Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Google обещава 1 млн. долара за създателите на слънчев инвен 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Google обещава 1 млн. долара за създателите на слънчев и
Не е точно по темата с гугъл, но пак е свързано с панели... и по-точно как да се направят от брака дето се продава в ибей.

Сега има различни "видове" брак, някои просто са по-калпави, други не пасват, трети са изрезки - ако има видим дефект в клетката, я режат на лазер и се получават половинки/третинки и т.н. Въпросът е че не стават или поне не са подходящи за стандартни панели (въпреки че продавача може да твърди обратното).
Но идеята е, че с малко играчка може да се направят мини-панелчета за автономни захранвания. Има такова търсене за алармени системи, за видионаблюдения, поливни системи и т.н. В случая няма нужда да се навързват много клетки, така че проблемът с нееднаквостта не е толкова фатален. Не е и толкова фатално ако кпд-то е 12% а не 18%, спокойно може да се презапаси щото цената на клетката е ниска и мястото не е ограничено.
Проблемът е да се направи евтина зареждачка или зареждачки за различни мощности - 10, 20, 50 и 100W да кажем. Примерно 30Wp панелче плюс зареждачка у на струва 150-200лв. Ако се направи от брак, клектите в панела ще са на себестойност 10$, все си мисля че и зареждачка трябва да може да се направи за 10$, да не казвам и по-малко ;-) Айде то има и други разходи, но като цяло има хляб в тоя бизнес...

Пон Юни 02, 2014 7:34 pm
Профил
Аватар

Ами аз имам разработена една зареждачка за солар, само че тя имаше изискване и да свети няколко часа една лампа. Беше за 100 вата панел и за 18Аh акумулатор. Дали можеше да се влезе в 10$ - може би при сериозни количества. За съжлаение така и не се получи тоя проект и така си остана само един прототип. Там и напрежението на панела беше 60+ волта.

Пон Юни 02, 2014 7:50 pm
Профил ICQ

60V е твърде височко, предполагам щото с това си разполагал...
Като гледам масовите клетки са 5*5 или 6*6 инча и са 3-4Wp на 0.5-0.6V. Ако са рязани съответно мощността е двойно по-малка при същото напрежение. Но при всики случаи тъй като не са първо качество не е добра идея да се навързват по много последователно. Така че по-скоро зареждачката трябва да е със step-up...

Пон Юни 02, 2014 8:52 pm
Профил
Аватар

Да - такова беше заданието - 60 волта, 100 вата панел от тия дето ги правеха в Силистра. Всъщност те тогава бяха безсрамно евтини макар и доста по-големи от аналогичен 100 вата панел. И ако знаеш заради тия 60 волта кви гимнастики трябваше да правя...

Пон Юни 02, 2014 9:05 pm
Профил ICQ

Cekins написа:
И ако знаеш заради тия 60 волта кви гимнастики трябваше да правя...

не знам ;-)

Е поне в целия диапазон си step-dn режим... разбирам ако беше с по-малко клетки и да трябва да сменяш up/down или пък flyback да се оплакваш ;-)

Вто Юни 03, 2014 9:31 am
Профил
Аватар

То само това оставаше. Достатъчно чуденки имах какво евтино захранване (за над 60 волта) да му сложа, как да му меря тока и разни други "дребни" аналоговщини... И накрая да стане много евтино.

Вто Юни 03, 2014 10:02 am
Профил ICQ

По аналогов път няма да е просто, освен ако не ползваш готов чеп за mpp+charge control...

Едно просто процесорче, мериш двете напрежения и един PWM с mosfet и индуктивност и си готов, по-евтино от това няма как да стане ;-)
Даже не ти трябва да мериш ток, то тия 100W (въпреки че са страшно много за акумулатор 18Ah) не могат да ти дадат повече от 0.5C и то в най-слъчевите дни.

Процът е 1$, да го захраниш още 1$ вече мосфета и индуктивността може да са по-скъпи, всъщност аз бих ги направил 2 или 4 канала, но пак всичко ще се събере в едни 10$...

Вто Юни 03, 2014 10:55 am
Профил
Аватар

Тока трябва - заради MPPT-то. Щото нали напрактика гониш ватовете на колектора. Аз на акумулатора ток не меря, ама на колектора си требе. И от там се пръква аналогово проблемче - горе да се мери си е гърч с тия 60 волта(че и плуващи на всичко отгоре). Долу като се мери пък масата на нещото къде ще я сложиш? Оказа се че най лесно е да се мери отрицателно напрежение за тока - инвертор за напрежение (от типа на 7660) + биполярен ОУ като инвертиращ.... Бе карантия много ми се получи... Тря изровя проекта и да видя кви гимнастики точно бях правил и защо. Ама тва с отрицателното мерене имаше причина - заради свързването на масите беше проблема ама кво точно се получаваше - не помня...

Вто Юни 03, 2014 5:59 pm
Профил ICQ

Е няма нужда да ровиш схеми... аз просто си приказвам ;-)

По-скоро ми е интересно защо си избрал толкова малък акумулатор за 100W? Заради зимата?

Вто Юни 03, 2014 6:54 pm
Профил
Аватар

Заради цената основно. После, напълно зареден можеше да си изкара светенето 4-5 дена без никакво зареждане. Там заданието беше да се зарежда акумулатора и като залезе слънцето (или като стане тъмно) да светне една LED лампа (май беше 10-тина вата) и да свети 4 часа. Акумулатора за нищо друго не се ползва. Обаче това нещо на открито - зимата как щеше да даяни - не знам - не стигнахме до тия проби. В общи линии като чипове имаше един странен стабилизатор даянещ на 100 волта DC, един инвертор TC7662 на микрочип, OP07, един MCP607 и един 16F690. Транзистора някво просто ирф и драйвер с дискретни елементи. Желателно беше схемата тотално да се успи ако дълго време няма зареждане и акумулатора падне под критичен минимум и да се събуди при първия по-сериозен слънчев лъч.

Сега има едни нови пикчета 16-ки с вградени операционни - от там може да се спести един чип. Ама от другаде - не знам - как ли не го въртях - варианта беше такъв. Сигурно има и по-добри решения - аз не ги знам.

Вто Юни 03, 2014 8:01 pm
Профил ICQ

Solar Panels Drain the Sun’s Energy, Experts Say
http://nationalreport.net/solar-panels- ... perts-say/

Сря Юни 04, 2014 12:32 pm
Профил
Аватар

Това е бъзикилийкс само че на английски :)

Ебаси идиотщината... Че има и такива дето верват ....

Сря Юни 04, 2014 1:01 pm
Профил ICQ
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

ike написа:
...

По същата логика, всички радио чинии на СЕТИ, ще спрат енергийният източник на извънземните ...

Сря Юни 04, 2014 1:06 pm
Профил

Тоя ще да е голям спец като изпрахосмуче слънцето.
Сега загряваме с изкараната изпрахосмучена слънчева енергия в продължение на милиони години..

Сря Юни 04, 2014 2:15 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3