Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Звързване на ултразвукова капсула TR40-16 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Re: Звързване на ултразвукова капсула TR40-16
Нямам много информация относно за какво точно е. Клиентът не обяснява много. Може би ще е за детектиране на някакви метални детайли. Поне това спомена последния път. Ще опитам да го убедя поне за захранаване 2х3V.

Нед Юли 13, 2014 3:23 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Здравей,
тескасците имаха много хубав аппнот със рс232 чип - той ти прави +/-15В. и е достатъчно за пиезото

Нед Юли 13, 2014 3:40 pm
Профил

Ами зависи колко си ограничен, с оглед размера на самия сензор няма да е кой зане колко малко, има батерии 7.2 В Li и капацитета им е доста голям, не ден два а може и година да откара без грижи, като размер са диаметър на АА но са малко по-дълги.

Нед Юли 13, 2014 3:51 pm
Профил

MYXATA написа:
Здравей,
тескасците имаха много хубав аппнот със рс232 чип - той ти прави +/-15В. и е достатъчно за пиезото

Някаква връзка? Кой чип? RS3232 знам, че е от 3V.

За мястото, мисля че идеята беше всичко да се смести на кръгла платчица, разположена зад капсулата. Не е казал категорично, но по някои общи признаци, така мисля. Предполагам, че мисли да постави елементите от страната на капсулата, а само батерията - най-отзад. Заданието направо се изроди...

Нед Юли 13, 2014 5:48 pm
Профил WWW

Хммм абе ако захранването е ОК може да стане, в смисъл упсее да си осигуриш мин. 5-6 В. Принципно, ако очакваш отражение от метал или друга добре отразяваща повърхност, и ако ситанцията не е много голяма, може да минеш само с компаратора на процесора, от там по малък и с по-малко консумация проц. То принципно за стандартното TOF дори и с ADC да го правиш не ти трябва буфер, можеш в реално време в сранвително малък буфер да работиш, буфер се иска ако отидеш на корелация, puls compression и др.подобни, но те са за по голяма точност и по-големи дистанции.
Та всичко зависи от заданието, но трябва да имаш ясно задание, като нищо може да минеш с някоя 12-ка или нещо от сорта, и един два външни ОУ в SOT корпус. Навремето правих интерефейс за пиезо кабел, ОУ-та на краварите, сега ми се губи какво беше, но цялото нещо което включваше усилвател, пик детектор, PGA ... и още нещо беше под 100 uA консумация, та е напъно възможно, на теб ти трябва едно такова усилвателче, можеш и без PGA да минеш, или да го направиш по просто .... варианти много.

Нед Юли 13, 2014 6:48 pm
Профил

Ако не ти е проблем, пусни една такава тествана схема. Ще я пробвам и ще видя. Аз си мислех да рискувам с един ОУ и да видя какво ще стане. Така, че ако имаш някаква работеща схема, ще опитам с нея. Максималното разстояние е 3 метра, но по заданието виждам, че реално ще работи в обсега на 1,50 м. Клиентът бързо и нелошо плаща, но е малко особен. Веднъж го питах за какво му е един генератор и взе, че се обиди. Усетих по тона. Така, че се задоволявам с казаното.

Нед Юли 13, 2014 6:52 pm
Профил WWW
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
E1 написа:
MYXATA написа:
Здравей,

Някаква връзка? Кой чип? RS3232 знам, че е от 3V.

За мястото, мисля че идеята беше всичко да се смести на кръгла платчица, разположена зад капсулата. Не е казал категорично, но по някои общи признаци, така мисля. Предполагам, че мисли да постави елементите от страната на капсулата, а само батерията - най-отзад. Заданието направо се изроди...

http://www.picaxe.com/docs/srf004.pdf

Нед Юли 13, 2014 7:30 pm
Профил

--- повторение

Последна промяна ToHu на Нед Юли 13, 2014 9:10 pm, променена общо 1 път

Нед Юли 13, 2014 9:08 pm
Профил

Това за пиезо кабела е доста по различно, но това което ти пуснах по горе е тествано, и е точно за еидн преубразовател, имам и друго което е за два, и двете са били в производство и работят доста добре. За твоя случай обаче ще трябва да се кустомизира, ти търсиш малка консумация, и двата далекомера които сме рпавили нямаха ограничение от към консумация, но може да се сменят само ОУ-та, това което позлвах за пиезо кабела е TLV2381, но имай в предвид че честотната му лента е ограничена, при 40 khz не ти препоръчвам усилване над 4-5 за стъпало, сега го гледам че е 160 khz лента, та х4 на стъпалао ще му е ОК, обаче за теб това може да ти е малко, с две стъпала х16 ..... и с ниско ниво на излъчване по-скоро не. Сега гледам схемата на този с двата елемента, само първото ми стъпало е с усилване х50, при условие че излъчвателя го клатя с +/- 10 В ... ммм това TLV по скоро не, осен ако наиситна не търсиш някави микроампери в налоговата част, но за малко повече приемрно по 15-20 на чип, можеш и по-високо честотен да намериш. Порови в сайата на краварите, сега летя и малко бавно ми върви нета да ровя.

Нед Юли 13, 2014 9:10 pm
Профил

Това което ти дава Мухата е ОК, макс-а може да свърши тая работа, проблема е ако си с един излъчвател, изходните стъпала на макса ще товарят, иначе е перфектен, ще ти даде нива +/- 7 В. Аз затова в това което ти го дадох изпозлвам тристейт чип, но пък на него му трбява захранване.

Нед Юли 13, 2014 9:16 pm
Профил

Утре тествам на Мухата и казвам какво се получава.
....
Нещо друго ми хрумна, само да питам: Дали няма да стане с 485 чип вместо 232? Най-вече заради размерите.
.....
Това пък е схемата на сензор за Ардуино. Дали с толкова опростен вариант може да се получи нещо?

Прикачени файлове:
090-ULTRASONIC-RANGER-schematic (1).png
090-ULTRASONIC-RANGER-schematic (1).png [ 9.47 KiB | Прегледано 2965 пъти ]

Последна промяна E1 на Нед Юли 13, 2014 9:59 pm, променена общо 1 път

Нед Юли 13, 2014 9:35 pm
Профил WWW

Не няма да стане, принципа им е съвсем различен :)

Нед Юли 13, 2014 9:53 pm
Профил

Това за 485 или за схемата е, че няма да стане?

Нед Юли 13, 2014 10:02 pm
Профил WWW

за 485 имам в предвид.
Иначе за схемата, бе може и така да стане, но пак опираме до това че е с два а ти искаш с един. Това да извадиш от него сигнал си иска усложнение.

Нед Юли 13, 2014 10:35 pm
Профил
Аватар

Идеята за 485 не е чак толкова лоша. Недостатък ще е, че няма да може да работи на повече от 5.5 волта. Има си два диференциални изходни драйвера и може да се тристейтва лесно. Евентуално може да се пробва с нещо от сорта на 7660 като удвоител и от 3 волта да се направят 6. Вероятно и 485-ца някоя ще устиска на 6 волта. Ако няма сериозен лимит в бюджета може и да се получи с не чак толкова много чипове.

Пон Юли 14, 2014 1:13 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща