Отговори на тема  [ 66 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Захранване с автоматично регулиране на тока 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен

Мнение 
Дали всъщност вашата схема не е това :)

Прикачени файлове:
I-reg.GIF
I-reg.GIF [ 1.95 KiB | Прегледано 4339 пъти ]
Вто Яну 10, 2006 7:46 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
JoroS написа:
Дали всъщност вашата схема не е това :)

@JoroS, ще ме извиняваш, но това дето си постнал като схема е измишльотина. Недейте обърквайте излишно Реконструктора. Ако се ровнете малко в мрежата ще намерите десетки описания как работи генератора на ток с LM317. Пробвайте примерно с: LM317 + "constant current" .

Вто Яну 10, 2006 7:52 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Мале мила! Симулация за такова нещо?
Пирев е прав

И Батето е прав, но за Реконструктора

Имах предвид това. R1 задава тока, а товара може да вържете преди или след двуполюсника - въпрос на избор.

Прикачени файлове:
Current_source.GIF
Current_source.GIF [ 643 Байта | Прегледано 4326 пъти ]
Вто Яну 10, 2006 8:01 pm
Профил

Мнение 
Извинен си, колега! Онази схема е за 78хх. Ето я истинската схема :D
Справка: http://www.national.com/ds.cgi/LM/LM117.pdf, страница 16

Прикачени файлове:
I-reg1.GIF
I-reg1.GIF [ 3.03 KiB | Прегледано 4324 пъти ]
Вто Яну 10, 2006 8:05 pm
Профил ICQ

Мнение 
Колкото до първоначалния въпрос Реконструктор, ако кажеш какво по точно те интересува, мога да изпратя материали или готови схеми. Имам някои реализирани, в това число и произведени изделия.

А за обща информация -National Semiconductor, Maxim, Analog Devices в разделите за Power Management.

Вто Яну 10, 2006 8:21 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Реконструкторе, тая дето си я намислил, се прави или най-баламски с един резистор 27 ( 30 ) ома / 5 вата, или с импулсен стабилизатор на ток. Второто е за предпочитане, защото иначе много ще грееш ( сичката пАра >> свирката ). Помисли си за варианта "Керацуда". ( просто ме мързи да чертая на компа )

Вто Яну 10, 2006 8:29 pm
Профил ICQ

Мнение 
Хехееее що нещо се изписа за един елементарен генератор на ток, че и при това за светодиод. Даже LM не ти трябва, слагай един PNP ... а в твоя случай може и NPN ако не те бърка че светодиода няма да е на маса. Ако толкова много държиш тока да е стабилен, може и LM, но с него заземен товар трудно ще стане, на изхода му слагасх светодиода, след него резистор към маса. ADJ го слагаш м-у диода и резистора, така в-у резистора винаги имаш 1.25 V, ако резистора ти е 1 Ом ще имаш 1.25 А винаги през диода ... е .... винаги е относително щото тия 1.25 А ще позагреят горкия резистори и той ще почне да грее, което е му промени съпротивлението.
Ако не държиш чак на таква стабилизация, което не ми се струва нужно за един сетодиод слагаш един PNP на емитера резистор към + от колектор към маса ти е диода. На базата слагаш два диод към + в права посока и резистор към маса. Така Б-Е ще ти подържа около 0.6 V, т.е. за 1.25 А емитерия резистор трябва да е 0.47 .. който ще грее и по малко от другия ...друг е въпроса колко ще грее транзистора.

Така това ти е за генератора, а сега да те поразочаровам малко, забрави тая идея, искаш с тоя генератор да захранваш всички светодиоди нали? И си правиш сметка че това им е общия ток, да ама не, светодиоди не е много здравословно за тях да се връзват в паралел, особенно с такъв генератор на ток, аз поне никога не правя така, за да си улесниш живота, слагаш еидн LM2576 да ти прави напрежение малко над това на диодите, звиси какви са, примерно 3.5 и си слагаш по един малък резистор пред всеки диод, който да ограничава неговия ток, ще се спасиш от греещия резистор и разсейваната мощност в LM или Транзистора .....

Едит .... мда .. колегат по горе е прав, 1.25 седържи м-у изхода и adj ... знаци диода и резистора при мен си менят местат, и товара става заземен ..... тъпичък съм понякога а ????

Вто Яну 10, 2006 8:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Така това ти е за генератора, а сега да те поразочаровам малко, забрави тая идея, искаш с тоя генератор да захранваш всички светодиоди нали?

Еее, най-накрая някой да се сети. :lol: Явно дългогодишното ти взаимодействие с програмисти ти е оказало благотворно влияние. :) Да - искам един генератор да захранва произволни светодиоди и произволен брой. Резистора пред всеки светодиод ще окаже ли влияние на общия ток?

Вто Яну 10, 2006 9:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А бе ние да не сме екстрасенси?
Знам ли къде те сърби, та да те почеша? :lol:

Последователните резистори играят ролята на ООВ по ток, която компенсира донякъде разликите в падовете върху светодиодите и от там изравнява токовете.

И гледай да караш по-конкретно, че се изля кофа мастило за нищо. :wink:

Вто Яну 10, 2006 10:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Генератора на ток е много важен за високоинтензивните светодиоди, тъй като струват доста манги. Затова дори хората цели Top Switch-ове слагат, само и само да спасят светодиода от прегряване, както и да му увеличат живота. Обикновено ги дават за 100 000 часа работа или около 11г., обаче няма и 1г. да изкара ако ги захраниш през резистор ( или ще изкара, но ще си промени цвета на светене ). На сайта http://www.avagotech.com/ има много подробни документи защо високоинтензивните светодиоди трябва да се хранят с генератор на ток, както и как да изчислиш какъв ток какво загряване предизвиква. На пръв поглед изглеждат лесни и прости нещата, обаче като се прочетат техните документи става ясно, че са много капризни и искат по-специално отношение, отколкото към обикновените светодиоди. А схемата с LM317 e за препоръчване тъй като е само с два елемента и не изисква никакви диоди, NPN, PNP и всякакви други транзистори. На всичкото отгоре генератора на ток с LM317 ти е доста прецизен и температурно стабилен, т.е. един високоинтензивен светодиод спокойно можеш да го набримчиш с LM317 на границите на възможностите му и няма да се притесняваш, че като се промени температурата на околната среда с 20 градуса може да пукне светодиода, поради това че на NPN(PNP) транзистора му се се променили параметрите. Най-накрая LM317 струва колкото един средномощен транзистор.
@Реконструткор, щом искаш да захранваш различен брой светодиоди направи си генератора на ток с врътка и си променяй тока както искаш. Ако искаш да използваш бели светодиоди за осветление ( по който въпрос се боря в момента и аз ) иди на сайта www.powerint.com и виж в приложенията как от 85VAC до 220VAC входно се захранват светодиоди с Top Switch-ове, свързани като генератор на ток. Ако пък ти се вижда сложна схемата, слагай 5-6W мрежов трансформатор, гретц и генератор на ток с LM317.

Вто Яну 10, 2006 11:02 pm
Профил WWW

Мнение 
Priev, за тока съм съгласен, но генератор на ток, и параллено навързани сетодиоди е малко .. хмммм за мен като да имасх дозирща везна с точност 1 г но да можеш да подаваш материал само по 100 г.... разбираш ме предполагам .... колкото и да са еднакви практиката показва че един има по ниско напрежение от друг, резистор в случая оправя нещата но .... или да са навързани последователно диодите, ама тогава пък ..... не могат да се управляват по отделно, а имам едно такова смътно усещане че и това ще му се прииска ...:). А като се сещам з какво ще го позлва ... това че диода леко е си смени цвета не го бърка много :)

Вто Яну 10, 2006 11:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Priev, за тока съм съгласен, но генератор на ток, и параллено навързани сетодиоди е малко .. хмммм за мен като да имасх дозирща везна с точност 1 г но да можеш да подаваш материал само по 100 г.... разбираш ме предполагам .... колкото и да са еднакви практиката показва че един има по ниско напрежение от друг, резистор в случая оправя нещата но .... или да са навързани последователно диодите, ама тогава пък ..... не могат да се управляват по отделно, а имам едно такова смътно усещане че и това ще му се прииска ...:). А като се сещам з какво ще го позлва ... това че диода леко е си смени цвета не го бърка много :)

Паралелното навръзване на светодиоди не е никакъв проблем, стига да не пуснеш ток през кой да е от тях по-голям от допустимия. Същото както и при обикновените диоди. Виждал си че мощни изправителни диоди се връзват в паралел, нали ? Така например, ако имаш 3 паралелно вързани светодиода и всеки един от тях допуска максимум 20mA, то общо им пусни не 60mA, ами 10-15% по-малко ток, това е гаранция, че никой няма да изгори. А за управление поотделно не е ставало и дума.
На масата си в момента имам 60 високоинтензивни светодиода, 2 вида червени и 1 вид зелени ( около 6000mcd са всичките). Всичките съм ги навързал в матрици от 4x5 светодиода, храня ги с LM317 и на общия клон пускам 70-72mA, е не 80mA и нямат никакъв дерт. Храня ги от 24V, единствено в долния клон към масата, съм сложил по 4 резистора 0,5W, вързани в паралел, така че да отнемат малко от мощността, която се губи върху LM317, т.е. да не слагам радиатори. Като меря падовете върху отделните редове ( при паралелното свързване на светодиодите ) разликата в падовете е от 0 до 150mV.

П.П. Пример на паралелно свързани светодиоди - производителя е вързал 3 светодиода паралелно в 1 корпус.

Прикачени файлове:
35mm Round High Power Led(3W).pdf [139.28 KiB]
294 пъти

Вто Яну 10, 2006 11:38 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Добре де, ма в мойта схема нема резистор? :-k Идеята е вместо врътката, за която говориш, да ползвам автоматика, която самостоятелно да си нагажда тока.

Вто Яну 10, 2006 11:53 pm
Профил

Мнение 
Охх ти си тежък случай, слагай един ОУ, или един 723, и го управляваи с напрежение ... един PWM след него интегратор, от там кум входа аналоговия сигнал. Предивди си защита от прекалено голям ток, 723 има таква опция. Друг вариант, пусни ги с PWM, направи си генератор на ток с PWM , а не просто да го изпозлваш за синтез на аналогов сигнал. Това с налоговия сигнал става и работи много добре, скоро го правих,нямах DAC нито пък цифров потенциометър, тоно генератор на ток правих така за устройство където не можех да ползвам директно PWM .. но ти можеш.

п.с твойта схема я забрави, този пин е за обратна връзка, не е за задаване на анпрежение, ако изобо имаш идея какво е ОВ.

Сря Яну 11, 2006 12:28 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Извинявай Реконструктор , обаче ти прочете ли datasheet-a ?
Идеята ми е следната, преди 2-3седмици или по-малко беше ми се наложи да ползвам LM385Z, който е поодобен по-действие и datasheet-а ми беше достатъчен за да си свърша работа.

Сря Яну 11, 2006 12:34 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 66 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща