|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:16 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|
Microchip XC16 XC32 Very Long Compiling Times
| Автор |
Съобщение |
|
speedblue
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Нед Фев 25, 2007 1:41 am Мнения: 276 Местоположение: София
|
 Microchip XC16 XC32 Very Long Compiling Times
Някой да има проблем с твърде бавно компилиране с XC16 или XC32 ? Четох и по форума на Microchip, реват нещо ама вяло и едни странни решения на проблема дават. При мен не работят. В случая ползвам XC16 и проект (за PIC24F) с доста файлове, а компилатора на всеки файл цикли около три пъти по-дълго в сравнение ако го компилирам примерно на стария C18 (за PIC18F). Пробвах компилатора във Free mode и в Pro mode (кракнат) - разлика никаква, все е бавно, пълна компилация на проекта е между 2.50 мин и 3.00 мин. Така не става да се работи нормално... и после чакай програмирането. Работата е зле  Ъпдейт ---------- Проблема се решава с активиране на " Use parallel make" Tools>Options>Embedded>Project Options>Use parallel makeMPLAB® X IDE User’s Guide:
Последна промяна speedblue на Пет Юни 13, 2014 2:12 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Юни 06, 2014 12:14 pm |
|
 |
|
Ники
Ранг: Почетен член
|
 Re: Microchip XC16 XC32 Very Long Compiling Times
Kакво те отказа от CCSPICC?
|
| Пет Юни 06, 2014 1:45 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
|
И аз го имам този проблем, всеки файл се компилира около 2 секунди, което при 30 файла идва минута и нещо... примирил съм се, иначе опитах да го изследвам проблема, стигнах до там че бавенето става в асемблера gcc-as, което е много странно, аз очаквах да е в компилатора... тъпаците някъде са сложили някакъв изкуствен дилей 
|
| Пет Юни 06, 2014 2:28 pm |
|
 |
|
sparkybg
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Освен че се бави, при мен се кара с Kaspersky. Дава ми "access denied", и оставя процес "make.exe" заемащ 13% процесорно време. При всеки следващ опит - по още един процес. Трябва да изключа касперски, да убия тия процеси, и тогава да компилирам.
Отделно, средата като функционалност е супер, ама като изпълнение - пълен шит. С тая Java са се изсрали на метеното - за да пуснеш MCU-то в режим reset, 4 пъти търси PicKit-а и 4 пъти рестартира MCU-то, като цялото това продължава около 4-5 секунди.
|
| Пет Юни 06, 2014 3:44 pm |
|
 |
|
speedblue
|
Някой да се похвали, че XC16 му компилира бързо или нормално? А насирането е тотално и ако не вземат някакви мерки близките месеци бая народ ще откажат от техните компилатори. Иначе средата нистина е доста перспективна, само да оправят тъпизмите. Нищо не ме е отказало. Екстра си е CCS, компилатора лети, но средата им е боза  тоест нещо е прекомерна шаренията, пък полза особенна.... и го ползвам с MPLAB X. В конкретния случай проекта се компилира с Microchip понеже основно работи с TCP/IP стека. А на CCS им е много зелен вградения стек и не рискувам за конкретния проект. Преди време го тествах, но само като базова функционалност и си работеше.
|
| Пет Юни 06, 2014 4:42 pm |
|
 |
|
speedblue
|
Развитие по темата.
На лаптоп на който никога не е имало MPLAB инсталирах MPLAB X IDE + XC16 free mode Лаптопа е със следните параметри: i7 2.2GHz 8 GB RAM 254 GB SSD 64 bit Windows 8
Същия проект който дава ядове на другите машини - те са Win7 32 bit. Ядовете са единствено бавно компилиране.
Проекта се компилира за невероятните 53 сек. като избирам Clean & Build, което е около 3 пъти по-бързо спрямо досегашните ми наблюдения. Частичното компилиране е още по-бързо. Като ми остане време ще експериментирам с Win7 32bit дали може да тръгне нормално. Все пак е добра новина като цяло, въпроса е да се намери кое му пречи или просто е много чувствителен компилатора.
|
| Сря Юни 11, 2014 2:03 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Пречи му.... средата. Както и по-горе споменах - като функционалност е екстра, като изпълнение - пълен шит.
|
| Сря Юни 11, 2014 10:10 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Не знам какво точно ще правиш със стека, но аз до сега проблеми не съм имал със CCS-кия. Единствения кусур, който ми е известен, е свързан с това, че mdd стека им не работи! Използват краден от XC и е несъвместим с TCP/IP. Опитах на няколко пъти да ги осъвместя, но след като набуташ файла, който превежда mdd-то, става мазало. Дори да се коригират грешките не работи и работата е много дебела... Поздрави!
_________________www.elkran.com
|
| Сря Юни 11, 2014 9:05 pm |
|
 |
|
speedblue
|
Горе долу това са основните услуги които са пуснати. Отделно в самия стек е бърникано и са добавяни разни работи които не ги е можел. Незнам колко от това работи при CCS, но ако покриват тези неща ще се замисля да го тествам по-сериозно. А имат ли Bootloader който търкаля TCP/IP стек? Microchip имат такъв но само за PIC18F и преточват през TFTP, 8К от програмната памет струва.
|
| Чет Юни 12, 2014 12:27 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ами повечето неща ги има 100%. За другите не съм сигурен понеже не ми се е налагало да ги ползвам никога. За bootloader не съм сигурен - виждал съм из форумите да се обсъждат, но аз не съм използвал за сега, не ми е трябвало. Поздрави!
_________________www.elkran.com
|
| Чет Юни 12, 2014 12:27 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Нямам проблеми, стари и нови компилатори работят еднакво бързо ( статистика от 4-5 машини ). Сравнявам ги например с GCC компилация за ARM, няма разлика. Най-бързо се компилира под Linux, за мен е изненада, че debug с MPLAB X под Linux пердаши без грешка, докато под Windows от 10 опита за debug поне един се скапва, а от време на време се налага рестарт на MPLAB, понякога и на Windows. Нищо не казахте, дали сте маркирали в MPLAB X да се използват всичките ядра при компилация ? Ако не е маркирана чавката тогава компилацията е значително по-бавна. А какво се получава ако използвате директно Makefile от командния ред ? Не е причината Java-та, примерно Eclipse е също 100% Java но там няма такива работи. Най-вероятно кодът е писан от някой разбирач, дето ползва готови библиотечки... Между другото ако използваш PIC32 можеш да изпробваш Segger J-Link, пише че поддържа PIC32, ама от коя среда и как нямам представа. Тук има описание как да се използва Eclipse, GDB и PICKit2/PICKit3 за PIC32. Предполагам, че по подобен начин ще са настройките и с J-Link, само че с неговия си GDB сървър.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Юни 13, 2014 2:54 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Къде е въпросната чавка? ПП: Въх! Таман го включих. Верно нищо общо. Тенкю. Сега остана само да преборя да не се кара с Касперски. Интересното е че в работата си работи. Само вкъщи не ще. Tools->Options->Embedded->Project Options->Use Parallel Make.
|
| Пет Юни 13, 2014 11:14 am |
|
 |
|
speedblue
|
Това е! Ефекта е супер!  10х
|
| Пет Юни 13, 2014 1:57 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
|
+1 При мен билд тайма от 1 мин стана 15сек, след като взе да използва 4те ядра. Въпреки че си мисли че са 8 и пуска 16 процеса -j16 
|
| Пет Юни 13, 2014 4:31 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
По добре пускайте GCC с -j без номер - компилатора сам си познава колко нишки има смисъл да ползва ... иначе всеки балък ще бичи -j99 и ще щрака с пръсти 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Юни 13, 2014 8:07 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|