|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:16 am
"Удароустойчива лампа със специално предназначение"
| Автор |
Съобщение |
|
velio
Ранг: Форумен бог
|
 Re: "Удароустойчива лампа със специално предназначение"
|
| Пет Авг 01, 2014 6:19 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Че и над 100 лумена на ват... да не са нанизали диодчета вътре...
...ама как ще ги охлаждат.
Във всеки случай оранчевото си мяза на луминофор.
|
| Пет Авг 01, 2014 8:44 pm |
|
 |
|
velio
|
|
| Пет Авг 01, 2014 9:05 pm |
|
 |
|
ilkor
|
Китайците вече масово ги продават - името им е led filament. Иначе е прост разлят светодиод и поради по-големите си размери, естествено има по голяма повърхност и се охлажда без проблем в тази конструкция. Отговори на повечето въпроси за тази конструкция има тук: http://www.tevaja.com/?page_id=11
|
| Съб Авг 02, 2014 7:09 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Абе я кажете сега коя лампа е хубава. Марка, модел, откъде да я купя.
Онзи ден купих някаква ок. 650 лумена от Кауфланд, много приятна светлина вадеше, но вчера вече не работеше (изобщо). Стуваше някъде 6-7 лв.(което по моите разбирания си е много за крушка)
_________________ Хайде де!
|
| Вто Дек 23, 2014 11:47 am |
|
 |
|
sparkybg
|
V-TAC имам от година и нещо. Ако помня добре - 12 вата. Никакви грижи и с двата броя. Хем едната работи по 6-7 часа на денонощие.
|
| Вто Дек 23, 2014 12:02 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Явно и ти като мен си разбрал, че съвременните лампи може и да са енергоспестяващи, но не са икономични 
|
| Вто Дек 23, 2014 3:03 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
dan, по мои наблюдения евтините китайчета (3лв) са по-добри от марковите като издръжливост и скорост на загряване. Луминесцентките обаче не държат на цъкане, затова там слагам пури с електронен баласт. Светодиодните са друга бира: отскоро поевтиняха и не съм сигурен във спектъра им. А по принцип от кауфланда не се купува техника, не че няма изключения.
П.С.: пурата в тоалетната я сменям на 3-4 месеца, струва лев и малко. Не си избива икономията де, просто отговаря на спектъра. Все се каня да опъна светодиодна лента към вентилатора...
Последна промяна bongo_x2 на Вто Дек 23, 2014 3:53 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Дек 23, 2014 3:41 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Беше, преди няколко години. Нямам нищо изгоряло в нас от повече от година (когато ги сложих). Те "крушките" са само посочените 2. Останалото са COB-ове и твърди ленти. Като едниния преработен с ленти плафон в коридора не се изключва. Вече трябва да е навъртял над 8000 часа. Харчи 9 вата вместо 23W CFL, свети пак толкова и не по-зле като цветопредаване. Сметката е проста: - енергоспестяващата е 24*365*0.023=200 киловата, или (при 15ст киловата, щото не знам колко е) - 30лв годишно. - диодите - 12лв годишно. Цена на диодното (драйвър + лента) - около 15 кинта. Вече съм с 3 кинта напред, и това ако CFL-а е безплатен, а той не е. Ако тръгнем да смятаме с 60 ватова крушка сметката съвсем отива някъде си, а със 100 ватова (колкото реално свети) - хептем. А че на пазара има доста боклуци - няма 2 мнения по въпроса.
|
| Вто Дек 23, 2014 3:46 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Не знам каква е , ама тия от лев и малко едно че светят по-малко, и второ че спектъра им е по-гаден. Читава пура (трифосфорна, с CRI80+) за под 2 кинта поне до преди година нямаше по нормалните магазини. ...ама, свърши тя. И в кенефа и в банята съм с диоди. Няма изгледи скоро да сменям нещо. ПП: И не знам за кои евтини китайчета за по 3лв говориш (вероятно CFL), ама аз вкъщи бях изцяло на луминиесцентно осветление (пури и CFL) през последните 10-ина години. Китайчета съм пробвал нееднократно, но за сметка на това винаги с еднакъв резултат в 2 варианта - или светят отвратително (айде, това напоследък вече го няма), или си тръгват бързо, или комбинация от двете. Без изключения. От "марковите" имах в дневната една английска Sylvania, дето изкара 5 години. Останалите - средно между 3 и 4. Ма не китайчета, ами правени в UK. И не за по 3лв. Другото, което по-масово ползвах е OSRAM, ама не от най-евтините, ами от най-скъпите. (реално - 8 срешу 12лв). През тия 10 години инцидентно свършилите по-рано крушки от марковите са 2-3 броя, при общ брой експлоатирани сигурно около 25-30. (крушките вкъщи бяха общо 12). От пурите с бавен електронен баласт нямах изгорели за последните 4 години, откак сложих въпросните баласти с подгряване.
|
| Вто Дек 23, 2014 3:50 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
Аз от Икеа съм купувал блозо 10 крушки, харесват ми като цена и субективно възприятие за спектър. След няколкото месеца работа все още всички работят, като тази в кухнята съм я оставял по няколко дена нон стоп да свети докъто ни е нямало.
|
| Вто Дек 23, 2014 4:06 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе аз тук по нашите ширини /Инди/ не видях никъде от тия лампи с разлетия луминофор, или аз гледам криво или ги няма още.
|
| Вто Дек 23, 2014 4:18 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
и кой е "магазинът" за крушки?
|
| Вто Дек 23, 2014 4:20 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
http://euro-led.net/led-%D0%BE%D1%81%D0 ... %B8?page=1Ето ви и тая с "разлетия" луминофор: http://euro-led.net/LED-%D0%9A%D1%80%D1 ... 0%BD%D0%B0Ей ви и лентата, дето ползвам: http://euro-led.net/led-%D0%BB%D0%B5%D0 ... 1%8A%D1%80На фона на това, другите ленти практически не светят.  Истински 19 вата на метър. И лумените са истински, или поне близо до истината. 2 такива заменят 2x36W луминесцентни пури от най-наточените. CRI80+. Но иска или да е залепена към нещо за радиатор, или в такава лайсна: http://euro-led.net/%D0%B0%D0%BB%D1%83% ... 0%B0%D1%82А ако много искате наистина хубава светлина, това са COB-овете (с такива съм в дневната): http://www.digikey.com/product-detail/e ... ND/3913149Пържените ми картофки изглеждат по коренно различен начин в дневната от в мойта стая (осветена с въпросните ленти).
|
| Вто Дек 23, 2014 5:00 pm |
|
 |
|
dan
|
абе направо ми се вижда кощунствено да ги наричат "енергоспестяващи" и да им слагат резистори за "баласт".
|
| Вто Дек 23, 2014 5:14 pm |
|
|