|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:48 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|
Дискретен етернет "контролер"
| Автор |
Съобщение |
|
darkyp
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пон Дек 12, 2005 6:03 pm Мнения: 263 Местоположение: София
|
 Дискретен етернет "контролер"
Искам да попитам какво мислите за следните ми мисли...
Разгледах на www.cesko.host.sk как avr праща udp пакети. Разгледах му сорс-а и общо взето го разбрах. Аз съм фен на PIC16 (не искам да споря дали е добре или лошо, но за моите си цели ми върши работа). Знам, че software етернет така както е при AVR не може да стане при PIC16 защото е бавен. За самата цел, която е изпращане на UDP пакет не смятам, че си струва да се слага контролер (камо ли да се търси в BG). Освен това софтуерното решение на пращане по етернет на AVR е доста ограничено - като почнем от около 50 байта пейлоуд за пращането на 1 бит информация и в крайна сметка получаване на около 19200 bps скорост на изпращане.
Та идеята ми е пълнене на малка памет (2kx8) от avr/pic или квото там. После стартиране на процедура (на 20MHz) която изчита в par.in / ser. out регистер паметта и през инвертори и друга логика праща байтовете манчестер кодирани по етернет. Така "квото там" няма да се занимава с особеностите на етернета и със сетването на отделните битове, а с това да пълни паметта, да стартира процедурата по пращане и евентуално да разбира кога е приключила. Последното не е задължително при точен тайминг на програмата.
Та, мислите ли, че горното нещо е реализируемо? За сега предлагам да се абстрахираме от ценовите аспекти, или от наличието на други почти готови хардуерни решения, които както казах смятам за неуместни когато не говорим за TCP/IP стек, протоколи и т.н., които дадения дивайс няма да използва а иска само да праща.
Поздрави!
|
| Пет Яну 13, 2006 7:53 pm |
|
 |
|
3aek
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Дискретен етернет "контролер"
добре че пишеш за PIC че като прочетох "дискретен" си помислих да не си решил да го правиш с транзистори
по принцип може да направиш един такъв UDP messanger но приложението ще е доста ограничено (освен да впечатлиш гаджето че може да си включиш лампата в къщи по интернет) защото UDP е загубена работа (когато пакета ти се загуби  и ако ще правиш remote-control трябва да е TCP-IP за да си сигурен че каквото пращаш отива там където го пращаш
|
| Пет Яну 13, 2006 8:23 pm |
|
 |
|
darkyp
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пон Дек 12, 2005 6:03 pm Мнения: 263 Местоположение: София
|
Да, затова дискретен го сложих в кавички  Иначе няма да става за включване на нещо по нета, защото си поставям за сега лимит само до изпращане. А и няма да се връзва в интернет където UDP със сигурност не е надежден протокол. Ще е в локална мрежа където UDP-то ще върви добре (като се прати от mcu-то, PC ще го хваща и ще се заиграва натам с данните).
|
| Пет Яну 13, 2006 8:36 pm |
|
 |
|
danail
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Дек 22, 2005 1:59 pm Мнения: 38 Местоположение: Балчик
|
 ми продават се
Ами ако става въпрос за управление по нет-а продават се такива чудесии мисля че се влиза през WEB. Един приятел поддържа интернет-мрежа и имат такива 4-портови чудесии- платка закрепена върху разклонител 4-ка и вече могат да се управляват отделните гнезда. Със сигурност се управляват от локалната мрежа но не знам на какъв протокол са.
Ето това съм го мяркал по нета например:
http://www.neomontana.dir.bg/tinyip/index.html
|
| Съб Яну 14, 2006 8:49 am |
|
 |
|
HCL
|
Чак пьк чудесии. Цената найстина е добра, но като чета списька на примерните приложения, точка 2 ми звучи нещо а ла sience fiction с по-малко sience вьтре.
|
| Съб Яну 14, 2006 12:10 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Нищо фантАстично няма. Слага се едно такова в сегмента да ти отговаря на пинговете. Не отговаря - няма го сегмента.
|
| Съб Яну 14, 2006 12:19 pm |
|
 |
|
TheHungry
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 03, 2005 11:31 am Мнения: 766 Местоположение: Пловдив
|
Май е това
http://www.cesko.host.sk/IgorPlugUDP/Ig ... UDP%20(AVR)_eng.htm?PHPSESSID=68a75191107e31abeb0e26306e052282
|
| Съб Яну 14, 2006 1:13 pm |
|
 |
|
bateAz
|
Що ми дава FORBIDDEN този линк? Не съм от "посветените", що ли?
|
| Съб Яну 14, 2006 1:16 pm |
|
 |
|
TheHungry
Регистриран на: Съб Сеп 03, 2005 11:31 am Мнения: 766 Местоположение: Пловдив
|
|
| Съб Яну 14, 2006 1:25 pm |
|
 |
|
HCL
|
bateAz ако под мрежова диагностика се подразбираше това дали се шматкат ICMP пакети из мрежата спокойно може да освободим 70% от екипа отговарящ по пoддрьжката.
Когато става вьпроc за големи мрежи от по над 1000 хоста има сьвсем различни неща за диагностициране и следене. С ping си проверяват мрежата кварталната дечурлига.
A какво става ако TCP/IP стека ти е нещо повреден и не отчита ICMP-то, защото и този момент го има, няма да вдигна на крак цялата администрация  .
А L2 сегментите на мрежата как се диагностицират като нямаме IP адреси там. Вярно има си сьответната администраторска VLAN ама и там не стоят точно така нещата.
И в крайна сметка това дали едно у-во е включено или не, не може да се нарече мрежова диагностика, камо ли за "големи мрежи" звучи не като science fiction ами като некомпетентност. За около една година само ведньж е падало у-во а проблемите за диагностициране не спират и са от далеч по-различно естество.
Ясно е, че модульт е направен да допьлва switch-a им, но този switch да го видя в "голяма мрежа" 
|
| Съб Яну 14, 2006 1:25 pm |
|
 |
|
bateAz
|
@HCL, точноп за кварталните дечурлига си мислех и аз. Сериозна фирма едва ли би ползвала тези устройства. Всъщност, никъде не видяш устройство - само платки.
|
| Съб Яну 14, 2006 1:35 pm |
|
 |
|
HCL
|
И на мен ми направи впечатление. Може би (забравих как се казваше в този случай) правят експорт за други фирми, които само добавят кутията с фирменото си лого и пускат на пазара на ниски цени. Scott мисля, че им е такава практиката.
Иначе да не излезе че само критикувам, наистина прави впечатление ниската цена, ако и у-вото се дьржи прилично бравос, просто е за друг клас мрежи.
|
| Съб Яну 14, 2006 1:47 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
|
Пичове, Неомонтана на първо място прави и продава хоби китове, така че не се впрягайте толкова че няма кутия, според мен те го предлагат за хора които искат да си направят нещо... т.е. пак като хоби кит.
|
| Съб Яну 14, 2006 9:20 pm |
|
 |
|
danail
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Дек 22, 2005 1:59 pm Мнения: 38 Местоположение: Балчик
|
 относно липсата на кутии
Бате Аз
Ще се наложи да те разочаровам ама в последно време хъбове, суичове и радиота се носят масово само на платка (разлика в цената между платката и в кутия и книжка около 2-3 пъти). Поне от около 1 година все на платки слага приятелчето в нета - такива купува шефа му. Работят си само дето се налага да се увият с малко найлон да не дадът някъде на късо по корпусите.
Играе се с митата води се че се внасят компоненти а не изделия или нещо от сорта. А в случая е по-добре да има нещо такова на някоя релейка (Vlan) дето се намира "на майната си" и да можеш да командваш от офиса че иначе са 8 километра пеша в едната посока (до там кола не стига ако е валяло) и ако ти се наложи да рестартираш някой суич или радио ти се е... майката а докато стигнеш клиентите подивяват. Виждал съм подобни чудесии в действие не не съм сигурен дали се ползват точно тези - просто имах описанието на това чудо за това го пуснах да не се окаже че се говорят само празни приказки.
|
| Нед Яну 15, 2006 12:51 am |
|
 |
|
HCL
|
Толкова ли скьпи тея кутийки, чак в найлони да се увива техниката, уникално.
Какво става ако пламне нещо? Отива целия рак барабар с техниката. Спомням си ведньж насметоха много здраво пред очите ми един админ затова, че за маитап беше хакнал кутия от пица в рака, вместо кутия на един от сьрвьрите, който се казваше Пиззаман  Само дето не го линчува шефа му, бил нарушил незнам си колко хиляди противопожарни правила, ревеше нещо за застрахователи, глоби, абе луда работа. Сигурно е бил прав, чудя се как не му хрумна да накара админа да излапа кутията, в рака имаше и една 12 портова гигабитова стьклария на цисцо дето сигурно има 10-15к$
|
| Нед Яну 15, 2006 1:32 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|