|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:05 pm
| Автор |
Съобщение |
|
bobihot
Ранг: Форумен бог
|
 Re: GPS tracker
Разправят че има- старите инженери от техническия са си правили с желязно топче. Някакви подобни се използват и в сеизмологията сега, че там са бавни процеси и мемсовете не ги хващат добре. Има и с живачно топче в ампула. Мислехме ги и тези варианти. Някой ако има линкове към готови решения- да сподели. palavrov - и ние нещо подобно мислехме в началото, по-скоро с допълнителен вариант като на xyz. Но сега като излезнаха 362 се ориентирахме към тях. Даже има вероятност те да включват захранването на професора, ако е наложително, ако е и с външен часовник да го буди по време. Излезнаха хубави ключове АДП. Още не сме го доуточнили, може би ще пробваме и 2-та варианта. При акумулаторните батерии по-важен фактор е саморазряда в този режим. Мислехме с помощни свръх кондензатори, но нещо се отказаха за сега колегите.
|
| Сря Юни 04, 2014 11:43 am |
|
 |
|
radolin
|
Става за GSM-a, най-много да харчи повече ток. За GPS-a без специална антена обаче не знам колко ще работи.
|
| Сря Юни 04, 2014 1:26 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Това с антенките както ставаше къв да е кабел, се оказа че не е така баш 
|
| Сря Юни 04, 2014 2:24 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Бе то и аз съм чувал, че за перфектна ГСМ антена трябвало многожилен позлатен проводник с 7 жила, усукани на ляво, ... Ама нямам такъв, та използвам квото има. 
|
| Чет Юни 05, 2014 7:26 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
В Айфон 3 не беше ли точно такава антената 
|
| Чет Юни 05, 2014 9:28 am |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Забравяш, че златото трябва да е отлежало поне 50 години, за да се нормализира структурата на кристалната решетка! И да не забравиш посоката на включване! Лео, при правенето на антени е характерно това, че винаги става нещо. Особено в градовете, където клетките са през 500м. Въпросът е да стане добре. Ще цитирам по спомен Дедо : "Всяка антена е жица, но не всяка жица е антена"
|
| Чет Юни 05, 2014 10:23 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Ех ма вие и жица слагате  Съвсем сериозно и без жица става... Преди време трябваше да си тествам софта как се държи като няма покритие и за най-лесно махнах антената, викам си той няма как да се регистрира без антена. Да, ама за моя изненада си се регистрираше...
|
| Чет Юни 05, 2014 10:36 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
И при мен така. При това пътеката на антенния пад е около 5мм. Не само се регистрира, ами и успява да ъплоудне файл на ФТП-то, та се наложи да използвам метално куфарче. Ицо, аз бих казал, че всяка жица може да е антена, стига да има какво да я възбуди, но не всяка антена е Антена. Нали коментирахме китайските пи*ки с SMА конектор. Всеки модел е със свое разбиране за дължина и форма на тела вътре, а все са за ГСМ и все 50-омови.  Ся, аз не твърдя, че непременно трябва да се използва жица и да се пренебрегнат купешките антени. Но дори добра купешка антена, ако не е разположена правилно и не е матчната към конкретната платка и то в съответното обкръжение (поне кутията), може да даде резултати като проста жица.
|
| Чет Юни 05, 2014 12:41 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Благодаря ви на всички за мненията. GPS модула е задължителен, защото детето/кучето може да се загуби някъде по гората - например из Витоша, GSM покритие има, но не можеш да го ползваш за позициониране. Има ли някъде в интернет снимка на SIM900A с печатна антена на платката, ще ми е интересно да видя как изглежда. Знам ги тези часовници. Проблема, е че ако някой ти краде детето, веднага ще му направи впечатление часовника  и ще го изкючи или ако са двама, единия ще духне в една посока с детето, а другия ще отиде на жп гарата и ще го сложи във влака за Варна и ще е по-лошо от колкото, ако детето е без такъв часовник.  |  |  |  | Цитат: ike, в момента работя по фърмуера на подобно устройство. Прототипите са готови, подготвя се първата партида. Само, че използвам GL864-DUAL/QUAD (Телит) с който се знаем добре. Има още ГПС PA6H (GPS only) или Gmd-g6 (GPS+GLONASS), контролер, акселерометър, жироскоп, барометричен сензор, флаш памет, държач за микро-СИМ, pcb-антена за GSM, USB-интерфейс за настройка и зареждане на батерията, бутон, светодиоди, микрофон и високоговорител със съответния усилвател. Габаритните размери в кутия ще са 90 х 46 х 17мм. |  |  |  |  |
Колко ще струва? Водоусойчиво ли е? Ако може размерите да са 40х40х17 ще е по-добре  L80 Ми харесва, защото: 1. Много е евтин. 2. Има си хубава вградена антена(това прави модула+антена още по-евтино решение). 3. Има AlwaysLocate - това значи ниска консумация и не ти трябва акселерометър. 4. Има LOCUS - това значи, че пестиш и от флаша на контролера, самия модул пази точките. 5. Има 2.8V ~ 4.3V захранващо напрежение, тоес ръгаш му литиева батерия и готово. 6. Има Embedded Assist System - това значи, че докато му подаваш напрежение ще има педсказаните орбити и не ти се налага да чакаш да свали орбитите от сателитите - това консумира най-много енергия и е най-бавно. За LDO се замислям, лошото е че тези дето са 0.1В падеж са много скъпи, а евтините искат 1В и повече, разлика в напрежението, това значи че като е на 20% батерията губиш контролера и GPS-a. Нивата на UART-а няма проблем с тях, слага се резистор и повечето напрежение отива през клампиращите диоди. Има LDO-та с енейбъл пин и можеш да минеш без Р-мосфет. Ето едно примерно LDO http://www.ti.com/lit/ds/symlink/tps70925.pdf не знам дали е хубаво или не, просто първото, което ми попадна. Това наистина е много важен въпрос. Съществуващите за 30$ от ебей работят в 2 режима. 1. Режим на СМС - звъниш на симкартата тя ти връща координатите. Тоест вечерта детето ти не се прибира, ти звъниш и тракера или е изкючен или е извърлен в някоя кофа за боклук, а детето ти е някъде другаде. 2. Режим на GPRS работи постояно и на всеки 30 секунди праща данни. Можеш да го настроиш на всеки 10 минути да праща данни, но въпреки това GPS-а бичи в режим тракинг а GPRS-a на всеки 30 секунди подава IMEI ноемера си да порържа конекцията да не се разпадне. Тоест вечерта детето ти не се прибира, а батерията на тракера е паднала преди 4 часа. Или примерно го вържеш тракера за кучето ти. Това означава 3 пъти на денонощие да търчиш до кучето ти да сменяш батерията, първата една седмица може и да ти е забавно, но после ще ти писне. Искам да го направя с AlwaysLocate, това значи, че ако детето или кучето си седят на едно място, GPS-а се вкючва по на рядко, а ако се движи с кола тогава се вкючва в режим на активно проследяване и хаби повече ток, но знаеш точно кога от къде е минала колата и ако имаш късмет колата може да е снимана с камера. Ако се оптимизира GPS и GPRS консумацията съм сигурен, че мога да постигна седмица, а може би и повече активно проследяване. Активното проследяване е важно, защото изчезва ти детето и първо виждаш къде му е тракера и второ виждаш къде се е движело през деня, дали е било на училище или е отишло на някъде другаде. Новите чипсети са много чувствителни и можеш да направиш така, ако за 1 минута хване сигнал го гасиш за 10 минути, ако не хване го държиш вкючен за 5 минути, ако не хване след 5 минути пак се пробваш. Това за деца и кучета не работи, те постояно скачат и тичат или спят. С акселерометър е подходящо само за контейнери. AlwaysLocate ми се струва по-подходящо в моя случай. За размерите е много важно да е максимално дребно, но ще трябва и да го запоя, затова предпочитам SMD GSM модули, които не са BGA. Същото се отнася и за сим картата, искам да може всеки да слага каквато карта има пордъка, не да се занимава с чип сим карти, независимо, че те са много по-малки. Трябва да видиш антените на GPS тракерите, тези дето са като часовник и като кибритена кутийка. Ако сложа 2 парчета UTP кабел вместо техните GSM антени, сигнала ще скочи с поне 6 децибела. Ето я оригиналната ламаринка/антена http://www.mictronics.de/2011/10/inside ... m-tracker/Повечето купешки антени са по-зле от добре подбрано парче жица. Ето ви малко купешки антени, да си изплакните очите: http://www.ebay.com/itm/NEW-Long-Range- ... 3f2e11fcf9http://www.ebay.com/itm/New-Long-Range- ... 2eccedef76http://www.ebay.com/itm/FD6-Gain-Long-R ... 1c3b170c5bТа ако взема 2 консервени кутии или една метална паница, ще ви изкарам поне 10 децибела повече от тези горните антени. Не казвам, че ще изкарам 13+10=26dbi, 58+10=68dbi, 18+10=28dbi , казвам само че сигнала ще е с най-малко 10dbi по-силен от тези купешките антени.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Юни 05, 2014 11:16 pm |
|
 |
|
bobihot
|
|
| Пет Юни 06, 2014 9:18 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
ike, такера за лична употреба ли ти трябва или ще го произвеждаш? И в двата случая си в началото на доста дълъг път. Не го казвам за да те обидя или откажа. Приеми го като градивна критика.
|
| Пет Юни 06, 2014 9:43 am |
|
 |
|
bobihot
|
И предложение от Гармин.бг: Astro 320 + nüvi® 2797LMT EU (OFRM Lifetime и Onetime) Каталожен номер: Astro 320 + nüvi® 2797LMT EU + OFRM Onetime и Lifetime Цена: 1551 лв. (с ДДС) http://www.garmin.bg/?s=5&i=755
|
| Пет Юни 06, 2014 9:50 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
bobihot антената на олимекс не ми харесва, предпочитам F антените. Desert Leo Тракера ми трябва за лична употреба, но познавам доста хора, дето като видят тракера ще искат и те. Разбирам те идеално, точно за това и съм го пуснал в "Безумни идеи" а не в "Проекти и Споделяне". Това е 30 пъти по-скъпо от колкото бих дал.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Юни 06, 2014 11:58 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
http://about.att.com/newsroom/watch_your_kids.htmlето за това говоря. Иначе да, въпреки че тия там са такива олигофрени че никога няма да се сетят, там масово престъпниците са много малоумни, те затова и доста ги ловят. Но то идеята е не толквоа ако го отвличат ами по-скоро просто да занеш къде е. А ние го взехме не толквоа заради GPS-а а заради телефона. Ако и бяхме взели нормален кой знае кого щеше да набира, тя е малка още. така има само 5 номера, а и не може всеки да и звъни. Радва се .. с един крушум два заека, хем е доволна че има телефон, хем можем да я търсим, дали и кога вдига е един друг въпрос 
|
| Пет Юни 06, 2014 12:08 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
ike, проблемът с GSM антените е в това, че трябва да покриеш четири банда, а още по-добре пет, т.е. + 3G. Ясно е, че с всякаква жица става нещо, ама нали искаш да направиш нещо по-хубаво от традиционните китайски недомислици.
|
| Пет Юни 06, 2014 12:56 pm |
|
|