
|
| Пон Май 19, 2014 1:52 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
E то няма нужда да си гуру... те са 2 команди - dmesg и lsusb... има ги на всяка дистрибуция, само трябва да имаш някоя машина под ръка.
И за windows има подслушвачки, ама не винаги тръгват и е борба докато ги подкараш, няма гаранция че ще хващат всичко...
|
| Пон Май 19, 2014 2:08 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Довечера ще се помъча и с това. Ще сваля някаква дистрибуция на флашка и така... То когато нещо ми се запъне чак толкова обикновено е някаква дребна почти невидима простотия, ама да видим...
|
| Пон Май 19, 2014 2:14 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
свали си Ubuntu и си го изпечи на едно двд... Може да ти е полезно в много случаи за диагностициране на какво ли не. Примерно скапана машина/диск и т.н. Просто зареждаш от SD-то, малко бавничко тръгва ама си тръгва почти пълноценно. Като зареди имаш достъп до всякакви приложения, офиси, браузър, абе имаш си всичко. Може да си гледаш дискове, да си четеш smart data и т.н. Не е нужно да знаеш каквото и да е, като натиснеш win/command клавиша ти излиза dash и там с няколко букви търсиш приложения, примерно "di" и трябва да ти излезе disk utility... В случая за USB ти трябва конзола, просто натискаш CTRL-ALT-T и ти излиза терминал. Пишеш dmesg и ти излиза лог на последните дебъг съобщения. Като ръгнеш USB се добавя в лог-а. А lsubs ти показва разпознатите USB устройства... А ето как се държи ако девайса не отговаря изобщо: дъни се на четене на девайс дескриптора, това е първото нещо дето чете... Иначе през wireshark може да гледаш и на ниво заявки/пакети, но трябва да инсталираш wireshark-a, a не знам дали ще се инсталира ако преди това не си инсталирал лайнукса...
|
| Пон Май 19, 2014 2:42 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Благодаря. Със сигурност ще го прослушам и по тоя начин.
|
| Пон Май 19, 2014 2:47 pm |
|
|