|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:01 pm
Програмиране на Atmega8l 8pu проблем
| Автор |
Съобщение |
|
importante
Ранг: Минаващ
|
 Програмиране на Atmega8l 8pu проблем
Здравейте!Закупих си въпросният чип Atmega8l 8pu.Започнах да го разучавам и да чета мнения и теми из форума за него, до тук добре! До колкото разбрах нужен ми е кварц до 8 мхз и 22p кондензатори.Обаче много се насметох с тези фюзове. CKSEL3...1 трябва да са 111, ckopt=1. Имам няколко въпроса: 1. Въобще не знам какви са тези фюзове, какво означават? 2. При всяко програмиране на чипа ли е необходимо да ги настройвам? 3. Ако объркам нещо с тях, ще се оправи ли с изтриване на програмата или трябва да търся по-сложно решение (четох за друг контролер + моя и паралелен програматор) 4. Ако не ги настройвам въобще, а само кача програмата мога ли да прецакам нещо? 5. Ако не намеря кварц точно 8mhz значи тези стойности трябва да са други, но от какво зависят? Въпросите ми може и да са глупави, но първо искам да се посъветвам с някой, който знае какво прави преди да направя някоя глупост аз.Благодаря ви!
|
| Пон Юни 30, 2014 1:58 am |
|
 |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: Програмиране на Atmega8l 8pu проблем
Купи си ардуино и почни с него да си играеш. Като понапреднеш сам ще намериш отговора на въпросите ти.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Юни 30, 2014 4:36 am |
|
 |
|
CarBeta
|
Като напредне ще знае отговорите дори да не е чувал за ардуино, но с купуването на ардуино отговорите телепатично ще му изплуват в главата! Желязна логика!
Абе що не се осъзнаете и не спрете с тоя манталитет?? Човека пита нещо конкретно. Толкова ги хвалите тия атмели, какъв е проблема който ги познава да му отговори?
|
| Пон Юни 30, 2014 12:11 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Юни 30, 2014 12:41 pm |
|
 |
|
paregov
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Сря Мар 01, 2006 2:21 pm Мнения: 267 Местоположение: Fort Lauderdale, FL
|
И по-конкретно страница 26 - Clock Sources.
1. Въобще не знам какви са тези фюзове, какво означават? - С тях конфигурираш от къде да ти идва тактовата честота (кристал, вътрешен RC или външен RC генератор), също така и на каква честота ще бъде.
2. При всяко програмиране на чипа ли е необходимо да ги настройвам? - Няма нужда да ги настройваш при всяко програмиране на чипа до колкото помня.
3. Ако объркам нещо с тях, ще се оправи ли с изтриване на програмата или трябва да търся по-сложно решение (четох за друг контролер + моя и паралелен програматор) - Ако объркаш нещо с тях трябва да ги настроиш наново. Мисля, че нямаше нужда чак до паралелен програматор. JATG мисля също вършеше работа.
4. Ако не ги настройвам въобще, а само кача програмата мога ли да прецакам нещо? - По подразбиране мисля беше настроено за 8MHz вътрешен RC генератор, така че би трябвало да си добре.
5. Ако не намеря кварц точно 8mhz значи тези стойности трябва да са други, но от какво зависят? - Ами зависят точно от това какъв кварц искаш да сложиш. Има табличка в документацията която ти казва какви да са стойностите спрямо честота която искаш.
_________________ Всички обичаме да печелим, но колко от нас обичат да тренират!
|
| Пон Юни 30, 2014 3:36 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Да допълня и аз колегата paregov  2. При всяко програмиране на чипа ли е необходимо да ги настройвам? - Няма нужда да ги настройваш при всяко програмиране на чипа до колкото помня. Наистина няма нужда. Флаш, еепром, и фюзове са програмират отделно. 3. Ако объркам нещо с тях, ще се оправи ли с изтриване на програмата или трябва да търся по-сложно решение (четох за друг контролер + моя и паралелен програматор) - Ако объркаш нещо с тях трябва да ги настроиш наново. Мисля, че нямаше нужда чак до паралелен програматор. JATG мисля също вършеше работа. Да, ако настроиш на външен източник, ще трябва да го сложиш, иначе чипа просто няма да работи. 4. Ако не ги настройвам въобще, а само кача програмата мога ли да прецакам нещо? - По подразбиране мисля беше настроено за 8MHz вътрешен RC генератор, така че би трябвало да си добре. Това е най-добрият вариант за начинаещия. Повечето (но както се оказа, не всички!) атмели идват с препрограмирани фюзове, които използват 1 Мхц (а не 8, както казва колегата), вътрешен генератор. 5. Ако не намеря кварц точно 8mhz значи тези стойности трябва да са други, но от какво зависят? - Ами зависят точно от това какъв кварц искаш да сложиш. Има табличка в документацията която ти казва какви да са стойностите спрямо честота която искаш. Ами слагаш какъвто поискаш, в зависимост от максимума, на който може да работи (гледаш в дейташита). Обикновено максимумите са 8, 16 и 20.
|
| Пон Юни 30, 2014 4:04 pm |
|
 |
|
importante
|
Тактовата честота определя скороста с която се извършват процесите вътре в контролера.Демек по-висока честота означава, че за него по-бързо тече времето и ако закача един ултразвуков датчик, който измерва разстояние като пресмята времето за което се връща звука, при различни честоти на кварца, и данните получени от датчика ще се четат по различен начин.Така трябва да настроя фюзовете, че котролера да работи в реално време с конкретният кварц, според таблицата в датата на производителя.Правилно ли съм разбрал? Значи тези фюзове са само за определяне на тактовата честота.Ако не ги закачам, тя ще остане каквато е заводски настроена- 1MHz, гледам тук човека е написал че наистина е така, както каза и Реконструктор - http://www.protostack.com/blog/2009/08/atmega8-breadboard-circuit-part-3-of-3-the-firmware/ . Използвам на гугъл преводачката за тези страници понеже ми е слаб английският език. И ако налея един файл .hex в контролера, който да размигва един светодиод веднъж в секунда, демек 1 Hz, без да пипам нищо друго, после след като е заредена програмата на контролера, само му подавам захранване, свързвам диода на съответния пин и той замигва без кварц да свързвам.
|
| Вто Юли 01, 2014 4:38 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ха сега да ви видя  Браво, importante! 
|
| Вто Юли 01, 2014 10:12 pm |
|
 |
|
importante
|
Какво, глупости ли съм писал?Сега тепърва навлизам в нещата и искам да знам кое защо се случва и защо го правя, а не само да повтарям по клиповете това което правят другите и да пускам по 1000 теми като нещо не се получи.Просто искам да знам защо е така.
|
| Вто Юли 01, 2014 10:40 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Не знам защо си взел този спрян вече вариант, а не 88..328. Има много удобна програмка за настройка на фузовете- сама си ги смята с настроечни файлове за всеки процесор: AvrOspII_547 AvrOspII_547\Partdescriptionfiles Ако му кажеш да не може да се програмира през SPI, или JTAG- ще трябва да ползваш както са ти казали паралелен програматор- Драгон-ът е такъв, като поддържа и останалите. JTAG заема половината пинове, та не се използва в общият случай, новите имат 1 кракови пинове за програмиране: PDI/TPI. Kakто ти казаха, за бързо навлизане е добре Ардуиното, особено ако успееш да излезеш после от него, но за единични бройки вече слагаме от него, че му паднаха доста цените.
|
| Сря Юли 02, 2014 4:40 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
По-скоро ще тече по-бавно... но иначе разсъжденията ти са правилни. Не помня как беше при AVR, но принципно като се конфигурират честотите освен делители (и/или множители ако има PLL) се указва и източника (дали ще е външен кварц или вътрешно RC или нещо друго). Като конфигурацията трябва да отговаря както на възможностите на чипа, така и на твоята схема (кварцове и т.н.).
|
| Сря Юли 02, 2014 10:00 am |
|
 |
|
radolin
|
Ако имаш предвид времето, измервано примерно с функции като delay_ms() и подобни, които въртят busy loop, то в началото още трябва да обявиш на каква честота ти работи контолера:
#define F_CPU 1000000UL // 1 MHz
После той само ще си преизчисли колко нулеви цикъла трябва да врътне, че като дадеш delay_ms(1000), да му отнеме 1 секунда. Това става въпрос за avr-gcc/avr-libc, при другите среди предполагам е подобно.
|
| Сря Юли 02, 2014 10:14 am |
|
 |
|
importante
|
Аз не мога да се ориентирам относно тези фюзове и битове.На Atmega8 16pu се пробвам да кача arduino bootloader.Избирам го от папката на Arduino.С Extreme burner го качвам на процесора, и успешно (поне за Arduino средата) записвам на процесора програмка да мига светодиод на пин 13-да обаче не мига.Дали е от фюзовете? Ето като дам Read all на процесора ми излиза това -  Възможно ли е това да е сгрешено и затова да качва програмите, но нищо да не се случва? Там не съм пипал, направо му дадох Write All. Гледам руснаците са го направили така: http://zelectro.com.ua/bootloaderUSBaspСъобразявайки че имам 8-ца а не 328, в същата директория и текстов файл намерих че фюзовете са ми : Low Fuse - DF, и High Fuse - CA И пак не стана.Arduino записва програмата уж успешно, което ме навежда на мисълта че съм успял да кача bootloader-а, но пък диода не мига..Защо така?Да не съм прецакал нещо чипа?
|
| Нед Юли 13, 2014 1:02 am |
|
 |
|
nobodyshadow
Ранг: Почетен член
|
Пробвай така- Трябва да имаш закачен кварц на 8 мегахерца с два кондензатора по 22пикофарада.
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Нед Юли 13, 2014 10:49 am |
|
 |
|
importante
|
Това за 8 mHz ли е, защото е Atmega8l 16pu, на 16 mHz.Имам закачен кварц 16
|
| Нед Юли 13, 2014 11:06 am |