| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Blu Ray надеждност
Харда се копира лесно и бързо
|
| Нед Юни 08, 2014 10:20 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
...когато не е изпускан, не е минал вирус през него, не му е изгоряла електриката или MTBF още не е пресрочил...
|
| Пон Юни 09, 2014 1:27 am |
|
 |
|
bobihot
|
Сега като падна цената на хардовете, познат си накупи 10ТБ с външна кутия и на тях си записва- почти не ползва ДВД/СД.
|
| Пон Юни 09, 2014 1:24 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
bobihot, ама ако знаеш как се плаче като се скапе един такъв диск... Мъка МЪКАААА
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Пон Юни 09, 2014 1:51 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
И ако е наслагал от тия с ниската цена дискове как ще вие в един момент.
|
| Пон Юни 09, 2014 2:05 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ама от нещо работещо нонстоп да искаш и надеждност - трябва да си Гугъл. На цената на хубавите блурейове си вземаш едно УСБ дискче. Не е зле да имаш и някоя рядко ползвана баба Яга и т.н. То инфото което не можеш да възстановиш от интернет не е адски много гиги, затова го пишеш на много дискове. А централния сторидж е само за удобство.
|
| Пон Юни 09, 2014 5:44 pm |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
Колкото и странно да изглежда - дисковете които работят нон-стоп се оказват по-надеждни от комбинацията четящо устройство и сменяем носител Това е така защото дисковете (понеже работят непрекъснато) дават индикация когато започват да се скапват. Като са няколко диска в софтуерен RAID-масив надежността става несравнима...  Най-надеждната система която съм правил до момента е с 4 диска, като системата понася повреда в кои да е два от тях едновременно. Когато някой диск сдаде багажа - просто се подменя с нов и системата си възстановява масива автоматично.
|
| Пон Юни 09, 2014 5:52 pm |
|
 |
|
ToHu
|
То от много неща зависи, аз съм имал повреда 5 от 5, никакъв райд не помага, еиднствено бекъпа ме спаси. Дисковете са надеждни в краткосрочен план, в дългосрочен е сложно. Ако има оптични у-ва в производство тогава аз бих заложил на оптичен диск, иначе нещатата са сложни. Никой не може да гарантира че след 30 години ще има изобщо къде да вържеш SATA. Варианта е да си вземеш в моента 3-4 у-ва, да се увериш че рбаотят и да ги консервираш. И в течението на времето да си вземаш нужните интерфейсни конвертори за да можеш да ги подкараш. Изобщо архивиране в дългосрочен план е зор. Все пак си мисля че в близките 30 години цифровите касети ще си запазят стандарта.
|
| Пон Юни 09, 2014 9:41 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Всички райдове са софтуерни. Разликата е на какво се търкаля софтуера. Приятел се занимава с администриране на подобни неща, но на сериозни железа. Няколко пъти сме обсъждали въпроса, как ли не съм извъртал въпроса за да ме успокои с нещо подобно на "няма проблем с райдовете", но не. Всеки път приключвахме със съвет - ако данните са важни, прави си бекъпи. Също така, спомена че се е нагледал на какви ли не номера на какви ли не райдове, и то далеч не бюджетни...
|
| Пон Юни 09, 2014 10:08 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе райдовете сами по себе си не са такъв проблем, там пробелма е повече с поддръжащия и конфигуриращият, често продаващият. Софтуерни софтуерни .. колкото е софтуерно едно fpga толкова са софтуерни, нали не очакваш да ги направят с TTL-ки  Много неща са предвидени в сериозните райдове, но не е там проблема. Просто се случва да се повредят повече от критичния брой дискове. Примерно наводнение, токов удар, повреда в захранване на хардуера, включена гасителна инсталация .. много са случаите.
|
| Пон Юни 09, 2014 10:14 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Да ги консервираш, ама как?
Съвременните CD/DVD оптиката им е от органични материали - вари ги печи ги - стареят. Имам една писачка дето е на около 7-8 години. През целия си живот е зписала има няма 4-5 двд-та и още по-малко цд-та. Иронията е че е прочела дори и по-малко дискове.С други думи има не повече от 5 часа работа и то предимно писане. Е в момента едва зацепва да чете каквото и да било. Някак си познава че има празен диск вътре и поема да пише (понякога). Записва и дисковете се четат обаче на друго устройство. И за капак на всичко даже и последните три години и е подавано захранване не повече от 3-4 пъти за малко. Едно време ги правеха със стъклени лещи - ако имаш такова неизползвана, след 10 години има някакъв шанс да проработи, обаче от новите - забрави.
|
| Пон Юни 09, 2014 10:16 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Да добавим и ужасът на администратора - спирането на дисков масив който не е гасен години наред. Тръгването на всички дискове е на онче-бонче... 
|
| Пон Юни 09, 2014 10:23 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Принципно и повреден диск има чалъм. Ако е повредена електроника или глави се изчита без проблем, има фирми предлагащи такива услиги. Ако са самите плочи, т.е. задрала глава и тогава ги четът и възстановяват с вече колко зависи от това колко сериозна е повредата. Та винаги има алтернативи ако се окаже че няма бекъп, но зпочва да става бавно и най-вече скъпо. То и затова се продават и дискояди, да си сигурен че няма да ти извадят информацията от диска като този https://www.youtube.com/watch?v=5Au8UGsXSzo
|
| Пон Юни 09, 2014 10:46 pm |
|
|