Отговори на тема  [ 86 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
"Удароустойчива лампа със специално предназначение" 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение "Удароустойчива лампа със специално предназначение"
Ето какво си купих днес от супера. :roll: Добре че беше една бабка, дето се ровеше в края на рафта, иначе нямаше да ги забележа. Бяха останали само 2, прибрах ги и двете.

Прикачени файлове:
IMG_0952.JPG
IMG_0952.JPG [ 2.22 MiB | Прегледано 3924 пъти ]
IMG_0950.JPG
IMG_0950.JPG [ 2.03 MiB | Прегледано 3924 пъти ]
IMG_0948.JPG
IMG_0948.JPG [ 2.15 MiB | Прегледано 3924 пъти ]
Съб Юли 26, 2014 8:05 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: "Удароустойчива лампа със специално предназначение"
Издържа ли теста на "hammer-росване"? :wink:

Съб Юли 26, 2014 8:29 pm
Профил
Аватар

;) Издържа, издържа, искам да уверя всички чиновници, че лампата е наистина удароустойчива и изобщо не съм си я сложил в къщи да свети. ;)

Съб Юли 26, 2014 10:34 pm
Профил
Аватар

Я си карайте на на модерните луминисцентки или поне на халогенки! Аз съм зле с очите, но въобще не плача за тези нагреватели.

Нед Юли 27, 2014 1:11 am
Профил

Преди месеци ги продаваха и като отоплители. :)

Какво впрочем и е толкова ценното?

bongo_x2 написа:
...модерните луминисцентки...

Бяха. Сега са модерни диодите, и точно като луминесцентните масово се продават боклуци, ама това е друг въпрос.

Вкъщи в дневната съм с 2700К, CRI 90 и кусур - ще познаеш че са диоди, ама друг път. :)

Нед Юли 27, 2014 2:33 am
Профил ICQ
Аватар

sparkybg написа:
... Вкъщи в дневната съм с 2700К, CRI 90 и кусур - ще познаеш че са диоди, ама друг път. :)

Дава ли стробоскопичен ефект ?

Нед Юли 27, 2014 9:05 am
Профил ICQ

Като си мразите очите ползвайте модерни ламби. Заради финансовите интереси на група кретени да си скапвате очите си е малоумно.
2-3 киловата за котлон или фурна - може, още толкова за бойлер - може ама 100 вата за осветление - не може. Трябвало 20 вата.
Отвратителния спектър на диодите и луминисцентните скапват очите много яко. Първо имат ултравиолет който убива клетките. Второ червеното им стига едвам едвам до 650 като максимума е 625 - където е оранжевото. С тея лампи червеното не се вижда. На очите зелената и червената крива са доста близко и тая липса на 650-700 нанометра натоварва страшно много очите. Ама нали да сме модерни ...

Нед Юли 27, 2014 9:47 am
Профил
Аватар

Pif написа:
Първо имат ултравиолет който убива клетките.

Всъщност те го правят със санитарна цел, хабенето на енергия е само за оправдание.

Нед Юли 27, 2014 11:56 am
Профил
Аватар

Аз пък ги ползвам точно за нагреватели. Няма по неинертен 100 вата нагревател нагревател от 100 ватовата лампа. Освен това са с по-дебела жичка и в кофти условя изгарят по-трудно. Примерно една 100 вата лампа изкарва 3-4 седмици на място дето температурата е около 230-250 градуса. 60 ватовата отнася два три дена и се скапва.

Нед Юли 27, 2014 12:05 pm
Профил ICQ

bateAz написа:
sparkybg написа:
... Вкъщи в дневната съм с 2700К, CRI 90 и кусур - ще познаеш че са диоди, ама друг път. :)

Дава ли стробоскопичен ефект ?

Не. Като вземеш читави драйвери (моите в случая - от Комет), стробоскопичен ефект няма. Има при китайските ефтинджоси, с кондензаторно захранване.

Нед Юли 27, 2014 5:11 pm
Профил ICQ

Pif написа:
Като си мразите очите ползвайте модерни ламби. Заради финансовите интереси на група кретени да си скапвате очите си е малоумно.
2-3 киловата за котлон или фурна - може, още толкова за бойлер - може ама 100 вата за осветление - не може. Трябвало 20 вата.
Отвратителния спектър на диодите и луминисцентните скапват очите много яко. Първо имат ултравиолет който убива клетките. Второ червеното им стига едвам едвам до 650 като максимума е 625 - където е оранжевото. С тея лампи червеното не се вижда. На очите зелената и червената крива са доста близко и тая липса на 650-700 нанометра натоварва страшно много очите. Ама нали да сме модерни ...

Бляяя, бля-бля, както се казваше в едно анимационно филмче. :)

Абсолютно нищо му няма на червеното, сравнено с халогенките, които смених по-късно. Не знам кога за последно си пробвал диодно осветление и с какви диоди е било, и с какво CRI, но определено си далеч от истината. Има COB-ове включително с отделни червени диоди измежду белите. Има и с CRI 98 - за галерии, фотографски цели и т.н. Както ти казах - ще ги различиш, ама друг път.

ПП: И филма с UV лъчите на луминесцентните ламБи - айде не на мен. Половин час навън, и си поел в пъти по-голяма доза през очите, отколкото цяла вечер вкъщи. Или и навън да не излизаме? Ама, и без това вече са в историята, та е без значение. Диодите пък си нямахт хич UV.

Нед Юли 27, 2014 5:15 pm
Профил ICQ

Спарки,
много си в грешка. Провери каква е спектралната чувствителност на очите, какъв е спектъра на светодиодите и какъв е на луминисцентните лампи. Знам, че си много убеден в познанията си но се поинтересувай малко. Прочети. Белите светодиоди биват 2 вида: син с оранжев луминофор и ултравиолетов с "бял" луминуфор. Втория тип са много по-ярки и се ползват масово напоследък точно заради по-лесния контрол на спектъра. Както и да е направата на светодиод с дължина на вълната между 650 и 700 нанометра е изключително трудно и неефективно. Има светодиодни сборки 1-3 вата на 680 нанометра в корпус ТО3 но цената изобщо не им е поносима. В цифровата фотография червеното е изместено на 625 нанометра заради инфрачервения филтър. При професионалните видеокамери които ползват 3 ЦЦД-та си трябва истинско осветление и там номера с оранжевите диоди не минава.
Света е голям и хората имат различни вкусове но ако ще намесваме науката е хубаво да работим с цифри и доказателства а не с "една циганка чула от друга, че.. "

Нед Юли 27, 2014 8:07 pm
Профил

абе не знам какви данни и какви характеристики, обаче преди време бях сложил енерго спестяваща за настолна лампа, марка филипс, меко бяло, светлината по нищо не се различава от нажежаема жичка, осветява съвсем нормално и дори цветовете се виждат реални, за стая е повече от перфектна
за настолна обаче.... след 3 дена ползване започва странно главоболие.... сменям я - оправям се, пак я слагам след 3 дена пак боли глава... и така няколко пъти пробвах, главоболието е едно характерно такова... в предната част и силно напрежение в очите

а тази ударо устойчивата, не съм виждал такова чудо, какво е? дебело стъкло ли какво?

Нед Юли 27, 2014 8:26 pm
Профил
Аватар

Ама верно има хора дето пишат по бързо отколкото мислят. И в същото време имат познания отпреди 10 години

На пазара от няколко години има осветителни модули с CRI над 90 - пример Cree LMR4

Изображение

Ето спектъра на подобен модул:

Изображение

И за сравнение спектъра на лампа с нажежаема жичка:
Изображение

Да, има светодиоди които излъчват силно в синия спектър, но те се използват главно за улично осветление. За постигане на светлинен комфорт вече има светодиодни осветители на които можеш да си настроиш координатите на цветната температура в зависимост от индивидуалните ти предпочитания.

Ето нещо и по повод на професионалното осветление в ТВ студията:

http://vimeo.com/23054618

Тия от CBS явно са леваци че да си инсталират подобна глупост :)

Нед Юли 27, 2014 9:27 pm
Профил

Pif написа:
Спарки,
много си в грешка. Провери каква е спектралната чувствителност на очите, какъв е спектъра на светодиодите и какъв е на луминисцентните лампи. Знам, че си много убеден в познанията си но се поинтересувай малко. Прочети. Белите светодиоди биват 2 вида: син с оранжев луминофор и ултравиолетов с "бял" луминуфор. Втория тип са много по-ярки и се ползват масово напоследък точно заради по-лесния контрол на спектъра. Както и да е направата на светодиод с дължина на вълната между 650 и 700 нанометра е изключително трудно и неефективно. Има светодиодни сборки 1-3 вата на 680 нанометра в корпус ТО3 но цената изобщо не им е поносима. В цифровата фотография червеното е изместено на 625 нанометра заради инфрачервения филтър. При професионалните видеокамери които ползват 3 ЦЦД-та си трябва истинско осветление и там номера с оранжевите диоди не минава.
Света е голям и хората имат различни вкусове но ако ще намесваме науката е хубаво да работим с цифри и доказателства а не с "една циганка чула от друга, че.. "

Не знам кога за последно си гледал спектри на светодиоди за осветление с висок CRI, ама ето ти типични:

Bridgelux VERO10, които ползвам аз (ползвам 2700К, но то се вижда как би изглаждал 2700к и без да има неговата графика):
Прикачени файлове:
VERO10.png
VERO10.png [ 36.14 KiB | Прегледано 3719 пъти ]

Много са зле. Ама много. Никой да не си купува - ще се изкьорави.

Ето и други, с допълнителни червени диоди:
Прикачени файлове:
LUSTRONDX4.png
LUSTRONDX4.png [ 24.1 KiB | Прегледано 3719 пъти ]

Гледам - яко UV и надупчен спектър отвсякъде. :)

Има и още - на CREE и на кой ли не още. Има и специално разработени да наподобяват въпросната крушка от началото на темата. И масово са син диод с луминофор. На UV с прилична ефективност дори не съм попадал, търсейки такива с над 100 лумена на ват. По галерии позват с минимално CRI 95, има налични и с минимално CRI 98. Вярно, от 90 нагоре ефективността пада, цената се качва, но за нормално всекидневно ползване няма сми. в последноте 5-6 години вкъщи бях изцяло на луминесцентно, сега съм изцяло на диоди - светят в пъти по-добре.

И на луминесцентни съм гледал спектри предостатъчно - ползвах трифосфорни още когато трябваше да си ги внесеш с поръчка, защото в 99% от магазините ме гледаха като индианец, а в останалия 1 процент бяха на поръчка, с клизма, щото малко бройки.

Само за сведение - това, което беше на вменяема цена преди 2 години например, няма нищо общо с днешното като качества и ефективност.

Нед Юли 27, 2014 10:47 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 86 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща