|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:42 am
Програмиране на Atmega8l 8pu проблем
| Автор |
Съобщение |
|
michev
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Програмиране на Atmega8l 8pu проблем
Пак неясноти има - по каква схема е свръзан чипа (т.е как комуникира с компютъра) и как си качвал програма от ардуино средата, след като казваш в последния си пост, че стигаш само до наливането на буутлоудера?
|
| Вто Юли 15, 2014 12:49 am |
|
 |
|
importante
Ранг: Минаващ
|
На Atmega8l 8pu до там, смисъл качвам bootloader-a, комуникира си с Arduino средата, но като кача програма тя не тръгва, и за това купих 16pu, да е 16mhz и да тръгнат програмите когато ги качвам.Сега с Atmega8 16pu с програматора качвам bootloader-a, настроил съм фюзовете, след което прехвърлям чипа на arduino платката и започвам да качвам blink скеча.Качва се успешно, но след като се качи не се изпълнява, така стана и с чипа 8pu, мислех че сега като настроя правилно фюзовете и чипа е на 16mhz програмата ще заработи, но не!
|
| Вто Юли 15, 2014 12:59 am |
|
 |
|
michev
|
Коя точно от всички налични платки използваш? Пусни и скеча и тогава да погадаем от къде идва проблема.
|
| Вто Юли 15, 2014 1:04 am |
|
 |
|
importante
|
Ползвам Arduino Uno R3, купих го с Atmega328 боцната на него.Сега когато се опитвам да кача програмата в настройките давам Arduini NG or older w/ Atmega8.Избирам Examples-basics- blink. Ето го скеча: След като го качи ми изписва: Done uploading. Binary sketch size: 890 bytes (of a 7 168 byte maximum) Нещо в чипа е защото с неговото си (Atmega328) няма проблем, така поне мисля аз.. 16mhz e кварца на Arduino платката.
|
| Вто Юли 15, 2014 1:11 am |
|
 |
|
michev
|
Погледах му схемата и не видях да има свръзан светодиод към извод 13 както пише в скеча (пък знам ли.. вече ми се спи и може и да не съм го видял). Ако си сложил външен - провери да не си го обърнал на обратно и евентуално пробвай на друг извод. Всъщност ако си сложил външен такъв, кажи точно как си го свързал.
|
| Вто Юли 15, 2014 1:23 am |
|
 |
|
importante
|
Има свързан светодиод на пин 13, който всъщност е 19 пин на чипа.Когато сложа Atmega328 и кача точно този скеч, който дадох диода се размигва.После просто смъквам Atmega328-цата и слагам на нейно място Atmega8-цата.Зареждам скеча и повтарям същата процедура както с 328, дава ми че е успешно, обаче въпросният светодиод на пин13/19 не мига.След като ги разменям само няма какво да объркам.Bootloader-a е качен, фюзовете са настроени, чипа си е за 16mhz.
Когато качвах bootloader-a и настройвах фюзовете, към чипа бях свързал един светодиод на пин 19 (SCK) през резистор 330ohm. Също този пин отговаря и на пин 13 на Arduino-то, но няма значение де, защото аз само свалям единия и качвам другия чип, не мога да разменя светодиодите. На Atmega328, както и на Atmega8, изводите са 1 към 1.Смисъл това го гледах още преди да започна, защото елиминирам възможността пин 13 според Arduino да е всъщност друг пин на Atmega8, както и останалите.
|
| Вто Юли 15, 2014 1:35 am |
|
 |
|
michev
|
Значи остава мистерия  . Днес или утре ще взема от колега една ардуинска платка и ще повторя постановката. До тогава нищо не мога да предложа като решение.
|
| Вто Юли 15, 2014 9:50 am |
|
 |
|
radolin
|
А след като смениш атмега328 с атмега8 избираш ли от Ардуино средата и съответната друга подходяща платка?
|
| Вто Юли 15, 2014 9:54 am |
|
 |
|
importante
|
Да, избирам Arduinо NG or older w/ Atmega8.Ако не го избера ми изписва това: Ето стъпка по съпка какво правя: Първо изтривам :  После ето ги и фюзовете:  Избирам файла с bootloader-a:  И го качвам:  После когато поставя чипа в ардуино платката и му задам че работи с Atmega8, качва скеча, но след това не го изпълнява за разлика от Atmega328, с която нямам проблеми, но тя си и дойде с качен bootloader и настроена направо за работа с Arduino.328-цата я използвам за тестер да сравнявам.
|
| Вто Юли 15, 2014 10:15 am |
|
 |
|
michev
|
Наливай и си готов  С другия и при мен не сработи.
|
| Сря Юли 16, 2014 11:22 pm |
|
 |
|
importante
|
С този файл на ардуинската платка тръгва, но с малко закъснение спрямо 328-цата.Изчаквам 2-3 секунди и тогава започва да се изпълнява.Обаче като го прехвърля чипа на бредборда да е самостоятелен, само с кварц и кондензаторите към кварца + захранване, тогава не работи въобще.. Така се получи и със Atmega8l 8pu, с която започнах.С нея стана по абсолютно същият начин.На ардуинската платка работи, пък иначе не.Но тя е за 8мхз, за това си мисля че нещо честотата не съм настроил както трябва.
|
| Сря Юли 16, 2014 11:52 pm |
|
 |
|
michev
|
Е добре де, що не каза че на ардуинската платка работи?! Толкоз време отделено на вятъра, щото не си си вързал правилно контролера  . Е чети си пдф-а на контролера, там добре пише как да се подвърже че да сработи.
|
| Сря Юли 16, 2014 11:58 pm |
|
 |
|
importante
|
Е това туко що го направих, с другият bootloader не работеше.Зареждах и на двата контролера един и същи bootloader понеже вече нямам идеи какво да правя.И веднага споделям какво се получава.Извинявам се ако съм ти загубил времето.  Аз разглеждах pdf-а на контролера и ми се видя свързването като на 328-цата, без разлики.За това преди 2 минути сложих и 328-цата на бредборда свързана по един и същ начин и си тръгна без грешка.Ама пак казвам, нейният bootloader си дойде налят, ползвам я само за сравнения..
|
| Чет Юли 17, 2014 12:02 am |
|
 |
|
importante
|
Ето pin-out за Atmega8  Ето pin-out за Atmega328  Еднакви са! Със вторият файл ATmegaBOOT-prod-firmware-2009-11-07.hex тръгва на ардуинската платка, но на бредборда не тръгва? Не мисля че е свързан неправилно понеже pin-out и на двата контролера е един и същ, пък на бредборда 328-цата работи.. Слагах 100n между + и -, резистор на ресета съм +,подавам на 22 и 20 пин + и -, въпреки че в чипа били свързани, изкопирах почти цялата ардуинска платка покрай чипа и не тръгва!С 328 обаче и с най-семпло свързване си работи.Не знам каква е логиката със Atmega8 да работи на ардуино-то, пък иначе да не тръгва.Обясних как съм го свързал, единствената разлика е че когато качвам скеча на 328-цата той се изпълнява веднага след подаване на захранване и на ардуиното и на бредборда, а на 8-цата когато заредя скеча минава малко време и тогава се изпълнява на ардуиното, пък на бредборда не тръгва въобще.Направих си експеримент и с Atmega8 8pu, (с каквато започнах темата в самото начало, сега съм с 16pu) нещата са идентични с другата Atmega8 16pu. Много се обърках, да не би фюзовете да не са правилни, или не знам.. някой ако има идея да каже
|
| Пет Юли 18, 2014 3:20 am |
|
 |
|
importante
|
Никой ли не може да ми помогне 
|
| Вто Юли 29, 2014 6:50 pm |