Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
GPS L80 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: GPS L80
Да де- но от поне 5г забравихме за 232- с USB-RS TTL става и към лаптопите, би трябвало и към таблети/смартфони.

Съб Юли 05, 2014 6:07 pm
Профил WWW
Аватар

BEGINNER написа:
Благодаря!
Аз си мислех, че за пробите няма да е необходимо да захранвам този пин. Разяснението ми е доста полезно.

Може и да не е необходимо. Понякога има вътрешен диод между Vcc и V_BCKP, та като подадеш Vcc се храни и останалото, но не винаги.

Съб Юли 05, 2014 7:31 pm
Профил
Ранг: Минаващ

T.e. ако не искам да пазя данни, не е необходимо да свързвам батерия, а само да свържа този пин към захранване.

Нед Юли 06, 2014 12:58 pm
Профил
Аватар

BEGINNER написа:
T.e. ако не искам да пазя данни, не е необходимо да свързвам батерия, а само да свържа този пин към захранване.

Да. Но, ако искаш да имаш час и дата по-бързо, ще трябва да го храниш. По-принцип, този чипсет дава най-напред точен час и след това дата, та го има предвид. Гледай RMC-то.

Нед Юли 06, 2014 2:57 pm
Профил

"Desert Leo", благодаря за конкретните отговори. А сега един съвсем лаишки въпрос.
Ако се използва GPS без вградена антена, може ли да не се използва стандартна антена, която се продава, а само дълъг кабел?
Имам предвид, че това е приемник само и не е нужно антената да е с дължина кратна на дължината на вълната?

Нед Юли 06, 2014 3:31 pm
Профил
Аватар

BEGINNER написа:
"Desert Leo", благодаря за конкретните отговори. А сега един съвсем лаишки въпрос.
Ако се използва GPS без вградена антена, може ли да не се използва стандартна антена, която се продава, а само дълъг кабел?
Имам предвид, че това е приемник само и не е нужно антената да е с дължина кратна на дължината на вълната?

Пробвал съм, на практика не става. На голо поле съм хващал коректно времето, но никога координати. При това с доста играчка относно колко да е дълъг и как да е навит старателно настроеният кабел. С права жица не е добра идея.

Нед Юли 06, 2014 3:43 pm
Профил ICQ
Аватар

BEGINNER написа:

Не, GPS приемна антена само с кабел няма да стане. А и една активна GPS антена е нищо пари. Ако искаш GPS бързо да захапе данни, е по-добре с външна активна антена, която при всички положения е по-добра от вградената, най-малко заради размерите си. Съгласуването е гарантирано - и входа на GPS и изхода на антената са 50-омови.

Нед Юли 06, 2014 3:44 pm
Профил

То въпросът ми беше с познавателна стойност, да разбера значението на антената. Защото за едно радиодистанционно на 433 MHz, предавателната антена трябва да е 16,5-17 см( ланда/4), а приемната колкото по-дълга толкова по-добре. И от там ми дайде на ум и за GPS-a...Явно тук нещата не сидят така.
А да питам и за активните антени, при тях захранването по съшия кабел ли се пуска? Защото гледам, че са само с един куплунг. Може би се разделя галванично захранване и полезен сигнал?

Нед Юли 06, 2014 3:59 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
BEGINNER написа:
То въпросът ми беше с познавателна стойност, да разбера значението на антената. Защото за едно радиодистанционно на 433 MHz, предавателната антена трябва да е 16,5-17 см( ланда/4), а приемната колкото по-дълга толкова по-добре. И от там ми дайде на ум и за GPS-a...Явно тук нещата не сидят така.
А да питам и за активните антени, при тях захранването по съшия кабел ли се пуска? Защото гледам, че са само с един куплунг. Може би се разделя галванично захранване и полезен сигнал?

ами почни оттам ламбда не ланда :)

Нед Юли 06, 2014 6:18 pm
Профил
Аватар

Ами при сателитните приемници захранването си върви неразделено. Вероятно и тука е така.

Нед Юли 06, 2014 6:48 pm
Профил ICQ
Аватар

Бонго х N да каже коя форма се използва - ламбда или ланда. Чувал съм, че по-често се използва именно ланда.

Активните антени, които използваме се свързват чрез SMA конектор и коаксиален кабел. Трета жица няма. Естествено, захранването е по този кабел. Друга опция не съм срещал.
От към приемника има варианти. Този, който използвам в момента има вход за външна антена (освен вградената), а захранването се осигурава от вътре. Но съм срещал приемници с отделен вход, на който трябва да се подаде напрежение за захранването на външната антена.

Нед Юли 06, 2014 7:17 pm
Профил
Аватар

BEGINNER написа:
То въпросът ми беше с познавателна стойност, да разбера значението на антената. Защото за едно радиодистанционно на 433 MHz, предавателната антена трябва да е 16,5-17 см( ланда/4), а приемната колкото по-дълга толкова по-добре.

При антените има един основен принцип и той е, че няма значение една антена дали е приемна , или предавателна.
Относно гръцките букви - аз съм учил и употребявам "ламбда" , но пък погледнах в Уики, там пише :" Λ λ — ламда ". :?:
Цитат:
Ламбда или ламда (главна буква Λ, малка буква λ) е единадесетата буква от гръцката азбука.

Пон Юли 07, 2014 12:13 pm
Профил
Аватар

Ицо написа:
При антените има един основен принцип и той е, че няма значение една антена дали е приемна , или предавателна.
Относно гръцките букви - аз съм учил и употребявам "ламбда" , но пък погледнах в Уики, там пише :" Λ λ — ламда ". :?:

А бе до размери на антената до 1 лам(б)да е така. Нагоре е малко по-иначе. Една малка и една голяма предавателна антена, ако са добре съгласувани, ще работят еднакво. Е, може да има разлики в насоченост и т.н. За приемните - тя може да подаде на входа на приемника не повече от това, което е попаднало в нейната "ефективна площ". И тук една малка антена ( до 1 ламбда ) ще има една площ, а една голяма - доста по-голяма площ.
Пример - рупор може да излъчва толкова енергия, колкото и с параболично огледало пред него. Ама без огледало няма да приеме толкова, колкото с него.

Пон Юли 07, 2014 12:39 pm
Профил ICQ
Аватар

Моят даскал по математика мноого държеше да знаем гръцката азбука, че чак гърците ми се чудеха колко добре ги изписвам. Печатно, де, ръкописното на половината гърци е някаква сложна форма на вълничка. А писането на гръчки е кошмар, трябва да знаеш как се пише конкретната дума, правилата са твърде общи, но четенето не е проблем.

За въпросната "λ" вие ме заинтересувахте, аз си я знам "ламБда" и ако съм чул друго съм го отдал на селянията на местните. Да, ама се оказа, че навремето и викали "λάμβδα" = "ламВда", а сега само "ламда". То както от Йоан станало Иван...

Селският интернет троши нерви и не ми се ровичка повече.

Пет Юли 11, 2014 12:28 am
Профил

И аз съм го учил ламбда, а на вики не знам до колко може да се вярва, не повече от на новите учебници, а ня тях принципно не може.
p.s. http://en.wikipedia.org/wiki/Lambda ето какво казва енглийското вики, не че и на него му вярвам много, но е по надеждно от българското.

Пет Юли 11, 2014 1:06 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща