Отговори на тема  [ 56 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
ASCII to Binary 16F628A MPLAB 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: ASCII to Binary 16F628A MPLAB
http://www.8051projects.net/files/public/1306844827_34217_FT48324_connection_dia.jpg
Дали е добре? Дали има друг начин да заменя 74HC595 с някой с повече пина? В момента работи идеално на 7-12%цпу 4бр. 595 х 8 изх.= 32 а входовете са 3 х4 =12 пина от ПИКа

Пет Юни 13, 2014 11:39 pm
Профил

Не разбирам защо се мъчиш да го направиш усложнено и скъпо.
Естествено че може всякак.. може и по 1 пик за всяка група релета да сложиш.. че и по RS485 да ги навървиш, ама въпроса е струва ли си и трябва ли ти? Може да обясниш какви са ти проблемите с 595-цата за да знае човек към какво да се насочи.
Това дето си го дал.. е .. абе не виждам как би ти влязло в употреба към текущия проект.

Пет Юни 13, 2014 11:49 pm
Профил

http://store.comet.bg/Catalogue/Product/6970/
i2c io expander

Съб Юни 14, 2014 12:05 am
Профил

stefan63
http://www.bristolwatch.com/arduino/arduino_mcp23016.htm наистина е добо и не е скъпо.Благодаря!
michev така е, скъпо е, само диодите сметни и са над 10 кинта ама кефа цена няма 8) това е вдъхновението https://www.youtube.com/watch?v=gusJeslMbLc програмата я писах на Delphi около 1 месец но между другото и пак бая време си загубих.
С 74HC595 когато ги свържа последователно работят си но при АА или FF зануляват се всички или прехвърлят регистъра или примигват иначе всеки работи. Поиграх си всякак и не стана когато са последователно закачени но с матрица ще стане и по евтино излиза. В момента нямам забележки към работата с 32 изхода. Гледах с 18F4550 и пак не ми стигат портовете. На stefan63 идеята ми хареса и цената е добра стига да мога да го подкарам.

Съб Юни 14, 2014 12:31 am
Профил

абе не че 10 лв са пари, ама откъде толкова много диоди?
Mivhev искаше да ти каже ,че става сложно. Дали ще е 20 или 50 лв- за едно устройство това не е особено важно. Вжна е идеята - всяко нещо да се прави просто(, но не по-просто , отколкото трябва).

Съб Юни 14, 2014 12:45 am
Профил

Да се опитваш да превключваш няколко релета едновременно е опасно- протичат големи токове, смущения по чиповете, по захранването и т.н.
Софтуерът на ПИК трябва да разхвърля във времето новите релета за включване/изключване.

Съб Юни 14, 2014 1:00 am
Профил

Да, и това го има да стигна до някъде а нататъка ще го мисля. Така или иначе тази година няма да мога да го завърша. А и програмата не е завършена но докато не подкарам електрониката няма да я пипам за сега.
На пръв поглед е проста работа но е наистина голям филм и много сложно за реализация и много скъпо. Замисъла ми е през WiFi да се свързвам с устройството и да му наблъскам паметта с мозък и то да си действа самичко а към него само захранващ кабел.

Съб Юни 14, 2014 1:11 am
Профил

Сега видях линка ти за водната стена, дето те е вдъхновила . Оня ден видях тоя клип, във връзка с една дискусия - друг ентусиаст се интересуваше от евтини клапани с които да управлява водните капки/струи.
Та действително ако се прави с клапани - вероятно ще се задействат едновременно по няколко. Ти правил ли си сметки - какво и как се управлява на това видео? Какво правиш с 106 релета?

Съб Юни 14, 2014 9:29 am
Профил

stefan63 Такива ми излязаха сметките, ако те интересува дай ми мейла си да ти пратя демо. Не искам да я разпространявам в нета недовършена понеже става много мазано после. А в другият форум може и аз да съм или сродна душа :)

Съб Юни 14, 2014 10:15 am
Профил

stefan63_ abv_bg

но въпросът ми е с какво и как във времето планираш да управляваш водата. Тук има много хора , все някой ще ти подскаже нещо.
Стената в Осака е хубава, но вероятно е доста скъпа като части, и електрониката е най-евтиното нещо там.
Въпросът е постижимо ли е за ентусиаст- тоес може ли да се направи с евтини неща.

Съб Юни 14, 2014 10:30 am
Профил

Евтини ако някой друг ги плати 8) проекта си е доста скъпичък. Магнетите ще си ги правя аз в общ корпус. Прототипа ще е плексиглас на лазер рязан а после ще се прехвърля на хромникел заради варовика това е май най трудното за реализация. Намислил съм и утаител и филтър но за начало ще пробвам с дейонизирана вода. Това си е далеч във времето.

Съб Юни 14, 2014 10:46 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Здравей!
Това нещо от към схемотехника и фърм за да е работещо трябва да бъде направено от напреднал в занаята. Помисли си по въпроса, щото иначе доста ще ти се проточи проекта.
Поздрави!

Съб Юни 14, 2014 11:37 am
Профил

Цитат:
Магнетите ще си ги правя аз в общ корпус.

Електрониката и фърмуера са леката част в този проект :-) и винаги можеш да намериш съмишленици за помощ.
Да кажа отсега, че с малък ПИК16 ще береш ядове.
На твое място бих проучил някои от чиповете на FTDI за
УСБ- има няколко за управление на паралелна шина.

Какво трябва да е налягането на водата, какви да са дюзите на края на маркучите, колко далече и под какъв наклон да са спрямо стъклото - много са въпросителните
около водата още.
Следва проблемът с вентилите. Ако по хоризонталата са 100 дюзи, по вертикалата са около 80 "пиксела". 1-2 секунди е времето за което се формира изображението на стената- тоест дюзите сработват 80-160 пъти в секунда. Което е доста бързо за вентил. Ако сам ще ги правиш - трябва да работиш с блокове да речем от 10 дюзи- няма да стане от първия път. Дори и да ги купиш - не е ясно дали ще ги уцелиш от първия път. Ако нямаш в главата си ясна много добра идея за магнет вентил - доста опити те чакат.
От бързодействието на вентилите стигам до мисълта ,че серийно управление по i2c не е добра идея- колкото и бърза да е шината - ще те притеснява при управлението на много пиксели. Паралелна шина 8 бита, 4 бита към дешифратор за тактови сигнали - с 12 пина правиш 128 вентила. С което те връщам към чиповете на FTDI за мост между УСБ и паралелна шина. Е - ще трябват 16 регистрови чипа, но това е нищо в тази система. Добро захранване и умно опроводяване са задължителни. Силовите елементи на отделна платка.

Това е засега.

Нед Юни 15, 2014 6:18 am
Профил

Разгледа ли програмката? Ако има забележки или предложения давай по шамански, няма да се засегна а и ще ми е от полза. За бързодействието на магнетите най бързите които ми попаднаха са на газов инжекцион (бобина и котва) като цена са доста скъпи. Наистина че е скъпо и че електрониката е най евтиното но все от някъде трябва да се почне. Наистина доста четох ентусиасти в чужди сайтове и основен проблем е винтилът. Програмата има забележки които не съм отстранил а една от тях е гравитачното изпреварване но за момента не ми се занимава. Осаката на клипа има същият проблем. Направих симулация на стена с водна капка и там се видя проблема (удължава графиката) но за сега съм се концентрирал върху електрониката. Ясно ми е че от първият път няма как да стане все ще има проблеми но който не се е хванал той не е успял! Този проект е между другото на много други. Днеска ще си досголбя гайгерче за работилницата вчера му купих частите. Така че когато стане. Разбира се че е по лесно всичко да се поръча някой друг да го направи но кефа се обезличава.

Нед Юни 15, 2014 11:32 am
Профил

Прочетох само тази страница от дискусията и останах с впечатление че искаш да правиш водна стена в-у която да извеждаш графика. Ако е това, не е нещо много сложно, стига да не искаш да пускаш и видео на 25 fps :) Тук има няколко важни момента, и те не са толкова свързани с управлението, управлението е меко казано баламско, все едно управляваш термопринтер, чисто софтуерно де, хардуерно също не е кой знае какво, повеко мосфети, а в случая може и с биполярни, клапана носи на всичко и не му дреме много от фронтове и т.н. Важен е избора на клапани, хубаво е да са с малка индуктивност, и да са сравнително бързи, но избор има много голям. Втоторо важно нещо е налягането в системата, не толкова какво е, а да е постоянно, иначе ще страдаш :) Има две условия които трябва да се спазят за цялото нещо, диаметъра на захранващия тръбопровод отгоре, както и на самите клапани да е значително по голям от този на дюзите. Идеата е че количеството работещи дюзи /отворени клапани/ би трябвало възможно най-малко да влияят на налягането в системата. Второто е помпата която осигурява водата да е с достатъчен дебит. От тия двете обаче идва обаче следващото дърво. Помпите не са линейни, дори рядко имат линейна част в характеристиката си. От тук или трябва да позлваш помпа с доста по висок от нужният дебит, за да може и 5 и 50 дюзи да са в що годе линейната и част, или да я управляваш пропорционално. Има и друг вариант но ако ще правиш нещо интериорно не е голям кеф, ако не разчиташ само на помпата, т.е. имаш достатъчно голям хидрофор, но това не е много сериозно за таква инсталация. Помпите имат и един друг неприятен момент, създават хидроудари, и то не малки, без проблем налягането ти може да скочи двойно. При теб предполагам разумното налягане е 1-2 бар, не повече, дори и това е много, но самите хидроудари могта да го вдигнат многократно кето ще се отрази на скоростта на водата, съответно поредовата синхронизация. Един вариант е да имаш клапани с кото да поддържаш налягането, то при малки дебити това може да се укаже и по удачно от пропорционално управление на помпата, ней-малкото щото можеш да забиеш евтина асинхронна помпа и да я заебеш, а да регулираш налягане с пропорционален клапан. При по големи дебити това вече става зор, там за да регулираш налягане по добре да разчиташ на чисто механични редуцили, но пък те си влачат своите проблеми. Та аз бих тругнал от това колко дюзи, с какъв диаметър, да си сметна дебитите, от там да видя какъв е е общият дебит, каквъ клапани и какъв колектор над тях, каква помпа, как ще регулирам ... пък цъкането на клапаните ще ти се окаже най-простата задача, поне от моя гледна точка.

Нед Юни 15, 2014 1:55 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 56 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща