|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:20 pm
| Автор |
Съобщение |
|
gicho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
 Re: От къде се започва?
Пич, няма да ми стигне лимита на един пост да ти опиша през на колко архитектури съм работил. Ако те интересува, друг ми е фаворита за най-добра архитектура, но не мисля да те светвам за тия неща. Когато излязоха първите Cortex-m3-ки (луминари микро), именно доближаването им до тази архитектура ми допадна (по това време доста други бяха и по-напред, но това беше първото ядро на ARM, което ставаше за сериозни индустриални (real time) приложения - време за реакция на прекъсване и нестинг на прекъсванията например, и имаше шанса да намери пазар - което и реално може да кажем че се случи, гледайки 6-7 години по-късно). За бейсика - имал съм късмета около 7-ми клас, след няколко години борба с правците на бейсик, да ме светнат че има и асемблер, че има и ниско ниво. А оттам обратно пътя е отворен за много високи нива - и връщането към бейсик беше неестествено. Не съм го казал аз, бейсика е увредил мисленето на много програмисти. Твоите постове съдържат доста повече омраза май? Бил съм на твоето място, но чак толкова фанатизъм не съм имал. Огледай се, света е широк, не е само лъскавата витрина на Комет. Спри да предполагаш кой какво може и какво мисли, това си го запази за себе си - въпросът тук е дали не е в интерес на питащия да хвърли каквото е взел за пикове, и да се хване с по-удобна и по-качествена за начало платформа - мбед, ардуино, ... Спарки, за производство и професионална работа не споря в предимствата на добрия локален представител. Само че в комет обикновено на склад са по-стари серии, и актуалните такива са през майкрочип директ, което пак е чакане. А и това не е аргумент за НАЧИНАЕЩ - ученик или студент, тия 5 лева може да са от значение и да предпочете да изчака. А за DHL говорех за магазина на TI, и по-точно за развойни и демо платки. Точно за тях доставката е 0лв/долара/евро. Не ти казвам че ще ти пратят 100 чипа за производство с безплатна доставка, не казвам и че завинаги ще е така - но това е реалността в момента. От БГ за 25лв може да се вземе това: http://erelement.com/mbed/nucleo-stm32f401
|
| Нед Май 25, 2014 12:31 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Пич, виж сега. Може да си работил с всички архитектури на света, но едно нещо май си пропуснал да научиш. А то е, че думите "арм" и "начинаещ" не се съчетават добре в едно изречение. Добре се е ориентирал човека да почне с пикове, не му размътвай главата излишно с глупости.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Нед Май 25, 2014 12:55 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе практиката показва че и арм и начинаещ става, но резултата в никакъв случай не е програмист, особенно пък ембедед такъв, драскач на тъп хоум аутомейшън може и да стане.
|
| Нед Май 25, 2014 2:27 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
 Типично по хейтърски  "Най-доброто само я че си го знам". А и "най-добро" е строго субективно. Най-доброто за теб не винаги е най-доброто за останалите. Темата е за начинаещ любител, ученик, младеж под 12'ти клас. Грандоманията ти в случая не помага особено! Ами светни го и ти човека, че има и ниско ниво, къде го пращаш в кукуруза. Дали ще е BASIC или С не е ли все едно. Да повторя, че говориме за начинаещ, дето "све му е мъгляво". Не си бил, повярвай ми, не ти и трябва да бъдеш. А със сигурност и не би искал. Чопли си АРМчетата и си мисли, че си център на вселената, но не обърквай и начинаещите с празнодумията си! Това си го препрочитай периодично преди да даваш съвети за "най-доброто" Тия двете изказвания нещо си противоречат. По-удобна... по-качествена...??? За кой?? За теб определено, но за човека дали е така? Как реши вместо него? Екстрасенс ли си? Отгоре ли ти говорят?? Човека е написал, че има вече PicTest1.0 на МК и двете им книги. На страницата им има всичките примерите от книгите че и още доста примери. Остава само да чете и да експериментира. Между другото PicTest1.0 си е чисто ардуино. С тая разлика, че е с цокли и работи с почти всички пикове. От какъв зор човека да се набутва допълнително само защото на теб избора му не ти допада?
|
| Нед Май 25, 2014 2:52 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе що всяка тема стига до тук не знам.
|
| Нед Май 25, 2014 4:03 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Щото все гледаме да си ги мерим  . Иначе ето ги и моите 2 цента по въпроса - ако човека ще се занимава само за хоби с микроконтролери тогава да хваща, което му е по-лесно с език дето му е най-лесен. В много отношения това е комбинацията PIC+BASIC. Ако обаче ще мисли да се занимава професионално с това, т.е. да си търси работа както във фирми така и сам като фриленсър, тогава да забрави за бейсиците и всякакви други изгъзици и да набляга на С-то. Колкото и да не им се иска на някои колеги това си е стандард в индустрията и всяка уважаващша себе си компания би наела само хора, които са наясно с това, което е стандард. На никой не му трябват екзотични програмисти. Може би изключение правят само фирми като оная сръбската, дето набляга на хоби пазара и съответно развива въпросните бейсици и паскали. Относно коя точно процесорна архитектура - няма никакво значение, ако човек е отворен към нови архитектури и има желание да ги учи. Да заяви някой, че има архитектура-пенкилер, която е подходяща за всички приложения, значи си няма идея какво говори. За да си професионалист трябва да работиш с поне няколко, защото различните приложения и задачи се решават по различен начин. В тая връзка АРМ-вете са почти задължителни + поне някоя друга, която дали ще бъде PIC или Фрискейл или пък някоя друга компания като Атмел, които предлагат контролери от А до Я няма кой знае какво значение. Добре е обаче винаги да се почва с нещо по-просто за да може да се осмисли, докато човек още няма опит. Мое лично предпочитание е S08 фамилията на Freescale, ама и PIC-те стават също. Та питащия да си отговори какво точно цели да прави и какви са му плановете за бъдещето и според това вече да си избира път. Ама да хвърчат плюнки на тема на кой му е по-яка архитектурата само ей така генерално за спорта, без да се вземат предвид детайлите разбира се че е супер смешно. Същото важи и за програмните езици  .
|
| Нед Май 25, 2014 5:26 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами ... прав си, аз бейсика изобщо го бях пропуснал от схемата, пик-а си е пик и става, но бейсика не е перспективно, в смисъл остaва си само като хоби или собствени проекти. Много отдавна като започвах първо ми попадна бейсик за ПИК, направих едно две неща но не ми хареса резултата, тогава започнах да уча асемблера му, след това 5-6 години писах основно на асемблер докато мина на С. Със сигурност сега бейсик компилаторите са много по развити, но самия език няма перспектива за професионално изполване.
Последна промяна ToHu на Нед Май 25, 2014 6:10 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Май 25, 2014 5:46 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
А бре манете го този бейсик. Ако утре српската микроелектроника глътне вода ко прайм - пак учим С. А ако младежа ще работи това в бъдеще, и бог не знае какви контролери ще се пръкнат.
|
| Нед Май 25, 2014 6:01 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да това с Микроелектроника е друга не по-малко важна причина. Веррно че ако човек пише на бейсик няма никакъв проблем да мине на С, стига да пише де.
|
| Нед Май 25, 2014 6:10 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Да, да, баш си е все едно ... Ембедед програмист с бейсик - при вас такива ли си ги търсите? Че другите не се навиват да се мъчат? Дотам ли го докарахме? Да се чудим дали бейсика не е по- за ембеддед? Тука ме губите от дискусията, не е хубаво да се гавриш на гърба на начинаещи. Много добре се справяш да вадиш изрази от контекста - може да се пробваш за политик. Ако има платформа от мокрочепа дето да има нещо общо с ардуино, това е пингуиното. Бях я споменал в първия ми пост, но кепенците може да са попречили. Там е пик32 (мипс), с гцц и БЕЗ mplad. Т.е. става защото нищо майкрочипско не е останало. Даже и библиотеките им, С тоя пиктест направо си представям следващата тема - "къде да си го завра тоя сериен кабел на новия ми лаптоп? Сложих усб-сериен, ама не работи, да не би нивата нещо да не са както трябва? Нещо не тръгва софтуера, какво може да му е? Видях в тубата как хората слагат брейкпоинт-ове, аз как да го направя че да се дебъгна кода?" Това беше неизбежно преди 10 години, ако превъртиш до сегашния момент ще видиш че стандарта е C, даже C++, интерфейсите са USB, in-circuit debug-a е достъпен и за под 30лв. Явно е че бетона в мозъка е в повечко. Колкото повече се дърпаш, толкова повече ще боли после. Ама всеки си решава за себе си. Бъди open-minded и не оставяй прогреса да мине край теб. Когато темата е за насоки за начинаещи е неуместно да казваш: И после да го караш да влиза е кереча като тебе? Когато става въпрос за навлизане и начално обучение, е много важно човека да получи достатъчно бързо стимул от свършената работа. Т.е. да мигне светодиода за 10 минути, а не след 10 дни питане по форумите. А ако има и някаква конкретна идея, която го е запалила, и му трябва я акселерометър, я нещо подобно, ще се роди от стотиците шилдове, дето ги има - за ардуино, не за пиктест. Ти как прецени че на него ще му е по-удобно да поръчва все дип-ове и/или да си запоява разширенията? На теб може ти е удобно така, но това не значи че това е за всички.
|
| Нед Май 25, 2014 6:50 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Прав си ToHu, но по-добре е да започне със С-то. Що му трябва да залита натам. Познавам подобен бейсико-любител на който сега му е доста трудно да премине на С, а се налага. Бейсик и Паскал са изгъзици. Ама най-голямата изгъзица, която съм срещал е Питон за PIC16, баси 
|
| Нед Май 25, 2014 6:52 pm |
|
 |
|
ToHu
|
То и аз това казвам, може би съм го написал да се разбира иначе, не му трябва бейсик, и това че само микроелектроника се занимават с него е една от основните причини. За питона .. и аз не го разбирам, аз на декстопа не можах да го преборя, най-вече щото трбяваше да му разучавам разние .. библиотеки ли са , каквито са там, инсталирах си борланда и си го написах там. Не че това С на борланд е много по ралзично от на микроелектрониката паскала, ама като искаш да измериш 5 датчика и да начертаеш крива върши идеална работа.
|
| Нед Май 25, 2014 11:18 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Питона си е ОК. Малоумното е, че са се опитали да го използват за серия контролери с малко памет, което означава, че неизбежно ще е орязана версия и ще поддържа само част от серията. Аз го използвам покрай телитските ГСМ модули, където (при 2.5G модулите) пак е във вид на орязана и модифицирана версия 1.5.2+. Но там памет бол, въпреки, че в при последните версии на фърмуера флаша е ограничен до малко под 1МВ, а от рекламирания 1МВ RAM реално използваеми са около 300КВ. Но и с тези ограничения, пак има достатъчно за повечето приложения. Освен това, в ГСМ голяма част от обаботваната информация е във вид на стрингове, а точно там е една от силите на питона. За PC ползвам версия 2.6 или 2.7. Питон 3.Х е твърде нов и много от външните питонски модули не го поддържат. Проблемът при питона е докато свикнеш с него, после е много лесно. Има модули практически за всичко.
|
| Пон Май 26, 2014 7:57 am |
|
 |
|
CarBeta
|
Питането на човека е нещо подобно: "Имам едно АТВ и две туби бензин. Достатъчно ли е това за да се привлече вниманието на млад човек?" И понеже повечето пишещи тук са професионални шофьори, пилоти и състезатели се започва със съвети: -зарежи ги тия туби, с цистерна е по-добре и доставката е сигурна; -АТВ'то ще ти увреди уменията безвъзвратно, има евтини състезателни автомобили втора употреба; -ако ще се занимаваш професионално по-добре си купи автобус а може и направо самолет; -и аз започнах с АТВ и в кви дупки се вкарах не е истина, затова също препоръчвам самолета; Останалото е без коментар
|
| Пон Май 26, 2014 9:34 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Много се вживяваш... никой тук не е отхвърлил варианта да се почне с ПИК или с тубите. Даже напротив, повечето включително и аз дето спокойно може да ме наричаш "армаджия" казах че Майкрочеп имат определени предимства точно за начинаещи... Друг е въпросът какви точно са предимствата щото със спарки се разминаваме на тая тема, ама това така или иначе не променя нещата. Виж за бейсика определено не го препоръчвам. Не че има кофти знание, колкото повече учи, толкоз по-добре. Въпросът е, че с бъзика отива в твърде екзотична насока и се отдалечава от съвременните стандарти. При всички случаи един добър вариант за учене на занаят е да се открадне от майстори. В идеалния случай най-добре да види различни майстори - пикоборци/армаджии и други каквито намери. Някой по-горе си предложи услугите, аз също бих могъл да отделям по малко време ако има кандат армаджии. Само мераклии да има, все ще се намерят "майстора" 
|
| Пон Май 26, 2014 10:53 am |
|
|