Отговори на тема  [ 69 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
От къде се започва? 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение От къде се започва?
Въпросът ми е много общ, но понеже няма раздел за общи приказки и прочие празнодумие, ще поставя първото си питане тук.
Въпросът е следния:
От къде да се почне заниманието с микроконтролери - програми, развойни среди, симулатори конкретно за Windows 7.
Идеята е да се запали един млад човек в тази област и докато достигне 12 клас да е на ТИ с основните неща, а не тепърва да ги учи в университета.
За сега са налични PICTest 1.0 и книгата PIC микроконтролери част 1 и 2, но не знам до колко са удачни за самостоятелни занимания.

Чет Май 22, 2014 11:32 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: От къде се започва?
Купи си PICKit3, ако смяташ да правиш нещо свое. Може и китайско копие. Имам ги и двете - няма разлика.

За среда - MPLAB X и инсталиран XC8 компилатор. Друго общо взето не ти трябва. С тая комбинация можеш да си играеш с от най-ситните PIC10-ки, та до най-мъдестите PIC32. Практически всичко, което продава тая фирма.

И си набави четива за C. Приличен английски е абсолютно задължителен.

Лично, с PIC16 не намирам смисъл да се занимавам. От 12-ката скачам направо на 18-ките. Но това си е мое мнение.

Чет Май 22, 2014 1:13 pm
Профил ICQ
Аватар

Ето това може би ще ти е най-лесно за начални стъпки: http://geoffg.net/Downloads/Micromite/Micromite%20Manual.pdf
Другата възможност е тази: http://www.picaxe.com/docs/picaxe_manual1.pdf
Зарежи засега сложните среди и големите компилатори. Те са за по-нататък при наличие на поне базови знания в областта.

Чет Май 22, 2014 2:12 pm
Профил

Само да вметна, че ако тепърва стартираш Windows 7 не е най перспективната платформа - по добре започвай с Ubuntu/Fedora или някой друг по известен линукс. В началото може да е малко по труднио докато му свикне човек, но след това инвестицията се изплаща с пъти било то в спестено време или инвестирани пари.

Чет Май 22, 2014 2:25 pm
Профил

Н'бабане Гт'муан'га написа:
Ето това може би ще ти е най-лесно за начални стъпки: http://geoffg.net/Downloads/Micromite/Micromite%20Manual.pdf
Другата възможност е тази: http://www.picaxe.com/docs/picaxe_manual1.pdf
Зарежи засега сложните среди и големите компилатори. Те са за по-нататък при наличие на поне базови знания в областта.

BASIC е безсмислие за второкласници. ИМХО. За лесно - лесно е, но е загуба на време - вероятността да го ползва след това е никаква. За сметка на това изгражда вредни навици. :)

Чет Май 22, 2014 2:37 pm
Профил ICQ
Аватар

sparkybg написа:
BASIC е безсмислие за второкласници. ИМХО. За лесно - лесно е, но е загуба на време - вероятността да го ползва след това е никаква. За сметка на това изгражда вредни навици. :)

Пълни глупости! Нека ти припомня смисъла на думата "професионалист". Това е някой, на който дадено нещо му е професия. Ако бейсик ти слага мръвка на масата, лошо няма. Аз познавам хора дето така се препитават. Познавам и други дето изкарват сума ти пари с html даже. Така че няма "вредни" и "полезни" навици. Всеки прави това, което му харесва или може. А човека сега започва, така че е добре да не се изхвърля отначалото още.

Чет Май 22, 2014 2:44 pm
Профил

sparkybg написа:

Пълни глупости! Нека ти припомня смисъла на думата "професионалист". Това е някой, на който дадено нещо му е професия. Ако бейсик ти слага мръвка на масата, лошо няма. Аз познавам хора дето така се препитават. Познавам и други дето изкарват сума ти пари с html даже. Така че няма "вредни" и "полезни" навици. Всеки прави това, което му харесва или може. А човека сега започва, така че е добре да не се изхвърля отначалото още.

Не съм предубеден, вЕрвай ми. Над 10 години с VB6 си изкарвах хляба. Като занимание съм почнал с BASIC върху 8Д някога. Сега и HTML пописвам. :)

...само дето и двете нямат нищо общо с микроконтролери - нито ще намери толкова примери, колкото на C, нито ще научи нещо извън "удобната" обвивка на BASIC-а върху конкретните 2 платформи. За сметка на това ще мига на парцали при всеки опит за четене на програма на C.

Практически всичко, излизащо като библиотеки и примерни програми от основните производители на микроконтролери излиза на C. За къде ще е с тоя BASIC, когато му се прииска да ползва нещо различно? А ще му се прииска със сигурност, при това не след особено много време.

Чет Май 22, 2014 2:53 pm
Профил ICQ

Ами като спряха поддръжката на ХР ще трябва да се работи на 7-ца, а и компютрите, които се продават са предимно с 7-ца. Линукса мисля ще трябва да се учи от нула.
Някой специализиран магазин продава ли PICKit3 в София или в някой електронен магазин да търся?
MPLAB X и XC8 компилатора предполагам от някой сайт на производител ще трябва да се свалят?
Посочете някой сайт с елементарни примери на С като за начинаещи, от които може да се проумее алгоритъма на процеса писане на програма-компилиране-записване в микроконтролера.
Останалите въпроси ще ги запазя за по-нататък, след като изпълня препоръките ви.

Чет Май 22, 2014 3:21 pm
Профил
Аватар

sparkybg написа:
Не съм предубеден, вЕрвай ми. Над 10 години с VB6 си изкарвах хляба. Като занимание съм почнал с BASIC върху 8Д някога. Сега и HTML пописвам. :)

...само дето и двете нямат нищо общо с микроконтролери - нито ще намери толкова примери, колкото на C, нито ще научи нещо извън "удобната" обвивка на BASIC-а върху конкретните 2 платформи. За сметка на това ще мига на парцали при всеки опит за четене на програма на C.

Практически всичко, излизащо като библиотеки и примерни програми от основните производители на микроконтролери излиза на C. За къде ще е с тоя BASIC, когато му се прииска да ползва нещо различно? А ще му се прииска със сигурност, при това не след особено много време.

Ами ти сам си противоречиш :)
Допускаме че в момента си нещо като бог на С, а си почнал с бейсик. Значи си направил прехода когато му е дошло времето. Щом си могъл, и други биха могли.
Всяка материя, включителни програмирането, се учи от просто към сложно, а не обратното. Освен това - ти автоматично приемаш, че непременно на всеки би му се наложило да сменя различни платформи. В действителността има ного хора, които цялата си кариера изкарват знаейки нещо конкретно без да им се налага да скачат насам-натам. Аз лично намирам че точно такива хова са най-успели, защото вместо постоянно да учат това и онова, имат време и за други по-приятни неща. За съжаление аз нямах тоя късмет, но лично знам такива. И никой от тях никога не е опирал до С. Но иначе е истина, че най-много то се ползва, което обаче не знам дали е толкова предимство когато излезеш на пазара на труда. Тогава се оказва, че на твоя клон има най-много маймуни. Аз бих предпочел нещо екзотично - Кобол, Ада и т.н... Където са малко хора, благинките са повече :)

Чет Май 22, 2014 3:34 pm
Профил

nikolovvd написа:
Ами като спряха поддръжката на ХР ще трябва да се работи на 7-ца, а и компютрите, които се продават са предимно с 7-ца. Линукса мисля ще трябва да се учи от нула.
Някой специализиран магазин продава ли PICKit3 в София или в някой електронен магазин да търся?
MPLAB X и XC8 компилатора предполагам от някой сайт на производител ще трябва да се свалят?
Посочете някой сайт с елементарни примери на С като за начинаещи, от които може да се проумее алгоритъма на процеса писане на програма-компилиране-записване в микроконтролера.
Останалите въпроси ще ги запазя за по-нататък, след като изпълня препоръките ви.

PicKit3 - от където го намериш. Комет продават копие на българска фирма (http://store.comet.bg/Catalogue/Product/17077/?fr=1509) например. Може и от eBay например китайско копие или оригинал. Може и от Farnell, през Комет - идва за 2 дни - трябва да им звъннеш и да ги питаш как да поръчаш.

MPLAB X и XC8 се свалят от сайта на Микрочип (http://www.microchip.com), който е производителя на PIC микроконтролерите. MPLAB X е напълно безплатно, а XC 8 е безплатно само във версията си без оптимизации, които на първо време така или иначе не ти трябват. В същия сайт има документации на всички чипове както и много примери, но не винаги са за начинаещи. Из интернет ще откриеш тонове на всякакви проекти за PIC микроконтролери. Ама пак - всичко е на английски, тъй че е задължително да се оправяш прилично с английския.

Ето ти например сайт с прочктчета като за начало:
http://www.pic-tronics.com/Basic-PIC-Projects.php

Има хиляди други подобни. PIC микроконтролерите са може би най-популярните гадини сред начинаещите. Просто са достъпни навсякъде, тъй че има наистина много неща за тях.

Чет Май 22, 2014 3:42 pm
Профил ICQ
Аватар

Като стана въпрос за литература...
http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopi ... =3&t=12890

Чет Май 22, 2014 3:51 pm
Профил

Ами ти сам си противоречиш :)
Допускаме че в момента си нещо като бог на С, а си почнал с бейсик.

Почнал съм, щото друго нямаше. Всичко за 8Д-то като примери беше на BASIC, BASIC-а го имаше практически на всеки масов тогава компютър. Ако можеш още тогава да си спестя това, бих. VB6 - същата работа. Нямаше алтернатива, достатъчно читава, вършеща същото. Като започвах на него пишех и на Delphi, и на C++Builder - еми в много отношения си бяха дървета, сравнени с VB6.

Не съм никакъв бог на каквото и да е. Факта е че масовите езици към момента малко или много приличащи на C. И от всичките налични единствено в това можеш да си сигурен че ще го има и след 20 години под една или друга форма. На човека ще му трябват примери за това или онова. Може да му се наложи да пописва в тоя или оня форум. На какво ще си дава примерите към въпросите? На BASIC? Със сигурност ще получи "много" отговори.

Значи си направил прехода когато му е дошло времето. Щом си могъл, и други биха могли.

Естествено че и други биха могли. Ама когато имаш избора изначално да тръгнеш на масово използваното, защо са ти тия преходи? Нали това е идеята - като започваш да имаш възможно най-голяма база за развитие, примери и т.н. Към днешна дата BASIC-а е нещо от миналото, с произтичащите от това последствия, еле пък върху микроконтролер. Хората вече пишат на Java върху микроконтролери, дори.

Всяка материя, включителни програмирането, се учи от просто към сложно, а не обратното. Освен това - ти автоматично приемаш, че непременно на всеки би му се наложило да сменя различни платформи. В действителността има ного хора, които цялата си кариера изкарват знаейки нещо конкретно без да им се налага да скачат насам-натам. Аз лично намирам че точно такива хова са най-успели, защото вместо постоянно да учат това и онова, имат време и за други по-приятни неща. За съжаление аз нямах тоя късмет, но лично знам такива. И никой от тях никога не е опирал до С. Но иначе е истина, че най-много то се ползва, което обаче не знам дали е толкова предимство когато излезеш на пазара на труда. Тогава се оказва, че на твоя клон има най-много маймуни. Аз бих предпочел нещо екзотично - Кобол, Ада и т.н... Където са малко хора, благинките са повече :)

Жив и здрав да е пусналият темата - ще дойде момент, в който няма да му пука на какво ще пише. Езика е само обвивка - важна е функционалността, която целиш, ползвайки го. Само че до тогава трябва да имаш от кого/какво да гледаш, а BASIC-а те ограничава в това отношение - сигурно няма и 1% от всичко, писано за PIC е на BASIC.

Чет Май 22, 2014 3:54 pm
Профил ICQ

Няма смисъл да спорите! Най-добрият език за програмиране е този, на който можеш да работиш най-добре. Аз като незнам АДА примерно, ми е все тая колко е добър. Същото мога да кажа, и за Java, и за PNP, и за много други.
Благодаря на всички за съветите и помощта! Ще гледам до края на месеца да осигуря материалната база и минимално количество знания, за да мога да ви "тормозя" с още въпроси. :D
Още веднъж благодаря!

Чет Май 22, 2014 4:13 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

sparky се е изказал .. но аз само да вметна и любимия C компилатор на доста пикоборци в тоя форум : CCS ..
Колегата speedblue е доста активен със търсенето на новите му версии
Ето последната viewtopic.php?f=14&t=12878
Та CCS идва буквално със примери за ВСИЧКО от мигащ диод то TCP и УСБ стекове и примери .
За начало не ти и трябва да четеш кой знае колко datasheet-ове .. просто цъкаш Wizard-a му и си правиш нужната конфигурация . Хелп-а му е супер подробен и т.н.
Ако нямаш възможност да си купиш програматор ... дръпни си Proteus и там можеш да си конструираш схемките и да си тестваш програмките . Общо взето за начинаещ може и без пари да минеш ... само желание, хъс и малко болен мозък ти трябват.

Чет Май 22, 2014 4:26 pm
Профил ICQ
Аватар

@Sparkybg - гледаш на бейсика като на някакво забравено от бога изчадие. Да ама не... Вероятно не си поглеждал докъде е стигнал. Има поне два бейсика които си се развиват - лошото е че се разиват самостоялно и ограничено от към платформа. Ако забравим че са ограничени само до пикове в случая, и с двата може да се напише не по-лоша програма от такава писана на С. Много отдавна въобще не приличат на бейсика за правец ХХ. Структурно са нещо като мелез между С и Паскал. Единствено синтаксиса е запазен и то донякъде. Специално пък малките пикчета (включително и малките 24-ки) са толкова ограничени от към ресурс, че не можеш да се развихриш в някви супер сложни математики и интерфейси, което пък обезсмисля ползването на някакви супер-дупер среди. Та както колегата от племето Мутум'ба е казал - можеш спокойно да си джиткаш само на тях - зависи какво ще правиш.

И между другото понеже ползваш пик-чета - недей отхърля така с лека ръка 16-ките - Микрочип с новите си серии май се опитват да ги върнат обратно в играта - вече почти се застъпват с някой 18-ки а и ги бият сериозно по цена. Примерно 16F1829 има периферия която по нищо не отстъпва от 18F252, че даже и малко повече. Само дето ядрото е куцо - ама то си му е в природата :)

Всичко това обаче да не се тълкува че агитирам да се ползва Бейсик - наистина после много трудно се преминава към универсалния език за програмиране - дали създава лоши навици - спорен въпрос. Обаче инерцията трудно се преодолява - особено като мене както не ми остава свободно време да се занимавам с друго - като трябва програмат да стане за вчера...

Пет Май 23, 2014 9:06 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 69 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща