Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
SD_vs_SDIO 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение SD_vs_SDIO
Поводът по който ви пиша е във връзка с два съвременни интерфейса - SD и SDIO.Четейки информацията за тях, това са интерфейсите които са свързани с т.нар SD карти, като вторият такъв е доъпгрейд на SD,най-грубо казано. Той дава възможност освен с SD карти да се изгради комуникационна връзка с други устройства като GPRS,WiFI,Bluetooth модули и др.
Конкретният ми въпрос е: първо занимавал ли се е някой с някой от двата интерфейса (SD или SDIO); и второ понеже както споменах, че SDIO е ъпгрейд на SD,възможно ли е SD-то да се използва вместо SDIO, като за обратният вариант съм прочел че може? Понеже се занимавам с един Wifi модул, който изисква SDIO, а контролерът който използвам е LPC178x/7x и има SD. Идеята ми е като използвам SD-то на контролерът, да мога са комуникирам с WiFi модулът. Благодаря ви предварително за съветите!!! :)

Сря Авг 06, 2014 10:26 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: SD_vs_SDIO
Като цяло e горе долу така - SD си е стандарт за карти, докато идеята на SDIO е да може да се конектва и към други устройства. Реално обаче, аз поне на съм виждал смислена имплементация на второто. Много хора са се борили с картите, ама аз поне не познавам човек, който да е подкарал нещо друго на този интерфейс. Не разчитай да намериш нещо готово и смляно, ще се копае от нулата.

Сря Авг 06, 2014 10:46 am
Профил ICQ

Здравей, аз за писането имам идея от къде да тръгна, но на етапът в моментът проучвам да видя дали SD мога да го ползвам и като SDIO.Понеже в интернет казват че двата стандарта се електрически и механически съвместими, разликите които до момента откривам са свързани с някой команди (изпращащи се по cmd шината между Master и Slave), имплементирани за SDIO и разбира се неподдържащи се от SD. Затова и именно се консултирам и питам за мнения от хората тук, за да знам дали LPC-то (с SD-то) може да ми свърши работа и да SDIO.За да непочна да се ровя по-надълбоко и в един момент да се окаже че работите няма да станат :). Благодаря за бързият отговор Цецо :).....

Сря Авг 06, 2014 11:14 am
Профил

Ами аз нямам представа на това LPC какво му е SD-то, дали е само електрически интерфейс или имаш и някаква протоколна част имплементирана както е примерно с CAN контролерите.Ако е само електрически интерфейс не би следвало да имаш какъвто и да е проблем да имплементираш SDIO

Сря Авг 06, 2014 12:37 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Аз съм ползвал WiFi модул с подобен интерфейс. Но хардуерно ми е свързан към SPI-a, не ползвах SD контролера на процесора. Дори поради дизайн грешка от моя страна е вързан на UART в синхронен режим и си имах проблеми с байт ордеринга.

Ако не е тайна кой е модула?

Сря Авг 06, 2014 3:58 pm
Профил

Значи SD Card Assosiattion набълваха една купчина стандарти, които по принцип са близки, близки, ама не е на 100%...

Най-старият вариант е SD с SPI режим, съответно от към хоста/контролера ти трябва SPI периферия. После направиха SD режим, които може да 1 или 4 битов, май имаше и модификация за 8-бит. Сигналите се припокриват и почти всички карти-памет поддържа както SPI така и SD, зависи само от инициализацията в кой режим ще я вкараш. Идеята на SD сигналите и протокола е много по-висока скорост, затова и си трябва хост със хардуерно SD.
SDIO-то пък е специален режим, базира се на SD като сигнали но има и възможност за двупосочна комуникация. В смисъл за разлика от картите памет, които са винаги слейв, има карти за мрежи (блутут и т.н) които може да имат какво да кажат и без да си ги питал. Основните разлики обаче са в поддържаните команди и най-вече заради тях е изведен като отделен режим, т.е. разликите са повече софтуерни.
И всичките тия имат различни класове за скорост, като при високите скорости се сменя терминацията, т.е. има дребни уловки и ако и от двете страни не се поддържат то няма как да се подкара, нищо че имената на сигналите били едни и същи ;-)
За щастие хоста има начин да разбере каква карта са му бучнали, какви режими, какви скорости и т.н.

Сря Авг 06, 2014 5:06 pm
Профил

Vesko написа:
Аз съм ползвал WiFi модул с подобен интерфейс. Но хардуерно ми е свързан към SPI-a, не ползвах SD контролера на процесора. Дори поради дизайн грешка от моя страна е вързан на UART в синхронен режим и си имах проблеми с байт ордеринга.

Ако не е тайна кой е модула?

Ще ти дам линк : http://www.murata-ws.com/products/spec_ ... &record=15.
Той е на Texas Instruments.поразгледах всичко каквото може да се намери за него, даже имат и някаква страница с подробна информация за тестове и прочие : http://processors.wiki.ti.com/index.php/WL127x . От тази страница говорят за някакъв кид, на който е закачен въпросният модул а комуникацията с него става посредством Sitara™ ARM® Cortex™-A8 AM335x, което е cortex A8. Сравнявайки SD интерфейсът на моето LPC с SDIO интерфейсът,който се поддържа от А8-та,няма никаква прилика с конфигурациооните регистри. Електрическата част също се различава малко, при SDIO-то на А8 има още две линни, едната беше за интеръпт а другата не се сещам в момента за какво беше. Другото което мога да кажа, че хората са го направили това чудо да работи с някакви Linux драйвери. Който незнам къде се инсталират, за да може под LInux на модулът да му се правят настроики към кое AP и от там към кое IP да се върже, дали да работи като Client или Server и т.н.т.

Сря Авг 06, 2014 6:06 pm
Профил

Аз I2S се опитвах с SPI да приемам, ама половинчата работа :)
В смисъл 2 от 4 канала се приемаха.

Сря Авг 06, 2014 8:10 pm
Профил WWW

breaniac написа:
Той е на Texas Instruments.поразгледах всичко каквото може да се намери за него, даже имат и някаква страница с подробна информация за тестове и прочие : http://processors.wiki.ti.com/index.php/WL127x . От тази страница говорят за някакъв кид, на който е закачен въпросният модул а комуникацията с него става посредством Sitara™ ARM® Cortex™-A8 AM335x, което е cortex A8. Сравнявайки SD интерфейсът на моето LPC с SDIO интерфейсът,който се поддържа от А8-та,няма никаква прилика с конфигурациооните регистри. Електрическата част също се различава малко, при SDIO-то на А8 има още две линни, едната беше за интеръпт а другата не се сещам в момента за какво беше. Другото което мога да кажа, че хората са го направили това чудо да работи с някакви Linux драйвери. Който незнам къде се инсталират, за да може под LInux на модулът да му се правят настроики към кое AP и от там към кое IP да се върже, дали да работи като Client или Server и т.н.т.

Миналата година го борих точно този модул и псувах като каруцарин що за дивотия да ползват SDIO за чип до чип на една платка. За съжаление вече смътно помня проблемите съответно и решенията ... по принцп всичко си беше в линукс ядрото, ама писано от индийци ...

Едит: При всяка възможност избягвайте на Мурата китовете - скъпи и нескопосани - по добре един beagle bone black ...

Сря Авг 06, 2014 9:55 pm
Профил

palavrov написа:
breaniac написа:

Миналата година го борих точно този модул и псувах като каруцарин що за дивотия да ползват SDIO за чип до чип на една платка. За съжаление вече смътно помня проблемите съответно и решенията ... по принцп всичко си беше в линукс ядрото, ама писано от индийци ...

Едит: При всяка възможност избягвайте на Мурата китовете - скъпи и нескопосани - по добре един beagle bone black ...

Здравей,
искам да попитам - успял ли си да подкараш нещо смислено с този модул, като напримерно да се свърже с конкретно АР, да предадеш някакъв стринг между модулът и РС-то или нещо подобно? Освен това помниш ли тези LInux драйвери къде точно се интегрират? Понеже с Linux не съм се занимавал,а информацията за това къде се използват е доста оскъдна - като цяло незнам ако направя една виртуална машина на PC-то с Ubunto,дали тези драйвери трябва да се инсталират в него,или се вкарват по някакъв начин в самият модул.Но ако се вкарват в модулът, би трябвало да става чрез няакъв софтуер или интерфейс на PC-то за което също не срещнах информация.Можеш ако си спомняш нещитко за тези драйвери да дадеш някаква насока? Благодаря!
Иначе това за сега го проучвам какви са му възможностите,понеже освен това дали би могло да върши работа се гледа каква му е и цената.Но за последното аз не отговарям.Базата с която сравнявам в моментът е с един друг модул - WizFi210 https://www.tigal.com/product/2283 ,на WizNET.Използвайки въпросното LPC съм му направил по-голямата част от режимите които, самият модул има - да се връзва автоматично към AP, от там да търси за IP, което му се записва във флашът, ако намери такова да изпрати пакет от данни, ако не намери да пита контролерът какво трябва да направи в случаят и т.н.т. Като цяло управлението на WizFi210 е доста по-просто, сравнявайки характеристиките между него и на този на Тексас почти няма разлика.Е разбира се този на Тексас има и Bluetooth, обхвадът му на покритие е малко по-голям от този на WizNET.
Сега ще видя нещичко за beagle bone black, да се види дали този модул на Тексас е по-добър от този на WizNET и като възможности и като цена.... Благодаря още едн път за отговорите на всички :)!

Чет Авг 07, 2014 9:57 am
Профил

1) В линукс драйверите са в ядрото - проблема с този драйвер беше, че в кита на мурата го бяха добавили като пач върху 2.6.хх ядро, а на мен ми трябваше за 3.04 ако не бъркам - не помня дали в 3.хх вече не в официалното ядро и съответно не трябва пач за драйвер - абе отидоха ми 2 седмици яко дебъгване с осцилоскоп + логове от линукс кернела докато хвана какъв му е проблема - тез тъпаци от мурата като дизайнвали СД интерфейса го направили да стига до ВиФи модула само ако цъкнеш едно друго ГПИО да свържеш съответния порт където трябва - а това гпио го вързали в конфигурацията на линукс някъде из захранващите настройки - абе голяма боза - махнал съм си всичко от главата та може и да се бъркам с някакъв друг проблем - не ми взимай приказките за чиста монета - по тоз проект трябваше да подкараме всичко - усб, блутут, вифи, етернет съответно сериал овер усб, масс стораге овер усб, етернет овер усб, етернет овер блутут, сериал овер блутут ... голям зор ...
2) един път подкараш ли го под линукс - почти няма ядове да правиш каквото си искаш с него - малко скриптове и ще се вързва към всичко
3) не знам какво правите, но ако ви трябва вифи по добре се огледайте за разни евтини модулчета с рутерски мипс чипсет - примерно carambola(20е) или разните му китайски варианти за вифи към сериен които може да се хакват (<$10), а скоро и олимекс обявиха (най накрая), че и те ще правят подобна платка на доста прилична цена (15е) ... ако много държите да изцедите цената и може да си доставите необходимите чипове и да си разработите платката сами мисля, че БОМ е някъде към $5 - това са си процесори на 300-400 МХц и стават за софт реал тайм проекти - е, ако трябва да работи на батерии няма как да се мине без друг УЛП процесор

Чет Авг 07, 2014 2:38 pm
Профил

Благодаря много palavrov за инфото !
Имам само още един общ въпрос, свързан с LInux-а. Има ли някакво четиво или quick start manual за Linux, или онлайн титориал дори, за това как се работи с подобни команди на Linux и най-вече как се работи със съмият Linux? Извинявам се ако въпросът е неуместен,но го задавам с цел ако нещо може да ме насочи в началото, пък аз през другото време ще си "копам":) и ще навлизам. Целта ми е да се вкарам в предвиденото време за проучване. Благодаря още веднъж!

Чет Авг 07, 2014 3:15 pm
Профил
Аватар

Малей ти ако подобни въпроси задаваш... в бая дълбока вода се хвърляш, тъй да знаеш. Хората тук говорят за пачове на кърнела, ти за команди питаш...

И въпреки всичко, аз продължавам да не отбирам, задължително ли е точно тоя модул да се ползва с тоя му идиотски интерфейс? Ако не гониш някакви сериозни трансфери има много други модули (например SN8200) с вграден контролер и целия стек иплементиран и отвън само UART-a. Храниш кучето и не пипаш нищо...

Последна промяна Цецо на Чет Авг 07, 2014 3:41 pm, променена общо 2 пъти

Чет Авг 07, 2014 3:34 pm
Профил ICQ

Уф ... ми на мен ми трябваха 20-на години яко програмиране на кво ли не + много ревърс инженеринг - разбирай оправяне на бъгове без да имаш сорс на програмата - с линукс се занимавам последните 2-3 години и не ми е проблем, той поне си има сорсове за всичко :D - както за всичко друго гугле ти е най добрия приятел, въоражаваш се с (ама наистина с) много търпение и се хвърляш - в началото всичко ще ти е каша, с времето ще започне да просветлява - всичко зависи това колко ти се отдава и колко опит имаш :)
Но си е добра инвестиция, в момента ембедед линукс програмисти се търсят много и съответно са много добре платени ;)

Чет Авг 07, 2014 3:39 pm
Профил

Цецо написа:
Малей ти ако подобни въпроси задаваш... в бая дълбока вода се хвърляш, тъй да знаеш. Хората тук говорят за пачове на кърнела, ти за команди питаш...

И въпреки всичко, аз продължавам да не отбирам, задължително ли е точно тоя модул да се ползва с тоя му идиотски интерфейс? Ако не гониш някакви сериозни трансфери има много други модули (например SN8200) с вграден контролер и целия стек иплементиран и отвън само UART-a. Храниш кучето и не пипаш нищо...

Първо на въпросът за "дълбоката вода" :), знаех че ще има подобни отзиви, но все пак всеки е тръгнал от някъде аз също неправя изключение.Все пак съм млад инженер в областта, и за сега задавам повечко тъпи въпроси,с цел влакът да си влезе в релсите :)) .... но нали има една приказка че всеки се учи докато е жив :).
На въпросът ти дали е задължително да е точно този модул, отговорът е прост - НЕ не е задължително.Това за което се хванахме за него, е че е доста малък като размери, и е комбиниран -WiFi и Bluetooth.От тук нататък нещата са изцяло проучвателни,ако плюсовете на този модул са повече в савнение с WizFI210 ще се използва той, ако не ще се използва WizFi210. Все пак за него съм направил една основа, върху която може да се стъпи.Освен това търся и аналог на WizFi210(най-вече заради пазарната цена), един колега ми помогна за WizFi250, но консумацията му е прекалено висока и това ще окаже влияние на самото захранване на устройството в което ще се интегрира(понеже по-голяма част от устройствата са с батериино захранване).:)

Пет Авг 08, 2014 9:17 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща