Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Micronas ARM7-базирани контролери за автомобилни приложения 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен

Мнение Micronas ARM7-базирани контролери за автомобилни приложения
Петрекс (http://www.petrex-bg.com) има има възможност да внася ARM-овете на Micronas.

http://www.micronas.com/products/by_fun ... ml&l=71987

32-битовите.

От повече от година и половина работя с такова чудо и мога да кажа че е сбор от сравнително уникални за приложението си решения

Споделям впечатления за серията CDC32xx - Automotive dashboard controller.

Какво е уникалното, което не се среща в ARM7 които ги има в момента на пазара:
1. Захранването е 5 волта.
2. Има LCD контролер - отвън се връзва само пасивна стъклария
3. Има т.нар. ERM - EMI reduction module - система която контролирано вкарва джитер в тактовете на целия контролер и по този начин разпределя по-равномерно по целия спектър излъчваните смущения.
4. Не знам дали ще ви се стори полезно - на мен се оказа :) - при излизане от нискоконсумиращите режими (SLEEP) ARM ядрото минава през reset;
5. Watchdog-a няма софтуерно разрешаване и забраняване; винаги е включен и не може да се работи без да се опреснява.
6. Странност: сигналите Prefetch abort и Data Abort на ARM ядрото не са свързани, т.е. не генерират exception при споменатите условия.
7. Вграденият вътре FLASH е 16-битов - работи по-оптимално в thumb, отколкото в arm режим.

Предимства:
1. Ниска консумация в SLEEP (под милиампер със запазване на съдържанието на целия РАМ)
2. Богат набор от вградени периферии - I2C, SPI, CAN, LCD, UART, Stepper Motors, 2 компаратора, 10-битово ADC със 16->1 мултиплексор, корпус PQFP128, на който над 100 пина могат могат да се конфигуритат като PIO (освен специалната функция)
3. Не изисква външни стабилизатори за 3.3 и 1.8 волта за ядрото
4. Вграденият вътре FLASH е стандартен FLASH чип на AMD - лесно се програмира.
5. Температурен диапазон: -45 - 108 градуса.

Недостатъци:
1. Поради това че е 5 волтов, са необходими level-shifter-и за сигналите на JTAG-a, тъй като повечето JTAG сонди са с 3.3 волтови сигнали;
2. Сравнително висока цена (в Германия е на около $20, тук не знам на колко ще го докарат).

Пет Яну 13, 2006 11:48 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Това че ядрото не влиза в exeption при Prefetch и Data Abort не затруднява ли дебъгването. Иначе явно от Микронас са преценили че ако нещо се сгафи Watchdog-а неминуемо ще рестартира.

Чет Яну 19, 2006 1:55 am
Профил

Мнение 
Досега не ми е причинило грижа, но не се разбира лесно когато стане някакъв проблем - например: използване на неинициализиран указател към функция не гръмва с exception, вместо това процесора отплава в празното пространство :) от Микронас обясниха, че процесора просто не прави нищо, а линейно ходи по адресите, ако не може да декодира валидна инструкция (това не ми харесва, защото в Thumb са твърде малко недефинираните опкодове) и след определеното време watchdog-a ще те ресетне. Иначе за дебъгването - всичко си е нормално - дебъгва се през JTAG сонда и специален емулационен хардуер. На несвързаните exception сигнали може да се гледа като на предимство или недостатък - според зависи от собствените предпочитания на този който го ползва :)

Чет Яну 19, 2006 10:18 am
Профил
Аватар

Мнение 
Има интересни неща в тези от Микронас като например железния Watchdog. Забелязах че ядрото им е без S накрая. Смътно разбирам какво означава това. Но въпросът ми е от опита ти с тях за нас user-ите има ли някакво значение.

Чет Яну 19, 2006 12:58 pm
Профил

Мнение 
Споделям мнение просто;
Мисля че отлично направен за приложението си, досега не съм имал борба с нещо което не работи както е описано в него.
Ползата: Ако някой реши да го използва - мога да помогна (споделя опит).
Аз не бих се замислил да го влагам, щом се е появил в нашенско, въпреки по-високата му цена, най-вече поради хубавия набор от функции и безпроблемната работа с него.

Буквата -S на АРМ ядрата означава следното:

Ядрата без буквата са закупени като затворена черна кутия - дизайна върху силициевата подложка е купен във вид на шаблони, и не може да се бърника в него. Ядрата с буквата са синтезируеми - т.е. закупени са от ARM във вид на HDL код; Производителя си прави чип дизайна с тях.

От гледна точка на потребителя: Разлика от програмна гледна точка няма. Апаратна разлика има в реализацията на JTAG-а - тези дето са с буквата, имат допълнителен сигнал RTCK - върнат от ядрото такт по който JTAG сондата може да се синхронизира. Не е задължително да се употребява. Например, с обикновения Wiggler, и двете ядра работят еднакво.

Инфото което изнесох тук е с цел да посочи главните и съществени разлики с останалите неща на пазара.

Чет Яну 19, 2006 4:04 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
@Balkana: имаш РМ

Чет Яну 19, 2006 4:14 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6 мнения ]